icon

Deti by mali mať priezvisko po mame, nie po priateľovi

11. nov 2024

Či som zatrpknutá? Samozrejme, že som. Pretože môj bývalý „priateľ“ sa stihol do pol roka od nášho rozchodu oženiť. Ona, tá druhá, sa nechcela iba „kamarátiť.“ Chcela mať deti, ale nie len tak bez papiera. Trvala na tom, že najprv bude svadba. Až potom môžu prísť deti. A on to z lásky k nej urobil.

https://rodinka.sk/zena/pribeh-zeny/deti-by-mal...

doriiis
12. nov 2024

@galganka ....a skôr možno ide o to,že keď si nahovno priateľka,budeš aj nahovno manželka ( nemyslím konkrétne teba).
Pozri si autorku.Alebo teda autorku clanku.To,že ju ex nechcel a inú chcel hneď je len znakom,že to jednoducho nefungovalo a nevyšlo.S manželstvom to nemá nič spoločné.
A presne jak ti píšu baby.To,čo tu na mňa dokázali vychrlit vydate ženy,len preto,že ja dobrovoľne vydatá nie som je teda kafe typu slepicaren zmiešaná s putikou štvrtej cenovej.
Od nadávok po zhadzovanie mňa a môjho muža už tu bolo vsetko

h2
12. nov 2024

@enmery Tak prečo to teda tak veľa mužov nezvláda? (Usudzujem z diskusií na MK, môj muž to, kupodivu, zvláda. Žeby to bolo tým, že nie je ženatý??? 🤔😁)

mandzula
12. nov 2024

@belllinka ja zas opacne, predtym som bola "len" priatelka a teraz "az" manzelka a rozdiel v zmysle nejakeho pocitu pobytu na vyssej priecke spolocenskej dolezitosti ziadny, takze nechapem zeny, co si dovolia z tohto hladiska sudit a hodnotit "len priatelky".

enmery
12. nov 2024

@h2 Nenaučili ich to mamy🫶To sa ale na mamičkovskom fóre nesmie povedať nahlas. Aj môj to zvláda, asi to tiež bude tým, že nie je ženatý😃

galganka
12. nov 2024

@mandzula zaujímavé, takú som ešte nestretla... asi málo chodím medzi ľudí... Zato frajeriek, čo si robili srandu z mladej, blbej, vydatej, tých už bolo...
@h2

mandzula
12. nov 2024

@galganka v realite ani ja, zato tu je toho pozehnane. Rovnako ako toho, ze je zena blba, ked da dietatu otcovo priezvisko, akoby tym zradila rod samotnych Esterhaziovcov.

h2
12. nov 2024

@galganka Ale no nežartuj! Veď chodíš na MK. Nehovor, že si sa tu ešte s týmto nestretla! Neprejde týždeň, aby som tu nečítala vetu "Deti sa nerodia priateľovi, ale manželovi." a k tomu komentáre, že si za svoje problémy takáto žena môže sama, lebo je taká sprostá, že rodila bez vydaja.

belllinka
12. nov 2024

@mandzula teraz som tiez “iba priatelka” a teda ziadne nevyhody nevidim.

galganka
12. nov 2024

@h2
@mandzula to bude asi tým, že mi je vďaka práci v realite úplne jedno, kto je vydatý, či rozvedený, či neviemčo... tu sa škatuľkuje, hodnotí, určuje, ale to ide mimo mňa, nebudem si tým kaziť moju ružovú bublinu. Vravím iba o osobných zážitkoch, nie raz mi nevydatá kamoška šplechla presne niečo o tých trenírkach... a sranda... keď dostala niektorá prsteň pod stromček, či na Silvestra, tak sa zabudlo na všetky rečičky o trápnosti... 😀
Ale autorka článku hore, to bude samostatná kategória, kde všetci sú bakaní, iba ona bola tá naj-ka, čo jej vlastne bolo ublížené, dieťa je iba jej, lebo ona vlastní maternicu, kakaný chlap zdrhol k inej... a tak... a ktovie, čo by nám povedal muž z toho príbehu...

