icon

Dve deti hneď po sebe? Aké máte skúsenosti?

sima1415
4. jan 2019

Ahojte , malá ma 12 týždňov a manžel už vymýšľa s druhým :D začal mi aj hovoriť výhody toho keby ideme s takým malým vekovým rozdielom ale ja neviem..preto budem rada ak mi napíšete skúsenosti keď máte deti s vekovým rozdielom okolo roka aj také čo majú väčší 🙂 vďaka

olifcek
12. jan 2019

rozdiel osem rokov a nemenila by som za nic na svete. plnehodnotne sme sa venovali prvej, teraz tak druhej. sestricky sa zboznuju, vyhraju, vysantia 💗 zo starsej nemame operku a mat nemienime,, co je podla mna i spravne... necitala som inak ziaden komentar, nechce sa mi 😇

balkica
12. jan 2019

Uprimne- Je to dost masaker 😱 Ale vzdy som chcela do dvoch rokov rozdiel a nelutujem. 😊😊 Ma to podla mna viac vyhod ako vacsi rozdiel.

aksunah
12. jan 2019

Pre mňa je ideál 2 roky,mám rozdiel aj 1,5 roka no to bolo horšie.Vsetko sa dá zvládnuť,ak sa chce.Teraz čakám šieste,takže budem mať aj 12 ročný rozdiel.A som šťastná.

ineeez
13. jan 2019

Ja mam rozdiel 1 rok a 18 dní. Prvé bolo dievčatko, druhý chlapček. Muž mi robil v tom čase v zahraničí, domov chodil sporadicky, čiže som bola na všetko viac menej sama. Rodičov už nemám a nemal mi kto pomôcť. Bývame v dome a dedine a najhoršie to bolo v zime keď bolo treba ešte popri všetkých povinnostiach kúriť a odpratavat sneh. Bo lo to všetko fakt o hubu ale určite by som šla do toho znova. Keď to druhe začalo chodiť už to bolo potom úplne v pohode, vyhrali sa spolu a je to tak doteraz. Najviac čoho som sa bála bolo to ze ako budú spavat, či sa nebudú budiť ale to na moje počudovanie išlo úplne prirodzene. Čiže za mňa, šla by som do toho opat. Nebojte, zvládnete to.

ludkka0407
13. jan 2019

@eliska 13 tak dufam,ze aj tie nase budu😁

olivka84
13. jan 2019

Uži si prvého drobca a keď ti začne byť smutno že už nieje bábätko tak si môžeš užiť druhé. Myslím že aj deti s väčším rozdielom vekovým majú veľa pozitív . Staršie naučí mladšie bude ho ochraňovať ... My máme síce jedno 6 ročné ale so synovcom ten má 10si super rozumejú .

macekovam
13. jan 2019

ja mam rozdiel rok a mesiacov... myslela som ze to je super napad... chcela som deti parťakov... ale .... teraz si uvedomujem ze by som to uz druhy krat nechcela... a to hlavne preto ze pre starostlivost o mladsie dieta sa moja dcera ocitla niekde bokom....a teraz ma to mrzi....takze tak umna... postreh.

alenuska222
13. jan 2019

Dobrý den, Ja som od sestry o rok staršia a bolo to super. Boli sme ako dvojčatá, všetko sme robili spolu, rozprávali sa, plakali, zdoverovali sa. Aj ja som chcela deti po sebe, najlepšie rovnakého pohlavia. A splnilo sa. Mám dvoch chlapcov. Jeden má 2 roky a druhý pol roka. Pevne dúfam, že budú neoddelitelná dvojka. Je to na každom ako sa rozhodne, ale nemenila by som.

kvietok89
13. jan 2019

mam 3 deticky do 3 rokov, 1.8.2015, 6.12.2016 a 7.8.2018. zvladam, lebo musim. Dievcata vsak boli kludne babatka, na tom vela zalezi a zial nevies ake bude to tvoje druhe. jedno babo vie byt za vsetkych certov a o druhom ani nevies ze ho mas. to je moj pripad. Moje postrehy su ze maju hracky ktore zaujimaju obe, su v jednej izbe, ucia sa delit, trpezlivosti, a zistuju ze niesu pupok sveta, zahraju sa spolu, aj sa dotahuju a mladsie sa uci od starsieho tak ked je menej casu s tvojej strany na dieta, nieje zanedbane v tomto smere. Druha dcera sa odplienkovala sama popri tom ako videla starsiu. Je to tazke to potvrdzujem, plienky 2x, krmenie 2x , uspavanie......vsade neporiadok, stale treba davat na mladsie pozor kedze pri malom rozdiely to starsie moze urobit zle, nema odhad sily. Ale zas ked si mam predstavit ze uz mam samostatne dieta a zas mam ist do kolotocu okolo novorodenca dobre si rozmyslim dalsie dieta :D. Teraz moc nechodime po viletoch lebo vsetky maju este obedny spanok.Zas ked budu starsie nebude nas rezimovat novorodenec.....no ma to vela pre aj proti.

