icon

Auto pre začiatočníka

16. sep 2022

Ahojte, robim si vodicak (zatial mame len teoriu), ale obzeram sa pomalicky po nejakom auticku. Konecne som jedno nasla a poslala ho muzovi, ze toto sa mi paci. Hned ma sfukol, ze ci som sisi, ze zaciatocnikovi kupovat auto za 15tis (jazdene). Ze si mam pozret nejaku fabiu starsiu, ze na rok-dva kym sa zabehnem a potom kupime nove auto. Po pravde som zostala zaskocena. Nie ze by sa mi fabie nepacili, ale teda zasa som si nemyslela, ze budem jazdit na aute za “500€” 😂
Deti si samozrejme neplanujem vozit najblizsie mesiace. To je jasne. Len mozno z domu do skoly/skolky, co je cca 500m, ked pojdem do prace.
Ale zaskocil ma. Myslite si, ze ma pravdu? Lebo ja som sa s nim dost pohadala. Aj ked auto budem kupovat za “svoje”, na jeho nazore mi vcelku zalezi (ale ako sa poznam aj tak urobim po svojom 😄)…
PS: s muzom si rozumieme, lubime sa, fungujeme ako rodina, stara sa o nas, zarabame obaja, deti vychovavame spolu, nie je manipulator. To len na margo toho, ze tu je zvykom najst na tom chudakovi hned diagnozu 😂

lenkakravcova
16. sep 2022

Určite lacné staršie auto a také aby si videla dobre (musíš vyskúšať výhľad dopredu, dozadu). Je veľmi pravdepodobné že ho počas prvého roku oskrieš, alebo niekto teba. Viac ako 2000€ na začiatok určite do prvého auta nedávaj. O pár mesiacov by si len nadávala koľko ti zišlo na hodnote s prasknutými naraznikmi, oskretym lakom ci vybitý mi svetlami. (neber to v zlom, ale nepoznám vodiča, ktorý by niečo z toho počas prvého roku jazdenia nezažil).

thereisabear
16. sep 2022

Išla by som zlatou strednou cestou, takže niečo medzi 500€ a 15000€. Moje prvé auto stálo okolo 9000€, malo čo som potrebovala a zároveň som predýchala prípadné škody.

jaga18
16. sep 2022

V niečom ma tvoj manžel pravdu, no fabiu by som nechcela. Hlavne keď by si viezla deti, to nie je bohvie jak bezpečné auto. Nemusí to but drahé nové auto na začiatok, ale aspoň nech je bezpečné.

luscious
Autor odpoveď zmazal
autor
16. sep 2022

Dakujem vsetkym za odpovede a rozne uhly pohladu. Este mam chvilku cas, tak snad najdem nieco, aby ostal aj vlk syty aj ovca cela… je mi jasne, ze prvy rok a nie len ten nebudem Fitipaldi 😂

kristiii
16. sep 2022

Preboha kde chodíte na to, že staršie auto je zaručene žrút peňazí? Auto treba hlavne vybrať s niekým, kto sa do áut rozumie, má diagnostiku a pod. Ja som do mojich starých áut vrazila ozaj minimum, rozhodne menej než stoja povinné servisné prehliadky na nové autá. Teraz ma čaká po dlhej dobe "veľká" investícia, musím kúpiť baterku za 50 eur 😆

mimikarol
16. sep 2022

Podľa mňa je hlúposť učiť sa na "starej šunke". Ja som dva roky po vodičáku jazdila na 18 ročnom Citroen C3. Mala som ho na naucenie. Hneď ako sa dalo, sme kúpili pre mňa automat s cuvaciou kamerou, senzormi... Keby ho mám hneď, určite by som zo začiatku nebola zo šoférovania v takom strese v akom som bola

autor
16. sep 2022

@mimikarol uf, tak do 18 rocneho auta by sme urcite nesli. Ono skor 8-10-12 rocne max myslel

ma77
16. sep 2022

@kristiii Suzuki swift už nie je davno japonec vyraba sa v Madarsku

annamalaga
16. sep 2022

Tak a ty si sa ako rozhodla autorka? Lebo dúfam , že si zoberieš moju radu ku srdcu a fakt 15-16 ročne nekúpiš HM? Prosím odpis.

mimusha3
16. sep 2022

Tiež si robím teraz vodičák a pokukujem po päťkovom golfe 🙂

beronsche
16. sep 2022

Bezpečnosť je pre mňa prvoradá a tak, ak by má k tomu netlačia fin. situácia, určite by som nekupovala staru rachotinu..
Povedz mužovi, nech pozrie crash testy starej Fabie pred tým, ako tá do nej posadí...

