icon

Ako zdravíte a oslovujete svokrovcov?

lumimi
3. júl 2011

mám takú otázku lebo chcem vediet či som divná ja alebo manželovi rodičia - takže ked zdravíte niekoho napr. tých svokrovcov, oslovujete ich za pozdravom? napr: "Dobrý den, mama."?

vulka
4. júl 2011

Mňa svokrovci požiadali, aby som im tykala. Takže ich síce oslovujem ako náš syn - babka a dedko, ale im pri tom tykám. Oni ma oslovujú menom.

lucinocka
4. júl 2011

Vykam a za tym meno, ked je potrebne aby pochopila, ze je to pre nu..ona mi nikdy nenavrhla , aby som jej tykala, aj ked jej aj mladsi odo mna v dedine tykaju, ale mfp.. a nasi ma tiez prekvapili, lebo stale vraveli, ze si budu so zatom tykat a tiez to nechali na vykanie..tak to nechavam tak, ako komu vyhovuje...

lubiku
4. júl 2011

Ja vykám a hovorim babka a dedo 😉

elli333
4. júl 2011

ja svokrovcom vykám a neoslovujem ich nijako..mama by som svokre nepovedala ale ked sa o nej bavim s manželom tak vtedy jej mama hovorím,ked príde bábo tak pred ním asi babka budem hovoriť,aj moja mamka tak dodnes oslavuje svoju svokru že babka ked som nablízku inak ju tiež neoslovuje 🙂 a môj manžel?ani som si pravdupovediac nevšiimla ako oslovuje mojich rodičov ale myslím že tiež nijako 😀 a tiež im vyká a to s nimi bývame

tinuskaha
4. júl 2011

Mne svokra navrhla aby som jej tykala ale odmietla som to kedze ju nemusim do vsetkeho sa starie proste ona vie vsetko najlepsie moc spolu nie sme len obcas a to ju oslovim mama Nezabije ma to 4x do roka🙂
A mnazel tiez oslovuje moju mamu mama.A snou sme castejsie 😉

katusska1
4. júl 2011

Ja prídem poviem dobrý, odchádzam poviem dovi. Marek mojej mame tyká, čiže ahoj alebo čau.

piacere
4. júl 2011

Svokrovcom vykám, ale manžel pochádza z oblasti, kde sa aj ľuďom z rodiny, ktorým vykáte zdraví "Ahojte" 😅 😀 Takže tak... A oslovovaniu sa vyhýbam... nejde mi do "huby" mama... zato manžel moju mamu zvesela oslavuje "mama" 😀 😵

dara76
4. júl 2011

u nas si vsetci tykame. Svokru oslovujem krstnym menom, resp. babka, no nikdy nie mama.

nika251
4. júl 2011

Ahojte. Ja to mám lahšie. Svokra volakedy spravila mierny cirkus, ze ich zdravím ako cudzích (maďarsky dobrý deň čo je u nás bežný pozdrav, ale v madarcine je to pozdrav pre cudzich ludi. U nich sa blizka rodina zdravi bozkavam. Ta ze ak ju nedokazem volat mama, tak nech jej vravim menom a tykam jej. Tak toto som nedokazala- neviem tykat o tolko starsej osobe, ani ju oslovovat menom ako kamaratku :(, tak som jej zacala hovorit madarsky tak ako aj manzel- v preklade mamka, alebo jej hovorim stara mama (v madarcine sa to hovori mama) . Ale moju mamu volam v slovenskom jazyku, takze u nej to beriem ako prezyvku, ci jej meno. Nie ako urcenie mojho vztahu k nej, len proste ako prezyvku. Neviem ci toto dakto pochopil :D
Inac, mam stastie, ze je to dobra svokra, vela pomaha, chlapcov strasne lubi,takze tento ustupok som pre jej pokoj urobila aj ja. Ona ma pred cudzimi vola Veronka- co ma vola tak len al en ona. Ale to je v poriadku,

ivett1
4. júl 2011

ahoj, ja svokrovcom vykám a diplomaticky ich oslovujem babka a dedko 😉 (akosi mi to mama a otec nepasuje, ale môj muž v pohode oslovuje mojich rodičov mama a otec, ale vyká...) a zdravíme dobrý deň, ahojte a dovidenia a pod. a niekedy aj szia príp. sziastok (svokrovci majú maďarské korene) 🙂

fidka79
Odpoveď bola odstránená
babulka123
4. júl 2011

ja som sa straaasne tesila ked sa nam narodila ninka lebo zmyzol problem ako oslovit svokru .. teraz je to uz jednoducho babka a dedko .. 10 rokov som nevedela ako jej mam hovorit, ked som chcela zakricat na nu ze nieco chcem radsej som sa postavila a isla za nou len aby som ju nemusela oslovit.. mam najlepsiu svokru na svete a predsa mi nejako to mama nejde... ale mam ju strasne rada.. naozaj je super.. a tykame si od druheho dna po svadbe..

