Drahý život na Slovensku
Vopred sa ospravedlňujem, nechcem vyvolávať žiadne emócie - už vyše 4 rokov som nebola na Slovensku, celu situáciu či už doma, na Ukrajine alebo celkovo v Európe však sledujem a čím ďalej tým viac nechapem. Odišla som žiť za “velku mláku” najprv len dočasne avšak čím ďalej tým mám viac pocit že sa neoplatí vrátiť. Vybehol mi článok o zdražovaní potravín a tabuľka koľko v priemere slovak zaplatí za klasické potraviny - vajíčka maslo mlieko maso ovocie zelenina… a úprimne prepočítala som že polka základných potravín je tu o dosť lacnejšia (keď je v zľave tak aj dvojnásobne) … áno nič nie je ružové a za maly nájom platim v prepočte cca 1300€ avšak aj zarobím 30€/h a to mám z tých menej platených prác… čiže cca 3000€ mesačne mám na všetky výdavky a dari sa mi aj šetriť, ale moja otázka - je to naozaj tak zle u nás, bojím sa toho, že sa vratim s peknou rezervou - investujem do nehnuteľnosti, avšak potom budem len živoriť… deti muža nemám čiže tu ide čisto o moje rozhodnutie či sa vrátiť alebo ostat.. dakujem za každý nazor
@cajomila Československo po prvej svetovej vojne patrilo medzi najvyspelejších štáty Európy a orientovali sme sa na západ. Toto smerovanie je nám hystoricky prirodzené. Zmenilo to rozdelenie Európy po druhej svetovej vojne kedy sme sa dostali pod ruský vplyv. To spôsobilo zaostavanie Slovenska a žiaľ aj blbé myslenie mnohých ludi. To, že sme sa dostali do Európskej únie, bol len návrat k nášmu pôvodnému smerovanie. Počas Dzurindovi vlády sme na tom boli podobne ako Česi a na vysokej úrovni v porovnaní s priemerom úniu. Ficovi sa podarilo dať nás na spodné priečky rebríčka a Matovic to dorazil. Mali sme rovnakú štartovaciu čiaru ako Česi a ako sme dopadli. Stale sa im vzďaľujeme. Čo je zlé na tom chcieť sa mať lepšie? Mať sa tak ako vyspelé krajiny EU. Pozri ako sa tu žije. Polovica dôchodcov na hranici chudoby, tak nízke majú dôchodky. Veľa ľudí spadá do pracujúcej chudoby. Pracujú a aj tak si nemôžu nič dovoliť. Platy nízky, výdavky vysoké. Nemocnice sa rozpadávajú a lekári idú radšej do zahraničia kvôli lepším podmienkam. A mnoho ďalších veci, čo som už písala. Ja mám túto krajinu rada a preto ma to tak štve. Mám už svoje roky a videla som, že sme išli dobrým smerom a potom jeden politik a všetko v háji. A keď vidím, že znovu má najvyššie preferencie, tak mi je zle, lebo viem čo zas bude, ak zostavi vladu on. Žiaden progres, len úpadok ako po ostatné roky jeho vlády. Ja chcem lepší život pre svoje deti. Preto som nespokojná. Treba kriticky myslieť, len tak sa môžeme dostať ďalej. Keď si budeme hovoriť, veď to ešte nie je tak zlé, mali by sme byť spokojní, dostaneme sa takýmto tempom na úroveň rozvojových krajín. My máme šťastie, že sme v únii, lebo keby sme neboli, bolo by to ešte horšie.
@jamimo hej lenže často si tu zdravotnú starostlivosť ľudia ani nezaslúžia, oni človeka zoperujú, dajú mu lieky a častokrát ich ten človek ani neberie a nechodí na kontrolu. Alebo povedia človeku, že sa musí začať zdravo stravovať, nepiť alkohol, nefajčit a on aj tak bude a potom dostane raka alebo infarkt a majú mu pomôcť? Keď ho už predtým varovali . Ja by som ho nechala umrieť, mohol si pomôcť skôr, a nie piť, fajčiťa žrať mastné. Preto to na SVK tak vyzerá lebo ošetria každého kto o to poprosí, podľa mňa to nie je správne. Prečo by ľudia, ktorý majú zdravý životný štýl mali zo svojich príspevkov platiť operácie a lieky debilom?