A veď predsa nič také, ako "auto pre začiatočníka" neexistuje.. 😉

autor
16. sep 2022

@annamalaga ja pisem niekde o 15-16 rocnom aute? 🙈
@beronsche kde citas o felicii. To snad uz ani nejazdi 😂

katulienkax
16. sep 2022

@lenkakravcova to co je za blbost ze kazdy oskrie na zaciatku jzdenia auto. Nie je to pravda. Praveze na novsich autach sa zenam lepsie jazdi ako na sunkach typu fabia. Maju kadejake senzory, kamery, posilovace riadenia a pod a nehovoriac ze maju kadejake airbagy a fabie nemaju

beronsche
16. sep 2022

Omyl, uz som to opravila, myslela som Fabiu..
Ale tak zmysel príspevku je predsa o inom, to snáď vidíš... 😉

kristiii
16. sep 2022

@ma77 na a? Stále sa vyrába podľa japonskej technológie. To akože Volkswagen či Peugeot sú teraz slovenskí výrobcovia, keď sa vyrábajú u nás?

autor
16. sep 2022

@beronsche no lebo vo felicii a o 8 rocnej fabii je podla mna rozdiel 😉

Baby ale my sa tu nebavime o 20 rocnych autach. On myslel tak 10 rocne auto. Nie fabiu z roku 2001 😂
Ale moja chyba. Zle som sa asi vyjadrila v uvodnom prispevku 🙏

lenkakravcova
16. sep 2022

@katulienkax Písala som o skúsenostiach zo svojho okolia. Ty možno máš iné ale ja čo poznám ľudí čo začínali jazdiť, tak každý si prešiel nejakou menšou nehodou.
A o Fabii som ja nič nepísala. Neviem prečo ju spomínaš. Do 2000€ zohnas normálne auto. Nemyslím cenovú reláciu do 500€ bez posilovaca (ak sa to vôbec ešte predáva).

autor
16. sep 2022

A inac naozaj si vazim kazdy nazor. Aj “heit”, kedze aj kritika nas posuva. Proste som chcela len iny uhol pohladu. A viac hlav viac vie. Lebo mna naozaj manzel zaskocil 🤷‍♀️
Necakala som taku reakciu. Aj ked teda nekrical ani nebol neprijemny… len proste som na to nebola pripravena, kedze 15 tis sa mi nezdalo vela (auto je rocnik 2019, najazdenych 24tis km a je to automat)…ale tak este budem pozerat

darijja
16. sep 2022

Ja som zacala na peugeot 206. Male a sikovne auto. Aj som bola rada, lebo ved parkrat som vybehla v zaciatkoch na obrubnik :D a ked sa sama budes citit , ze uz si si sama sebou ista, tak ho ukecas aj na 15tisicove.. mne by bolo luto keby suchnem auto za 15 :D radsej by som prvy rok kym sa otukas kupila napr. za 2tisicky nejake..

kofilka33
16. sep 2022

Moje prvé na začiatok bolo Fiat Punto ,potom som kúpila ďalšie Punto a mám ho dodnes (rok výroby 2001) a slape ako hodinky a používa sa každý deň ,investície minimálne,respektíve iba za bežné veci ako pri každom aute(výmena rozvodov,výmena oleja,filtrov,brzdy...)Pre mňa najlepšie, najspoľahlivejšie autíčko ,malé,šikovné s malou spotrebou.

ukulela
16. sep 2022

Ja som kupila pred rokmi na jazdenie takto tojotu jaris. To auto maka ako maly vysavac, chlap poriesil len brzdy a ked treba meni olej.... do noveho by som asi mesla. Mne nevadi, ked sa auto oskrie, ale niektorym ludom srdce z toho krvaca.... inac starsie auto nemusi znamenat nebezpecne.

uglybetty1234
16. sep 2022

Ahoj, ja ked som urobila vodicak nejako po tridsiatke, tak sme kupili renault clio za 800€ od kamosa. A pravda je, ze kde tu som suchla, oskrela, narazila do kopy snehu a tak 🙂 ale vobec ma to netrapilo. Pred dvomi rokmi sme kupili 10 rocny citroen C1. Moj milacik. Stal asi 2500€. Menili sme spojku hned po nakupe. Vsetko ostatne bolo ok. Pred mesiacom sommenila vyfuk. 68€. Proste nahradne diely za hubicku ;) ja jazdim iba v meste, obcas (1x za 2 mesiace) idem mimo okres max 30km. Zaparkujem skoro vsade.
Nekupila by som si nove auto, ale dalsie chcem uz automat, parkovacie senzory a asistenta na kopce.

