icon

Drahý život na Slovensku

4. apr 2023

Vopred sa ospravedlňujem, nechcem vyvolávať žiadne emócie - už vyše 4 rokov som nebola na Slovensku, celu situáciu či už doma, na Ukrajine alebo celkovo v Európe však sledujem a čím ďalej tým viac nechapem. Odišla som žiť za “velku mláku” najprv len dočasne avšak čím ďalej tým mám viac pocit že sa neoplatí vrátiť. Vybehol mi článok o zdražovaní potravín a tabuľka koľko v priemere slovak zaplatí za klasické potraviny - vajíčka maslo mlieko maso ovocie zelenina… a úprimne prepočítala som že polka základných potravín je tu o dosť lacnejšia (keď je v zľave tak aj dvojnásobne) … áno nič nie je ružové a za maly nájom platim v prepočte cca 1300€ avšak aj zarobím 30€/h a to mám z tých menej platených prác… čiže cca 3000€ mesačne mám na všetky výdavky a dari sa mi aj šetriť, ale moja otázka - je to naozaj tak zle u nás, bojím sa toho, že sa vratim s peknou rezervou - investujem do nehnuteľnosti, avšak potom budem len živoriť… deti muža nemám čiže tu ide čisto o moje rozhodnutie či sa vrátiť alebo ostat.. dakujem za každý nazor

tiezjedna
4. apr 2023

@beata_k jasné, no. Ten ich zbrojný zákon je padnutý na hlavu. Hlavne, že pindajú do potratov, že je to vražda a podobné kecy, ale že nejaký idiot x detí vystrieľa na jeden záťah, to ich netankuje... Keď nám čašník vo Vegas hovoril, že zbraň si kupoval ako rožok v obchode, tak sme len s otvorenou hubou pozerali🙄 My s mužom tiež vlastníme zbrane, ale najskôr sme si museli urobiť zbrojáky a potom kúpiť zbraň, každú jednotlivo na povolenie... v Amerike no problem, dobrý deň, prosím si jedného glocka a dva zásobníky... 😨🙈

tiezjedna
4. apr 2023

@melanta a nie je to tým, že si viac v zahraničí ako na Slovensku?😉

oli18
Autor odpoveď zmazal
miskakyska
4. apr 2023

Áno,áno.👍👍..tu povyliezajú všetky odsťahované hrdinky,aj tie čo berú nohy na plecia z tohto zaprdeného ,hrozného Slovenska,kde im každý krivdí a robí zle a potom tu anonymne pribúdajú témy, aké sú tam utrapené, nemajú tam nikoho, nemajú nechať pri kom deti a blabla🤣🙈
No aj tak sa dá..k ostatným primitívnym názorom sa radšej nevyjadrujem 🥴

melanta
4. apr 2023

@tiezjedna to ani náhodou, v zahraničí som bola dokopy asi 3 možno 4 roky zo svojho života a mám riadne cez 40. Všade som pobudla pár týždňov či mesiacov a s radosťou sa vrátila domov.

melanta
4. apr 2023

@oli18 zbytočne budeš vysvetľovať. Je škoda, ak odchádzajú zo Slovenska mozgy, ktoré by krajine pomohli. Ale takýto ľudia Slovensko nijak neochudobnia, ak sa nevrátia.

beata_k
4. apr 2023

@tiezjedna Ano, kupit si tam zbran je az prilis jednoduche.

alenamihal
4. apr 2023

Ja budem asi jedina ,co nelutujem navrat na svk po 18.r a manzel po 25.r...Na svk sme si budovali vsetko uz ked sme boli v zahranici..dom,,byt ,biznis atd..decka su tu happy a to je zaklad ..to ze potraviny,energie su drahe su na celom svete ...mne prislo strasne vela vyhadzovat prachy za najom a ostatne vydavky,co nebolo moje a to hovorim cca 1600eur 4roky dozadu..teraz je to raz tolko....teraz si platim,za to, co je moje..aj na svk sa da dobre zarobit...ano my ako Slovac sme sa nenormalne zmenili od Covidu...ale ja to ignorujem,po hlave si skakat nedam,poviem si svoj nazor a idem..tí toxickí ludia mi nestoja za to.....zatial mam super rodinu okolo seba,co sa tyka aj potravin,vsetko z domaceho chovu,v lete si pestujem sama zeleninu v zahrade...Mna len zaraza ako ludia nadavaju na SVK a ked pride k zdravotnym problemom ,tak najlepsie je svk...na dochodok sa vacsina vrati naspat do rodneho domova...Ja som sa vzdy citila v zahranici ako druha ruka..domovina je domovina...jaj super...

