icon

Ďakujú vaše deti a partneri za jedlo?

31. júl 2023

Zaujíma ma to, moje deti to učím, aby za pripravené a nabraté jedlo poďakovali keď dojedia. Avšak všímam si, že veľa detí to nerobí. Zjedia a odídu od stola ako keby nič.
Dcéra ma sprdla (20r), že to nikto nerobí, že to sa len za mojich čias ďakovalo za jedlo.
Neviem.. čo za generáciu to vyrastá... pre mňa to patrí k základom slušného správania..
Čo si myslíte vy?

henka123123
31. júl 2023

Nie vobec sa to doma nikdy nerobilo a ani by som to nechcela a ani nevyzadujem.je to cudne..ale ako si kazdy zariadi tak ma

tweetinka.co
31. júl 2023

U nás sa ďakuje.... Vážime si čas/energiu toho, kto nachystal, nakúpil či naložil alebo odpratal.

Neviem si predstaviť mladú 20rocnu slečnu, že dôjde do reštaurácie alebo len do fastfoodu a ani nepodakuje? Či to len doma je jedlo samozrejmosť?

slavomira236
31. júl 2023

Syn stale dcerka sem tam. Syn aj v skole stae dakuje za obed dostala som pochvalu od kucharky zo skoy ze jeden zmaLa

tianna
31. júl 2023

Nie, u nás sa za jedlo neďakuje, možno občas ak niekoho napadne áno, ale určite nie vždy. Ani doma sme za jedlo nedakovali a to teda naši sú dávno po 70-tke.. celkom ma prekvapuje že sa to pomerne často robí.

tianna
31. júl 2023

@henka123123 presne, aj podľa mňa je to zvláštne..

sovica
31. júl 2023

U nás sa ďakuje. Nevyžadujem to, ale deti sa to nejak podvedome naučili. Však vidia, že jedlo sa nespraví samé, ale musím v kuchyni stáť pri šporáku, niekedy je to síce len polhodina, niekedy aj 2-3 hodiny. Neberú to ako samozrejmosť. Ja sa tiež vždy za jedlo poďakujem. Áno, som veľmi vďačná, keď mi niekto navarí, lebo varenie nie je moja obľúbená činnosť. Robím to len preto, lebo musím. Čiže tá moja vďačnosť je naozajstná, nie je hraná. Poďakujem manželovi, mame, svokre, svokrovi (áno, často varí aj on), na návšteve, v reštaurácii atď. Proste prípravu jedla neberiem ako samozrejmosť, ale činnosť, pri ktorej sa niekto narobí. Ak ešte odvedie skvelú prácu, že mi to naozaj chutí, tak vychválim do nebies. Napriek tomu, že veľmi nerada varím, veľmi rada jem.

zobaka
31. júl 2023

ja to nevyžadujem od syna, ale muž sa mi vždy poďakuje 😂🩷

ankare
31. júl 2023

Áno, samozrejme, podakujeme sa.

ckatka
1. aug 2023

Len taka otazka....
A vy ďakujete ostatným za ostatné bežné činnosti?

Príklad. Ja varim a muž zatiaľ vykladá umývačku.
Mam povedať "ďakujem že si vyložil umývačku?" a čakať ze povie " ďakujem že si navarila"?
Prečo má mať moja bežná činnosť uznanie a jeho nie?
Alebo...muz varí a ja zatiaľ prebalujem posrate dieťa. Čakám, ze povie "ďakujem že si ho prebalila"?
Ďakujete si aj za zaplatenie šekov, vynesenie smetí alebo umytie riadu? Beriete to tak, že to robím "ja pre teba" alebo pre spoločnú domácnosť?

Mne to príde fest divne...ved všetci niečo pre seba robíme...A.nech je to rovnocenné...
Prečo zrovna za jedlo?

