icon

Dvíhajte neznáme čísla, môžu byť dôležité

pribinak
20. sep 2024

Dnešný zážitokz doobedia:
pri Lidli staršia pani zakopla, spadla a podľa pvšetko má asi zlomený členok. Okrem toho dooskierane celé dlane, polámané nechty.
Telefón v kabelke vybitý. Volám teda 155. Pani diktuje cislo, prosím má, aby som zavolala dcére. Príde sanitka, pani ide na Karamare.

Dcére prisaham som volala najmenej 10x. Zakaždým má zrušila. Potom blokla. SMS nedoručena

Teraz mi vola nasraty chlap, čo si to dovoľujem, kto som, čo otravujem jeho ženu a podobne
Hovorím sa ukludni mojko. Tvojej zene odviezli mamu na do nemocnice na Kramare, zrejme zlomený členok.

Prosím Vás, dvíhajte aj cudzie čísla, neubudne z Vás a ani Vám nikto z nosa neodhryzne

alenka58
20. sep 2024

no ľudia zľahostajneli, neznášajú sa, všetko im vadí, deti, zvieratá, starí ľudia, telefonáty, neviem či sú nešťastní alebo povaha taká, alebo rozšírené psychické diagnózy, ešte šťastie že sa nájdu takí ako si Ty

maranco
20. sep 2024

V tomto sú ľudia nerozumný, ale ich problém oni si zbytočne komplikujú život.
Zložiť telefonát je jednoduché a bezbolestné.

Vyskytol som sa pri jednom prípade, tak som sa započúval do rozhovoru policajtov, sťažoval sa kolegovi že opakovane volá matke a nedvíha mu telefón.
Po čase som sa od jej vzdialenej rodiny dozvedel, že o smrti dospelého syna sa dozvedela až keď jej prišla faktúra za kremáciu.

vanilkovazmrzka
20. sep 2024

Ja cudzie cisla nezdviham a ani s tym nehodlam zacat 🙂

petulda333
20. sep 2024

@vanilkovazmrzka a dovod?

januska12323
20. sep 2024

Ja nedvíham a keby mi niekto 10 krát vyvoláva už by som určite nezdvihla, keď je to niečo dôležité príde sms. Ale pekné od teba ako si sa chcela postarať.

sashabb
20. sep 2024

@januska12323 veď keď opakovane niekto volá asi je to dôležité nie? telefonát predsa skôr počuješ zvoniť, ako keď ti len cinkne sms 🙄
Skôr je to opačne, sms pošlem ak mi to neponáhla, ak áno volám.

pribinak
autor
20. sep 2024

@vanilkovazmrzka 🤷‍♀️

pribinak
autor
20. sep 2024

@januska12323 nie som povinná písať sms, prw mne je jednoduchšie zavolať, je to rýchlejšie a efektívnejšie

reisi
20. sep 2024

Mne tiez toto nezdvihanie neznamych cisiel rozum neberie. Ale ked je to takto bezne asi by som danu osobu prekrocila/ neriesila a isla dalej po svojom.
Tiez sa mi stalo podobna vec a rodina daneho zraneneho nezname cisla nezdvihala a ja som vyvolavala… chora doba.

maris5
20. sep 2024

Ja ked dviham cudzie cislo ocakavam informaciu, ktore dieta sa dovracalo, spadlo, zlomilo si nieco, vyvrtlo clenok a pod.
A to iba automat mi vola, ze Slovak police. To je taka ulava. Tak automat zablokujem.

Niekedy nedviham hned, ked mam pracovny hovor, ale ak mi to vola opakovane tak to asi bude dolezite.

A tie co nedvihaju cudzie cisla vobec to vam nechodia kurieri? 🤔

januska12323
20. sep 2024

@pribinak ja ťa chápem ale ešte sa mi nikdy nestalo aby sa ku mne dôležitá informácia nedostala keď nedvohnem telefón. V tvojom prípade by kontaktovali rodinu z nemocnice, či to sa už nerobí?

januska12323
20. sep 2024

@maris5 o kuriérovi viem dopredu, aj keď objednám jedlo viem o tom dopredu, nemám deti a bývam s rodičmi tak nemajú cudzí ľudia dôvod volať, keď som náhodou zdvihla vždy to bol nejaký podvod. A ako píšem keby niečo naozaj dôležité príde sms alebo iný kontakt.