annm81
4. apr 2023

Nepresviedčam ťa, aby si sa vrátila, sama som sa rozhodla nevrátiť. Ak ale zvažuješ návrat a dávaš si dokopy plusy a mínusy, drahotu na Slovensku oproti USA zváž objektívne v širšom kontexte. Jedna vec sú služby, kde sú ceny na Slovensku ďaleko nižšie. Druhá sú potraviny. Áno, Slováci sa radi sťažujú na ich príšernú kvalitu, ale stále je ďaleko vyššia ako tie lacné americké potraviny. Ak chceš v USA kvalitné potraviny, dostaneš ich, ale si za ne poriadne priplatíš. A tretia vec je sociálna oblasť - zdravotníctvo, školstvo, ochrana zamestnancov atď. síce oproti mnohým vyspelým krajinám zaostáva, ale máš nárok aspoň na nejaký minimálny štandard, v USA nemáš nárok prakticky na nič a všetko závislí od toho, koľko peňazí aktuálne v tejto chvíli máš a koľko budeš mať zajtra. A potom samozrejme máš veci ťažšie vyjadriteľné peniazmi - bezpečnosť, life-work balance...

diamondsspaces
4. apr 2023

@oli18 dobre nepochopili ste , skúsime inokedy xD

oli18
4. apr 2023

@diamondsspaces na tvoje konstatovanie. Ty utocis na nieco, co nevies ani specifikovat.

panonia
4. apr 2023

Všetko sa zdražuje to je pravda, ale my žijeme celkom slušne a to sme sa ani nenarodili bohatým a úspešným ľuďom... Máme záhradu, žiadnu hypoteku a staviame dom. Je to náročné ale niesme ani hladni, ani otrhani aj na všetko čo potrebujeme máme...stačí nebyť úplne hlúpy 🤣 . Mám rada Slovensko z USA mi je na 🤮.

anjelicek26
4. apr 2023

@miskakyska pozri uplne vazne... anonymne temy pribudaju v hojnom pocte od zahranicnych zufalych mamiciek? Ja tu skor citam od zien, ktore maju svokru na jednom dvore a psychicky ich to ide rozhodit 🙄 Kazdy sa stazuje na to, co ma-nema, to je proste to, comu ja vravim, slovenska natura... a ta sa odstahovanim nemeni. Jedna sa stazuje, ze pomoc nema, druha, ze jej ma az moc, spokojna snad neni ziadna no...

liljana
4. apr 2023

Na tvojom mieste idem do Kanady. Si stale v amerike ale v krajine, co sa viac podoba europe socialnym systemom. My sme boli v zahranici, vratili sa. Financne v pohode, tam nie je problem. Ale ked sa pozries co sa tu deje, tak mam chut sa vratit.
Dorazil ma nedavno clanok, ako sa chudak Marian Hossa zaplietol s extremistami, co chcu obnovit pracovne tabory ako za slovenskeho statu, ze budu zase vesat ludi na kandelabre a odporucaju boj s retazcami, ze maju nahryznut z potravin a nechat tam. A ludia ich normalne volia. Tento narod uz naozaj degeneruje. Velmi sa to zhorsilo v poslednom case.
https://www.aktuality.sk/clanok/uchSiM1/marian-...