stanulienkat
12. nov 2024

Obe zeny mali rovnaku startovaciu ciaru. Jedna z nich rozmyslala, druha nie. Kazdy si je strojcom svojho stastia. A litanie, ze zena je odkaxana na muza. Haloooooo. Zeny uz lietaju do vesmiru, su vedkyne, sudkyne. Nie je 18. storocie, ani nie sme v Emiratoch.

earlgrey
12. nov 2024

A aký je rozdiel, či porodíš manželovi alebo priatelovi? ak je raz muž debil, tak debilom ostane aj keď bude priateľ alebo manžel...v prípade manželstva, dieťa má priezvisko po otcovi...po rokoch, autorka zistí, že je debil, rozvedie sa...deťom priezvisko ostáva po otcovi....porodíš priatelovi, dáš dobrovoľne priezvisko po ich otcovi, lebo to tak ty chceš, nie, že to chce on, alebo ťa on donúti, lebo donútiť ťa nemôže...a zistíš, že je debil, necháš ho a aj tak deti majú priezvisko po otcovi....🤷‍♀️ alebo ok, porodíš priateľovi, dáš svoje priezvisko...vydáš sa, zmeníš priezvisko sebe a deťom a po čase zistíš, že je debil, rozvedieš sa a aj tak deťom priezvisko po otcovi ostane...🤣

som_realistka
12. nov 2024

Prečo sa navazate do autorky, áno je zatrpknuta, teraz, to ale neznamená ze by bola "nahovno priateľka a teda aj manzelka". Mne napríklad muž po 10 rokoch manželstva povedal "čakal som na takúto lásku celý zivot" a pritom mi vyznaval lásku len zrazu zistil, že pri dvoch deťoch už je život trosku iný, a jeho láska "nič nerieši, iba lásku a stastie" rozumej, nerieši poistky pre deti , rieši iba lásku a šťastie a výlety, ktoré platil on. Všetci sme len ľudia, autorka bola zamilovaná a nakoniec mala deti bez svadby, je veľa žien, čo nakoniec pristúpia na tento model len preto ze milujú. Nie sú dobrovoľne nevydate, len sa prispôsobia a dôvody sú rôzne. Napr chlap velkohubo vyhlasuje ze on na lásku nepotrbuje papier a ona nechce byť za malichernu harpyu tak sa prispôsobí a pove, že láska je všetko. A aj meno dajú po otcovi, lebo sa prispôsobia a podľahnú nátlaku rodiny, či okolia.

mandzula
12. nov 2024

@som_realistka ono ani tak nejde o autorku pribehu, skor o to, ze vseobecny nazor, ze papier a priezvisko dietata po mame v pripade, ze vzniklo mimo manzelstva, zarucia celozivotne stastie, je proste mylny. A autorka si prave toto mysli, vidi tam povod svojho sucasneho nestastia, pritom ten chlap by od nej odosiel tak ci tak, len by to bolo o ten rozvod komplikovanejsie a dlhsie.

lujza123
12. nov 2024

@larisa @lizatko1009 ja som dala priezvisko po priateľovi, ale z čisto pragmatických dôvodov, on ma jednoduché bežne priezvisko, ja cudzojazyčné , dlhé, nikto ho nevie ani napísať, ani vysloviť, vždy mi ho skomolia …
Ako decko som ho neznášala, ale zvykla som si, no pre dcéru som jednoznačne chcela to “krajšie” a myslím si že väčšina ľudí v mojej situácii by to spravila rovnako
Hej stane sa, ze ma občas oslovia jej priezviskom, nevadí mi to a ani nevysvetľujem že sa volám inak.
Dokonca sama sa v niektorých situáciách kde stačí len nejaké “pomenovanie” napríklad rôzne rezervácie predstavím ako Nováková a vybavené, ľudia počujú, zapíšu nemusím nikomu nič hláskovať

dadis
12. nov 2024

@lujza123 Ja ked volam lekarom deti, do skoly a pod - predstavim sa ako mama Meno a priezvisko dietata...vobec ani svoje prizvisko nespomeniem, nie je v tej chvili dolezite... fakt som sa nestretla s problemom, ze sa uz volam inak ako moje deti..