janai1
Odpoveď bola odstránená
vanilkovazmrzka
20. sep 2024

@petulda333 lebo neznasam telefonovat, a 99% mne volajucich cisel su podvodnici a marketing. Zdviham ked prave nieco riesim napr s uradmi alebo ked cakam kuriera

janai1
Odpoveď bola odstránená
sisaka
20. sep 2024

Nedvíham neznáme čísla, nevidím najmenší dôvod, vždy je to nejaký podvod, alebo nejaké politické strany, alebo nejaké businessy, ktoré ak mám záujem si vyhľadam sama, alebo nejaký prieskum. Pri opakujúcich sa telefónnych číslach tiež blokujem.
Ak by niekto z rodiny skončil v nemocnici volá nemocnica, každý človek má nahlásený emergency kontakt. Nemocnica nemá nezname číslo, objavi sa na displayi, že volajú “zdravotné služby” , všetky čísla zo štátnych zdravotníckych zariadení sa objavujú takto jednotne

Ak sa snažím niekoho zastihnúť telefonicky volám raz a ak nezdvihne telefón nechám odkaz. Ak viem, že volám mobilné číslo, pošlem SMS. Tam to konči.

Ako niekto nechape, že nezdvihnem každý telefonát, tak ja nechápem, že niekto vyvoláva 10x ako zmyslov zbavený. Čo čaká?! Jasné, že ho daná osoba blokne.

zzzuska
20. sep 2024

@sisaka ty asi nemáš deti ... Nová pani učiteľka / vychovavatelka- cudzie číslo... Hocičo sa môže stať. Prípadne ako autorke diskusie- náhodný svedok zranenia tebe blízkej osoby. Takých arogantných ľudí ako si ty fakt nepochopím 🤦

sisaka
20. sep 2024

@zzzuska mam 2 deti jedno už dospelé a druhé takmer. Pani učitelky, keď už tak, volajú zo školy, nie zo súkromných čísiel, 99,9% použiva na komunikáciu email. Za cely čas čo boli deti v škole - 13 rokov a zatiaľ 11 rokov mi nikdy učiteľka nevolala z jej súkromného telefonu. Nikdy! Súkromie, je súkromie. Čísla školy mám uložené v telefóne, žiadne prekvapenia sa nekonajú.

Arogancia, že nezdvihnem cudzie číslo? Môj ty bože 🙄
Arogancia je volať 10 x za sebou a nechápať, že niekto so mnou nechce, alebo nemôže hovoriť.

petulda333
20. sep 2024

@sisaka v pripade akom volala autorka to je argancia? Arogancia by bola sa na nu vysrat

tykat
20. sep 2024

@pribinak "ešte čakám telefonát, že kde má svokra 100 eur"
Tak radsej nedvihaj nezname cisla 😅

wolf_
Autor odpoveď zmazal
sisaka
20. sep 2024

@petulda333 problémy s čítaním? Arogancia nie je, že niekomu zavolám, lebo mu chcem niečo oznámiť, arogancia je neustále vyvolávať aj keď vidím, že niekto nechce/nemože zodvihnúť.
My v práci napríklad nemôžme používať osobné mobily a môžme ich dvíhať, len v nevyhnutných prípadoch. Uprostred prace nemôžem odpovedať na žiadne, takže ruším aj telefonáty, ktoré poznám. Ľudia to normálne chápu, pošlú SMS nechajú odkaz. Keby mi v robote neustále vyzvanal telefón mám u vedúcej dosť veľký problém.

petulda333
20. sep 2024

@wolf_
@sisaka tak napriklad v tejto situacii mi to nepride zbytocne. Ale vas nazor.

daja07
20. sep 2024

@sisaka mam 2 deti uz skolakov. Za cely cas v skolke mi nikdy nevolali z pevnej linky. Ucitelka isto nebude behat po skole a hladat riaditelku aby si zavolala z kancelarie. Normalne najde cislo rodica, to maju v triede, a zavola zo svojho mobilu. Dokonca aj hospodarku som riesila a volala z mobilu. A nie, nenapise mi ze to cislo je hospodarky zo skolky.
Pani tu pisala ze dotycna zranena mala vybity telefon. Ak by upadla do bezvedomia, ako v nemocnici zistia kontakt na pribuznych. Kopa ludi ani nema poznaceny emergency kontakt. A potom je to na sestrickach aby sa do mobilu dostali a zistili ako najst to cislo. Nie kazda z nich je technologicky zdatna a mozno kvoli tomu, ze su to osobne veci, nemusia chciet prehrabavat sa v kabelke a telefone. Ved ked nejde o zivot, tak naco. Predpokladam ze ak ide o zivot, aj tak zavolaju policiu, nech zistuje co je to za cloveka, resp kontakty na pribuznych.
Zijes v nejakom divnom svete, kde ti volaju len ludia z tvojho telefonneho zoznamu alebo nejakym sposobom sa ti objavi oblast posobenia volajuceho. To je ozaj problem zodvihnut, zistit kto vola s podla toho sa rozhodnut ci zlozim alebo sa rozpravam?

