icon

Čo je po smrti ?

nadaa1
21. júl 2018

Ahojte ja viem trocha blbá téma ale chcem sa spýtať aký máte názor na to vy. Už dlho mi behá po rozume čo je po smrti ? Čo sa somnou stane ? Extuje život po smrti ? Budem si pamätať môj život na zemi ? Nedokážem sa s tým zmieriť ! Som strašne smutná a chce sa mi plakať ! Ja mám prekrásny živoj milujucého manžela 2 prekrásne detičky ! A nechcem to stratiť ! Veľmi mi na tom záleží !! Budem si pamätať po smrti na moju rodinu a oni na mňa ? Hnevá ma to a strašne ! Bojím sa toho ! Čo je po smrti ? Extuje duša ? Alebo budeme v nebi žiť spolu a budeme tam šťastný či ako to je ?? Ďakujem

suzanesmile
22. júl 2018

Ja som veriaca a preto verim, ze po smrti si odpykam vsetky svoje hriechy, aby som sa mohla dostat do neba k Bohu a byt tam stastna spolu s mojimi blizkymi.

charlie1980
22. júl 2018

Ja si myslim, ze nebude NIC. Tak ako nebolo nic predtym, nez som sa narodila (teda mozno aj bolo, ale realne si na nic nepamatam), tak nebude nic ani potom (resp.mozno bude, ale realne to nebudem prezivat, vsetko pojde mimo mna). Neviem preco by som sa mala zrazu inak citit po smrti, ako pred tym, nez som sa narodila. Nebude proste nic.

zuzanapjat
22. júl 2018

@nadaa1 do detailov neviem nič, ale môj otec, švagor, dedo, kamarát, ujovia, mama, babka.... boli za mnou keď umreli, v prípade kamaráta, deda a uja som o ich smrti vedela ako prvá. Pretože jednoducho v čase smrti za mnou boli. Môj otec mal inak v roku 2000 operáciu mozgu, pri ktorej mu zlyhalo srdce a museli ho oživovať. Celú operáciu videl a počul a keď ho oživovali, povedal mame, že vyletel až po strop a tak sa vracal späť. Podotýkam, neviem v čo veril, lebo otázka viery sa u nás nikdy nerozoberala. Mama predtým keď umrela mi vravela že z nemocničného okna videla môjho nebohého otca, babku a dedka (svojich rodičov) ako sa na ňu usmievajú a že nevie, či to bol sen, alebo skutočnosť. Takže..... tak.

myboys
22. júl 2018

Nikto ti nepovie ci bude po smrti ale jedno je iste, ze to vsetci raz zistime. Vsetko je o viere. Ja napr. verim aj v reikarnaciu. Zbytocne sa teraz nad tym trapis lebo to nevyriesis a ani nezistis. Radsej si uzivaj deti a muza.

stanulienkat
22. júl 2018

Nebude nic. Zhnijes.

charlie1980
22. júl 2018

@stanulienkat Si potesila

sticker
obsadenemeno
22. júl 2018

@nadaa1 no to vsetko krasne, co mas, mozes stratit este za zivota, takze by som sa na tvojom mieste zamerala na pritomnost, nie na to, co bude po smrti. A urcite by som sa kvoli tomu, co bude po smrti, netrapila, radsej akceptuj, ze to je kolobeh zivota a ze vsetci raz zomrieme. Ja osobne si myslim, ze sa ako dusa narodis znovu, aby si sa znova ucila lekcie, ktore si sa nenaucila v sucasnom zivote. Takze bacha.... 😨

stanulienkat
22. júl 2018

@charlie1980 za malicko 🙂

takaakoty
22. júl 2018

Nedovol, aby ti strach zo smrti branil prežívať život naplno. Potom uz mrtva si ☺ rozjimanim o smrti sa nikam nedostanes, základom je prijatie myšlienky, ze si smrteľná bytosť. Je to ťažké, pretože každý človek sa smrti obáva prave kvôli tej veľkej neznámej. Ale na druhej strane nam táto nevedomosť dava nádhernú príležitosť, aby sme si sami mohli vybrať, čomu uverime. A to tiez nie je márne 😉

xima
22. júl 2018

@charlie1980 tomuto si dovolim oponovat 🙂 to ze si nieco nepamatame neznamena ze to nebolo.. ja si napr nepamatam ako som sa narodila (a istotne som sa narodila 😁), a v podstate ani prve tri roky mojho zivota. Takze naozaj nemozme povedat ze pred zivotom nebolo NIC len preto ze si to nepamatame. A co sa tyka po zivote, ja osobne verim ze duša existuje dalej.. dava to mojmu zivotu vacsi zmysel ako keby ze uz po smrti nie je nic. Radsej prezijem svoj život vo viere ze smrtou existencia nekonci, je to pre mna take prijatelnejsie, no a ak sa náhodou mylim, a fakt po smrti nic nie je, tak ako mrtvej mi to uz moze byt jedno 😃

tiumen
22. júl 2018

Skús si zohnať túto knihu 😉 zaujímavé čítanie na túto tému..