taktotedanie
16. sep 2022

Je to skvele auto, tiez ho mam, v automate, nedam na neho dopustit 🙂 zmesti sa vsade, zaparkujete, auticko sikovne, male, idealne pre zenu

julish
16. sep 2022

Existuju dobre jazdené za viac ako 500 a menej ako 5000. Ja som si kúpila každému mazdu za 3000 a jazdi skvelo, iné už ani nechcem 🙂

danieli
16. sep 2022

Tak mne dnes niekto oskrel auto na parkovisku a realne uvazujem, ze na rozvoz deti po meste si necham toto auto kym bude jazdit, lebo sice ja parkovat viem, ale dnes mi to bolo na nic platne a listok som si nenasla, aby som sa spojila s panom alebou damou, ktory mi dnes urobil den, ale tym chcem povedat hladala by som na zaciatky nieco, co unesie este dalsi skrabanec a teba nebude zbytocne stresovat, s nabrabymi skusenostami ist do noveho

littleslovak
16. sep 2022

Budes jazdit asi v meste, z toho co som citala tvojich prvych par prispevkov... Necitala som vsetko, pardon 😁 ale ted ja som mala uvahu, ze bez ohladu na cenu teraz, to musi byt male auto. Naozaj male sikovne nech sa s nim dobre parkuje a na to ze v nom buddm jazdit sama 90% casu nepotrebujem ani velke auto ani velky kufor. Dokonca jeden cas sluzil moj Swift ako rodinne (z nudze) a prezili sme to. Cize Swift, Yaris, ta i20 a podobne male auta pozeraj. Co sa tyka nove verzus stare... Hlavne nech ma isofixy, airbagy a aspon senzory (parkovacie).
Jazdila som uplne nove auto, starsie auto a aj uplnu starinku a z jedneho uhla musim uznat ze zacinat na Favorite a potom sadnut do "moderneho" auta bola dobra skola. Ale dnes to uz nie je podla mna potrebne. Len chcem este dodat ze na parkoviskach a kade tade ti to mozu obuchat a podobne a cim menej ta bude stat a cim bude starsie tym ta to asi bude menej stvat 😇 Ja by som si skor pri aktualnej situacii s autami zvazila ci ma zmysel behom 2 rokov riesit 2 auta, ci na tom financne nebudes viac stratova ako ked kupis hned take ktore pojazdis aj 5 rokov. Drzim palce pri kupe.

gabika0825
16. sep 2022

Keď si auto ideš kupovať za svoje, tak naco tá zaujíma čo ti povie muž? Veď si kup take, ktoré sa ti páči. Ja keď som dorobila vodicak, tak tiez som sa vozila na drahom aute. Priateľ v tej dobe vlastnil autopožičovnu takých drahších aut. Nemal problém mi požičať auto, ktoré sa mi páčilo. A tieto názory že na začiatok staré, pomaly rozsypane auto, mi príde úplne z cesty. Práveže keď by si sa vozila na drahšom a ešte aj bude aj z tvojich peňazí, tak tá to bude nútiť si dávať automaticky väčší pozor. A hlavne, tebe to ako začiatočníkovi môže pri veľa veciach pomôcť (senzory mŕtveho uhlu, parkovacia kamera atd…) a hlavne si navyknes na nové, na ktorých sa už bežne jazdí. Nie na starú kraksnu keď si ju aj tak neskôr nebudeš kupovať. A naco ti je kupovať auto na 2 roky. Radšej si kúpiť nové a mat ho dokedy bude pojazdné.

zorkahorka
16. sep 2022

Jeden pan kupil odomna pre dceru 19rocnu fabiu 1,2. Presne na zabehnutie. Do prace a spat. Dovtedy som v nej vozila obe deti, velmi spolahlive auto. Aj mi pisal,ze je s nim velmi spokojna.
Tiez by som sa bala kipit si auto za 15 tisic. Ved ja som to moje parkrat suchla, ani neviem ako. A nemrzelo ma to tak, ako ked by som suchla nove. Ak nechces za 500 eur, kup za 5000 o cosi lepsie 😀

autor
16. sep 2022

@gabika0825 ved ja si nejdem kupovat 20 rocne auto. To ani muz nechce odo mna. Bavime sa tu o 10 rocnom aute 🤷‍♀️
A sme manzelia, takze mi pride normalne sa s nim rozpravat o takych veciach