icon

Aký bol skutočný socializmus v minulosti?

31. aug 2024

Diskusia, z ktorej možno vyjdem ako hlúpa :D ale zaujíma ma to. Už dlho sa zaujímam o tému socializmu u nás, v tej dobe som ešte nežila. Z toho čo sa dočítam alebo si niekde pozriem to má v mojej hlave taký negatívny opar. Nechcela by som to tu znova. Ale keď sa o tom bavíme s mojimi rodičmi alebo starými rodičmi, tak na to pozerajú optimisticky a vraj nám mladým sa podkladajú nepravdivé informácie a proste čo my mladí o tom vieme... Aký máte na to pohľaď? Možno aj tí čo v tej dobe žili?

slovakboy
Autor odpoveď zmazal
gribka1
31. aug 2024

@tetapetra Veď super, ja viem, že chodili, no len pre mňa sa asi neušlo.

medda_beda
31. aug 2024

@tetapetra Moja mama sa dostala na VŠ bez prijímačiek, nenastúpila z iných dôvodov.Na školu sa hlásila po revolúcií.
Na SŠ nastupovala ešte za socíku.

tetapetra
31. aug 2024

@medda_beda som ti písala príklad. Lebo niektoré doteraz s týmto pracujú.

tetapetra
31. aug 2024

@gribka1 čo viem tak chodili deti,tých čo boli v odboroch

gribka1
31. aug 2024

@tetapetra Ako dieťa som do toho nevidela a teraz je to jedn

medda_beda
31. aug 2024

@tetapetra Tak ona stihla ešte socializmus tesne keď nastupovala na SŠ.
Otec nastúpil zas tesne pred revolúciou na VŠ a aj dokončil.
Ono každý má so socíkom iné skúsenosti niečo dobré, niečo zlé.

tetapetra
31. aug 2024

@medda_beda tak to ju lizlo

medda_beda
31. aug 2024

@tetapetra no ltt.
Len bohužiaľ niektoré praktiky sa zachovali dodnes.
Známosti, kto s kým atď.

hiro
31. aug 2024

Ešte co sa tu píše že môžeme cestovať ale nie je za čo... Fakt? Ja som jedného času nazbieral 40€, nabalil sme ruksaky a išli stopom do Talianska. Stanovanie kadetade nič nestálo, cesta tiež nič.
Práve mi vybehlo ubytovanie v Maroku, 13€ pre dvoch. To by si aj za socializmu ľudia vedeli dovoliť keby mohli ísť.
https://www.interez.sk/ubytovanie-tu-stoji-aj-6...

ewellina
31. aug 2024

12 rokov som žila v socializme. To, čo mi rodičia hovorili doma, som v škole nesmela povedať. Skauting bol zakázaný. Kto chcel náboženskú literatúru, musel ju pašovať z Talianska. Politickí väzni zomierali vo väzení na následky mučenia. Mnohí boli odsúdení na nútené práce pre blbosti. Že neboli pomaranče a všetci sme mali doma rovnaký nábytok, bolo to najmenej. Ja som nežnú revolúciu už ako dieťa veľmi vítala. Socializmus mohol vyhovovať fakt len jednoduchším ľuďom, ktorí sa chceli len najesť.

zorkahorka
31. aug 2024

@ewellina ale ti politicki vazni... Si nepamatam, ze by sa v 80.rokoch nieco take dialo. Sice som bola dieta...

beataxxx
31. aug 2024

Ja som z tých, čo sme socializmus zažili, našťastie len okrajovo, prišiel rok 89 a potom to už bolo lepšie, len sa obavam , že ľudia si nevážia to čo mame a môžeme o to veľmi ľahko prísť, ak sa bude naša krajina otáčať smerom na východ, je to veľmi nebezpečne, ako táto vlada koketuje s rusmi.

Moji rodičia boli politicky prenasledovaní, otcov otec bol politik za prvej republiky , takze viac asi vysvetľovať netreba,po nástupe socializmu bol pár rokov vo väzení, moj , otec bol významný vedec,ale samozrejme nekomunista a veriaci, takze bez šance na postup, jeho vedecké prace chodil na zahraničné konferencie prezentovať jeho riaditeľ s foneticky napísanou prednáškou v angličtine, bola to sranda a aj zlá reklama…pretože ani netušil o čom hovorí a keď sa ho niečo pýtali, tak sa usmieval……

Mama bola výborná lekárka, ale s jej kádrovým posudkom skončila ako obvodná, robila to dobre a s láskou, predtym bola na klinike, len nebola ochotná vstúpiť do strany…..a tiež sa netajila , že je veriaca….

