icon

ChatGPT už aj na Modrom koníku ?

paulinam99
11. mar 2023

ChatGPT je skratka pre "chatovací generatívny model zapamätávajúci sa" a je to veľký jazykový model vyvinutý spoločnosťou OpenAI. ChatGPT je schopný komunikovať s ľuďmi v prirodzenom jazyku prostredníctvom chatu alebo konverzácie a dokáže odpovedať na otázky alebo vytvárať vlastné odpovede na základe toho, čo sa naučil z veľkého množstva textového vzdelávacieho materiálu. ChatGPT je schopný učiť sa a pamätať si informácie z minulých konverzácií a môže byť použitý na rôzne úlohy, ako napríklad vytváranie obsahu alebo odpovedanie na otázky používateľov. ChatGPT je jedným z najväčších jazykových modelov na svete a je schopný produkovať veľmi realistické a prirodzené odpovede.

Myslíte si, že na základe (ne)kvality vygenerovaných niektorých diskusných tém tu na Modrom koníkovi je už testovaná aj (zatiaľ menej dokonalá) umelá inteligencia - tzv. ChatGPT, alebo ide len o niektoré menej inteligentné komentáre skutočne žijúcich diskutujúcich ?

Strana
z2
viestta
11. mar 2023

@paulinam99 tie témy zakladajú ľudia. Ani umelá inteligencia nemôže byť taká hlúpa ako niektorí uzivatelia

paulinam99
autor
11. mar 2023

@viestta Súhlasím, že je tu dosť menej inteligentných diskutujúcich, ale aj tak si myslím a mám podozrenie, že niektoré témy sú zakladané už aj nejakým generátorom alebo ChatGPT-om, pretože sa cyklicky opakujú aj tematicky zhodné a nevhodné témy, či menej inteligentné témy, či názory.

macko_usko222
11. mar 2023

@paulinam99 "menej inteligentné komentáre" mi na umelú inteligenciu nesedia.A posudzovanie inteligencie na základe toho, že mne ako pozorovatelovi sa javia ako "hlupe", je veľmi subjektívne. Ja nemám osobne rada toto selektovanie ludi na hlúpych a múdrych podľa nejakého anonymného prispevku na verejnom fóre.

viestta
11. mar 2023

@paulinam99 generátor blbosti hádam ešte vymýšľať netreba, to ľudia zvládnu samoobslužne

paulinam99
autor
11. mar 2023

@macko_usko222 Akýkoľvek nick, hoci aj s krstným menom a priezviskom, adresou, či fotkami, ale bez jednoznačného jedinečného identifikátora, ktorý by prešiel autorizáciou a identifikáciou, je vždy iba obyčajným nickom, t.j. nemáš záruku, že rozprávaš s totožnou fyzickou osobou.

Inak: Ak by môj nick bol Samantha Fox s jej adresou, fotkami domu, či osoby Samathy Fox a jej detí, to ešte neznamená, že som Samantha Fox. Dúfam, že si rozumieme. 😉

To znamená, že tu môže byť teoreticky 10 000 fiktívnych užívateľov a môže to obsluhovať ChatGPT, ktorý si tu bude žiť vlastným životom. Tým netvrdím, že to tak je, ale skutočne mám podozrenie, že niektoré témy tu nezakladajú skutočné osoby, ale UI alebo moderátori spôsobom Ctrl+C a Ctrl+V. 😉

moonlight1210
11. mar 2023

@paulinam99 lenze ten program nevie takto externe fungovat (zakladat si mailove adresy, …) pokial viem. Je to uzavrety system.
Dokonca si nevie ani vytvorit identitu.
Na vsetky otazky tohto typu ti odpovie neutralne a odmietavo.

No moze tam vsak niekto chodit a poziadat: vymysli mi otazku na temu XY (lebo mu dosla fantazia). Alebo tak podobne. A to sem skopirovat.

emma2782
11. mar 2023

Táto téma tiež kľudne môže byť založená tým programom 🤔🤣

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
petamich
11. mar 2023

a keby aj 🙂 je mi to v zasade uplne jedno, ci temu vygeneruje GPT a niekto ju sem prekopci alebo je kreativny admin alebo ina osoba s cielom zvysit klikanost a komentovanost, aky je v tom rozdiel?

paulinam99
autor
11. mar 2023

@petamich Cieľ zvýšiť "clickbeit" je cieľom majiteľov servera z dôvodu "exkluzivity" pre zadávateľov reklamy. To je legitímny cieľ. Tu problém nemám.
Mám však problém s tým, ak tie témy sú povrchné, plné hrubiek, či logických nezmyslov ... čo znižuje "úroveň" diskusie. Ak by sa tak dialo s vedomím majiteľov servera, resp. ak je to z dôvodu slabej práce adminov jednotlivých kategórií, tak ma to vyrušuje .... a navyše nebola by to ich dobrá vizitka ani pred zadávateľmi reklamy.
Ako zadávateľovi reklamy by mi vadilo, ak by diskusia bola "umelá" (bez reálnych užívateľov = prijímateľov reklamy). Načo sú reklamy pre ChatGBT ?