A teda - ja ďakujem, keď napríklad pre mňa niekto niečo urobí - konkrétne tu a teraz, podá mi niečo, otvorí mi dvere, daruje mi niečo alebo urobí niečo navyše.
Podakujem, keď niekoho o niečo poprosím a on mi vyhovie (aj dieťa). Nedakujem ale za niečo, čo je normálne a čo je ich bežná činnosť .....nedakujem decku, že si umylo zuby, alebo prezlieklo pyžamo, ani mužovi, že bol v práci, alebo natankoval...

autor
1. aug 2023

@tweetinka.co pisala som vyssie, ze 20r slecna dakuje. Ze slovo sprdnut v tejto teme netreba brat doslovne, ze sme sa o tom rozpravali ako dve dospele osoby, a ze som si vsimla na ostatnych detoch, ze to nerobia.
@ckatka uz zase nezachadzajme do extremov, pre mna je to zaklad slusnosti ktory ked sa dieta nauci doma, pouziva ho automaticky vsade inde. Prepadla by som sa od hanby pod ciernu zem, keby moje dieta je u niekoho na prazdninach dajme tomu (aj u rodiny) a proste sa nepodakuje.. alebo hoci aj na kratkej navsteve... ved aj my dospeli vacsinou, ked prideme k niekomu na kavu, tak ked nam ju niekto urobi, podakujeme sa.

ckatka
1. aug 2023

Ved áno....to,píšem...ze keď mi niekto niečo spraví, podá, príde mi to normálne. Keď mi na návšteve (alebo aj doma) niekto spraví čaj a podá predo mňa tak poďakujeme.
Rovnako doma...muž mi naleje a podá víno, po ďakujem.
Ale.ked navarím, je to na sporáku alebo na stole a každý si.naberie a naje sa, naozaj neočakávam dakovanie pocas/po jedle. Tak.ako muž neočakáva keď príde zvonka, ze mu poviem "ďakujem že si pokosil".
Pre nás sú to bežné veci. Žiaden extrem..
Nechcem ďakujem ako mechanické naučené verklikovanie, lebo sa to patrí. Hodnejsie je pre mňa keď naozaj je to prejav skutočnej vďačnosti, aj u dieťaťa. Keď je to samé od seba a nie vydrilovane.
A môžem ti povedať, že moje dieťa ďakuje, vždy keď ma potrebu. Často.je mi to až smiešne...keď mi napríklad 4rocny raz keď mali v škôlke nejaké kiahne ci co...povedal "Maminka ďakujem že si mi dala pichnúť tu injekciu aby som nedostal tu chorobu" 😂🤦‍♀️

autor
1. aug 2023

@ckatka ano rozumiem o com hovoris, no aj tak vidim u ostatnych deti, ze je im to cudzie. Preto som uvazovala o tom, ci rodicia k tomu deti vedu. Pripadne akym sposobom, ked doma to robit nemusia, ako sa naucia, ze inde sa to patri? Ja som uz mala xy deti doma ktore sa u nas napapali (ci kamaratka kym cakala na autobus po skole, synov kamarat zo sidliska, synovec) a... nic.. najedli sa a odisli bez slova. Mne to pripada neslusne. Ja aj sama sebe podakujem, ale boli sme tak nauceni z detstva.

anickaaa6aaa
1. aug 2023

My si tiež nejako nedakujeme... A to sme slušne vychovaní. Syn poďakuje keď mu naložím a to aj muž. Ak si naberú tak nie. Skôr pochvália že bolo výborné a podobne.

maciatkolulu
1. aug 2023

@janka1011 prečo nepodakujes mužovi za nasekané drevo,alebo deťom za povysavanie? Zaujímavé.

maciatkolulu
1. aug 2023

@ckatka za naliate víno podakujes a za vyloženu umývačku nie,hmm,tiež divne,aké priority dakovania máš. 🤣🤣🤣. Keď sedím na terase a dostanem raňajky na tácke a podakujem,je to divné? Keď dojem obed,ktorý navaril muž , poviem ďakujem,bolo to výborné,je to divné? Keď prebalujem posrate decko(tvoje slová)a muž vyloží umývačku,poviem ďakujem ,je to zvláštne? Ale za naliaty pohár vína nie? Ja neviem .... Asi som iná,ale poďakovať sa nikdy nie je zvláštne. Podľa mna

kvetinka75
1. aug 2023

áno

tianna
1. aug 2023

@ckatka absolutne si to vystihla.. tiež mi presne napadlo či teda najmä tie maminy čo sú na MD/RD potom ďakujú aj partnerom keď prídu z práce že v nej boli..