lolitka25
13. jan 2019

Ahoj. Medzi mojim najstarsim a dvojickami su necele 2 roky ( chybali 2 tyzdne) . Bolo to tazke ale uz od roka a pol sa vyhraju traja spolu ze mnohokrat neviem ze ich mam ( hha klamem su mega hlucni) teraz v novembri im pribudol dalsi partak. Ja by som nemenila.

kvietok89
13. jan 2019

@lolitka25 obdivujem ta

ninka123
13. jan 2019

@kvietok89 presne aj u nas takto bolo, ja som tiez spokojna, ze som plienkovala naraz, aj rezim podobny mali deti.. zalezi od kazdeho, akym sposobom si chce materstvo uzit, ja by som nemenila.. 😉

willino1
13. jan 2019

ja mám medzi mojimi dvoma 2 minúty 🙂 sú fantastickí... nemenila by som ... 🙂 áno niekedy je to náročné ... inokedy fantastické ... 🙂 záleží na tom ako sa nastavíš ty... kašli na chlapa a pozeraj na seba... ak sa budeš cítiť že teraz áno tak do toho chod ... ak budeš cítiť že nie ... tak počkaj... ono ubehne 9 mesiacov kým vôbec druhé donosíš a toto prvé bude za 9 mesiacov niekde úplne inde .... a ešte môže trvať niekoľko mesiacov kým sa zadarí... nikdy nevieš... začnite vtedy, keď budeš mať pocit, že už to dáš ... PS: môj osobný názor je, že medzi súrodencami by nemalo byť viac ako 4 roky aj to je už možno moc 🙂 ... potom už akosi strácajú kontakt medzi sebou... sú skor "nútení" kamaráti"... alebo inak povedané, záujmy osemročného sú diametrálne odlišné od priorít štvorročného a pri ešte väčšom rozdiele je to ako "nebe a dudy"... a aj keď sa sem tam starší s mladším zahrá, postráži, pomôže.... už to nie sú klasický súrodenci... mladší má príliš väčší rešpekt voči staršiemu a starší má mladšieho stále za krpca.... ešte tak v prípade troch detí, keď je medzi najstarším a najmladším prostredný ako sprostredkovateľ...

halci
13. jan 2019

@sima1415 ja mam rozdiel medzi dcerami 3r a 3mes a myslim ze je to idealne. ani malo ani vela. menej by som nechcela. ono ako sa vravi "jedno dieta ziadne dieta" a ked sa narodila druha az vtedy to zacala byt poriadna makacka.

willino1
13. jan 2019

osobne si myslím, že väčší vekový rozdiel je skôr výhoda pre rodičov... na oveľa staršieho súrodenca sa dá spoľahnúť pri pomoci s mladším... nie je to výhoda pre súrodencov... majú oveľa menej spoločných zážitkov a aj ak majú, pamätajú si ich úplne z odlišného hľadiska... áno vekovo blízky súrodenci sa oveľa viac hádajú, bijú, súperia o pozornosť... ale naučia sa ustúpiť, prehrávať, že nie sú stredobodom vesmíru, zároveň ich to naučí trpezlivosti, snaživosti, vytrvalosti, získajú vyjednávacie schopnosti, vedia sa deliť, pomáhať si a hlavne sa naučia odpúšťať si a napriek krivdám sa milovať... je úžasné to pozorovať 🙂 podľa mňa sa takto nejak človek učí milovať bezpodmienečne... po bitkách, hádkach, krivdách od súrodencov 🙂

katrina25
13. jan 2019

@sima1415 ahoj sima, normalne neprispievam svojími nazormi, no ked som uvidela tvoju otazku, ak mozem, vyjadrim svoja skromny nazor, mam 25 rokov a za 2 roky mi pribudli dve krasne a zdrave dcerky s rozdielom rok a mesiac, vsetci, alebo teda vacsina znamych,ked uz vedeli, že čakáme druhe, ich najčastejšia otazka bola, či sme to planovali, samozrejme že nie, ktorá matka by sa dobrovoľne chcela podrobiť takej fyzicky ale aj psychicky náročnej úlohe ako je tehotenstvo a ešte popri malom dieťati, ktoré treba stale dvíhať a pod. Ale stalo sa, tak sme to prijali s pokorou a na babatko som sa tešila, nepripúšťala som si to, aké to bude náročné a keď som sa doteraz nevyspala, tak teraz už duplom nie. No po pôrode mám pocit, že sa to úplne zvládnuť dá, teda aspoň vramci nevyhnutných veci... samozrejme, že už nie je toľko voľného času pre staršie dieťa, dá sa povedať, že keď som sama doma behám od jedneho k druhému a na seba nemám vobec ziadny čas, niekedy si menim len pyzamo

