Ako zvládať choré dieťa a psa doma?
Ahojte prosím o radu ako riešite situáciu keď ste doma sama s dieťaťom a máte aj psa no dieťa vám ochorie. Ako chodíte von keď má dieťa teplotu a nemáte nikoho kto by vám pomohol? Ďakujem
@rubia10 Dakujem napísala si to veľmi múdro. Pochopí len ten čo sa v takej situácii ocitne. No nemyslela som si že moja otázka sa zvrtne až na basu. Ja si pamätám že ako 6 ročná som už išla sama do obchodu. Alebo si kúpiť zmrzlinu keď prichádzalo to auto Algida. Viem každá mama je zodpovedná za svoje dieťa a každá správna mama chce pre svoje dieťa len to najlepšie preto som chcela nejaké rady ako to zvládnuť počas choroby nič viac. Tak vám všetkým pekne ďakujem zvážim všetky vaše rady prajem krásny večer všetkým
V kľude mi vydržala pri rozprávke dcéra sedieť aj pol.hodinu, v klude som vyhodila smeti alebo pod oknom skocila do obchodu, zisla za kuriéroma pod ( a to aj mladsia bola)... 5r som už nedrzala do metra od seba. Riešenie mať doma jeden SOS mobil je dobre, využijete aj neskor. Moja bola ešte tak všeobecne naucena ze ak by sa niečo dialo, zvoní susedom. Ale v tomto prípade by ležala v posteli a kukala telku.
Samozrejme každé dieťa je iné. Sú aj staršie ktoré sa od mamina nepohnu.
@rubia10 nie že vy ste mudrlantky, ale že ty si mňa a mabenn nazvala trafené mudrlantky,....keďže ja som tu písala o Tom trestnom zákone, takže si ma ani nemusela označiť.
Teror? Veď ja som autorke ani nikde nehovorila nič v zlom, sama som písala že dcéru som nechala samu doma 🤦😁
Práveže som videla ako sa pustili všetky do mabenn keď mala iný názor. Preto ma to zaujalo, že ako to je ozaj v zákone 🤦
Nikomu nič nevyčítam, či nechá, či nenechá dieťa doma je každého vec a na jeho vlastnej zodpovednosti, pre boha....
@joja636 ja som ťa vôbec nechcela vyplašiť, alebo čo, ani tá do basy posielať....ani som to v zlom nemyslela. Práveže sa všetky pustili na začiatku do mabenn, že je hysterka a podobne, tak preto som sa ozvala, že v podstate má pravdu, aj keď to takmer žiadny rodič nikdy na 100% nedodrží, buď odbehne do obchodu, alebo pre čokoľvek. Ale v princípe pravdu má. Tak som napísala fakty, že je to tak.
@livuska124 ono by stačilo, kdyby ten svůj jakože názor @mabenn neopakoval neustále dokola jako nějaké zaklínadlo. předpokládám, že každá matka tady ví, že má za dítě zodpovědnost. a že v případě, že když se něco stane, tak rodič může být za to potrestaný. stačí to napsat jednou, dvakrát, ale @mabenn to tady napsala snad stokrát.
@joja636 se pouze ptala, jak se dá řešit venčení psa s nemocným dítětem. radu typu, že si má vybrat, jetsli zvíře nebo dítě, není odpověd na její dotaz
@anickabasnicka čo ti ja viem, to že sa opakovala skôr vyplynulo z diskusie, keďže ju začali všetky označovať a robiť z nej hysterku 🤷
Ja som v takej situacii ale sme v dome cize otvorim dvere a ide na dvor. Ak by som bola v byte asi by som dala psa k rodicom alebo poprosila niekoho aby isiel s nom von, pripadne by som isla na 5 minut pred barak ked dieta spi, teraz uz su aj vysielacky co maju dosah 300 metrov, budes pocut ak by dcera plakala.