@galioska hahahá, ved ma tu aj idú zožrať lebo nevedia rešpektovať niekoho názor, potom sa bijú do pŕs akí sú oni hrdí Slováci, ako keby oni drzali zbraň ,ked sa Slovnesko oslobodzovalo ... des xD
@zuzki1 viesť ich k náboženstvu napr , a v školách ich učia samé nepodstatne veci , co tie deti v danom veku nezaujíma a často to nevedia ani pochopiť. O učebných technikách niektorych učiteľov sa nebudem vyjadrovať lebo to nemá podstatu pre túto tému. Deti nie sú socializovane , nevedia sa pozdraviť, nevedia používať internet a ani mobil. Iba na hry , česť výnimkám ale tí rodicia sú väčšinou normálni,uvedomeli a vzdelani ľudia, tu na SVK som ešte nenasla normálne zmyslajuceho človeka z polorozpadnutej rodiny. Tehotné ženy sa tu potom pýtajú ci môžu jesť paradajku v tehotenstve . Ľudia tu ,sa nevedia ani len stravovať ... toľko obéznich a chorich ľudí... Nik sa nenarodil múdrym ale je 21. Storočie aby človek nevedel, čo môže a co nemôže jesť, je ako za stredoveku. Také základné veci chýbajú nie len deťom ale aj dospelím.
@diamondsspaces no ale majú ti v tom úžasnom zahraničí šťastie že ty ich tam obohacujes svojim rozumom, všeobecným prehľadom inteligenciou a skvelými názormi. V deň keď si tam odišla musime tu na tom zaostalom Slovensku vyhlásiť šťastný smútok.
@aurora33 veľmi obmedzený názor xD ale nevadí, rešpektujem xD
@diamondsspaces skor tie tvoje názory sú obmedzene a úplne jednostranne zamerané proti ľudom na Slovensku. Ja nie som nejaký patriot ale pochybujem že niekde inde v zahraničí sa najdu ľudia ktorí dodržujú 100% zdravý životný štýl a su úžasní a otvorení všetkému. Obmedzenci sa najdu všade, viď ty.
@aurora33 ale mali by to dodržiavať všetci ;) ... nemá to tu zmysel , každí mame iné mentálne fungovanie , nikdy sa nezhodneme v názoroch, škoda míňať batériu v mobile . Pekný deň
Autorka,co si tak ticho,ved nam opis zivot v Amerike.Naozaj je tak zdravotna star draha a ledva si ju moze clovek dovolit?
@diamondsspaces vieš, ja si nedovolím toto posudzovať a niekoho odsudzovať. Sama za seba : prirodzene narodená, kojená, domáca varená strava, na dvore mačka, pes, sliepky, andulka. Mnoho odborníkov sveta, tvrdí, že tieto deti sú odolnejšie, zdravšie, menej náchylné na choroby, alergie... Ja ako decko, čo na ceste, to na mne. Krvavo- mokvavý ekzém po celom tele, alergie (anafylaktický šok), herpesy, hospitalizácie od útleho detstva. V dospelosti 4 autoimunitné ochorenia+ iné 🙄Nikdy som nepila, nefajčila, behávala som (teraz kvôli platničkám nie), nordic walking, varíme doma, výberové potraviny, mäso minimálne aj to od známeho zo súkromného chovu, máme vlastnú záhradu, nekupujem žiadne ovocie, v lete zeleninu. Áno, súhlasím, že ľudia sú prejedení, veď predsa z niečoho sme top 1 v karcinóme hrubého čreva... Áno súhlasím aj stravou a pohybom je možné znížiť tlak alebo pulz, zredukovať váhu. (Kamarát celé detstvo plával s trénerom, aj pláva, aj tak užíva lieky na srdce) Mne sa tiež upravili pulzy. Rozumiem ako to myslíš, je to prípad od prípadu. Čo potom tie deti na onkológii na Kramároch? Kde sa stala chyba? Ťažko hádať... Je na každom z nás, aby sme prebrali zodpovednosť za seba a svoje zdravie. To súhlasím... otázne však je, či má na to každý z nás mentálnu výbavu, sociálnu, finančnú atď....
