Drahý život na Slovensku
Vopred sa ospravedlňujem, nechcem vyvolávať žiadne emócie - už vyše 4 rokov som nebola na Slovensku, celu situáciu či už doma, na Ukrajine alebo celkovo v Európe však sledujem a čím ďalej tým viac nechapem. Odišla som žiť za “velku mláku” najprv len dočasne avšak čím ďalej tým mám viac pocit že sa neoplatí vrátiť. Vybehol mi článok o zdražovaní potravín a tabuľka koľko v priemere slovak zaplatí za klasické potraviny - vajíčka maslo mlieko maso ovocie zelenina… a úprimne prepočítala som že polka základných potravín je tu o dosť lacnejšia (keď je v zľave tak aj dvojnásobne) … áno nič nie je ružové a za maly nájom platim v prepočte cca 1300€ avšak aj zarobím 30€/h a to mám z tých menej platených prác… čiže cca 3000€ mesačne mám na všetky výdavky a dari sa mi aj šetriť, ale moja otázka - je to naozaj tak zle u nás, bojím sa toho, že sa vratim s peknou rezervou - investujem do nehnuteľnosti, avšak potom budem len živoriť… deti muža nemám čiže tu ide čisto o moje rozhodnutie či sa vrátiť alebo ostat.. dakujem za každý nazor
@katka700 myslím,že to už bolo vysvetlené v diskusii ako som to myslela.
Autorka, či sa chceš vrátiť alebo nie zvažuj viac vecí než len ceny potravín. Slovensko bolo vždy drahé lebo malý trh - tento argument som nikdy nepochopila. S cenami potravín to vieš vyriešiť tak že sa presťahujes do blízkosti poľských hraníc a budeš nakupovať tam.
K politike a zdravotníctvu sa nejdem vyjadrovať lebo nemám chuť vadiť sa s MK neoliberalkami na 10 stranách.
@derdia velmi trapny komentar. Myslis, ze za hranicami je zivot gombicka ?? Musis sa mnohonasobne viac snazit, aby si sa mala tu ako tak dobre. Ano platy su jedna vec, ale vec druha su naklady na zivot a vsetko ostatne... Nemyslim si a nikdy som si to ani nemyslela, ze za hranicami je vsetko lepsie.
@derdia kto ti tu ohovara Slovensko ?? Ja to nie som. A vadi ti, ked niekto napise nieco negativne a este navyse, ked je to pravda ????
Len ludia, ktori nevystrcili paty z domova si myslia, ze za hranicami padaju pecene hpluby do ust a ked sa vracaju hoc len na dovolenku, tak kamarati, rodina ci znamy si myslia, ze je dotycny bohaty. Mate to riadne pomylene.
@diamondsspaces 😳🤔🤣🙈
@taty Ja žijem na Slovensku. Tiež som nad tým viac krát uvažovala, že čo sa za posledné roky na SK tak rapídne zmenilo, že to je tak zreteľne cítiť v spoločnosti.
No myslím, že by sme sa museli posunúť v čase o dobrých 20-15 rokov.
Podľa mňa veľkým prekliatím bolo a je, že sme sa chceli čo najviac podobať západu.
Tým pádom akoby sme sa stali zakomplexovaný národom, krajinou...lebo však všetko to dobre je iba a jedine na západe.
A povedzme si pravdu, táto propaganda bola všade podsúvaná.
Žiaľ ľudia jej uverili.
Tiež si myslím, že EÚ urobila veľkú záhubu v "zjednotvárňovaní Európy". A jednotlivé krajiny tým prišli o svoju charakteristiku, podstatu a špecifickosť.
Toto konkrétne cítim na SK veľmi...ten duch krajiny je veľmi oslabený, zmätený a taký beztvárny.
Akoby naša krajina stratila svoju "vôňu a chuť".
A ešte mám pocit, že čím viac hmotného máme, tým viac nás to oddeľuje od ostatných.
Nuž tak to je v skratke taký môj postreh, istotne by sme o tom mohli diskutovať veľmi dlho.
Rada si vypočujem aj iný pohľad na vec ...lebo je faktom, že spoločnosť sa proste zmenila.
@cajomila suhlasim s tebou v tom, ze spolocnost sa zmenila ciastocne, a to covidom. Niektorym ludom totalne preplo. Uspesne sa im podarilo spolocnost rozdelit na ockovanych a neockovanych. Ockovanych a dezolatov. Co na tomto state nemam rada, ze mame nesvojpravnych politikov ktori nevedu tuto krajinu do nicoho pozitivneho. Nemas koho volit a to co je tam teraz to je neskutocna katastrofa a rovnako co bolo predtym. A este, ze nie sme taki mili a priatelski a prozakaznicky orientovani ako su cesi. Myslim v sluzbach. Napriek tomu by som tam nechcela zostat zit, ale.… A co sa tyka ludi ako takych. Pohybujem sa v spolocnosti ludi, ktori nemaju financne problemy, skor naopak. Nebadam ziadnu zmenu v charaktere, su taki isti ako 10-20 rokov dozadu. Skveli. Som presvedcena o tom, ze aki sme sami, takych ludi pritahujeme… A ako stat.. zapadu sa strkame do zadnice, uz vobec nie sme svoji. Ale to sa stalo mnohym europskym krajinam..
