Auto pre začiatočníka
Poradí niekto aké auto pre začiatočníka? na jazdu hlavne v meste ale aj mimo.
Citroen AMI, Fiat Topolino
Mna sa nikto nepytal,cim chcem jazdit.Muz zo dna na den musel prestat jazdit. Doma zostalo Combi a ja totalny amater😁. Prve jazdy som myslela,ze tu prevodovku rozkopem,ale postupne sme sa zzili. Stale ju sice nelubim,ale uz sme si na seba zvykli😄 Parkovat Combi som sa paradoxne naucila hned. Nemam ani parkovaciu kameru. Takze velkost auta podla mna problem nie je. Keby mozem ale vyberiem si automat.
Úplne hocijaké. Ja som mala obrovské kombi nafťak manuál a zvládla som. Človek sa hneď naučí a nemá potom problém. Kdežto z malého do veľkého bude opäť problém.
@minimilan no volvo s manuálom už sa zháňa ťažko…. Viem lebo sme nedávno kupivali a aj bmw uz orechadzaju na automaty povacsine….
@minimilan v setko suhalsim, az na to posledne, pracujem v servise 15rokov ale este som nepocula aby sa nevypinanim start stop znicilo turbo alebo klukovy hriadel 🙂)))
@miusinka3 kup si auto ake vyhovuje tebe, poskusaj si ich, ja som relativne nizka, mne vyhovuju vyssie auta, momentalne mam uz tretie za cca 4 roky, nie zeby tie ostatne boli zle, ale pri prvom u mna totalne zvitazili emocie nad zdravym rozumom, druhe tiez nebolo zle ale vadil mi vyhlad, konkretne bocny stlpik ( ci ako sa to vola 😉) momentalne mam novučku Kiu Picanto, teda wow, preco som ja nesla do toho auta hned to nechapem.. jazdit som zacala po dlhych 12 rokoch. Manual, v praci mi dali sluzobne v manuali a teda tam spekulovat nad automatom u mna nemalo vyznam.
Sem tam musim ist aj na manzelovom - velke SUV tazke ako tank. Aj ked nezpecnost je v nom uplne inde ako v mojej Kii, ale nechcem ho…
Takze moja rada, skusaj, skusaj a skusaj ci ti bude vyhovovat.
Vyber si take ake sa tebe paci a na ake mas financie. Za mna uplne jedno. A urcite manual. Automat zvladne aj blbec, ale ked sa naucis jazdit poriadne najprv na manuale, tak nebudes mat s nim nikdy problem, a lahko prejdes na automat, kdezto ked zacnes s automatom, a budes musiet ist nahodou surne nejakym manualom, nebudes vediet.
@lukino2000 presne tak. Manual je zaklad 👌🏻👌🏻👌🏻
@guiseppinka s tym dieslom a benzinom je to ako? benzin skor skapiňa?
@miusinka3 zevraj ano. Uprimne povedane, zdochlo mi parkrat aj aj... neriesim. Nastartujem a idem... akurat benzin treba trochu viac "vytocit", teda optimum je cca 2000 2500 otacok, diesel tak 1500 2000... striedam diesel benzin aj v priebehi dna a ziadny rozdiel nevidim... treba len "pochopit" rec auta a je ti jedno... a do mesta jednoznacne benzin.
Na autoškole sme mali myslim manual škodu fabku, pačilo sa mi na nej ŠtartStop a digitálne ukazovanie rychlosti a tychto veci. Ale s tym preradovanim som mala celkom problemy. Každy mi radí inak - velke auto, male auto, diesel, benzin, manual, automat, Myslim že tieto 3 veci su asi najdoležitejšie pri vybere, alebo nie?
Tu ide hlavne o to aby som prešla z bodu A do bodu B, nejake to uživanie si jazdy a podobne nepotrebujem. V meste by som jazdila sem tam možno raz denne len možno par krat tyzdenne ,mimo mesta na dlhe trasy velmi často nie ale človek nikdy nevie
@miusinka3 na radenie niekto odporuca rychlosti, ja som si to nikdy nevedela zapamatat... pre mna bola zlata rada - okolo 2000 otacok je idel, pod 1500 auto vrci a zdochyna, treba nizsi stupen, nad 2500 auto vrci (inak) a treba ist vyssie.. na dialnici mas otacky okolo 3500... pokial sa da, ides hore so stupnami...
