icon

Dohoda o zodpovednosti inštruktora pri autonehode

10. jún 2025

Sedemnásť ročná dcéra chodí do autoškoly, o 2mes má mať skúšky. Dnes doobeda spôsobila dopravnú nehodu, šla s vozidlom autoškoly s inštruktorom. Na zložitejšej križovatke jej vybehol akýsi chlapec so slúchadlami na ušiach ktorý sa pravdepodobne ani neobzel, donáškar z boltu obiehal ďalšie auto, a dcéra sa mu chcela vyhnúť a neubrzdila. Naťukla do druhého auta.
Dostala hubovú od inštruktora, moja otázka však je...nemal dávať pozor , brzdiť inštruktor? Dcéru som s klepajúcimi kolenami odviezla do školy, lebo nechcela vynechať písomku. Čakám akú to bude mať dohru.

Strana
z2
kalifka
10. jún 2025
@zuzanka.zuzu

@vroni vo vode môže dieťa ublížiť len sebe, tu môže (budúci) šofér zabiť, chápeš rozdiel? ako som napísala, právne zodpovedný za dnešok je inštruktor, ale nič to nemení že zodpovedný je VŽDY VODIČ

ale v pohode, o pár mesiacov jej to vysvetlia policajti keď niekoho naberie 😉 vtedy by som bola zvedavá koľko empatie by mali druhé komentujúci pre ktoré som brzda 😜

@zuzanka.zuzu tu vidieť, ako absolútne neovládaš / nerozumieš tomu, čo píšeš. Je rozdiel, ked spôsobí nehodu človek, ktorý má už vodičské oprávnenie, ako študent, ktorý možno prvý krát sadol za volant.

marhulka13
10. jún 2025
@zuzanka.zuzu

@anickaaa6aaa tvoja maminka kde urobila chybu vo výchove že hneď začínaš reakciu urážkou? 🤔 snáď syna vychováš lepšie než si ty sama

@zuzanka.zuzu ty inak dobre mimo rozprávaš. Naozaj sa tu len zosmiešňuješ

ika02
Autor odpoveď zmazal
simsalabim
10. jún 2025
@anickaaa6aaa

@zuzanka.zuzu ty si ale brzda. inštruktor spal či čo robil? Ak videl, že sa deje niečo mal jej vysvetliť, alebo brzdiť..

@anickaaa6aaa iste ma ona urcity podiel viny, lebo soferovala. ale instruktor je vinny tiez a viac! O dost viac. Ved on na nu dohliadal, ona sa este len uci! Aj na medika na praxi dohliada vystudovany atestovany lekar... Ked studenti v triede robia chemicky pokus, ucitel tiez dohliada na to, aby to robili spravne a neprislo k nehode, ci? Instruktor ma prave preto na svojej strane brzdu - mozno by to ubrzdil, keby daval pozor - a mozno aj nie, lebo nie vsetko sa da ubrzdit. V kazdom pripade, dievca ma ponaucenie, instruktor problem(ik) a autoskola urcite poistku.

ika02
10. jún 2025

Inštruktor má povinnosti vodiča, čiže ten človek za volantom, za spôsobenú škodu nie je zodpovedný. Je chybou si myslieť, že inštruktor, keď má ruku von, nič nerobí, len sa vezie. Zasahuje predsa ľavou rukou, nie pravou a jednoducho sa chladí. Skúste si trčať v aute 8-9 hodín, alebo prievan alebo klíma🤪. Nebola som pri tom, ale tvoja dcéra sa určite zľakla chodca, alebo toho donáškara a strhla volant do vedľa idúceho auta. Inštruktor nedrží volant v rukách, trvá to sekundu, kým po ňom skočí a keď išli len 40-tkou meter od iného auta, nemá šancu zasiahnuť včas. Mal dať ruku k volantu, hneď, keď videl chodca, lebo to sa stane, že ten "polovodič" zareaguje skratovo.

sandral
10. jún 2025
@simsalabim

@anickaaa6aaa iste ma ona urcity podiel viny, lebo soferovala. ale instruktor je vinny tiez a viac! O dost viac. Ved on na nu dohliadal, ona sa este len uci! Aj na medika na praxi dohliada vystudovany atestovany lekar... Ked studenti v triede robia chemicky pokus, ucitel tiez dohliada na to, aby to robili spravne a neprislo k nehode, ci? Instruktor ma prave preto na svojej strane brzdu - mozno by to ubrzdil, keby daval pozor - a mozno aj nie, lebo nie vsetko sa da ubrzdit. V kazdom pripade, dievca ma ponaucenie, instruktor problem(ik) a autoskola urcite poistku.

@simsalabim nemá podiel viny. Ona síce za volantom sedela, ale predsa inštruktor zodpovedá za priebeh jazdy. Ona VP nemá.

sandral
10. jún 2025
@zuzanka.zuzu

nesúhlasím s ostatnými, ZODPOVEDNÁ JE ONA a ako budúcich šoférov by to mali učiť každého študenta. po získaní vodičáku sa už nebude mať na koho vyhovárať 😉 nehody sa stávajú 🤷 ale môžeš byť kľudná, právne je zodpovedný za dnešok (či včerajšok či kedy sa to vlastne stalo lebo píšeš klamstvá) inštruktor takže tvoj nepozorný vyklepaný miláčik z toho nebude mať žiadne problémy 🤭 o to ti hlavne išlo zistiť, však?

@zuzanka.zuzu nie je. Tu nejde o vyklepaného miláčika, ale o to, že inštruktor má predvídať a nie obzerať baby na chodníku.
Keď videl, že môže vzniknúť kolízna situácia, mal reagovať.

simsalabim
10. jún 2025
@sandral

@simsalabim nemá podiel viny. Ona síce za volantom sedela, ale predsa inštruktor zodpovedá za priebeh jazdy. Ona VP nemá.

@sandral tak toto je taka filozoficka debata... ked laktom zachytis flasu, ktora potom spadne niekomu na nohu, kto je vinny, ty, ci ten, co tam tu flasu nechal? Ja suhlasim, ze zodpovedny je primarne instruktor. Z pravneho hladiska celkom iste a toto je v tomto pripade podstatne. Z moralneho? To je asi diskutabilne a je dovodom pre to, ze sa dievca kvoli tomu trapi. zrejme si kladie otazku, ci tomu mohla zabranit. No nic na tom nemeni to, ze zodpovedny za nu a jej jazdu bol instruktor.

taktotedanie
10. jún 2025

Instruktor ma poistenie ak rpbi na zivnost ak je zsmestnanec autoskoly tak autoskola ma poistku, opravovat sa to bude z poistky tak ci tak
Ona ako nevodic pokial to bol len tukanec nema ziadny postih, maximalne moze byt zapisana ako svedok resp ucastnik “autonehody”

anickaaa6aaa
10. jún 2025
@simsalabim

@simsalabim jasne ja súhlasím úplne.

Strana
z2