icon

Dali ste meno pre syna po partnerovi?

aylinn
11. feb 2020

Ahojtee, koľko vás je tu takých , čo ste dali synovi meno po manželovi/partnerovi? Kombinovali ste to aj s iným menom že mal potom synček 2 mená alebo ste to nechali tak aj ked ste s tym neboli možno stotožnené? Môj partner natom trvá pretože aj jeho dedo sa tak vola a chcel by udržať "tradiciu" len mne sa to meno akosi nepači pre syna .. k partnerovi uplne pasuje to meno, samozrejme ze jeho prianie splnim, nebudem protestovat,len neviem ci vyberat aj druhe meno a teraz kazdy ho bude volat tym menom ktore sa jemu pači? .. alebo si nato proste zvyknuť🤔🤔

aylinn
autor
11. feb 2020

@smer aj moja sestra 5 rocna vzdy chcela mensiu sestru a volala by sa kristinka 🙈 tak dostala škrečka kristinku aspon😁

nyusika
11. feb 2020

@aylinn
mna osobne by sa dotklo, kebyze si ma chlap, s ktorym cakam dieta nechcel vziat, no na blbych tradiciach aj tak trval...

kittykat22
11. feb 2020

@aylinn vo finale je jedno ci mu das meno ktore sa ti paci viac alebo menej. To dieta bude mat pre teba tak obrovsky citovy vyznam, ze aj keby sa volal slonik tonik, tak by ti to bolo jedno. Vyhoda v mene po manzelovi bude - ze sa bude s synovi vidiet. V tradicii, mene. Hlavne ak na tom trva. Bude mat zaujem sa o neho starat, vychovavat ho, nechat mu nieco zo seba. V spolocnosti to bude neskor velmi dobre vyzerat - ja som xy, moj otec bol aj moj dedo bol. Je pekne vidiet, ze este niekto drzi tradicie.

doty1
11. feb 2020

Keby som mala syna, tak by som sa nebránila dať mu meno po manželovi, mne sa to páči, je v tom kus úcty, tradície, lásky, hrdosti ... a na tom nevidím nič ani staromódne, ani trápne.

doty1
11. feb 2020

@nyusika dobrý postreh 😉

petamada
11. feb 2020

my mame v rodine Oskara, a tak sme si vsetci zvykli na to meno, ze ine by mu ani nepasovalo, a paci sa mi 🙂

radkaradix
11. feb 2020

@aylinn Keby sa mi to meno páčilo, tak áno. Náš syn sa volá po otcovi, ale práve preto, že to meno je pekné a neutrálne. A celkom sa mi páči nápad dodržať neskôr tradíciu, ak bude mať môj syn syna, len neviem, či sa prípadnej neveste bude táto myšlienka pozdávať :D :D

hettinka
11. feb 2020

@aylinn syn má dve mena, druhé po manželovi, prvé po mne.
Chcela som po manželovi, mne sa jeho meno páči, sle nechcel, že ich budu volať “starý” a “maly”.
Dcéra má 2 mena, prvé vybral manžel (nie je rodinne), druhé má po mojjej starej mame a mne.

anickaaa6aaa
11. feb 2020

Tiež nie som za dávať deťom mená po sebe. tiež mi to príde nekreatívne..

sapetka
11. feb 2020

Nie ja taketo neuznavam. Ani po dedkovi ani po ocovi dietata. Takze nie

queen_el
11. feb 2020

Nedala by som, ani svoje ani manzelove, takuto “tradiciu” neuznavam najma z praktickych hladisk a tiez si myslim, ze kazdy si zasluzi mat vlastne meno nie len byt “maly Jozko” cely zivot (vzdy to tak dopadne). samozrejme respektujem, ked ma niekto iny nazor, ALE, to zas neuznavam, ked to chce iba jedna strana, zvycajne muz, a ta druha, zvycajne zena “splni jeho prianie” pricom sama sa s tym nestotoznuje. Meno by ste mali vybrat spolu. Dat dve mena tiez moc nedava zmysel ak by ste ho volali aj tak iba jednym.