charlie1980
22. júl 2018

@xima No ale potom mi je to k nicomu, ked si to nepamatam 😄 Ja sa skor zamyslam nad tym, co realne zazivam- a teda si plne uvedomujem, teorie o dusi ma nejak nedokazu uspokojit, i ked su mozne. Ked si predstavim napr, ze by som sa mala znova narodit, aj to mi je k nicomu, lebo mozno to bude v Gronsku a zas by to bol zivot, s ktorym by som sa urcite nerada rozlucila.
Mna osobne naplna tu a teraz.

obsadenemeno
22. júl 2018

@charlie1980 nahodou, v Gronsku to moze byt zaujimave.... 😉

charlie1980
22. júl 2018

@xima Nepamatas si, ze si sa narodila prave preto, lebo tvoje vedomie nebolo dostatocne dozrete, aby si si to uvedomila. Tak ako ked zomrieme, vedomie zomrie.

charlie1980
22. júl 2018

@obsadenemeno Nooooo, mozno ako ladovy medved, ved ktohovie 😄

taga
22. júl 2018

@anjelicek26 krasna irónia, že vetu: po smrti nie je nič, nijaké nebo/peklo/duša/energie atď napíše človek, ktorý si zvolí nick 'anjelicek' 😂😂😂

fadama
22. júl 2018

@taga😂 😂

evittam
22. júl 2018

@tomiholjubavi Tvoje telo sa nemusi rozkladat a zhnit nechutným a zdlhavym procesom. V niečom však s tebou suhlasim. Inak zdielam nazor
@anjelicek26
@prevenar

xima
22. júl 2018

@charlie1980 ved ja tiez zijem tu a teraz, a nezamyslam sa od rana do vecera nad smrtou 🙂 len som napisala ako to vnimam, ze pre mna osobne je lepsia volba verit ze dusa existuje dalej aj po smrti.. Len sem tam sa nad tým zamyslim, asi ako kazdy clovek 🙂 v živote môžu byt situacie ked sa clovek nad smrtou zamysla viac, ako teraz autorka tejto temy.. ale prilis velky strach zo smrti nam brani zit plnohodnotny zivot. Ci chceme ci nie, smrt je sucastou zivota, a toto treba v sebe spracovat tak aby sme sa netrapili prilis nad niecim co sa neda zmenit. Vravim, mne pomaha viera ze zivot pokracuje aj dalej po smrti, mozno by to pomohlo aj autorke. Teraz treba hlavne zit a tesit sa z daru zivota 🙂

evittam
22. júl 2018

@janaemmka Rozhovor dvoch babetiek v brusku mamicky?

sticker
charlie1980
22. júl 2018

@evittam 😂😂😂 Vedela som, ze sa tu zabavim 😂 Niekto si poplietol biologiu s literaturou 😄

obsadenemeno
22. júl 2018

@evittam by ma zaujimalo, ako teda tie babatka v tom brusku rozpravali, kedze su v plodovej vode, ako ich teda odpocuvali, ako vedeli, kedy ich treba odpocuvat, kedze pocitam, ze taketo "ucene" rozhovory sa nevedu stale a vlastne ako rozpravali, ked babatka rozpravat nevedia????
@janaemka 😲

