Fakt "každý" kradne?
Minule mi to tak doslo, ked mi bol susedom ponukany urcity tovar, s ktorym pracuje...ze pocas rokov som to vlastne zazila velakrat, ze niekto nieco predava, s cim robi.
Uvedomila som si ze v tom moze byt zahada vysokych príjmov ludi, o ktorých viete kolko zarabaju, ale ocividne si vedia dovolit ovela viac.
Normalne kradnu v praci a ini ludia to od nich kupuju.
Stretli ste sa s tym? Ja som vcelku v soku....jeden ponuka cukor, dalsi maso, iny nahradne diely na bicykle, dalsi zmesku pre sliepky ktoru kradne na druzstve, dalsi naftu...
Odmietla som, nemienim sa na tom podielat.
Ale ocividne vela ludi rado lacno nakupi bez zabran.
Myslela som ze toto so socikom skoncilo...
Áno, poznám ľudí čo robia vo fabrike a kradnú papiere, fixky atď 🙈 Ale neviem o tom, že by ich predávali
@h2 ja som si to kedysi myslela tiez. No po tej praci v obchode uz nie. Take manko ake sme platili,kolko ludi denne sme nacapali kradnut. To si niekedy clovek nedokaze ani len predstavit.
Ja som sa s tym nestretla, ale otec rozprava obcas historky zo sociku, ako sa plytvalo a aj kradlo. Ako po postaveni sidliska sa material co zostal proste zabagroval do zeme, lebo nadriadeni nevedeli, co s tym. Tak si chlapi nabrali, co mohli, ked mali cas este. Alebo niektori pouzili len cast materialu a zvysok si dali doviezt domov a take…
Poznám ľudí, čo si uleju kancelárske potreby, nepoznám nikoho kto by vynašal z práce také množstva aby si tým doplnil príjem. Zato poznám xy ľudí čo robia stavbárske práce bez papiera a tým si privyrábajú, alebo ženy čo chodia upratovať, piecť a vedia si tým dosť dobre prilepšiť
Jasné že ľudia kradnú. nehovorím že všetci, to je zase blbosť ale ak sa niekomu naskytne príležitosť....politici kradnú vo veľkom , obyčajný človek zase v malom, takto to bolo aj bude
@petulda333 no a potom so tu ja, nakupovala som so 4 detmi, mala som na kociku dole ten kosik taky, co sa da zazipsovat, no a mali tam akciu na 1 dzus a 1 lunter natierku, polozila som to tam a ostatne v ruke, polozila som na pas vsetko a tie 2 veci som zabudla. Zistila som to pred vchodom, ked som sa dole zohla po nieco, ze ups. Tak som sa vratila a normalne mi to nablokovali. Neviem, bolo by mi to hrozne blbe nechat to tak. Nebolo to umyselne, ale aj tak.
Neviem, ja sa s takymito ludmi nestretavam, nepoznam nikiho, kto by vzadu na dvore predaval "nakradnute"...a ja som si do prace nosila z domu, nie ze z prace odnasala domov😀 nuz, skolstvo😀 co by som tam vlastne aj ukradla? Jedine tak biele kriedy, aj tie farebne sme si kupovali same😂
@nevenka ved ano,aj to sa stava,ale vela ludi kradne zamerne. To uz vidis,ze to chceli urobit. Sup do tasky,pod tricko atd. Alebo zjest/vypit na predajni a prazdny obal nechat na regali
Kradlo a kradne sa napr. pri povolaniach s naftou (poznám dvoch vodičov z povolania, ktorí si takto "vylepšujú" rodinný rozpočet ), s potravinami (vedúca skladu v univerzitnej jedálni, snáď všetky kuchárky v MŠ, ZŠ, gymnáziách,.... kam chodili moje deti, dokonca aj potom ako sa zaviedol "kontrolný mechanizmus" si nosili suroviny aj hotové jedlá veselo ďalej domov, vraveli, že nekradnú, pretože si len "dorovnávajú" svoje nízke platy....), v mužovej práci všetky ženy v kanceláriách kradnú papiere a písacie, kancelárske potreby (perá, zvýrazňovače, nožnice, gumy, pravítka....) pre svoje deti ako sa len dá. Kamarátky - učiteľky v školách - si tiež podobne "pomáhajú", vždy sa to že vraj dá, aj keď iba v malom. Synov známy vozí tovar kamiónom do Francúzska, Nemecka a vždy si nejako "uleje" pracie gély, aviváže, telové mlieka,.... a tie potom rozpredáva lacnejšie kamarátom ( a nie nedostáva ich ako náhradu mzdy, ani ako bonusy za prácu, dokáže si to nejako "uliať" pri tom množstve). Ja som nikdy neukradla nič, nemám na to povahu ani potrebu, ale viem a netvárim sa, že to v slovenskej spoločnosti nie je žiaľ zakorenené - "kto neokráda štát, okráda rodinu" také bolo ževraj heslo v socializme podľa rozprávania mojich rodičov.