mandzula
12. nov 2024

@dadis inak je zaujimave, ako sa nam, ktore mame deti s priezviskami po otcoch, niektori snazia nahovorit, kolko s tym budeme mat problemov a ja som za 12 rokov problem nemala ani jeden.
A, mimochodom, nikto tu nemysli na otcov, ktori napriklad v ramci striedavky musia riesit tie iste problemy, ked ma dieta meno po matke, to len zena je na hlavu, ked blba dopustila, ze ma dieta chlapovo meno, lebo z toho bude pruser za pruserom.

h2
12. nov 2024

@mandzula Presne, ani ja som nikdy nikde nemala problém s tým, že syn má iné priezvisko. A ináč ma dosť udivujú komentáre, že "žena DALA dieťaťu priezvisko po partnerovi". Ako keby toto bola vec, o ktorej rozhoduje žena a nikto iný.
Ja za seba napíšem, že keď s mužom nemáme rovnaké priezviská, tak mne viac vyhovuje, keď sa syn volá po ňom. Lebo takto je každému jasné, že ja som jeho mama a on je jeho otec. Keď má žena a dieťa jedno priezvisko, zatiaľ čo muž má iné, pôsobí to dojmom, že je to nejaký cudzí "ujo", ďalší mamin priateľ, nie otec dieťaťa.

sense
12. nov 2024

Nuž môj názor ak žena túži po manželstve nech nemá deti len s priateľom a ak ich už má má, má dať svoje meno.
Ak pre ženu nie je ten papier a status manželky dôležitý ale z vlastného presvedčenia, nie preto že chlap sa k nicomu nemá. Nech dá deťom priezvisko aké uzná ona za vhodne. A tej bude aj jedno čo si myslí okolie
Žiaľ veľa žien si ale myslí že si dieťaťom muža poistia, ale nie je to tak rovnako ako veľa mužov nemá už potrebu niečo meniť keď ma kvázi všetko, ženu doma a Full Service a pokračovateľa rodu
Ty sama vieš ktorá kategória si ty.
Zrejme ta druhá bola pre tvojho ex "ta prava"

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
ibrunova
12. nov 2024

Nejde asi ani tak o to, či bude mať s tým nejaký problém, že sa volajú po otcovi, skôr zatrpknutosť, že deti sú s ňou a majú priezvisko chlapa, ktorý s nimi nie je.

earlgrey
12. nov 2024

@lujza123 Presne, ja už nie som s otcom mojej dcéry a oslovujú ma všade jej priezviskom...myslím lekár, škôlka...a nemám s tým najmenší problém...ten muž bude súčasťou nášho života veľmi dlho, keďže je otcom mojej dcéry, tak prečo mi má vadiť oslovenie jeho priezviskom? Nevadilo mi spať s ním v jednej posteli, nevadilo mi zdieľať s ním intímnosti, nevadilo mi otehotnieť a porodiť dieťa ale už mi má vadiť, že moje dieťa má jeho priezvisko a nedajbože, že ma oslovujú ním...nie nevadí, spája má s ním oveľa viac ako len priezvisko dieťaťa...a to je to, že patrí do rodiny, či sa to niekomu páči alebo nie...

enmery
12. nov 2024

@earlgrey Prečo ste sa rozišli?Prídeš mi ak sakra rozumná žena, zrovnaná a s veľkým srdcom. Impertinentná otázka, ja viem.

