Extrémne ceny ovocia a zeleniny na trhoviskách
Baby podelte sa prosim o svoje skusenosti s nakupom sezonneho ovocia na trhu v inych mestach. Ja tam teda casto nechodim,lebo to mam od ruky,ale tak deti si chceli ist povyberat ovocie na trh v hlavnom meste,tak reku ideme. Vsak je sezona,spravime si leco,najeme sa ovocia. No ale mne z tych cien normalne dekel odpalilo🤯 . Najnovsie uz neuvadzaju ceny ovocia za 1kg, ale 500g, aby Vas rovno neporazilo,ked zistite,ze ste si kupili 1kg marhul ci broskyn 🍑 za 5-6e 🫣,slivky tiez 5e, paradajky🍅,paprika🫑tiez 4e, ceresne 🍒 7-8e 😵💫 1,50-2e klasok kukurice a melon za 3e /kg to je tiez topka. Vsetkeho tam pritom maju hromadu,makke,pomaly uz hnile,ale nepredaju to lacnejsie ani za nic,radsej to do kompostu hodia. Ako ja chapem,ze to tam musia doviezt, prenajat si stol, ale vsak 90% trhu tvoria potetovani smelinari. Nepamatam si,ze by sezonne ovocie bolo niekedy tak drahe. Keby som chcela zavarat,vsak to sa ani neoplati,kupit si 5kg marhul za 25e + pohare + energia + cas. To fakt si radsej za 2e ten pohar kupim. Extrem,ze sa stalo ovocie a zelenina takym luxusom,ze so 100e,aby ste na trh chodili.To fakt radsej v tom obchode kupim. To je v kazdom meste tak,ci to len v BA rataju s tym,ze tu ziju milionari?milionari?
Aj mne sa zdaju tie ceny vysoke. My nastastie mame od rodicov domace ovocie, zeleninu, ale tak nemaju uplne vsetko, tak hlavne kvoli synovi som chcela ovocie z trhu, ale ked som naposledy platila, skoro ma slak trafil. Mala bednicka (okolo 500g) ceresni, marhul a jahod a 18€ 😳 Obcas tam teda nieco kupim sezonne, co nemame cerstve domace, ale su to teda riadne palky.
Na trh nechodím. Pre mňa asi to vyznie smiešne, ale jednoducho to tak cítim, to tam má nie príjemnú atmosféru. Pestujem, aj keď obmedzene.. priestor nepustí a viem kolko je s tým roboty od semienka aké sú náklady. Rôzne výkyvy počasia, suchá, mrazy. Burina tiež rastie ako divá. Keď ma človek záhradku tiež si veľmi nemôže na dlho dovoliť odísť ak nikto mu nepoleje. Minulý rok uhorky v poriadku, tento rok chytili vošky. Ta istá odroda, to isté miesto. Každopádne neverím že každý tam má domáce. Veľakrát z velkoskladov za premrštené ceny. Aspoň, čo sa týka BA.
@misinka0611 mne tento rok všetky uhorky slimáky zožrali. Keby som pestovala na predaj, napchám chémiu a hotovo. Tak asi fungujú všetci čo pestujú na predaj. Človek proste potrebuje príjem. A ke´d ozaj nie je, veľkosklady fungujú. Tiež nechodím na trhy.
@1fifinka1 ja ti normálne napíšem, že MNE by sa vôbec neoplatilo doma pestovať ovocie a zeleninu.
Ad jedna by ma to nebavilo
Ad dva je môj čas drahý a nebudem ho míňať na makanie v záhrade
Ad tri nespotrebujeme veľké množstvo - len to, čo aktuálne zjeme. Zaváranie je pre mňa strata času, zavárané ovocie nejeme vôbec, džemy dve-tri malé fľašky za rok, uhorky sa u nás jedia iba tie uuuuuplne mini, s chilli - tak jedna malá fľaša mesačne - kúpim v Spare za dve eurá
Ja mám veľmi rada trhy.
Chodíme tam každú sobotu doobeda, potom kávička v meste na terase.
Je to náš rituál.