bobket
4. júl 2011

Ja som vzdy svokre vravela teta co bolo dost cudne!!!! Zostalo mi to z cias este ked sme s manzelom spolu chodili, jej to nevadilo, ani ju nenapadlo,aby mi povedala ako jej mam vraviet,ale ona je z generacie kde sa vyka vlasnym rodicom tak som na to kaslala len okoliu bolo divne ze jej vravim teta! No a raz jej manzel uz povedal, ze je to dost blbe tak sme si potykali,ale ja jej skor vravim babka,aby sa maly naucil a len sem tam menom. Moj manzel si potykal s mojimi rodicmi po par mesiacoch chodenia a oslovuju sa menami, tam to bolo v pohode🙂

kralicica
4. júl 2011

odo mna obaja svokrovci chceli aby som ich volala oco a mama ale vydrzala som to len chvilu, pretoze nas vztah tieto oznacenia vobec nevykazuje. pre mna su svokra a svokor, a oslovujem ich bez titulov. vyhybam sa pouzivaniu nejakeho mena. ani teta ani ujo ani menami ani svokra, jednoducho "mozete sem prist prosim vas?"....

nadhera
4. júl 2011

Kedze uz mame deticky, tak jednoducho - babka,dedko. A viem,ze ich potesi ak prideme a pozdravim Pochvalen....raz za cas to vydrzim. 😀 Oni mi tykaju, ja samozrejme vykam.

katren
4. júl 2011

my si so svokrovcami tykame...ja s manzelovymi rodicmi a mm s mojimi....na svadbe nam to svokrovci navrhli, ze si budeme tykat, tak svokre hovorim Anicka a svokrovi Marosko a ked sme s nimi s malou, tak su to babka a dedko....mm tiez mojich oslovuje Janko a Maria
mam skvelych svokrovcov 😎 mama a otec by mi bolo trosku divne 😅

velvet26
4. júl 2011

tykame si, betka a igor...ale mama to nehovorim tak svokre..mama je len jedna.. 😵

katarinajurikova
4. júl 2011

Ja takisto sa snazim neoslovovat... 😀

fomarik
4. júl 2011

Nie, určite nie.Za mamu považujem len tu moju a basta!!! Ja mojej svokre tykám - ty,ťa, tebe.... vlastne ani menom ju ani neoslovujem, má také blbé meno 😖 ...že Elvíra 😖 😖 .A svokra nemám, ale jeho som volala Piťo.

zuzana_1
4. júl 2011

ja svojim svokrovcom vykam,aj ked mi uz davno povedali,nech im tykam,ale nejak mi to nejde z ust...nie su to predsa moji kamarati ani rovesnici...pre mna su to teta a ujo...

burina111
4. júl 2011

no ja svokrovcom vykám. oslovuj ich babka dedko. nikdy by som im nehovorila mama, otec, rodičia sú a navždy pre mňa ostanú iba tí moji.

andreah25
4. júl 2011

Ja som za takmer štyri roky manželstva svokrovcov ešte neoslovila. Zatiaľ sa mi všemožne darí sa tomu vyhýbať. Ak aj niečo potrebujem, napr. opýtať sa kde je .... tak poviem napr. kde je Andrejova mama alebo oco? Mám však obavu z toho, čo bude v budúcnosti kvôli nášmu malému. Zatiaľ ešte nerozpráva, ale keď začne tak neviem ako také malé dieťa naučiť vykať niekomu z rodiny. Ja si so svokrovcami vykám a problém je, že raz sa vyjadrili, že si to želajú, aby raz aj naše deti im vykali. Môj manžel svojej babke vyká.... Ja som zažila ako decko vykanie jednej strane starých rodičov a verte nikdy som k nim nemala tak dobrý vzťah ako k druhej strane, kde sa tykalo. Mojim rodičom bude malý v pohode tykať, ako to dopadne so svokrovcami, to sa uvidí.....