hope07
22. júl 2018

@tomiholjubavi aj ja som studovala historiu, a aj archeologiu. A ludia v nieco verili, lebo si nevedeli vysvetlit, ani praobycajny blesk - urobil to Boh. Dnes uz vieme, ze Boh blesk nerobi, ze je to elektricky vyboj atd. Clovek vzdy vierou hlada odpovede nato, co si nevie este uplne vedecky vysvetlit, ako napr.co bude po smrti. Ale ak ma zit clovek v nejakom nebi, ci pekle, ziju tam fakt vsetky zvierata? Od mravcov po vyhynute dinosaury? Ci akoze len clovek ma tu cest zazit nejake peklo/nebo? Lebo vsetci, ci zvierata, ci ludia, sme zlozeni z rovnakych molekul, masa, kosti, krvi, mame velmi podobnu DNA ako prasata. A to mi na tom celom nebo/peklo nejak nesedi. A este plus to, ako mi vysvetloval jeden doktor, ze cele nase vnimanie je v mozgu. Staci sa pozriet na tazko postihnute deti, nevedia ani rozlisit, ze ta zena co sa o nich stara je ich mama. Nemaju predstavu o zivote/smrti, nezamyslaju sa nad tym. Alebo clovek, ktory bol zdravy a ochorie napr na Alzheimra, tiez uz ani blizkych nepoznava, ani svoj byt..lebo je naruseny mozog..zije a uz aj tak o sebe nevie. Ten doktor povedal, ze ked odumrie mozog, tak je koniec, tma, nic. Tak ako bolo nic pred nasim narodenim. Pamatame si zazitky mozno od 2-3rokov co sme zazili. Jednoducho po smrti je tma, neuvedomujes si nic, lebo uz nie si. Akurat suhlasim s tym prenosom energie. Ze energia co po nas ostane sa tranformuje do inej podoby. Lebo energia len tak zmiznut nemoze. Ale nikdy to uz nebudes ty s tvojimi zazitkami ci pamatou.

dorottka
22. júl 2018

preco ta to desi? ak nebude nic, bude ti to totalne jedno, kedze nebudes mat vedomie, rovnako ako ti to bolo jedno v roku 1679, ked si este neexistovala. A ak nieco je, tak super. Mne obe moznosti pridu uplne ok, ani jedna nie desiva.

alobalka
22. júl 2018

@nadaa1 ja verím v posmrtný život, že jestvuje nebo, peklo a očistec (docasne peklo, z ktorého raz každý príde do neba). Viera v Boha a celé jeho stvorenie mi dáva zmysel, aj keď neviem všetky odpovede na otázky. A verím, že do neba sa môžu dostať nielen veriaci, ale aj ľudia, ktorí "robia v živote dobro ". Čas "potom" plynie inak ako ho vnímame my, aj iné veci (zvuky, farby, pocity, "naše" zákonitosti) .. Tu na zemi sme z hľadiska večnosti len okamih a Boh nám dáva úplnú slobodu ako s ním naložíme.

obsadenemeno
22. júl 2018

@hope07 mne sa pozdava teoria, ze tie moje zazitky budu sucastou vesmirneho vedomia, alebo "bunkovej pamate". Ze vsetky nase zazitky, pocity a city sa pretransformuju do energie a niekde sa uchovaju (teraz si narychlo nespominam, ako sa ta "vesmirna pamat" vola).
Takto by sa dalo aj vysvetlit, ze si niektori ludia "pamataju" (vraj) svoje minule zivoty. Proste nejako vnimaju/preniknu do Akashe (takto sa to vola), co je akoby ulozna vsetkych ludskych spomienok. Cize my vsetci sme len energia, ktora sa rozlicne pretransformuje.

thoughtfulweirdo
22. júl 2018

Ja si myslím, že každého po smrti čaká to, v čo verí 🙂

hope07
22. júl 2018

@obsadenemeno ano, energia sa stratit neda, vzdy tu v nejakej forme bude. Neviem ako to je s tymi minulymi zivotmi, viem, ze pocet ludi na zemi sa stale zvysuje. Kedysi bolo v dobe kamennej par tlup a teraz je planeta pomaly preludnena. A je iste, ze nase Slnko raz vybuchne, uz je vyratane na kolko rokov este ma palivo, a nasu planetu pohlti. To je fakt. Kde bude dovtedy ludstvo a ci sa sami este skor neznicime a kde bude potom ta vesmirna bunkova pamat je vskutku zaujimava predstava..

evittam
22. júl 2018

@obsadenemeno Niekto nieco vymyslel ako dobru zabavu, nadaboval to no a hold niekto to berie ako vedecky fakt. Ale podľa príspevku o vecnom zivote a ostatnom sa ani moc nedivim. Bohužiaľ.😉

beky1813
22. júl 2018

Nabozenske reci, aj pragmaticky pohlad tu clovek cakal. Ale rozhovor 2 babatiek to zaklincoval 😂😂😂