sisaka
11. feb 2020

@nyusika presne tak, nejaký priateľ by si mohol trvať na com chce, keby išlo o manžela možno by som zvážila a nejaký “svokor” , po pravde žiaden svokor, ale otec priateľa, s ktorým autorka už vonkoncom nie je v žiadnom vzťahu, môže snívať o čom len chce.
Keď niekto tak lipne na tradíciách, čo tak stará dobrá tradícia uctiť si budúcu matku svojho dieťaťa, prijať ju do rodiny, dať jej svoje priezvisko a potom chcieť pokračovať v tradíciách aj pri synovi?!
V zakladatelkinom prípade by som zbožné priania priateľa o uchovávaní tradícií (len tých ktoré mu vyhovujú) , nestavala nad moje želania a vybrala by som si meno pre MÔJHO syna sama

kate_cs
11. feb 2020

@aylinn ešte dávno predtým, ako sme vôbec plánovali svadbu a rodinu mi môj muž povedal, že raz by chcel pomenovať po sebe svojho prvého syna. Ok. Jedným uchom dnu, druhým von. Ale keď som otehotnela a zistili sme, že je to chlapec, automaticky sme mu dali meno po mužovi. Skúsila som nadhodiť ešte iné meno, ale v podstate mi to nevadilo.
Pre neho to veľa znamenalo a preto som to brala ako samozrejmosť. Je to pekné, slovenské meno a nemáme doma najmenší problém rozlíšiť, koho oslovujem.
Dve mená by som nedala, podľa mňa bude zbytočne len chaos v tom, kto ho ako oslovuje a úprimne, dve mená pre dieťa mi prídu ako zbytočné vymýšľanie rodičov.

katarinka89
11. feb 2020

@aylinn ty si matka, ktora to dieta porodi a nenechala by som sa manipulovat- bud dohoda ale za mna urcite nie meno z donutenie lebo partner chce....😉

tatisna
11. feb 2020

My sme dali po muzovi, ale mne sa to meno pacilo - Mikuláš. Dcera je zas po mne nech je to rovnako...

lulu89
11. feb 2020

Syn má jedno meno, dve mi prídu byť zmätočné. Meno som vyberala aj podľa termínu pôrodu, aby to mal tak nejak rozdelené a aby sa hodilo k priezvisku.
Tak som si sama a nahlas vravela meno+priezvisko a ešte som si sledovala aj rôzne zdrobneniny, ktoré neznášam a hlavne zosmiešňujúce prirovnania ( nap. Denis - penis a podobne )
Partner sa volá Jozef a nad tým menom som ani neuvažovala. Nakoniec to vyhral Martin 🙂
A jemu samému sa to páči, lebo je Martin Markovič 🙂

jexica
11. feb 2020

ahoj ja som dala po manzelovi a najlepsia vec co som urobila vsetci to meno chvalia ze pekna klasika 😊tak mam mamzela Karola a syna Karola ale vsetci ho volame Kajko Kajuško tak sa to vobec nepletie 😊

lenka2710
11. feb 2020

@aylinn môj muž nechcel, práve kvôli tomu, že mladý a starý, že on chce byť stále mladý 😂😂
Navrhla som mu to, len aby sa neurazil, ale nechcel, takže som bola aj rada, lebo mam vybraté iné 😉

simca06022011
11. feb 2020

Inak k vyberu mena.. mne sa smiali a doslova vysmievali ze chcem Jakuba, meno som teda uz s nikym neprediskutovavala :D Malá sa mi narodila, meno som sestricke nadiktovala a nemusela som nikomu ucty skladat :D mozu aj po mihalniciach chodit, meno ma super, hodi sa jej a viac sa pri tom nik nepozastavoval :D este to tak aby mi cela rodina schvalovala alebo "zhnusovala" meno, ktore vyberiem 🙂

thami
11. feb 2020

Ahoj, syn ma meno po muzovi, vola sa Daniel...ale mne sa to meno aj paci, pride mi ako jedno z najkrajsich slovenskych mien 🙂 cize chapem aj tvoje rozhorcenie z Oscara, lebo ked sa ti jednoducho nepaci to meno, tak to zavrhni...je to tvoje dieta, mas plny narok mu dat meno ake chces 🙂 ak vidis kompromis v dvoch menach, tak dajte dve...aj ked mne osobne sa to moc nepaci...ale tak kazdy mame iny vkus a co komu do toho, ze vas syn bude mat dve mena, no nie? 🙂
A na margo toho, ze mnohe tu pisu, ze to je hrozne dat mena po rodicoch, ze to je nekreativne a kazde dieta je osobnost...mne sa zas naopak nepaci, ked rodicia davaju kreativne mena ale bez nejakej hodnoty...mam pocit ze uz kazdy ma doma Sebastiana, Viktoriu atd, ale tie mena su iba moderne a nic viac...ja som prave preto aj vybrala synovi meno po jeho otcovi, lebo ma pridanu hodnotu...taktiez ak budem mat dceru, bude mat meno po babke napriklad...