Otcov kamarát zakričal na hokeji s rusmi:nabite ich tie ruské svine a dostal 5 rokov…..

Manžel bol menovaný ako veľmi mladý na vedúce miesto, lebo bol šikovný lekár, ale odmietol vstúpiť do strany a niekto ho udal, že sme deti krstili v kostole, tak ho okamžite zdegradovali

Takze pevne verím, že toto sa k nám už nikdy nevráti

ewellina
31. aug 2024

@zorkahorka Napríklad Mikloško alebo Havel

slovakboy
31. aug 2024

@zorkahorka v telke ti nepovedali, že boli politickí väzni. Ako si to mohla vedieť? Nebolo to už to čo v 50 tých rokoch a mučili ich len bitkou a nepohodlím ale boli politickí väzni. A nie len politickí. V telke raz ukazovali záznam zo súdneho pojednávania s dvoma narušitelmi hraníc. Bol to jedného času program kde chceli priblížiť súdy. Komentoval to komentátor. Bolo vidieť na tých chlapcoch že ich bili a mučili. Opakovali naučené veci. To boli už začiatok 80 tých rokov. Mamalen konštatovala: chceli ujsť z raja cez ostatný drôt. Ja som nechápal ako decko aký ostnatým drôt, vtedy pri tom programe mi vysvetlila prvý krát že sme obohnaný ostnatým drötim. Ja som si to nevedel fyzicky predstaviť. Aký je dlhý? Aký vysoký? Alebo je republika malá? Pýtal som sa. Myslím že by ste všetci čo pochybuješ mali navštíviť ústav pamäti naroda kým ho Fico nezruší.

fido69
Autor odpoveď zmazal
fido69
Autor odpoveď zmazal
tetapetra
1. sep 2024

@medda_beda známosti fungovali vždy a všade. Keď som sa dostala do štátnej správy, nedostala som otázky ako si sa dostala,ale hneď bolo povedané,ti niekto vybavil 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️. Je to aj o ľuďoch, neoponovala som, veď načo. To že on vybavoval svojej žene, muselo to takto nejako prebehnúť aj u mňa

dadis
1. sep 2024

@zorkahorka Milan Simecka 1981, Jan Carnogursky 1989, Miroslav Kusy 1989

dadis
1. sep 2024

@medda_beda Chatu, auto a letecku dovolenku za socializmu? Ozaj mas skreslenu predstavu 🤣🤣

yosi
1. sep 2024

@dadis Chatu otec postavil, lebo nám veľkodušnosne súdruhovia nechali aspoň záhradu v neprístupnom teréne. Auto sme nikdy nemali. A o leteckej dovolenke radšej pomlčím. Prvýkrát v živote som sa dostal za hranice až po revolúcii, a aj to len do Poľska na trhy. Voľné víkendy a prázdniny sa trávili nie v Egypte či Turecku, ale na záhrade pri okopávaní zemiakov

ewellina
1. sep 2024

Vedeli ste, že vďaka smeráckej vláde mali bývalí eštebáci trikrát vyššie dôchodky ako ich obete - politickí väzni? https://dennikn.sk/271849/politicki-vazni-zomie...

pribinak
1. sep 2024

@markusrasford prečo sme na míle od demokracie ? No pretože zas mame na celé štátu komunistu, síce birmovaneho ale komunistu

lulu1321
1. sep 2024

Mýty o socializme....net

heni79
Autor odpoveď zmazal
zorkahorka
1. sep 2024

@slovakboy no hovorim, bola som decko. Nevnimsla som tieto veci

simsalabim
1. sep 2024

@yosi tak ale treba uznat, ze letecka dovolenka v tom case nebola bezna ani na zapade. To az posledne roky je tak, ze letecky moze ist kazdy.

dskjhfdlkdjhl
1. sep 2024

Ja pridam este taku pikosku. Ti, co ste zazili socializmus, pamatate si este, ktora Korea bola vtedy ta dobra a ktora zla?

simsalabim
1. sep 2024

@dskjhfdlkdjhl ja sa priznam, ze nie? Severna bola nebodaj zla?

dskjhfdlkdjhl
1. sep 2024

@simsalabim No, bolo to prezentovane presne naopak, ako to je teraz. Fakt si nepamatas?