@diamondsspaces wow no keby ja toto napisem tak ma zozeru poniektore😀
@cajomila Ja by som s týmto nesúhlasila a skôr vnímam problém niekde inde. Rapídne sa jednak zmenila životná úroveň. Vďaka Dzurindovým vládam sme dobiehali EÚ - v parite kúpnej sily sme sa dostali až niekde nad 75% priemeru EÚ. Dnes sa vo väčšine rebríčkov pohybujeme na úplnom chvoste - dávno nás predbehlo aj Rumunsko. Životná úroveň sa vždy a všade odráža v nálade spoločnosti. K tomu sme tu navyše mali obdobie, kedy za sebou nasledovalo viacero kríz - pandémia a hneď po nej vojna na Ukrajine.
Druhá vec je miera interakcií v spoločnosti. Kedysi si ľudia vymieňali názory len s ľuďmi v rámci svojho fyzického dosahu. Neskôr prišli prvé diskusné fóra, na tie malo ale prístup len isté percento populácie. Na Slovensku bola snáď najväčšia platforma, kde si ľudia vymieňali názory sme.sk. Pamätám si tie diskusie a boli veľmi slušné a vecné. V istom čase sa ale mohutne rozšírili sociálne siete a keď k nimi mala prístup väčšina populácie, dochádzalo k obrovským zmenám. Má to viacero dôvodov - uzatváranie sa do sociálnych bublín a to najmä vplyvom toho, ako sociálne siete personalizujú obsah pre užívateľa. Tiež veľké množstvo užívateľov v sieti znamená, že čokoľvek, nech je to aj najväčšia hlúposť pod slnkom, si nájde svoje publikum a vplyv rýchlej odmeny v podobe "lajkov" na ľudský mozog už poznáme. V neposlednom rade sú sociálne siete cieľom pre propagandu, ktorá chce rozdeľovať spoločnosť. Toto sa ale deje v celom západnom svete.
Na Slovensku je to zosilnené tým, že spoločnosť bola mentálne rozdelená aj predtým. Aj pri Mečiarovi sme predsa mali rozhádané rodiny. Toto sa deje vo výraznej miere v krajinách, kde kultúra prichádzala nárazovo. Podobné je to trebárs v Turecku - mladí z Istanbulu majú zmýšľanie ako mladí z Bratislavy a ako mladí z Amsterdamu. Ale Turek v strednom veku z vidieka premýšľa inak, veľmi podobne ako staršia generácia Slovákov na vidieku. My sme ešte po vojne boli z európskeho pohľadu zaostalý národ roľníkov (tu sa iste pár diskutujúcich zasa ofučí, ale realita je, že vzdelanie a kultúru nám k masám priniesli až Česi). Tá zmena bola príliš náhla na to, aby ju spoločnosť stihla vstrebať a ešte to nejakú dobu potrvá.
Európa žiadny duch krajiny neoslabuje a my sme sa na západ podobať nechceli. Európa je malá, husto zaľudnená a výmena myšlienok sa tu deje už celé storočia, vlastne tisícročia. Môžeš si vziať množstvo rôznych povahových čŕt či kultúrnych zvyklostí a uvidíš, ako sa v rámci Európy vyskytujú v gradiente. Aj naši významní predstavitelia chodili študovať do Maďarska, Česka, Nemecka. Pozri si kostolíky na Gemeri a uvidíš inšpiráciu z Talianska. Máme západné písmo a západné náboženstvo. Politicky sme boli súčasťou západných štátnych útvarov. My sa nepotrebujeme na západ podobať, lebo sme mu oveľa bližšie ako východu. A Európa je podobne multikultúrna akou bola vždy, s tým rozdielom, že pred vznikom EÚ sme tu mali vkuse nejaké vojny.
@bessie12 neries peniaze, neries ich nazory typu ked si v zahranici naco vyhladavas slovenske fora a podobne... to je ako ked zeny zijuce na sk napisu, ze su spokojne, maju priatelky ale predsta k tej spokojnosti im pomoze aj nejake forum ci uz slovenske, ci instagramove kde je multy kultura🙂 Urcite sa aj tam inspiruju a nik im tam nepise, co tam hladaju😀, to len tu to treba zvyraznit ✌🏻
@cajomila Súhlasím s tebou, na tej propagande spred 15-20 rokov mi asi najviac liezla na nervy karikatúrna prezentácia Slovákov ako zaostalych buranov žijúcich na salaši ešte umocnena pesničkou jedného pána.