nevludna
11. feb 2020

Moj manzel chce tiez pre syna jeho meno, lebo jeho otec a dedko sa tak volali. Jeho meno sa mi absolutne nepaci, ale kedze ho milujem a je to pre neho dolezite, a hlavne bude to aj jeho dieta, tak mi to neprekaza a bude sa tak volat ;)
Hovori sa tomu kompromis a laska

lenickamajchrakova
11. feb 2020

Ja rozhodne nie aj keď manžel najskôr chcel, že ak to bude syn bude to Martin po ňom. Ale nechal si to vyhovoriť aj keď proti menu nemám nič, ono to je nepraktické. Môj brat aj otec majú rovnaké meno a aj švagor so svokrom... (dokonca sa všetci volajú rovnako) a poviem Vám je to o nervy. My sme sa dohodli, že dáme také mená, ktoré nie sú v rodine alebo okruhu našich známych ani na jednej strane 🙂 ale je to vec názoru 🙂

lenickamajchrakova
11. feb 2020

a teda, že to budú mená zo slovenského kalendára 🙂

sweetdreams1
11. feb 2020

Ja som dala, ale nie preto, že sa tak volá manžel, ale preto, že sa mi to meno vždy najviac páčilo.

aylinn
autor
11. feb 2020

@nyusika kde som napísala že si ma nechce vziať... nepleť hrušky s jablkami prosim veď tento prispevok vobec nieje otom 🙂 vôbec som sa tu nerozpisala o nasej situacii do podrobna lebo nemam nato dôvod vešať cudzim luďom na nos že kedy a prečo nie hned ...tak nevidim dôvod pre taketo komentare 🤷🏻‍♀️ každy ma iny pribeh.. ja som sa vlastne ani nepytala že ČI BY niekto dal meno pre syna po partnerovi ale adminky mi tu zase zmenili nadpis takze cela debata je odveci😂😂 nič nove

lussinda2
11. feb 2020

Moj muz takisto chce, ked sa nam raz zadari, aby sa male ak to bude chlapec volalo po nom. No mne sa sa to tiez velmi nepozdava, volal sa tak aj jeho otec, teraz muz a este aj dieta....mne to pride take ....no neviem divne? A hlavne ak s tym nesuhlasim a to meno sa mi tiez moc nepaci, ale tak asi uz len kvoli nemu by som suhlasila ked by na tom moc trval 🤷‍♀️

mimi1983
11. feb 2020

Mame 2 chlapcov, muž chcel pri každom presadiť meno po sebe, ale mne sa to nepáči, aby sa volali rovnako. Každý sme predsa originál, prečo by sme sa mali volať rovnako. . A deti vyrastú a stále budú malý Janko, Peťko, Ondrik..
Mame v rodine prípady, že bratranci majú 50r a stále sú malý Vilko, malý Ferko.. Aj napr. posta, tam sa to tiež stále mýli.. 😔
Takže pokiaľ by sa mi to meno vyslovene veľmi nepáčilo, nepristupila by som nan. Alebo teda dat dve a ja by som používala to druhe. 😜

vroni
11. feb 2020

Nedala by som meno po mužovi. Ani po sebe. Navyše má muž jedno z (pre mňa) najprisernejsich mužských mien, takže dvakrát nie. Aj keď Oscar sa mi páči 😉

zuju2
11. feb 2020

Nie, lebo môjmu manželovi sa jeho meno nepáči. Nás má meno ako starý otec ,ale nie kvôli nemu, mne sa vždy páčilo meno Michal

janinah
11. feb 2020

Syn sa volá ako manžel,manžel chcel inak,ale nechal to na mojom rozhodnutí.....ako už niekto písal,bolo to ako výraz lásky a úcty k manželovi a jeho rodu.Tak máme Števa a Števka,Števko už Števa prerástol a nik s tým nemá problém....a synovi sa jeho meno páči