tiezjedna
4. apr 2023

@melanta vieš čo, ono je to o tom, že človek cestuje, vníma, spoznáva iné mentality. A zistí, že chce život prežiť proste inde. Nič zlé na tom nevidím. Pre nás je SVK jedným z troch domovov, ktoré máme a - úprimne - práve tu cítim najviac negativistických postojov, závisti a takého toho neustáleho hudrovania. Nechytaj ma prosím za slovíčka, samozrejme, nie je to neustále a všade. Myslím to obecne ako svoj pocit, keď porovnám zvyšné dve krajny. Na Slovensku je proste dusno, to je myslím slovo, ktoré súčasnú klímu vystihuje asi najlepšie.

terezka1947
Autor odpoveď zmazal
ankare
4. apr 2023

Ja byť Tebou, vrátila by som sa. Doma je doma. Neboj, zvládneš tu žiť,keď my to tu zvládame s našimi biednymi platmi, nežijeme v BA.

lealikk
4. apr 2023

@ankare ale to vobec nemusi byt ake lahke. mam kopec znamych, ktori sa vratili na SK a bohuzial, nevydrzali to tu dlho a zsa sa vratili do zahranicia. uz si zvykli na nieco ine a povedzme si tak, naco sa vracat do horsieho

terezka1947
4. apr 2023

Slovensko treba trošku brať v kontexte histórie.
Malo národov a štátov prežilo toľko,koľko tento štát len od takej 1.svetovej vojny. Koľkokrát sme boli totálne na dne a koľkokrát začínali od začiatku. A napriek všetkému sme sa nevzdali,mali a máme kopu múdrych a šikovných ľudí. Tak isto ako aj iné štáty a národy.
Ide o to,čo chceme a nechceme kde vidieť.
Keby sme poznali trošku svoju históriu a boli väčší lokalpatrioti,boli by sme aj viac hrdí. Lebo máme na čo.
Keď človek odíde a nechce mať so Slovenskom a Slovákmi nič,je to jeho rozhodnutie a má na to plné právo. Ale takýto človek,kt.z nejakého osobného dôvodu opustil Slovensko predsa nebude nadávať a znevažovať svoje korene. Už minimálne preto,že so Slovenskom nič mať nechce. Či až tak mu tu zle nebolo a až tak všetko ideálne v zahraničí nie je?
Samozrejme,že nie. Lebo všetko má svoje klady a zápory. A každý rozumný človek vie,že niečo niekde získa na úkor niečoho iného.
Všade treba pracovať,všade sa treba usilovať o to,aby sme si vedeli slušne žiť. Zadarmo a bez úsilia nikde nepadajú pečené holuby.
@melanta u nás v rodine veľa mozgov prišlo a veľa sa chystá vrátiť. Práve aj preto,že Slovensko im ponúklo vzdelanie...posunulo do zahraničia. V zahraničí darmo na vysokých postoch,či naozaj s lepšími možnosťami na výskum,či dodatočné vzdelanie,ale vždy sú cudzinci. A vždy cudzincami budeme. A vedomosti chceme odovzdávať našim mladým ľuďom.
Neuznávam také "novodobé",tu vystupujem zadarmo VŠ a pôjdem do zahraničia hneď po promóciách,lebo Slovensko je hlúpe,zaostalé,neschopné,bez budúcnosti,nič mi nedalo.....
Keď chcem odísť,ok. Ale nenadavam. Lebo raz sa na to Slovensko možno ešte rad budem vracať.

didamt
4. apr 2023

my máme rodinnú známu ktorá žije v USA. Je to mladá žena, 35 ročná, veľmi vzdelaná a rozhľadená. Narodila sa v USA, žije tam prevažnú časť svojho života, má tam otca / otec američan matka slovenka /. kedže je na voľnej nohe, pracuje z ktorého chce kúta sveta, veľa cestuje a niekoľko mesiacov žije v iných krajinách. Má toho prechodeného hodne. Rozhoduje sa odsťahovať z USA, tvrdí, že práve tam sú hnusní ľudia, že je to nagrc tam žiť / žije na Floride /. Aká je tam strava hrozná, výchova detí v spoločnosti hrôza, zdravotníctvo drahé... akí sú američania nerozhľadení a hlúpi, doslova. Slovensko má veľmi rada, často sem chodí, ale život by si tu nevybrala, skôr Rakúsko ale najviac do úvahy pripadá práve Švédsko. Chce byť v Europe, to vie naisto....