katrina25
13. jan 2019

@sima1415 ale to som chcela, ze ak to chceš aj ty a vieš, coale ta caka a si s tym zmierena, ze najblizsie 3 roky si nevydychnes, tak to skuste, ak to skor vnutorne cítiš, ze este niesi na to pripravena zvládnuť dve deti naraz, lebo nie vzdy manžel, ktorý to tak veľmi chce bude pobliz a je to psychicky aj fyzicky náročné, no ako všetko ma to svoje výhody aj nevyhody, keby som teraz mala len jedno 18 mesačne dieťa, už by sme chceli určite druhe. Takže, dobre, že sa nám "pritrafilo" druhé, aspoň to budem mať skôr odkrutene 🙂. Takže tak. Neviem či som ti nejak pomohla, ale aspoň vieš, že rozhodnutie záleží skôr ma tebe, lebo ty budeš s tými dvoma šintrami väčšinu času.

zuzka0605
13. jan 2019

za mna nie, je to velmi maly vekovy rozdiel..

ivankomonika
13. jan 2019

Chod do toho ak máš muža co to chce a pomáha ti.. My sme na druhom pracovali 2 a a pol roka, tiež sme chceli hneď ale nezadarilo sa. O 3 mes rodom starší ma 3 a 4 mes.. Uvidíme co tobude 🙂

lenusikkk
13. jan 2019

@katrina25 jeeej to ako u mňa.. Ale ja mam o rok viac ako ty 😂 a dvoch chlapcov 18 a 5 mesačného 😊

bestmate
13. jan 2019

Ja osobne by som do takeho niecoho nesla, vobec to nie je o tom, ze teraz pohon a potom klidek, to je skolka, skola, stredna, popri tom choroby, kruzky, ucenie sa s nimi, a ine veci. Ta pohoda bude az ked sa osamostatnia, zbalia svestky a daju si odchod. Mozno.

taga
13. jan 2019

Máme rozdiel 21 mesiacov. Som šťastná za oboch chlapcov, ale občas si vzdychnem, že by to bolo oooovela jednoduchšie, keby bol starší trošku starší a samostatnejší a vedel sa sám najesť, obliecť, bol odplienkovany atď... Taký pol rok k dobru ešte. Ešte veľmi potrebuje mamu, nehovoriac ze staršiemu skôr vysvetlis aby chvíľku počkal keď potrebuješ obriadit bábätko. Obliekanie na von a kocikovat keď starší každú chvíľu ide na ruky, uspavanie tiež zážitok... Ale každý mesiac to bude ľahšie a ľahšie. Snáď sa naozaj neskôr aspoň spolu prehrajú.

alchemilkazltozelena
13. jan 2019

@bestmate tak vies, vacsina zije v akychsi divnych snoch ze ked budu mat 2 po sebe tak svet je potom gombicka, ja uz to ani nekomentujem, skoda pisania...je to presne ako pises...

michaelakors
13. jan 2019

Aj moj muz takto rozmyslal a veru zadarilo sa nam, dcerka sa ma narodit ked bude mat syn rok aj 7 mesiacov a ja sa na to tesim. Viem, ze prvy rok bude tazsi oboch sklbit ale potom budu partaci. Co poznam znamych s mensim rozdielom, velmi si chvalia aj deti maju dobre vztahy aj v dospelosti potom. Tak uvidime 🙂

katrina25
13. jan 2019

@lenusikkk a tiez ste to urcite planovali, ze? 🙂

katrina25
13. jan 2019

@bestmate mas pravdu, vobec to nieje o tom, ze ked budem mat teraz naraz dve deti, tak teraz zaber a neskor pokoj, vsetko je skoro ako pri dvojcatach dvojnasobne, ale napriklad ja som skor rada za to, ze teraz, ked sa vratim do prace po 4 rokoch, tak nemusim po kratkej dobe pracu nechat, lebo by sme plánovali druhe a potom byt dalsie 3 roky doma.

lenusikkk
13. jan 2019

@bestmate ale takto je to aj pri deťoch s väčším vekovým rozdielom. Deti sú na celý život... 😊

lenusikkk
13. jan 2019

@katrina25 jasneeeeee 😀😀😀

gabrielka94
13. jan 2019

Tak ja som jedna z tych mamiciek, ktorym sa podarilo porodit 2 deti.do roka!! Syna som porodila 24.6. a dcerku o rok 17.6.😊. Takze medzi nimi nieje ani rok rozdiel. Moje postrehy: prvy rok narocny, na prasky😂...potom kazdym rokom lepsie😉. Teraz su skolaci a zase je to o cosi narocnejsie. Ak by som sa mala vratit v case tak to takto urobim zase😊

zajkousko380
13. jan 2019

Ja mam deti s rozdielom 11mesiacov a 1týždeň a úplne v pohode sa to dá zvládnuť 😉 stačí si urobiť s nimi pravidelny harmonogram .mám čas si aj pospať poobede aj si oddýchnuť. Takže smelo do toho ☺