A nie, nekupujeme veľa, len to, čo potrebujeme a čerstvé.zjeme
U nas ceny na trhu tiez vysoke, nenakupujeme tam, nieco dopestujeme doma a nieco nakupime od domacich za normalne ceny
@nyusika ja sa rada prechádzam po trhoch. Mám rada tú atmosféru ale nenakupujem tam, kvôli cenám. V lete vlastne ani nemusím.
Ja som bola na trznici v Partizanskom tento tyzden. Brala som len melon. Kg stalo 1,50€ ale kedze bol prekrojeny videla som ako vyzera a takyto dobry nepamatam kedy sme naposledy mali. Inak co som zbezne videla, ceny boli trochu nizsie ako pises ze maju v BA. Ale napriklad minuly tyzden som kupovala marhule, broskyne, rajciny a nektarinky z dodavky co chodi po dedine a teda ceny boli prijatelne a vsetko chutilo vyborne.
@kvetinka75 Ja nepestujem na predaj, ale napriek tomu som striekala stromy. Mám mladý strom ceresne. Minulý rok nerodila ale vošky katastrofa. Tento rok že postriekam lebo už aj čakám že zarodí. Zarodila, pár čerešni bolo na ten 1x. Uhorky.. rajčiny som nestriekala tam nikdy mi vosky nenapadli tieto plodiny a hups na uhorkách boli. Ďalší strom kuceravost plodov. Ono to nieje len o tej práci. O tom sadení, polievaní, hnojení.. ale veľmi je človek odkázaný na počasie.
Nakúpia v obchodoch v akcii a potom to predávajú na trhoch s.prirazkou a vraj domáce.Vsade je na trhoch draho.Nielen v Ba.A málo ľudí aj nakupuje.Kazdy si rozmyslí.Kupia v obchodoch ľudia v akcii
My bývame bližšie Poľska takže ak mi treba mám tiež jedného na trhu v Novom Targu v sobotu ráno sadneme a ideme k nemu nakúpiť a domov..minule sme boli kukurica asi 6ks, cesnak 3kg, 10 kg uhoriek na zaváranie, 5 kg mrkva, 15 kg zemiakov, 2kg hrozno, karfiol, 5 kg cibuľa a ešte také po kile marhule broskyne , kôpor , platila som 47€ za všetko , bola som spokojná a máme zásoby na nejaký čas 🙂 takže ja to riešim tak ale viem že on nemá z velkoskladov lebo hocikedy nás aj posiela nech ideme tam kde on kupuje od pestovateľov že aj ona lacnejšie predávajú ( raz tak vybavil 300kg ockovi na slivovicu za pár centov kilo )
Ano, iba v BA. Ale lacne to nie je ani inde. Hlavne ked je zla uroda, vtedy je toho malo a je to drahe.
Ja ti to poviem z mojho pohladu “chovateľky a pestovatelky”.
Pred infláciou stali vajicka v obchode kolko? Cca 1,30€ bez akcie? Domace vajcia som predavala po 1,50€. Niekedy som zazrela na fb ako predavali za 1€ alebo ked mal niekto cenu 1,50€ alebo 2€ tak dobre ze ho nezvozili pod ciernu zem, co si to dovoluje taku nehorázny cenu davat. Ja viem preco taku cenu som mala. Teraz stoja vajcia v obchode cez 2€ 10ks ked su v akcii 1,70€, babickyne vajcia 4€? To je prehnaná cena. Robim v obchode takze ked vykladam vajicka, prezeram ci nie su popraskane. Ked som videla tu velkost tych vajicok ze “m” alebo tie babickyne “l” tak nase domace vajcia su xl a niekedy sa zadari aj xxl. Farba domacich vajicok je tiez velky rozdiel. A to sme len pri vajciach.
Chováme holuby. Nie poštové ktore su male. Ale na velkosti teraz záležať nebude. Mame sice take vacsie na maso vhodne, aby z nich aj nieco bolo, kde cista hmotnosť holuba po očistení ma 250-300g a druhe co mame maju 500g cca. Cena na bazosi sa pohybuje 25€ za kilo. Vieme urcite vsetci, ze holubie maso sa radi medzi najzdravšie. Ten neskutocny vyvar voňavý, chut masa sa približuje ku kacke ale je velmi chutne a da sa pouzit na rozne spôsobí. My predavame 15€ za kilo co je o dost menej. Ale aj tak ludia budu pindat ze je to vela. Ale uvedomujú si, kolko je s tym roboty? Najskor ich vymenit, Očistiť dokonale od peria, opalit jemne chlpky, vypytvat to…to su neskutocne naklady.