Normalne zasnem nad tymi komentarmi. Tu sa fakt uz nic nemozte opytat, lebo priam na vas nezavolaju socialku aka ste neschopna matka. Tiez mam doma psa...a neraz som syna 2r dala spat a sla dat vycikat psa. Pre nas co je pes clen rodiny a mame hp skor ako deti, je to rovnaka povinnost a laska ako k dietatu. A tu ma chlapcek 5 rokov. Kde moze mat mamina 2 mobily, a urobi si videohovor aby na neho videla. Akoze co z nej robite! 5r dieta rozumie co mu mamina povie. A nejde von na 2 hodiny pre boha.uzkostlive matky mam strasne rada. Nerobte ziadna nic. A sedte detom len pri zadkoch aby sa im pre boha len nic nestalo.
No ešte je možnosť zobrať dieťa so sebou, oblečené čaká pri vchodových dverách zvonku vchodu, nebeha, nelieta, aspoň sa nadýcha čerstvého vzduchu. máš ho na ociach keby niečo...
Istota je istota.
@livuska124 tak si příště přečti celou diskusi, než budeš reagovat a dělat ze sebe další chytrou
@mabenn nič nemení na tom, že 5 ročne dieta je spôsobilé zostať samé 10 minút
@majka1719 a potom sa budú čudovať, že 15 ročne deti budú vyhukane ked budú mať ísť do školy autobusom alebo NEDAJBOŽE na intrák
@anickabasnicka zase to musí byť v takejto rovine? Že delat ze sebe chytrou 🤦 nemyslím, že som niekomu napísala niečo zlé, alebo urážlivé....
Moje 6 a 8 ročné deti som zobudila ráno o siedmej, keď som odchádzala do práce, potom sa museli obliecť, vziať si nachystanú desiatu, zamknúť dom a odísť do školy (3 minúty od domu na dedine) a popoludní opäť prišli domov skôr ako ja, odomkli si, hodili tašky dp kúta, vzali si zo špajze sladkosti a oddychovali po náročnom dni pred telkou, kým som neprišla z práce. Teraz majú 14 a 16. Čaká to čoskoro i najmladšieho, trochu sa obávam, lebo už bude na to sám, títo boli aspoň dvaja, ale musím veriť, že to tiež zvládne. Takže viesť deti k samostatnosti je u nás realita...
@joja636 u nás v meste sú až 3 baby co robia psiu babysitterku. Príde , nakŕmi, vyvenci psa, pohra sa s ním. Využívame občas ked ideme preč.
Ale v tvojej situácii by som proste vybehla so psom na tých 10 min, sama si poznáš dieťa ake je, ale v tomto veku uz väčšinou same tych pár minút vydrží. Ale určite mu treba nechat mobil keby čosi.
@mabenn si sa asi naučila nové slovo vsak ....trestnoprávna zodpovednosť ... Ak už tak vždy sa posudzuje aj vyspelosť dieťaťa. Väčšina 5 ročných detí 10 minút v pohode bez dozoru zvládne, tvoje asi nie, takze pokojne mu behaj za ritou.
@livuska124 ten článok čo si kopírovala bol písaný s veľmi veľkou dávkou irónie. Nejde o právny výklad v pravom slova zmysle https://www.ulpianus.sk/blog/trestny-cin-odloze...
Autorka, tie mamičky, ktoré nechali svoje dieťa samé a niečo sa stalo, sa tu tým asi chváliť nebudú. To, že niektoré ženy mali šťastie a všetko bolo ok, je odveci. Vždy keď sa stane nehoda a stovky ľudí sa pýta, kde bola matka, tak už majú odpoveď, že v niektorých prípadoch im bol presnejší pes ako ich deti 🤦♀️ šla radšej venčiť. Čo máš robiť? Ako tu bolo spomínané, nájsť si na to niekoho, alebo ak sa nedokážeš postarať aj o psa aj o dieťa, tak dať psa preč. Ale áno, ty budeš radšej nechávať dieťa samé, lebo veď za tú chvíľu sa mu nič nestane.. málo bolo takých článkov? Ozaj?
@joja636 dala by som vyvencit psika peio postrazit dieta niekomu na tu chvilu za peniaze. Ak byvas v panelaku tak verim ue sa najde nejaky teeneger ktory rad psika vyvenci, pripade zodpovedna susedka na dochidku ktora ma cez den cas.