solange7
4. apr 2023

Zrovna o US by som nehovorila ako o top krajine pre zivot. Kvalita potravin sa neda porovnat a EU stanovami, zdravotnictvo drahe hoci mas poistku, skolsky system drahy, a bezpecie na biednej urovni. Za mna jednoznacne Europa.

matabb73
4. apr 2023

Nevracaj sa. Okrem toho, že je tu nízka životná úroveň oproti iným štátom Európy, nič tu nefunguje. Nemocnice v dezolátnom stave, lekári starnú a mladí utekajú preč. Železnice v dezolátnom šťave. Cesty rozbité. Školstvo na biednej úrovni. A to ešte nepíšem o politickej situácii a atmosfére v spoločnosti. Keby som bola mladá a vedela jazyky, išla by som preč. Väčšinu života som bola skôr optimista, ale po tom, čo sa posledne roky deje v tomto štáte a ako upadá, som čím ďalej, tým viac skeptická a prestala som veriť, že sa to ešte môže otočiť k lepšiemu.

oslo1
4. apr 2023

3000 eur je na zivot v USA zalostne Malo, to si platis aj zdravotne poistenie?
Kamaratka mi pred 2 rokmi idisla do USA ona sestricka, manzel radiologist, takze platy pekne, nemocnica I'm plati zdravotne poistenie. Napriek tomu, ked ochorria, tak platia prvych 10 000 k .
Isli do USA pripraveni, ale su velmi sklamani.
USA je krajina pre mladych a zdravych.
Mam tam viac znamych, takze nie je to jednostranny nazor.
Tolko k tomu zivotu.
Ja zijem v UK , som Tu spokojna. Som sestricka, na Slovensku by som zivotila, Tu je to ok.
Pred smrtou manzela som mala fajn karieru, teraz trebalo zosadnut, ale stale x platu ako matka samozivitelka v pohode vyzijeme. A to Este platime palmy za skolsku druzinu.

jamimo
4. apr 2023

Takáto podobná diskusia tu už bola. Vytvorili sa 2 tábory. Mnohé odporúčali aby dotyčná rodina ostala žiť v zahraničí. Tie, ktoré reagovali proti životu v zahraničí sa cítili dotknuté a hrdé Slovenky, vyhrotili diskusiu do hlúpych pripomienok, pohŕdania a osočovania. Aj mne sa dostalo 😏 Ževraj, sa v zahraničí so mňa nikto neposr.l a podobne... Nie, nikto sa tam so mňa neposr.l, to je pravda, ja seba samu tiež nepokladám za gastroenterologický problém....My sme sa vrátili, lebo môj chlap sa chcel vrátiť. Mal síce prácu vysoko ohodnotenú, ale nudil sa tam, potreboval sa "hlavou" posúvať ďalej. Tu pracuje "hlavou" je pánom svojho času, financie tiež ok. Napriek tomu, oplakala som ten návrat x krát. Nie, pre mňa to nieje o peniazoch, je to o kvalite života, pozícii občana v spoločnosti, kvalite inštitúcií, zdravotníckych zariadení, komunitných spolkoch, ochote a mentálnej kapacite sebareflektovať, ochote pripustiť si nedostatky a učiť sa od lepšieho príkladu. Ja strádam v každej oblasti... stačí sa mi pozrieť von oknom. Ok, zmeny sa dejú, avšak veľmi, veľmi pomaly a biedne. Väčšinou nadšením a zápalom pre "vec" zo strany občianských združení, ktoré suplujú mentálnu a finančnú kapacitu zákonodarcov. A na záver? Vyspelosť spoločnosti sa meria tým, ako sa vie postarať o svojich najslabších členov.... A? Už aj na môjho chlapa došlo, povedal mi, že rozstrihá občiansky preukaz a odchádza. Tak uvidím, nechám sa prekvapiť kde možno jedného dňa skončíme. Možno nás tam už čakajú aby sa z nás... veď vieš čo...Je len na tebe ako sa rozhodneš, zváž svoju kvalitu života, nároky a očakávania, to čo tebe vyhovuje. To, že máš rezervu a budeš si môcť kúpiť nehnuteľnosť ešte stále neznamená, že sa ti na Slovensku bude dobre žiť. Prajem všetko dobré.