A co ta zelenina? Mame domacu, ti ci maju foliovnik aj ten nieco stoji, ale maju rajciny uz teraz, my mame vonku a prva rajcina dozrie este len teraz. Semiacka na zasadenie tiez nieco stoja, robota hned od zaciatku, polievanie - voda nieco stoji, potom presadzanie von - cena prace - Ved to mate kazdy jeden na výplatných páskach zaratane tiez, preco by si to nemohol ratat aj ten pestovateľ, denno denne hodina polievania zahrady (u nas) a niekedy menej. A ta robota este okolo toho - cista muklovacka.
Ale jedno velke ALE! Neni nad domace ovocie!!! A kludne ked si tolko pytaju, nemam problem to zaplatit, lebo domace je naozaj chutne a kvalitne.
Viete ako dozrieva ovocie a zelenina v obchodoch? Zelene sa trhá v Španielku/taliansku ci inej krajine. Nemozu trhat dozrete na slnku lebo by prevoz nezvladla. Takze v skladoch popripade v kamiónoch dozrievajú, preto v obchodoch nie je tovar voňavý a castokrat ani chutný.
Jedine co nikdy nebudem podporovat nasich rómskych spoluobčanov ktory predavaju popri cestach. Velakrat som bola svedkom ako nakúpili v metre alebo v tescu dajme tomu ze melony, a potom som ich uz videla v stánkoch pri ceste tie melony predavat, alebo broskyne za nehoraznu cenu. Pani podnikatelia.
Preto si treba uvedomiť, co vsetko za tou cenou je a porovnajte si to s cenou v obchide co sa oplati viac.
Takze tod moj výlev 🤣
A este som zabudla, zijeme na juhu (okres nove zamky) - nie niesom Maďarka - len prisťahovalkyňa 🤣 ale fakt je ten, ze ovocie nam pomzrlo uplne vsetko tento rok. Čerešní sme mali tolko, ze by som ich rozdávať mohla, a zrazu nam zostala jedna cervena a aj tu nam blbe lastovicky zožrali! 🤣 dcerka sa na nu velmi tesila a zrazu jej nebolo.
Marhule nam este v zárodku zamrzli kvety, slivky nejake budeme mat, jablka ziadne a az jednu hrusku 💪 a priznam sa, ze Ano, musime ovocie striekat proti voskam, lebo ich je u nas tolko, aspon tento rok, ze by sme nemali ani tie slivky a dokonca ani tie papriky. Su to škodcovia ktori tu rastlinu ničia. Aj ten postrek nieco stoji. Moj muz sa tym stromom venuje aby sme z toho nieco mali, lebo ked sa nesprávne strihajú je z toho prd a zle to rastie alebo po case dostane strom porážku. A ten kto tvrdi, ze ovocie netrieka, klame. Su aj bio pripravky, ale nepomahaju - odskusane.
Prepacte za dlhy prispevok 😘
Ked bude vsetkeho dostatok, tie ceny take nebudu, aj v auguste tie ceny pojdu uz mozno nizsie ked toho bude viacej.
Ja neviem čo oni tú furt riešia prosté sa niečo o pitas alebo chceš radu na modrom konikovi a oni už hneď riešia niečo iné prečo bi si autorka malá skúsiť ako sa pestuje zelenina? Preto lebo sa vybrala na trh z deťmi a ceny sa jej zdali vysoké ? a áno sú vysoké či pre vas nie? Samozrejme múdry si môžu dovoliť všetko však ? Aj my si to môžme dovoliť len sa nám zdajú ceny za tú zeleninu a ovecie drahsie ako napríklad pred dvoma rokmi tak utekajte na Tom trhu a kúpte si po 3 kg všetkého a potom mudrujte a áno sté múdry A ťažšia otázka búde že v čom ?