@livuska124 ako si sama písala, v prípade, že sa niečo stane, tak sa to posudzuje individuálne. Je rozdiel, ak nechám dieťa doma 5-10 minút a idem len pred dom, bytovku vyvenčiť psa, nech urobí potrebu, a pritom mám dieťa na mobile, či sledujem cez kameru. A dieťa je upozornené, kde rodič ide a čo má robiť (napr. pozerať tých 10 mimut rozprávku). A je rozdiel, naložiť psa do auta a ísť venčiť psa do lesa dajme tomu na hodinu. A potom, ak by sa môjmu dieťaťu nedajbože niečo stalo, tak je mi jedno, či som bola pred bytovkou so psom na pár minút alebo v sprche. Vyčítala by som si to do konca života, trieskala by som si hlavu o stenu, že som zaň bola zodpovedná a na to žiadny zákon nepotrebujem.
@joja636 my máme tiež psa a tiež sa stala taká situácia, že sme museli. Poznám svoje deti a viem, či sú schopné ostať pár minút samé. Zapla som im rozprávku, v obývačke máme kameru, tak som ich celý čas sledovala (ani sa z gauča nepohli). Pre každý prípad, viem s nimi cez tú kameru komunikovať.
Zaplatila by som si niekoho z blízkeho okolia na venčenie. Tiež by som svoje deti v tomto veku nenechala samé. Ja si neobjednávam ani kuriera domov, že veď len vybehnem keď bude dieťa spať. A to sme prízemný byt. Dieťa je priorita. Chápem autorku a citovú väzbu k psíkovi, ale dá sa to riešiť a to tým, že sa popýtaš okolia, buď postrážiť malého alebo vyvenčiť psíka.
@maja22 držím palce, ale určite to zvládne. Týždeň s rodičmi, ukážete mu čo a ako a bude to. Deti sú sikovne už v takom veku. Náš cestuje 11km do školy autobusom a tiež ten týždeň ukazovania stačil 🙂
@lenkakravcova dakujem. Musim verit, ze to zvladne, ale predsa mam obavy. Bude na vsetko sam. Asi mu budeme musiet zaobstarat mobil, aby sme ho vedeli kontrolovat. Ti starsi mobil nemali, boli predsa len dvaja. Mensi mal casto tendenciu nezobudit sa hned, pospal si dlhsie a ten starsi sa postaral, aby sa dostali do skoly nacas, stalo sa hadam len raz - dvakrat, ze zaspali obaja a prisli neskoro. A aj s tym zamykanim domu je to zodpovednost. Najprv mal kluc od domu len starsi, az neskor, asi az ako druhak, dostal svoj kluc aj mladsi. No, budem sa zo zaciatku dost bat, kym sa to nestane rutina. Teraz ma 5 rokov a uz ho trochu "otuzujem", ostava obcas chvilu doma sam, nech sa neboji a nech si zvyka... Ale ten strach, ci bude vsetko ok, asi bude vzdy...
@maja22 to asi áno, ako píšeš. Ale tak na druhú stranu, deti si tak už od začiatku školy osvoja akú-takú mieru samostatnosti a je to s nimi potom jednoduchšie aj v budúcnosti.
🙂
My sme nášmu tiež dali starší telefón (až na to že 90% času ho nechá doma 😀)

@livuska124 akoze my ostatne sme tu “trafene mudrlantky”???😲🥹
Ze vysmech. Podla mna je vysmech to, ze tu zena matka napise primitivnu otazku a tu sa idu dobre ze nepotrhat poniektore, trestne zakony citaju🙈
Ja som odpovedala autorke a nikoho som nemenovala, ze si sa nahodou v tom nasla, na tom nieco bude.
Nenormalne ste rozbehli diskusiu, krizom-krazom si tu odpovedate, polemizujete, pritom sa autorka pyta, ako riesit situaciu, nie, ci je v treatnom zakone ukotvene, ci moze opustit dieta a ist so paom von. Taky teror a la konik nesmie chybat aapon raz do dna, ze