lji
4. júl 2011

ja som sa po svadbe spýtala ako ich volať,svokra sa len rehotala na tom a ked som hovorila priklady ako ju volať tak pri mama sa smiala že to určite nie. nemam s nou ani dobre ani zle vztahy ale táto reakcia ma trošku urazila akoby sa nechce zblížiť, tak som ich volala ujo,teta a dobry den.ked sa narodila mala tak sa nahnevala a povedala ze jej syn mojim rodicom tyka tak budem laskavo aj ja.povedala to rozkazom tak som ju vysmiala. a teraz postupne ale skor z trucu jej tykam,zdravim ahoj a volam babka.svokrovi hovorim dedko ale vykam a zdravim dobry den.on mi nepovedal aby som tykala tak preco by som mala a navyse pred nim mam prirodzeny respekt a úctu takze unho je vykanie skor znakom úcty a u svokry tykanie skôr znakom "pohŕdania" 😀 😀

moje švagrine mojej mamine povedia aj mama a svojim mamam babka alebo menom 🙂 takže aj môj muž sa cíti lepšie ked mojej mame tyka ale vola ju babka alebo svokra moja milená 😀

nasta197
4. júl 2011

:D to to je po 3 rokoch este u mna tabu.... povedali aby som im tykala a oslovovala ich krsnými menami :D ale radcej sa vyhýbam osloveniam priamo 😝 a vykám mám to tak zakódované v hlave :D 😎

mata1001
4. júl 2011

ja mojej svokre tykam (ona mi to povedala aby som jej tykala) no neoslovujem ju nijak popripade menom ale to sa stalo mozno raz a zdravim ju ahoj.nevedela by som ju volat mama,pretoze mam iba jednu mamu. a svokrovi vykam,oslovujem ho po madarsky otec (apu) a zdravim sa mu dobry den.mojho otca oslovujem tato, takze u svokra to oslovenie v madarcine je pre mna jednoduchsie... 🙂

gerci90
4. júl 2011

Hm..neda mi nepridat prispevok aj o mne co sa tyka mojich svokrovcov a mna... ja neviem ale ja som nemala matku ako každy iny mna matka nikdy neobjala, nepolutovala ... ma ma rada viem len je zle vychovana ani ju jej mama nikdy nepohladila a spravala sa ku nej ako k otrokyni a moja mama sa sprava rovnako aj ku mne a k segre..takže ja som nikdy nevedela co je to mat MATKU... preto som vždy snivalo a o tom že co vsetko som bohužial nezažila s vlasnou matkou budem aspon so svokrou..ale pan Boh mi to nedoprial ani s tejto strany.. svokrovcov mam veko rovnakych s mojimi rodicimi.svokra velmi dobre vie ake som mala dectvo a moju tužbu mat ju za matku... no namiesto toho som sa dockala toho že svokra si tyka s mm byvalymi...chodi s nimi cvicit,a na kavicky,na nakupy a na dovolenky samozrejeme si snimi tyka aj svokor... A JA IM MUSIM VYKAT Aj V SPOLOčNOSTI TYCH DAM (ktore su odomna max,. 2r. starsie) A OSLOVAT ICH UJO, TETA ... zatial co s tymi byvalimi sa oslovuju zdrobnelinami. a krasne menami.. (a to sme žili v jednom dome skoro rok a pol, a teraz staviame vedla nich pristavbu)vtedy sa tam citim velmi ponižena a skalamna.. že si dokažu rozumiet s ludmi v mojom veku a aj si tykaju..a ja som ich nevesta porodila som im vnucku a musim im vykat.. keby slo o autoritu , alebo nejake zasady tak si nepotykaju s kadekym kto im pride do cesty....
Takže si tu asi každa z Vas vie predstavit že som neni len ponižena s toho že ja im vykam a hovorim ujo, teta...ale hlavne mi ubližuju s tym že v jedenom dome sa musim stretavat s manželovymi byvalymi kedže moja svokra si s nimi namieru dobre rozumie.......a proti tomu bohužial nikdy nic nespravim....takže na zaver vidite nemala som komu hovorit mama .. k mojej mame to tak necitim.. a k svokre už duplom nie, kedže si to ani nezasluži !!!!! 😢

usiko
4. júl 2011

volam ju 'teta', pred mojou mamou je to 'tetka',a pred priatelom, 'tvoja mama',,,,nikdy by som ju neoslovila 'mama', to by mi ani z ust nevyslo...mama je len jedna a moja svokra,taktoju volam pred inymi ludmi, nie je z tych, ktore by som nazvala ze 'mama'..fuuuj 🙂

opica
4. júl 2011

my sme mali od zaciatku zauzivane na oboch stranach, ze ich oslovujeme menom a zo zaciatku sme im vykali. teraz uz vela rokov tykame. ako moj muz, tak aj ja. mame navzajom velmi dobre vztahy a podla mna je tento status idealny. ja napr. aj moju mamu volam menom a dieta uz tiez zacina, doteraz boli babi a de a teraz zacina pouzivat aj meno. moja mama je dokonca rada, ked ju volame menom vsetci 😉

terrs
10. jan 2012

Krstným menom priamo (tu sa všetci oslovujú krstným menom, keďže nemajú priezviská), pred inými keď o nich hovorím, tak svokrovci.. A v angličtine sa nevyká, takže to mám vyriešené 😀

sisaha
10. jan 2012

ja pozdravim dobry den, dovidenia a bavime sa o nich ako o babke a dedkovi..