wolf_
Autor odpoveď zmazal
gab1sol
20. sep 2024

@pribinak osobne by som najskôr poslala rýchlu sms, až potom by som skúsila zavolať. Na druhej strane, nemám problém zodvihnúť neznáme číslo, ak ide o klasické číslo (nie zahraničné, či nejaký telemarketing). Ale teraz pred mesiacom som aj ja zrušila 3x hovor. Boli sme mimo EÚ, kde by som len za zdvihnutie platila veľa. Preto som hneď napísala na to číslo sms, že nemôžem volať, nech píšu. Doteraz neviem, kto to bol a čo chcel, ale asi nič dôležité. 🤷‍♀️

sisaka
20. sep 2024

@daja07 áno, žijem v inom svete. Ľudia majú odkazové služby a keď nemôžem niekoho zastihnúť, tak mu nebudem volať 10x v priebehu jednej hodiny, ale nechám odkaz. To isté čakám od ostatných ľudí. Nemôžu ma zastihnúť? Pošli SMS, nechaj odkaz na telefóne, vypočujem si, prečítam odkaz a rozhodnem sa, či zavolám nazad, odpoviem na SMS, odignorujem, alebo zablokujem. Takto to funguje vo svete, kde žijem ja.

Príklad. Keď nam v práci niekto vypadne, tak o 5 ráno začínam obvolavať ľudí, zo slušnosti, aj keď mi niekto oznamy, že je chorý o 3 ráno. 99% ľudí telefón nezodvihne, aj keď ich možno zobudím a vidia, že niekto volá z prace, čo zhodou okolnosti uvidia na displayi ako “zdravotné služby” (robim v nemocnici a voláme z pracovných telefónov), takže teoreticky môže ísť ich príbuznému práve o život. Nechám odkaz a ľudia, keď sa zobudia a/alebo vypočujú odkaz zavolajú nazad. Rozhodne nikomu nevyvolavam 10 x, aby som zobudila všetkých rodinných príslušníkov, ani sa neuražam, že nikto mi nedvíha.

lilka5566
20. sep 2024

U nás zo školy takisto volajú zo svojho súkromného čisla.Pravidlne sa mi stávalo v školke,že mi volali z iného čísla aké som mala uložené.A doktori ?Názov zariadenia mi ukazuje iba zo súkromných kliník.Ked volajú z nemocnice ,nikdy mi neukázalo zdravotné služby. Nezname číslo zdvihnem ,a keď otravujú zložím,niekedy ani nevysvetľujem 😄
Ale priznávam že keď som bola mladá,nemala deti a nechodila po doktoroch som tiež nedvíhala 😃

janage
20. sep 2024

@pribinak tak ja som tiež nedvíhač. Resp. dvihnem malokedy nezname číslo. Sama volám max. 2x a napíšem stručnú sms o čo ide.
A tiež vychádzam z toho, že ak ide o súrnu vec, sms je najlepšia. Čo ak by syn tej pani alebo dcéra bola chirurg na sále na operačke? 5h? Si myslíš, že zdvihajú? A máš plno povolaní, kde nemôžu, pripadne musia mobil odložiť.
Za ďalšie pár rokov dozadu fungoval taký podvod, že číslo, čo sa tvarilo ako slovenské či české bolo v skutočnosti zahraničné, a ak si zdvihla či zavolala späť okamžite začali nabiehat poplatky ako pri audio číslach. Potom ľudia boli na infarkt lebo prišla faktúra na 300e za volania.
Mame člena rodiny čo pracuje u jedného z operátorov a pokyn je jasný. Neznáme čísla nedvihat a nevolat späť.
Nechápem aký problém v takej situácii je napísať. Súrne volajte, mamka vám skolabovala, odviezla ju sanitka má vybitý mobil.
A áno v nemocnici sa pani isto ešte pýtali komu majú dať vedieť a žiadali kontakt na príbuzného. Ak nebola v bezvedomí či ťažkom šoku, vie povedať a zavolajú oni.

petulda333
20. sep 2024

@wolf_ pisala som vyssie,ze ja by som po 3pokuse napisala. No chapem,ze aj ona v tom soku nemusela reagovat hned spravne.