@diamondsspaces Iný ako všeobecný a solidárny systém nie je dobrý. US sú dobrým príkladom opačného prístupu a vedie to k nežiadúcim javom, ako sú ľudia s diagnózami alebo len preddispozíciami (nezavinenými vlastnou chybou), ktorí sú nepoistiteľní. Ceny liečby sú násobne vyššie ako inde. Vezmi si len obyčajný inzulín, čo u nás stojí v priemere 7 USD. V celom vyspelom svete sa cena pohybuje tak do 15. V US máš to isté za stovku.
@annm81 tvoja prvá veta má v sebe kus pravdy, ako aj celý príspevok. Ja to tvrdím stále, nie preto že mám x diagnóz, ale preto, že je to ľahká matematika a nikto nevie čoho sa dožije. Nikdy nevloží človek do systému toľko € koľko vytiahne. Za tým si stojím. Mnoho ľudí má problém prijať tento fakt, dokonca som sa stretla už aj s verbálnymi útokmi na moju osobu počas návštevy. Zo strany rodiny s argumentom, že oni si platia a nič nečerpajú, že doplácajú na takých ako som ja 🙄( odporkyňa má VŠ vzdelanie len tak mimochodom) Ja som argumentovala takto: liečba primárne najzávažnejšej dg. u mňa stojí 1800 eur/ mesačne.+ vyšetrenia, MR, hospitalizácie, iné lieky. (Ja tú liečbu už 5 rokov neberiem, znášala som ju veľmi zle, idem inou cestou....) Tú liečbu by som mohla ako každý iný pacient užívať do konca života. V priemere dožitia tých 40 rokov vkuse. Teraz v číslach 1800 € x 12 mesiacov = 21 600 € ročne x 40rokov= 864 000 eur "len" medikácia! Osobu, ktorá toľko prispela do systému zdr. poistenia by som hľadala márne. Takže? Dotyčnej som odpovedala: Ak vás mrzí, že na mňa doplácate, bohužiaľ, nedokážem s tým nič urobiť, ale mám jeden nápad, môžete skočiť z 11 poschodia, alebo Lomničáku, príde na rad vrtuľník, team záchranárov, umelý spánok, mikrochirurgia chrbtice, mozgu, oka, umelý spánok, bdelá kóma, titánové súčiastky v končatinách....Keď vám je tak ľúto, týmto spôsobom si to môžete veľmi rýchlo uplatniť a nárokovať. Sánka dole, hrobové ticho v obývačke, výčitka v pohĺade mojej matky ako som si dovolila... No dovolila, lebo mne sa toto do hlavy nezmestí. Faktom, že človek je zdravý je malá útecha a odmena? Ja by som si rada toho Čierneho Petra vymenila, dokonca aj zlatú tácku naň kúpila. Na každého raz dôjde a príde na to každý sám....Pevné zdravie všetkým a príjemný oddych počas dní voľna. A tým čo budú pracovať, príjemnú smenu.
@iv007 ja som z planéty Zem nie zo Slovenska ,to ze si niekto povie ze je to Slovensko je jeho problém. To mate všetci vyryté v hlavách, že treba si vážiť odkiaľ sme a podobne blbosti... a potom tu Rusi nadávajú na Ukrajincov , Číňania ja Japncov , keby sme všetci jednotní , mame rovnaký jazyk a menu bol by pokoj.