marianarem
1. aug 2023

Doma si pausalne nedakujeme, ale manzel dakuje, ked mu jedlo velmi dobre padne, alebo dobre chuti, vyzera, ale ked pripravim zvlast nieco prenho. Alebo inokedy nedakuje, ale pochvali. U nas sa nikdy nedakovalo, takze ja to nejako neocakavam.
Za jeho prace mu tiez pausalne nedakujem, ale niekedy mi fakt dobre padne, ze sa niecoho ujal a podakujem mu. My vacsinu prac nemame rozdelenu, takze skor sa kazdy ujme toho, co vidi ako potrebne spravit.
Na navsteve podakujem, ked je jedlo take, ze kazdy dostane nalozene na tanier. Ked su len v miskach nejake pochutiny tak to nie. Pripadne ak je tam nieco, s cim vidim, ze si dal hostitel robotu, tak pochvalim.
Dieta verim ze casom odpozoruje od nas.

slavomira236
1. aug 2023

Co dkujem ale mnohe odidu ani nepozdravia ze dovidenia. Na ulici tiez maolktore dieta pozdravi

kvetinka75
1. aug 2023

autorka u nás k tomu nebolo treba viesť. Mne tiež keď niekto niečo podá, poďakujem. Vidia to deti, opakujú. A tak sa to zautomatizovalo.

o__o
1. aug 2023

@ckatka ale ved presne takto to je, podakujes, ked pre teba niekto nieco urobi.. ked si tvoje dieta umyje zuby, tak mu nepodakujes, lebo to neurobilo pre teba.. ked muz pokosi, tak to neurobi pre teba, ale aj pre seba, ci je to len tvoj travnik? Keby ti prisiel pokosit sused, tak to uz podakujes.. ked ti niekto urobi ranajky, poda pohar, vtedy podakujes.. aspon u mna je to tak

halci
1. aug 2023

Aj u nas dakujeme. Za nakup, za navarenie jedla, za ozehlenie veci. Podla mna je to fajn

maggie1978
1. aug 2023

Každý to ma asi inak zaužívané. Navarím, podám tanier mužovi a deťom, poďakujú. Ak im chutilo veľakrát pochvalia... ale ďakujú keď ich obslúžim,nie konkrétne za jedlo. Na návšteve tiež poďakujú. Zdraviť, poprosiť a poďakovať je u nás bežné. Aj najmladší 5 ročný. No nevyžadujem poďakovanie za to,že som im navarila jedlo. Keď pochvália, poteší. Ale ak im niečo podám, "strčím" pod nos, tak vždy poďakujú. Aj my dospelí navzájom.

halci
1. aug 2023

@sovica Ano takto to beriem aj ja. Ked niekto si dal fakt vela namahy tak mi pride adekvatne mu podakovat za to. jasne,

michaela329
1. aug 2023

@ckatka samozrejme, že keď niekto niečo pre mňa urobí, tak poďakujeme. Autorka sa pýtala konkrétne na jedlo, odpovede prišli konkrétne na to. Lenže ak niekto poďakujeme za jedlo, tak je predpoklad, že bežne ďakujeme aj ja iné veci. Ďakujem aj predavačke, keď mi podá bloček - jednoducho vždy, keď mi niekto preukáže službu. Rovnakou službou je navarenie a servírovanie jedla.

tweetinka.co
1. aug 2023

Pardon potom.
Zle som to prečítala/porozumela.
Všetko dobre

janka1011
1. aug 2023

@maciatkolulu a prečo by som mala? Ty vari ďakuješ synovi/dcére zato, že povysáva? To vysáva len pre teba? Si myslím, že na chode domácnosti sa majú podieľať všetci a nevidím dôvod jeden druhému ďakovať, keď niečo spraví. Ďakujú ti doma, že si upratala? Umyla riad? Poliala kvety? Asi nie, však? A s varením je to to isté 😉

lylyjana
4. aug 2023

Ano, nie vzdy ale 9/10 pripadov ano

lylyjana
4. aug 2023

@janka1011 my si dakujeme za povysavanie, popratanie

janka1011
4. aug 2023

@lylyjana tak to máte doma dosť zaujímavo nastavené 🤭