Je to totiž podobné, ako pri mediálnom šume (veľa bilboardov pri ceste tesne po sebe = nemáš šancu prijať obsah zo všetkých), aj v umelej diskusii máš potom oveľa viac práce oddeliť balast od informačnej hodnoty obsahu diskusnej témy.

MENEJ je niekedy VIAC, to je pointa. Kvalita - áno, ale KVANTITA na úkor kvality = NIE !

petamich
11. mar 2023

@paulinam99 50% uzivatelov MK neovlada zaklady pravopisu (bez snahy sa kohokolvek dotknut), kazda xta tema je vylev bez hlavy a paty, ze kapitan Danko, sa moze ucit - takze opat, kde je rozdiel, ci zalozi nejaku pre komentujucich zaujimavu alebo kontroverznu temu anonymny diskutujuci, admin/zamestnanec MK a napise ju "sam" bez pomoci alebo mu pomoze ChatGPT? ved ked je raz tema hlupost, tak nekomentujem a je mi jedno, kto ju zalozil, scrollujem dalej alebo ked sa potrebujem vyventilovat (ako to tu obcas byva), tak nescrollujem dalej a opat, je mi jedno kto ju zalozil a reklama zoberme si napr. banner v hornej casti a teda jej dosah je rovnaky bez ohladu na to ci sa do tem zapojim alebo sa sem len idem pozriet alebo si scrollujem bazar

takze mne osobne to je uplne jedno, kvalita tem na MK a obcas aj kvalita diskusie bola na zamyslenie aj pred tym nez akesi GPT uzrelo svetlo sveta a zacali si nim ludia plateni za vytvaranie tem pomahat ale tak to je moj nazor, ty mozes mat samozrejme iny

paulinam99
autor
11. mar 2023

@petamich Ja Ti teda neviem, som tu teraz cca 2 mesiace denne .... po cca 10-15 ročnej prestávke a tá úroveň MK išla teda rapídne dole.
Nechce sa mi proste veriť, že sa ľudia za tých cca 15 rokov tak "veľmi pokazili" čo do úrovne logiky, gramatiky a podielu tých "zlých tém".

Tá "povrchnosť/nelogickosť" najmä pri tvorbe niektorých tém je doslova do očí bijúca. Naozaj mi to tu pripomína psychologickú poradňu, či výlevy patriace skôr na psychiatriu.

Ale OK, rešpektujem Tvoj názor, že ak ide o kvalitnú tému, je úplne jedno, kto ju vytvorí. Nemalo by sa to ale preháňať s tými "umelými" témami, lebo MK podľa môjho názoru bola a dúfam, že aj zostane prevažne komunitou mamičiek a nie CHATGBT-ov, či umelej inteligencie.

Ja totiž nemám záujem míňať svoju energiu a čas na to, aby moje príspevky "pomáhali/odpovedali" aj v niektorých odborných otázkach (napr. právo) nie ľuďom, ale "počítačom". To je celé. 😉

jumama
11. mar 2023

Tak ako pise @moonlight1210 ChatGPT nie je pripojeny na internet, dokonca treningove data na ktorych sa ucil boli len do roku 2021. A je to chat, ktory odpoveda na otazky, ale nevie sam od seba tie otazky klast. Odpovede generuje hrubo povedane na zaklade pravdepodobnosti, co sa vyskytovalo v treningovych textoch.

@paulinam99 odporucam ti, aj vsetkym maminkam stranku aidetem.cz - je tam vysvetlenie pojmov aj rozne knizky pre deti o umelej inteligencii, ktore uz n skol v Cechach pouziva.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
ndrag
11. mar 2023

Nie, AI tam zatial nieje, ludia su len stale sprosti a lenivi si hladat nieco, prip sem chodi nejaka psychicky narusena osoba, co tu stale dokola zaklada take temy, lebo nema dost pozornosti. Doteraz to boli cipy vo vakcinach a americka vlada, ale vidim, ze sa AI dostava pomaly aj medzi paranojikov. Uz sa tesim na tie temy a diskusie, ze vsetko a vsetkych sleduje umela inteligencia.

paulinam99
autor
11. mar 2023

@bilberryday dávam ti moje slovo, že najbližšie keď takú tému nájdem, tak tam dám za svoj príspevok do zátvorky text "ChatGBT?"
Naozaj nemám teraz záujem ísť spätne vyhľadávať, keď už len za dnešok sú tu desiatky tém z rôznych oblastí.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
paulinam99
autor
11. mar 2023

