Akú radu by ste dali samé sebe skôr než by ste sa stali matkami?
Čítala som taký článok a napadlo mi, že by z toho mohla byť pekná a možno aj prínosná diskusia. Takže dámy, za čo by ste boli rady, keby ste to videli, alebo vám niekto poradil, ešte kým ste sa stali matkami. Čo by ste ohľadom materstva poradili svojmu maldšiemu ja? Na čo by ste rady prišli skôr? Také filozofické okienko na večer. ☺️
že nie všetci starí rodičia chcú pomáhať a zobrať si vnúčatá na pár dní...
že obetujeme svoj život v prospech svojich detí a bude to už iba o kompromisoch a starostlivosti o rodinu, nahánaní peňazí.
že začiatok puberty je náročnejší na presadenie povinností u detí
...ale ináč je super nebyť sám, patriť do rodiny a deti skutočne vedia odpustiť a milujú úprimne.
...že netreba s dieťaťom "bojovať", ak je náročnejšie, treba sa s tým zmieriť a naučiť sa s ním pracovať.
...že nie každé dieťa spí od 3 mesiacov celú noc, nie každé dieťa sa vie zahrať samo, alebo obsedieť na nejakom mieste...niektoré deti potrebujú viac, resp. všetku pozornosť (aj to prejde) - to však neznamená, že si ho rozmaznala, alebo že niečo robíš zle. Nie všetky deti sú ako z príručky.
..a hlavne, odfiltrovať všetko a všetkých, ktorí sa tvária ako experti práve na tvoje dieťa a snažia sa ťa presvedčiť, že aj keď si s ním ty 24hod. denne, oni vedia najlepšie.
Dodatok: na nespavosť, zúbky, vzdor...pomáha pohár vína. Mame. 🙂
Necitala by som si v diskusiach o porodniciach a nespekulovala s tym,kde budem rodit.Vacsinou sa tam pisu totalne bludy. Keby sme nemali nemocnicu 10min. od domu (na ktoru som citala take strasne veci) a aj tak by som chcela ist do Ceska,tak by to velmi zle dopadlo.
Že si to treba trošku premyslieť....premyslieť s kým deti mať,či je chlap vhodný na to aby bol otcom mojich detí....aj keď po svadbe samozrejme vždy je😂😉😉😉 kedy a ako sa na to cítim...pretože mať dieťa je síce krásne,ale aj zodpovedne...a hlavne na nejakých 25 rokov...a hlavne jedna veľká rada na záver....neveriť dokonalým fotkám na internete....to nie je realita...a mať toľko detí na koľko sa cítim...lebo ty budes tá ktorá sa bude starať ...ty a len ty...vždy a všade....všetko bude na tebe...ty si tá najzodpovednejšie...a ešte jedna vec dieťa nie je hračka a no zviera...nedá sa odložiť, a ani vypnúť.
A riadiť sa sebou a veriť,že sme dostali všetko na to aby sme boli dokonale mamy...aspoň tie čo to máme v hlave v poriadku😂...(ziadne rady z internetu,ako dojčiť, takto dojčiť,či cumel,či nie a take podobne drísty).
Nerobit z komara somara - asi tak by som to vystihla 🙂
Pretoze fakt z mnohych veci som zo zaciatku mala paniku, ale uplne zbytocne 😉
@sona96 jednoznacne nasporit vela penazi a mat v banke. Vzdy sa zidu. Potom, mat ponakupovane pre seba garderoby, lebo bohvie, co moze byt potom.
Ze nie je dolezite mat najprv byt, potom dom, auto a az na konci dieta. Zacala by som dietatom a dnes by sme ich mali aspon dve 😍 ale dakujeme aj za to najdrahsie jedno 😚. Ked mi povedala lekarka v 31 ze by sme mali zacat uvazovat o dietati urazila som sa....a potom 7 rokov sa nedarilo ani omylom.....to jedine by som menila.
Ja som asi divna. Ja by som si neodkazala nič. Zo všetkym som spokojna tak ako som robila lebo som to robila najlepšie ako som vedela.