@terezka1947 ja si myslím ze pestuje sa rovnako teraz, ako pred piatimi, desiatimi ci dvadsiatimi rokmi.... Aj vtedy to obnasalo kopec rovnakej roboty, ale tie ceny ozaj neboli také ako sú dnes. Čiže vyhovárať sa na nakladnost pestovania, je hlúpe... Aj vtedy sa sialo, okopavalo, postrekovalo, hnojilo, plela sa burina, čakalo sa kým to dozrie, a ci vôbec, aj vtedy mohol prísť mráz atď atď... Úplne rovnako ako dnes. Ale tie dnešné ceny sú iný strop
@zoja1234 nemas pravdu. Kedysi boli klimatické podmienky uplne ine. Zimy boli tuhšie, ta zem potrebuje zamrznut v zime poriadne, preto bolo dostatok ovocia a nepomrzlo toho tolko ked vsetko kvitlo v maji. Teraz je uplne biedna zima, a stromy su potom háklivejšie na mrazy v maji. Takze toto je velka zmena. To mas jak s komármi, ked v zime nevymrznu v lete ich je trikrat tolko ako pred rokom.
Cena prace sice neni drahsia ako pises, plela sa burina rovnako atd. Ale postreky, hnojivo a vsetko co kupis v obchode dolezite pre zeleniny islo hore. Tam je rozdiel oproti tomu co bolo pred dvoma ci 10timi rokmi.
My keď ideme na Miletičku tak si brávame naozaj tých 100-150 eur lebo menej tam už neviem minúť.
Chodíme každý týždeň a zvykla som si, ale tie ceny sú hrozné to je pravda. Rodičia sú zo stredného Slovenska a tam taký problém nemajú 🤷
@vivienkalejova pre mna ako pestovatelku ceny ovocia a zeleniny na trhu vysoke nie su. Je kazdeho slobodna volba ci kupi alebo nekupi. Ja som tohto roku (ako kazdy rok) kupovala na trhu jahody. Pretoze sice jahody pestujem ale nemam tolko miesta aby som si naraz vypestovala tolko ako potrebujem na zavaranie a robit po pol kile dzemu je pre mna zabity cas. Kupila som od pani, ktory ich vozi od pestovatela v Madarsku. Ano, zaplatila som za tie jahody viac akoby som zaplatila priamo na poli, lenze kvoli 6 kilam jahod nebudem merat 60 km tam a nazad na pole, to by sa mi neoplatilo. Za druhe, viem kolko roboty a penazi by ma stalo dopestovat 6 kil jahod na zavaranie, takze pre mna cena 3,50 za kilo nebola v ziadnom pripade premrstena.
Vcera mi doviezli marhule z Madarska. 3€ kilo. Krasne velke marhule ake my na nasom strome nikdy nemame. Keby som mala vlastne nekupujem, kedze nase nie su kupila som, lebo som ich chcela a ta cena sa mi vobec nezda premrstena, uz len preto, ze viem co znamenalo tento rok dopestovat marhule. (u nas by to znamenalo 4 noci za sebou robit nieco aby ten jeden strom neomrzol, to nieco nie je stat a ritualnymi tancami vzyvat indianskeho boha stastia)
A ked si si vsimla, mame tu inflaciu, vsetky vstupy zdrazeli. Zdrazel aj ten chlieb s maslom, ktory si na pole vezme ten, co ide vyplievat tu zeleninu, zdrazeli aj semena, hnojiva, aj elektrina, ktorou tahas vodu na polievanie. Vypestovat rovnake kilo paradajok ako pred dvoma rokmi stoji 2x viac. Tak preco by nemala paradajka stat 2x viac ako pred dvoma rokmi?
@domcek1989 hádam 7 rokov kupujeme 10vajec za 2eura... keď treba. Čiže to podla mňa vôbec nie je predražené... A mamdoma zvery, len minulunjesen išlo na pšenicu a kukuricu cca 250eur a to mam fakt 6sliepok a 3 husi
Čiže ak je niekomu veľa, nech si kupi v obchode. Nás domáci dodávateľ ma veru problém, že ma vajec vždy malo
@simca06022011 ja si tiez myslim, ze 2€ za vajicka je normalna cena. Kazdy kto od nas bral vajicka si pochvaľujú, mužovho kolegu mama hovori ze “lubos ma najlepsie vajcia” 🤣 este ze ma pani nad 60rokov 🤣
My sme teraz kupili mladky 8 týždňové a kus stal 6€ takze este aj tam isli peniaze a kym to zacne v 20tom tyzdni znasat tak to aj nieco zozerie.
