Dožijeme sa vôbec dôchodku ?
Ahoj dievčatá, rozmýšľam, či sa vôbec naša generácia dožije dôchodkov? Už teraz je vek odchodu vysoký, otec ma 54 a už na sebe cíti starobu, nehovoriac o ľuďoch vo veku môjho otca, majú už ťažšie sa zamestnať.
Máte to nejak vymyslené, platíte si 2 pilier alebo si sami sporíte? Mať peniaze na účte je asi blbosť, najlepšie ich investovať, to mi je jasné, ale ak nemám toľko aby som kúpila nehnuteľnosti? Alebo investovať do zlata, kovov? Lámem si hlavu, dnes je to veľmi neisté a dosť sa obávam toho, čo bude o pár rokov.
Tam som vysvetlovala ako to pravdepodobne vidi svokra, skusala som jej priblizit svokrinu optiku a dovody. Nepisala som, ze s tym suhlasim a ze sa stotoznujem so svokrinym nazorom.
@fokuska No viem, že tam sa ženy rozdelili do dvoch oddielov, jedny obhajovali autorku a druhé ju urážali.
Nikoho som neurazala, za tym si stojim.
@fokuska Mnohé jej písali akoby bola podčlovek, že snáď ani nemá právo dýchať.
@fokuska za tým, že je nula? Lebo tak sa mnohé vyjadrovali.
ja teda s dôchodkom vobec nepočítam a môj muž tiež nie. tvoríme si železnú rezervu každý meaiac. inak z nás budú bezdomovci, lebo na naše dôchodky nebude mať kto robiť. bohužiaľ trend je taký, že človek potrebuje peniaze teraz a malo kto premýšľa co bude o 40 rokov... vek odchodu do dôchodku sa zvyšuje, poloblazon v parlamemte rozdáva 13 a 14 dôchodok a štát je v sračke až po krk. teraz mam takmer 40 rokov, cca za 23-25 rokov pojdem do dôchodku. budem stará chorá, zrobena žena a možno sa ho ani nedožijem. lebo človek drhne ako kôň len aby sa mal dobre.... a co s toho?
Stojim si za svojimi komentarmi, nie za tym co pisali "mnohe" a ako sa "mnohe vyjadrovali" ;)
Opakujem: Len som vysvetlovala ako to asi vnima svokra a preco tak reaguje. Neobhajovala som jej spravanie.
Do buducna ma pokojne oznac hned ked uvidis komentar odo mna, ktory sa ti nezda. Velmi rada ho vysvetlim, obhajim, podiskutujem 🙂
@fokuska A o tom to je, že človek napíše svoj názor, ale niekedy neberie ohľad na tú druhú osobu a neuvedomí si, že môže svojím komentárom ublížiť.
Alebo ten komentár vyznie veľmi surovo, tvrdo.
@fokuska ok 🙂
Aj my máme hypotéku , auto platíme , energie mesačne jedlo atď atď . Muž platí odvody . Ja som na materskej. Takže o niakom sporení nemôže byť ani reč. Neviem ako to bude na dôchodku ale tiež rátam stým že budem mať záhradku zeleninu ovocie. Aspoň tak. A snáď to dáme s čajikom na terase v kľude.
Ok, nemam v umysle ublizovat, praveze tu vela radim. Takze ak sa nieco take stane, tak to rada vysvetlim, pripadne sa ospravedlnim. Len ma treba konfrontovat hned, nech ta diskusia este je a nech vidime kontext.
@fokuska Mňa v súvislosti s Tebou napadla táto. To bolo drsné, bolo mi ľúto za to dievča.
A čo bitcoiny?
Autorka, nic v zlom, ale ak chces investovat tak si o tom hlavne nieco nastuduj. Pytat sa najskor na zlato a potom na bitcoin (dva uplne odlisne typy investicii), a navyse este aj na MK, naozaj nie je ta spravna cesta.
@stanzi Ja sa tomu nerozumiem preto sa pýtam na skúsenosti.
@oli18 Nie je to az také zle. A radsej zlato ako nicim nekryte alebo biedne kryte papieriky s ktorymi si veľmi skoro budeme moct vytriet....😉
https://www.kurzy.cz/komodity/zlato-graf-vyvoje...
ale samozrejme
@limetka69
@suzitok nebolo to tak dávno možno nejakých 19 rokov čo rodičom nukali aby si dali poistku a že v 60 tke im vyplatia 100 000sk. Vtedy to bol peniaz za ktorý sa u nás dal kúpiť aj dvojizbový byt. Teraz je nejakých 3300 eur smiesna suma ktorá nepomôže veľmi a na byt by potrebovali 70 000 eur nie 3300 eur. Dnes sa tú sumu nemáš ani staršie auto v dobrom stave alebo neprerobis kúrenie alebo kúpeľňu nie že kúpiš byt. Preto neriešim dôchodok lebo drobné mi nepomôžu a investovať do nehnuteľnosti na to peniaze nemám a teda mám rezervu na 6 mesiacov a zvyšok čo ušetrím ide na dovolenky prerabky a tak. Radšej si ich užijem ako šetriť a potom nič z toho nemať lebo inflácia
ja mam ako druhy, tak aj treti pilier. k tomu mame fondy, kde posielam par eur mesacne. velka hypoteka nie je, ale hadam jedneho dna bude. poistky platim vysoke, ale tak zatial sa mi minimalne ta moja velmi oplatila. zijeme si tak akurat. nedavno som menila pracu, tak cakam na januarovu vyplatnu pasku, aby som videla, kolko mi da zamestnavatel na 3. pilier. detom odkladame tak 20e mesacne, ak by sa nahodou nieco necakane objavilo. setrime, no zaroven si aj uzivame zivot. posledne roky som zainvestovala do dalsieho vzdelania a nasla som si lepsie platenu pracu. zaujimam sa aj dochodok, nakolko mam narok aj zo zahranicia...
Inak veľa žien sa tu spolieha na to že si dačo vypestuje na záhradke,ale očividne s tým nemáte skusenot. Lebo v takom veku nebudete mať silu si vypestovať toľko aby vám to pomohlo
@marsmykkok presne! Úplný súhlas....
@marsmykkok Ano tak, a druhá vec je, že nevieme dokedy tu budeme. Ja tiež dôchodok moc neriešim lebo vzhľadom k našej rodinnej anamnéze, nepredpokladám ani, že sa ho dožijem. Dnes zomierajú aj mladí ľudia, aj teraz z ničoho nič známy, nemal ani 37 r. ešte a infarkt. Radšej teraz mať radosť z niečoho reálneho. A keď náhodou sa dožijem a budem stará, chorá s Alzheimerom bude mi jedno, kde budem.

@fokuska Dosť ste tam dotyčnú dourážali.
Ale je to asi vymazané lebo nikde to nevidím.