@ndrag Súhlasím, len problém je aj v tom, že diskusiu je možné založiť "anonymne", t.j. aj keby človek mal snahu oddeliť týchto "povrchných" diskutujúcich, tak je to nemožné, ak jeho názov je "AUTOR". Možno by stálo za úvahu aspoň obmedziť možnosť založiť diskusiu bez uvedenia nicku, t.j. úplne anonymne so skratkou "AUTOR".

niekto2hy
11. mar 2023

@moonlight1210 Nie je problem spravit docasnu mailovu adresu...

paulinam99
autor
11. mar 2023

@bilberryday Naozaj ma na toto spätne nenahovoríš, lebo ak by sa sem aj povedzme vybralo 5 tém, tak čo potom ? Ty určíš, že to nie je ChatGBT ? Chápeš dúfam, že táto téma je o názore tých diksutujúcich, ktorí tu dlhodobejšie pôsobia a teda si svoj úsudok už môžu vytvoriť. Ak nemáš ten pocit, že tu je ChatGBT, rešpektujem to. Ani ja to neviem, preto bola založená táto téme.

Zatiaľ to vychádza tak, že aj diskutujúci sa skôr prikláňajú k názoru, že "blbé" príspevky tu nedávajú ChatGBT, ale ľudia ...

Pre mňa je to tá horšia varianta ..., pretože by to znamenalo, že ľudia sú s pribúdajúcimi rokmi viac a viac povrchní, bez logiky v uvažovaní .... bez vzdelania ? (aspoň gramatika slovenského jazyka ?).

Mrzí ma, že Ti nebolo vyhovené v zmysle Tvojej požiadavky.

niekto2hy
11. mar 2023

Pozor na falošné rozšírenie ChatGPT pre prehliadače. Kradlo FB kontá
https://zive.aktuality.sk/clanok/Uhzywpb/pozor-...

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
paulinam99
autor
11. mar 2023

@bilberryday Ja len dúfam, že takto rýchlo a fundovane sa nerozhoduješ a nerobíš závery aj vo svojej práci. 😉

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
paulinam99
autor
11. mar 2023

@bilberryday OK, 2x po sebe máš pravdu. 😉

namornicka
11. mar 2023

Temy podla mna vytvaraju ludia. Je to stranka najma pre mamy a tie su od tych najjednoduchsich az po vysoko inteligentne. Ak je nieco mimo tvojej/mojej/nasej bubliny alebo mimo nasho uvazovania a logiky tak sa da ze “boze to snad nie je mozne ako moze toto riesit”. Ale ludia ziju v roznych realitach a produkuju vselico. Neviem si predstavit ake (debilne) zadanie by clovek musel
Chat-u GPT zadat aby vygeneroval niektore prispevky, to sa snad ani neda. To by bol efektivnejsi obycajny plateny troll co ich rovno vymysla a pise.

moonlight1210
11. mar 2023

@niekto2hy nie je, ale neurobi si ho ta AI.
Mail zalozi niekto konkretny, kto take otazky potom prida.

Pre priklad som sa jej spytala ja (pozna modrykonik a vie vymysliet otazku):
“Vieš vytvoriť aj kontroverznú otázku?

Áno, môžem navrhnúť kontroverznú otázku, aj keď by som chcel upozorniť, že vysvetľovanie a diskusia o kontroverzných témach by mala byť vždy kultivovaná a rešpektovať rôzne názory a perspektívy:

"Je správne, aby rodičia pri výchove svojich detí používali fyzické tresty ako metódu disciplíny, alebo by sa mali zameriavať na iné formy výchovy a disciplinárneho prístupu?" “

Mozno, ak by niekto viac naliehal a zadal konkretnejsie poziadavky, vymysli mu aj kontroverznejsie otazky.
Potom staci skopirovat a cakat na reakcie.

(Ibaze ak to robi niekto pre zabavu, v realite ma ego zranitelne, kedze si potrebuje nadhanat sebavedomie a pocit inteligencie takymto sposobom. A ma casto problemy s inteligetnou konfrontaciou.)

jumama
11. mar 2023

@paulinam99 Preco najskor spravne pouzivas ChatGPT a zrazu je z toho ChatGBT?

hama_ba
11. mar 2023

@paulinam99

https://www.youtube.com/watch?v=efPrtcLdcdM

tu je dobre video. Podľa mňa by to už zvládol. V tom videu typek natrenoval vlastnú ai, ktorá je jednoduchšia a napojil ju na 4chan a ta ai postovala príspevky a reagovala na základe odpovedí

hama_ba
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2