eludka
4. apr 2023

@matabb73 mas s cim porovnavat?

zuzki1
4. apr 2023

@diamondsspaces prosím ta co to znamená vychovávať deti ako za stredoveku ? 🫣

lucka_ke
4. apr 2023

ja nie som roduverný Slovák, ale vždy ma mrzí keď Slovenky tak veľmi znevažujú Slovensko a to nielen tu na MK... pritom tu vyštudovali zadarmo a s touto "príšernou školou" sa dokázali skvele uplatniť v zahraničí, mám v rodine ženu, ktorá si chodí sem robiť zuby, účesy, dáva si posielať lieky, dokonca aj remeselníkov má vždy zo Slovenska, ale inak je Sk fuj a nikdy by sa tam nevrátila, z tohto mi je ozaj smutno
ak niekto chce žiť v zahraničí nech žije, je to jeho slobodné rozhodnutie, ale napríklad Francúz sa vždy bude hrdo hlásiť k tomu, že je Francúz, aj keby tu žil 50 rokov a Slovák sa už po roku ani neprizná odkiaľ prišiel

annm81
4. apr 2023

@jamimo Práve tá sebarefexia je asi najváčší problém Slovenska (možno popri závisti, i keď si o sebe radi nahovárame, akí sme vraj pohostinní... ). Ja často kritizujem Slovensko, ale myslím, že to dokážem formulovať dosť objektívne. Tiež mám pocit, že ak sa chceme niekam posunúť mali by sme sa porovnávať s lepšími (čo je momentálne v podstate celá EÚ, snáď už len Bulharsko je na tom horšie. A akej reakcie sa dočkám? Takej ako vidíš aj tu v diskusii - urazenosť ,odutosť a dotknutosť, lebo niekto si dovolil kritiku. Tí najkvalitnejší študenti odchádzajú už po strednej škole. Ďalšie mozgy odídu po univerzitnom štúdiu. Pohybujem sa v tej oblasti a viem, koľko šikovných mladých ľudí s titulmi z prestížnych škôl sa chcelo vrátiť a odovzdať svoje skúsenosti. Ktorí sa na to odhodlali, často do roka oľutovali svoje rozhodnutie, lebo im boli hádzané polená pod nohy - čo si to predsa ten namyslený odrodilec dovoľuje poukazovať na to, že veci sa môžu robiť aj lepšie. Schopnosť zamyslieť sa nad svojimi chybami a mať vôľu napredovať je medzi priemernými Slovákmi tragická.

beronsche
4. apr 2023

@lucka_ke slovensko je krasna krajina ale ako spolocnost sa slovensko nema cim chvalit - mnozstvo neziclivych, zakomplexovanych malomestiakov, neschopnych si vidiet dalej od nosa...
Skolstvo v troskach, zdravotnictvo v troskach, sudnictvo v troskach, o politickej urovni ani nezacinam.. Ani Len blbu dialnicu nie sme schopni postavit..
Ano, mne sa tu zije dobre, ale to nie vdaka , ale napriek tomu.. ked sa ma to clovek pozrie z nadhladu, musi sa za hlavu chytat...

Autorka - USA by rozhodne nebolo mojou prvou volbou krajiny pre zivot, ale na Slovensko by som sa nevratila. Skor by som zamakala tam, nasla si kvalifikovanu pracu, vystudovala.. A mozno casom "presidlila" blizsie k Slovensku ale nie na Slovensko...

iv007
4. apr 2023

@diamondsspaces nemusis sa sem vratit, ale prestan kydat na svoje rodisko lebo je to sedlacke a vypoveda to o tebe ako o cloveku