My teraz predavame za 2,50€ ale ozaj si za tou cenou stojim lebo tie vajcia su tak velke ze sa nam castokrat nezmestia do obalu na vajicka oproti tomu co ej v obchide, a este ake su v obchode spinave 🙈
@simca06022011 @domcek1989 naposledy mi kamaratka doniesla domace vajicka 2€ 10 ks a ja som sa 2x pytala, ci fakt 2€? Mne sa to zdalo, ze su nejak moc lacne. Kludne by som dala aj 3, kedze su to krasne velke vajicka a vidim, ze tie sliepky aj po zahrade behaju. Jasne, dokrmuju ich, vsak to by musela byt ina zahrada aby sliepky znasali len z toho co tam najdu.
Tiež si myslím že aj ovocie je prehnane drahé. Ku nám chodia z Poľska či z Maďarska s dodávkou a predávajú rôzne zeleniny a ovocie. Nakupuje od nich veľa ľudí. Čo som počula v rozhlase napr. marhule 1€/kg, 10kg uhorky na zaváranie 12€ . Ja od nich na zimu kupujem zemiaky.
@domcek1989 určite, je netuším koľko teraz pýta, sme tam dlhšie neboli. Ale iste viac.
A ktory pestovatel ma denno denne tolko vela tovaru? Ziaden. Vsetko sa dovaza. Ak e tam pestovatel tak to su tie babicky.
Cene vysoke uz su davno na trhoviskach.
Ja zijem na kysuciach, tu kupime lacnejsie - pestovatelia dovezu. Ano ceny su vyssie ako vlani.
Ja som tak zostala zaskočená. V susednej dedine babka predávala zeleninu, predaj z dvora. Ty je to bežné. Tiež paprika za 4€. Čo sme kupovali skoré zemiaky v máji/jún u jedných dôchodcov tiež mali vyššiu sumu, ale 2€ za kg. To je pochopiteľné. Veď skoré zemiaky sú drahšie. Cesnak čo pani predáva tak minulý rok ho mala za 8€ teraz za 10€
Mame maly sad, len okolo 20 stromov. vlani bola parádna úroda, to sa nedá s týmto rokom porovnať. Vlani sme mali cez 200kg marhúľ, 40 kg sliviek a taktiež po 20 kg višní, čerešní. Broskyne a nektarinky sme nemali ani jednu. Tohto roku sme sotva naškrabali 5 kg marhúľ a misku čerešní a višní. Plus na strome ostalo 10 nektariniek...keby máme žiť zo sadu, tak asi pomrieme hladom .žiaľ posledné roky je pocasie veľmi nevyspytateľné a ovociu sa u nás už nedarí. Ovocinari už nepočítajú zisky ale straty, takže na vyššie ceny si treba jednoducho zvyknúť.
Tie ceny sú šialene, už budeme ako v Amerike v mekaci sa najeme za pár eur, a zdravá strava bude (už je) luxus.
@viestta Ano, su ludia ako vy, ze by dali kludne aj 3€. A su presní opak - lakomci. Ja osobne som ten typ, ze podporujem slovenskych výrobcov, chovateľov, pestovateľov. A ked tak este českých. Ale teda zo zahraničných takmer vobec nekupujem ak to neni nutne.
Ale k tym vajíčkam - mame teraz 25 sliepok, velku 15 arovu zahradu, a tie svine slepace nie a nie vyžrať tu zahradu. Lenive su 🤣 tak preto sa musia aj dokrmovat.
@domcek1989 keby som mala slovenskych pestovatelov, ktorych mozem podporit, podporim. Lenze moj cas tiez nieco stoji, nebudem sa prevazat kade tade a zhanat niekoho, kto pestuje na svojom. Zas mam tolko chochmesu, ze aj na tom trhu viem posudit, kto si zbehol do velkoskladu nakupit a kto bol nakupit u pestovatela. Ked nakupim u toho co chodi nakupovat k pestovatelom, je to win win pre vsetkych zucastnenych. Ja mam to co chcem v primeranej kvalite, ten co si to odmakal na poli ma zarobok a rada zaplatim za sluzby aj tomu, kto meral cestu k pestovatelovi a doniesol mi to az pod nos.