Ze je v poriadku ze nenakupujem vybavicku, ze nebudeme potrebovat hlboky kocik, jednorazove prebalovacie podlozky na doma, penovu podlozku na hranie, postielku a vanicku... a ze sa netreba stresovat ked mi vsetci tvrdili ze nebudem moct dojcit ;) a este ma trochu mrzi ze sme si nedali nejaku poriadnu dovolenku vo dvojici este pred babatkom
nestresuj kvoli vsetkemu, neries vsetko a daj detom trochu slobody, casto sa to naucia lepsie sami.
sice mama este nie som, ale poradila by som, aby tie co porodia aj trosku brali ohlad na city tych, o ktorych vedia, ze sa nedari alebo potratili. Denno denne fotky inej mimiky tvare ich dietatka alebo stazovanie sa na to ake je to hrozne tazke, nepomaha ;)
Asi tiez naucit sa mat v pi..... lebo ja som taky cholerik a strasne som chytila nervy zakazdym, ked dieta chcelo cosi ine, alebo sa nespravalo tak, ako mne to momentalne vyhovovalo. Ale potom som si povedala, ze ja to kasleeeem... aj komentare mudrej rodiny :D keby nekojim alebo nie som zasa tehu, tak uz asi aj flasu tvrdeho nacnem... Deti su brutalna skuska nervov, hlavne take tie zive a akcne deticky... ale su aj najvacsim darom. A neriesit, ci je take alebo onake - hlavne ze je Z-D-R-A-V-E, to je najviac...
Ja mam za mna jednoznacnu odpoved, uzivat si babatko co najviac,😍 menej stresovat, aj ked sa to neda pretoze aj ked sa mi narodil mladsi syn, bola som zas skoro taka ako pri prvom synovi😁
Nettrapit seba ani dieta pri kojeni co sa tyka nedostatku mliecka;) spokojne dieta=spokojna maminka;)
Nebrať všetko tak vážne nestresovat sa pre kazdu maličkosť. Namiesto toho si viac užívať čas bábätkom. A nečaká kedy bude sedieť rozprávať chodiť... Proste len užívať prítomnosť. lebo veľmi rýchlo to utečie a už nikdy sa to nevráti.
Len nie s tym kretenom prosim ta!!! 🙈
Určite, ak by som mala možnosť sa vratit v čase, tak by som venovala viac deťom ČAS 😉
Neupratovat tolko, radšej si k nim sadnúť, hrať sa s legom, kresliť. Nemusí byť vždy oprate, vyzehlene...radšej sa prejsť, prechádzka, zmrzka, viac chodiť do hôr, opekať, grilovať, sankovat....
Ten čas pri spoločenských hrách je top, ked sa smejeme, povadíme, diskutujeme, riešime take detské témy 😊
Tráviť co najviac chvíľ ako rodina! To je podľa mna základ, to je ta láska.
Deťmi sú len raz a len taku krátku chvíľu.
Tie spomienky im ostanú a budú spomínať na to, co sme spolu zažili.
Stačí tak málo.
Žiadne extra drahe výlety, kde je nejake vstupné a plno atrakcií, to je vyčerpávajúce.
A este, chcela by som mať viac trpezlivosti, zbytočne, bezhlavo som veľa krat reagovala
@michaela230885 prvé dieťa v 18? Vážne?
@didaa ano vazne,tyzden po maturite som rodila. okolie bolo uzasne a vsetci ma podporovali. Druhe 31r. Nic by som nemenila keby sa mam znovu rozhodnut (aj ked prve z "kretenom") lebo syn je uzasny. Oboje ma svoje caro, v 18-tich vsetko slo samo,pri druhom som viac vycerpana, ale obidve materske som si uzila.
Ja som kupovala oblecenie v second hand - recyklovane, ani vela hraciek som nemala, to som nechala na starycj rodicov. Obe babatka mam pokojne. A s oboma detmi si uzivam cas.
Jedine co by som si povedala je, snazit sa byt pri vychove prisnejsia, a precitat si nieco o hraniciach a od kedy vychovavat dieta. Na stastie s tym prisiel manzel, inak by mi syn skakal po hlave keby manzel nenastavil struktury a hranice 🙂
Drzat si svokru daleko od domu, to je zaklad...

1, Ze nemusi byt vsetko tip- top.
2, Ze ked nemam mlieko svet sa nezruti.
3, Uzivaj si svoje dietatko a nestresuj sa tolko.
4, skutocne tvoje dieta nepotrebuje tolko vecí a ani tolko hraciek
5, spi vzdy ked spi tvoje dieta
6, nesnaž sa byt dokonala - dostanes sa do bludneho kruhu, budes vysilena, ustvana a neprijemna. Nic ta nebude bavit a najkrajsie chvile ani nepostrehnes
7, nauc sa najst si cas na seba samu a ver manzelovi ze to s dietatom zvladne aj sam.
8, Nauc sa "nevyziadane rady" spracovat jednym uchom dnu a druhym von.
9, Všetko raz prejde a vsetko je len obdobie
10, miluj, raduj sa, smej sa a uzivaj si, ako keby to mal byt tvoj posledny den.
🌼