earlgrey
12. nov 2024

@enmery Klasika, nevera 😀 možno jednorázovu by som odpustila...MOŽNO...ale nie to, že mal vzťah s inou ženou a dosť dlho 😉 ale nehnevám sa...je to život, nie som zatrpknutá osoba, neverou, rozvodom, rozchodom život predsa nekončí...

kulumulu123
12. nov 2024

Tebe ostali "LEN" deti? Myslím že ti ostalo viac ako kedy ostane jemu z vášho spoločného vzťahu...
Nuz a to ze si im dala jeho priezvisko?? K tomu sa radšej vyjadrovať nebudem lebo ma tu mnohé ukamenuju.. Môj osobný názor je ze deti sa majú volať ako ich mama a kamarát ak má záujem sa môže postarať o to aby sa mama volala rovnako ako on.... Ak nie tak asi až taky veľký záujem mat nebude, či?? A v tom prípade ja zasa nemám dôvod riešiť aby sa naše deti volali ako on....

katka700
12. nov 2024

Ten článok čo zdieľas je osobná skúsenosť sklamanej ženy ale v kontexte tej stránky vyznieva ako prvoplanova propagácia manželstva.
Rovnako by si našla príbehy žien ktoré sa vydali a ľutujú to.
Lebo život má jednu vlastnosť, keď spravís rozhodnutie už nikdy sa nevratis do toho bodu a nikdy sa nedozvies akoby sa tvoj život vyvíjal keby si sa rozhodla inak.
Naše prababky nenadarmo hovorili že škoda plakať nad vyliatym mliekom.

Ženy nedoplacaju na mužov, ale sami na seba za to že podľahli nie emancipacii ale bludom ktoré im patriarchalna tyrania podsuva ako emancipaciu (platiť všetko pol na pol od prvého rande, spať s každým čo zaplatí drink, only fans, kamarátstva s výhodami, sugar dadies, partnerské zväzky a deti bez manželstva).
Rovnopravny neznamená rovnaký lebo biológiu neodzubes. Žena nie je menej chlpatý chlap a vo svete ktorý je prispôsobený mužským biorytmom, mužskému mysleniu a tak ďalej vždy ťahá za kratší koniec.

andrea168
12. nov 2024

@tamitamitami a to sa dá? Len tak si zmeniť priezvisko na synove keď ho ma po otcovi ci nerozumiem? Lebo tiež som sa takto dala oklamat ze on si ma vezme po pôrode no hold psychicky ma týral tak som od neho odišla dávam sa dokopy, len mi je ľúto ze som spravila raku hlúpu chybu
Momentálne sa budúci rok budem vydávať a je mi smutno z toho ze syn sa bude volať ináč ako ja. A hnevá ma ze muži majú rovnaké práva na dieťa ako ženy aj čo sa týka starostlivosti.... trosku výlevu už to beriem viac s nadhladom ale stále mi občas pride ľúto...

h2
12. nov 2024

@andrea168 Ale keď by sa syn volal po tebe a ty sa budeš vydávať (a teda, predpokladám, meniť priezvisko na manželove), tak aj tak by mal potom tvoj syn iné priezvisko, ako ty, tvoj manžel a vaše prípadné ďalšie deti.

tamitamitami
12. nov 2024

@andrea168 Dospelý človek si na matrike môže zmeniť priezvisko za poplatok (myslím že 100€ to stojí).

earlgrey
12. nov 2024

@andrea168 veď aj kebyže syn má tvoje priezvisko a ty sa vydáš za iného muža ako je otec tvojho syna, tak by nemal priezvisko tvojho nového manžela, bez súhlasu otca dieťaťa a resp. tvoj nový manžel by si musel dieťa osvojiť a tým pádom otec dieťaťa by sa musel zrieknúť otcovstva...ak sa mýlim, nech ma niekto opraví...

h2
12. nov 2024

@earlgrey Nemýliš, to isté som písala, kúsok nad tebou. 🙂