záleží od viacerých faktorov. Ak budeš robiť krátke trasy je lepší benzín. stare diesle ťažko prechádzajú STK čkámi kvôli emisiám. Rovnako je dôležité aká je značka, napríklad Volkswagen je celkovo drahé auto a má drahý servis aj náhradné diely. Tiež by to nemalo mať obrovský obsah, budeš platiť veľkú poistku. Treba hľadať zlatú strednú cestu. My sme kupovali synovi k osemnástke ojazdené auto, našli sme síce 15-rocne, ale nemalo ani 90 000 km. bolo skoro ako nové. Treba hľadať a vytrvať. My sme kúpili od pána, ktorý auto kupoval ako nové. O pár rokov si kúpil druhé a bolo mi ľúto toto dať preč, tak ostalo ako záložné v rodine. stalo 1500€😁 a ma menej km ako my na nasich par rocnych autach. dali sme dorobit senzory, podstatny bol pre nas obsah 1.4 benzin. ani slaby, ani trhac asfaltu, nejaka vybava ako el. okna a klima.
Čo sa týka automat / manuál – ja sa určite prikláňam k manuálu. Tak ako sa hovorí, že keď si robiť vodičák horších podmienkach, ľahké podmienky zvládaš ľavou zadnou. Moja švagriná manuál šoférovať nevie, keďže jazdí len automat. Už to tu bolo napísané, sú potom situácie, kde ti to vadí – požičať si auto v zahraničí a podobne. Lacnejšie sú manuály. Potrebuješ si požičať od niekoho auto – jednoduchší výber. nie si obmedzená, že vieš iba jedno.
@guiseppinka to musíš cítiť. Každý obsah to ma ináč. Na malom obsahu dokážeš pribrzdiť Na trojke a opätovne sa rozbehnúť. Na veľkom aute musíš ist do jednotky alebo rýchlo v dvojke ale už s teplým motorom ináč nie, alebo si dať neutral.
@miusinka3 neni nič dôležité. Podstatné je, čo chceš ty. Či komfort ale nebudeš v manuály nikdy istá, či si človek, čo sa proste prispôsobí.
My máme veľké auto, mne to nevadilo. Čiže o tom to je. A ďalej už len peňaženka. Nafta ti žerie podstatne menej. To ale musíš mať väčšie auto. Z pravidla majú väčšie naftu.
Mne sa ľúbi z menších mazda ale ta stredná. Ja by som úplne malé auto nechcela.
Robila som autoškolu na yariske. Pohoda, šlo to skoro samo. Pri prechode do nášho auta som sa musela naučiť rozbiehať😂😂 keď si na to spomeniem. Ale nemám problém šoférovať fakt veľké auto.
Otázka je, čo chceš ty.
@elenka.k ale nechcela som, poviem ti narovinu.
Keby v tom hra rolu peňaženka, nedám automat.
Senzory boli pre mňa dôležité kamera.
Ja som proste nevedela odhadnúť to miesto vpredu vzadu. Ale ani to mi nevadilo. Ja som vystúpila aj trikrát z auta a pozrela sa.
Rozhodujúce je fakt to, na čo človek má a čo cca chce.
@sono2 ved pisem, ze podla zvuku sa najlepsie orientuje - citis, ci ti hovori, hej, zvys stupen alebo haloo, podrad... to, co hovoris ty, je uz vyssi level skusenosti... ten ziskas len jazdenim... ale v podstate male auta som soferovala iba v autoskole, my mame velke... s malym neviem ci by som vobec vedela zaparkovat😂😂😂
@lukino2000 tak my niektoré sme nemali na výber 🤣. Keď som ja začínala, bola slušná výbava airbag, elektrické predné okná, rádio a centrál 🤭. ABS, klíma apod bol nadštandard 😅
@guiseppinka ľavou zadnou!
@guiseppinka ináč vieš čo ďalšie? Máš vo veľkom aute komfort nie len priestorovo ale aj motoricky.
No veď chod na takú diaľnicu na fabii, veď to nemá šestku. My sme mali staré auto ale to sedelo 180 diaľnica to bolo pohodlie. To už ale zachádzam do našich potrieb my jazdíme ďaleké vzdialenosti a sme veľkí. Nemôžem mať malé auto.

@miusinka3 moje naj bolo hyundai i10, krpate, 4dverove, vysoke, ale malicke. Kufor maly, predok maly. Top pre mna. Iba klasicky zaklad mi stacil 🙂