Ahojte aj ja zvažujem návrat na SK. Žijem v Belgicku je gu fajn, zarobím si nehovorím, že si žijem na vysokej nohe ale za tie roky sa mi podarilo ušetriť nejaké oeniaze. Mám trosku “ťažšiu” situáciu pretože mám vzťah s Belgičanom, ktorý nám klame vo všetkom zatiaľ. Je to kratka doba a som mladá takze nehovorím HOP. Veľmi zvazujem návrat na SK nakoľko som dosť rodinkarska a veľmi mi chyba rodina a priatelia. Práca tu má nebaví mám dobrú školu a na SK som pracovala na marketingu. A tu je kameň úrazu hlavne mi ide o “kariéru” alebo teda aspoň nájsť dobrú prácu ktorá má bude baviť a môžem sa zakaždým niečo naučiť. Angličtinu ovládam plynulo hovorovo aj písaním. Tu sa hovorí holandským jazykom a ten neovládam až tak dibre preto si neviem nájsť prácu. Však trosku sa obavám že po návrate na SK sa mi nepodarí nájsť prácu. Už som pozerala nejaké ponuky ale chcela by som niečo s angličtinou aby som nezabudla len neviem či niekoho takého hľadajú 😀 dosť by mi pomohlo keby sa ozvali hlavne ľudia ktorí sa v “blizkej minulosti” vrátili zo zahraničia či mali veľké problémy s hľadaním prace.
Ja tomu asi nerozumiem, ale tí čo tvrdíte ako vaši známi chodia na SVK kvôli zdravotníctvu,sl službám alebo kontaktuju odtiaľto remeselníkov ako ktosi vyššie spomínal, vy si myslíte, že to robia preto lebo je to tu kvalitnejšie?? Asi je každému jasné, že je to o nižšej cene, keďže aj slovenský remeselník by mohol zarábať viac, ale vzhľadom na ceny práce tu sa musí uskromniť. .. Akože trošku to máte popletene touto vecou odporovať tým čo hľadali niečo lepšie alebo sa do nich skôr navazať... Ja som teda využila zdravotnú starostlivosť aj v zahraničí, ale mala som aspoň pocit, že som v zdravotníckom zariadení, kde sa mi snažia pomôcť a to som nevedela ich jazyk ani trochu, kdezto tu sa cítim jednou nohou v marnici.
Veď tu sa len čerpá z vybudovaného pred rokmi, ale nenapreduje sa, upadá to tu a nejde dopredu vôbec nič.
Aj by som bola hrdá, ale na čo. To už aj priateľ pochopil za posledných pár rokov, že niet na čo, hoci teda mnohé z vás, hrdé Slovenky, by potešil. 😅
@ivka973 ahoj, prepáč až teraz som čítala tvoj príspevok...pred pár rokmi som to mala podobné ako ty, ale s tým že ja som bola v AT, a tiež som si nevedela nájsť adekvátnu prácu...tak v 2019 na skúšku som poslala CV do BA korporátov...a vieš čo, ozvali sa do 3 dní od všadial🤭a skúsila som...môj muž mal vtedy prácu, že bolo jedno kde bývame....no a presťahovali sme sa do BA...a po pár mesiacoch prišla korona a home office...no a my sme sa presťahovali naspäť do AT a boli sme radi, že sa nemusíme na nič vyhovárať...a sme vďační za tú skúsenosť...😅
Ja si myslim, ze aj inde v zahranici su ludia ako my, dobri a zli, ja som aktivna na mexickom twitteri a keby ste to citali, ako sa tam urazaju, jedna radost, horsie ako modry konik. Kto nezije v Mexico city, Monterrey alebo Guadalajare, ten je "naco" , cize sedlak. Mne spadli ruzove okuliare. Ano, su krajiny v Europe, kde je to asi lepsie, ako Nemecko, Skandinavia, keby som mala niekam ist zit, tak asi tam. Ale srdcom ma to tiahne na juh- Taliansko a Spanielsko. Je par krajin, kde sa zije lepsie, ale ovela viac tych, kde sa zije horsie, ovela horsie. V mexiku su unosy na dennej baze, sadnes do taxika a uz to ide - secuestro expres.

@galioska aka je tvoja vysnivana krajina ?? Moj sen je si kupit maly dom na jednom z NL ostrovov a tam zit svoj dochodok. Sice do toho mam este daleko, ale tak snad ten sen si splnim do niekolkych rokov 😅 Aspon by som mala kam chodit na dovolenky a neplatit za drahe hotely 😀