Kovidova pandémia by sa dala rozdeliť na fázy od tej najhoršej keď bol vírus smrteľný ľudia vydeseni a popredný epidemiolog tvrdil že ruška sú blbosť, cez nákladnú snahu zvládnuť pandémiu stálym testovaním a opatreniami bez toho aby sa vyriešilo ako ovplyvnia osamelých ľudí ktorým nemá kto pomôcť až po sociálny experiment za každú cenu udržať ľudí pod kontrolou v čase keď vírus niekoľko krát obehol celú zemeguľu, zmutoval cez myš a vznikol pre zdravých ľudí pomerne neškodný vírus, vychádzalo stále viac štúdií o nežiaducich účinkoch vakcín ale napriek tomu sa pretláčalo očkovanie a spoločnosť sa rozdelila na zodpovednych ktorý išli na 3 dávku a dezolátov ktorí odmietajú uznať jediný správny názor. K tým dezolátom nakoniec patrili aj niektorí lekári, vedci, členovia záchranných zloziek a všetci ktorí tretiu dávku odmietli. Optimista by si povedal, že ľudia sa možno poučia, stanú sa tolerantnejsimi, pochopenia že nemusí každý zmyslat rovnako, a keď s nimi niekto 100 % nesúhlasi nie je nepriateľ, že ani média a odborníci nie sú neomylný a že jediný správny názor proste neexistuje. Nestalo sa, bohužiaľ.
Jednoznacne "nie" ja som sa vratila po 16rokoch...ale uz by som to neurobila.
Nevracala by som sa. A uprimne,nikdy som nechapala nejaky patriotizmus. Naco? Zaco? Zato ze som sa niekde narodila? Vsak som sa o to nicim nepricinila,preco by som mala byt na to nejak specialne hrda? A je to tu naozaj hroza posledne roky. Ta nenavist a bigotnost co sa leje z "fejsbukov" je na dovracanie. A mozu za to aj nasi politici,ktori fakticky zlegalizovali taketo prejavy vlastnym spravanim. Netvrdim,ze vsade inde je trava zelensia. Len hovorim,ze nejaka prislusnost k slovensku je pre mna osobne napriklad uplne nezaujimava. Taketo rozhodnutie by som robila cisto na zaklade zazemia,starostlivosti a prijmu. Kde je to pre mna osobne vyhodnejsie,tam zostanem.
Byť tebou sa asi nevraciam, ale čo tu citam tak som zhrozená. Napríklad mne sa tu páči. Mám tu rodinu, deti su zdravé, šťastne, manžel je super, máme dom so záhradou. Pracujeme obaja, čiže pokojne nám postačí aj na tie drahé potraviny, aj na výlety či dovolenku. Ja sa nesťažujem. Ale snažíme sa, nesedíme doma na zadku a nepindame na stat že nám dáva malo.
Rovnako aj čo tu píšu ženy, ktoré žijú v zahraničí tak som z toho prekvapená, pretože aspoň v mojom okoli je veľa dobrých usmiatych ľudí. Toto je už skôr také všeobecne pindanie tých čo su preč. Aj školstvo je tu za mňa fajn. Mám rodinu v zahraničí čiže to viem porovnať. Naozaj by som to tu také cierne nevidela.
Nemyslim si,ze je to az take zle. Ked budes v zahranici vlastnit nehnutelnost,vtedy zistis,ci je ta krajina az taka super. V Amerike je obrovska dan z nehnutelnosti,sice prijmy sa az tak nezdanuju,ale za to majetok ano. Mame sice drahe potraviny. Ale naklady na zivot v porovnani s inymi krajinami nie su az take neunosne. Mne osobne zivot na Slovensku vyhovuje. Sice ma znepokojuje politicka situacia,ale ostatne je fajn.
@diamondsspaces no chvalabohu že si preč a aj si tam ostan. Presne takýto upindani zaostalci ako si ty nám tu kazia vzduch.
mne osobne je jedno kde zijem, uz roky som mimo sk s tym ze sme na slovensku casto. Viem si predstavit zivot aj na sk aj v uk, aj financne by sme na tom vysli, pretoze pred odchodom do cudziny sme sa nemali zle, dobre sme zarabali najma muz. S napadom odist som prisla ja, pretoze mi anglicko ucarovalo a mala som tu otca ktory tu bol uz davno predtym. Ja som isla z dobreho do dobreho. Mam vlastnu nehnutelnost aj na sk aj v uk a kedy kolvek si zmyslim, odidem. Dceru mam dospelu, syn dokoncuje strednu skolu pomaly v uk nemusim byt celorocne, mozem to menit, casom odist do mojej vysnivanej krajiny co sa tyka dochodku😀 Ja furt hovorim ako si zariadis, tak mas aj cez tazsie obdobie sa clovek vie preniest ak ma motivaciu... Akokolvek sa rozhodnes musi to byt len a len tvoje rozhodnutie✌🏻

@taty Erecept a ePN funguje aj na SK... 2-3 roky, ale konečne. Jediný prínos covidu, ze tieto E.veci sa ta 2 roky pohli viac, ako za 10 normálu. Obvodný domov funguje tiež, asi závisí od obvodaká, co preferuje, po dohode. My sme tak volali ujovi, po CMP a MUDr došiel, len sme nevedeli ako ma návštevy pacientov pokryté zo ZP, ako poznám tých vydriduchov, tak nijak... tak cestovné doktorovi do vačku.
/:keď ta zub boli, zubárovi utekaj
secko nechaj tak, na penaze nekukaj:/😄