Každý nekradne. Ale viem si predstaviť, že sú aj takí špekulanti. Ale život nieje čierno biely, všade sa nájdu čestní ľudia, aj podvodníci. My máme tiez doma nejaké veci z manželovej práce, ale vždy sú to buď nepotrebné veci, ktoré sú vyradené a šéf dovolil, že si to môže zobrať, alebo dokonca normálne zaplatené, vyrobené u nich na zákazku. Netreba vždy súdiť a odsúdiť ak nevieš ako k tomu tí ľudia prišli. Tak vznikajú klebety...
Jasne, ze sa kradne - vzdy sa kradlo a vzdy sa bude, to vsak neznamena, ze to robi kazdy. Ale zas co cakat od ludi, ktorym vladnu mega zlodeji a ti zlodeji vychadzaju prave z radov tych ludi. Kradeze boli u nas narodnym sportom, nikto nam vsetkym po 89 tuto zalozku z programu nevymazal.
@yonce @mandzula Súhlasím s oboma, možno táto téma by bola odpoveďou na inú tému tu na MK "Ako zvládajú ľudia vyžiť z mála ? " a kopec iných podobných tém ..... niektorí "musia", niektorí iba využijú príležitosť, keď sa ponúka a veľa ľudí ani nemusí, ani nechce aj keď by príležitosť mali, hoci majú čo robiť aby prežili alebo žili vo vyššej hojnosti, neurobia to z princípu, že im to jednoducho svedomie nedovolí. Myslím, že mentalitu národa veľmi ovplyvnilo to, čo sa tu dialo po druhej svetovej vojne a ešte pár generácií to potrvá kým budeme na tom v tomto ohľade ako spoločnosť lepšie.
Ja neviem, kde žiješ, ale u nás nikto nič takto neponúka… ja to neschvaľujem, ale chapem frustráciu ľudí, keď vidím ako ti exoti v parlamente rozkradaju verejne financie a nikomu z nich sa nič nestane, potom si taketo chovanie podľa mna niektori ludia vedia ľahšie ospravedlniť resp. obhájiť.
@rawmamka ano presne takto to bolo myslene.
Ja som raz do roboty priniesla 20 pier, lebo nebolo ani jedno na zapisovanie dochádzky, po 1.prestavke tam nebolo ani jedno.
Najlepšia výchova začína v rodine - mama bola vždy poctivá a nejak sa to na mňa nalepilo..
@karinka223 presne tak, známy má kamaráta čo kúpil cez bazoš hmlovku na auto a tá ,.organizovaná skupina,, už bola sledovaná a toho dotyčného čo si kúpil hmlovku pri tom chytili a odsúdili na 2 roky a odsedel 1 rok, každý si má overiť či tovar, ktorý kupuje nepochádza z trestnej činnosti, malo mu to byť podozrivé, keď kupuje vec za tretinu ceny👩🏼🔧dotyční z organizovanej skupiny čo tovar kradli z autobilky boli vonku myslím po 2 mesiacoch.. človek sa takto môže dostať naozaj do väzenia ak je tovar z takéhoto veľkého rozkrádania s niekoľko tisícovymi stratami..
@kittykat22 no veď hej, ale keby ťa sledovala polícia a veci by boli z trestnej činnosti tak kupujúci by mal problém.. hlavne keby sa jednalo o nový a nepouzitý tovar.. nie použité veci z domácnosti.. píšem fakt, bola to sledovaná organizovaná skupina a nikto tam na dotyčného nebral ohľad..
Sudca mu prisúdil spoluúčasť na trestnom čine..
Tie uvedené paragrafy ako si dala..
nie, vôbec nemám také skúsenosti. Bývame v regióne čo nazývajú hladovou dolinou. Pracujem v administratíve, čo by som nosila domov papier a pero? určite nie, kebyže si vypýtam určite mi dajú. Muž zas pracuje na železnici, nenosí domov ani koľajnice ani podvali.
@katica06 ženo, doniesol som dnes zo šichty zo 2 kolajnice..

nepoznam ludi, co priamo kradnu a predavaju.
ale kradez je aj, ked si zamestnanec vezme kancelarske potreby, obalky, fixky - aj ked niekomu to moze pripadat ako malickost.
dnes kradne kopec ludi privyrabanim si - tu na koniku tradicne - peciem kolace, torty... bez odvodov, bez dani, bez vyucneho listu, bez hygieny atd.
@kittykat22 a naco to kupujes ked ti to netreba? Nemyslim tenisky z ktorych syn vyrastol, ale tu elektroniku.
@kittykat22 normalne som sa opytala. Kazdy den sa predavaju el.veci medzi ludmi. Ked mas k tomu papiere, predsa kazdy vidi ze to nie je kradnute.
A ked veľkopodnikatelia okrádajú vtedy je to dobré. Neoznačuj nikoho že kradne ja aj pracujem aj podnikám a nikdy som nič neukradla takže ak nechceš nikto TI to nekáže kupovať chod do obchodu kúp si tam a nevymýšľaj si že každý kradne. Iste predavačka si zoberie tašku plnú potravín domov a potom pri inventúre to zaplatí. A mimochodom ak mi niekto niečo ponúkne za lacno ja mu dám peniaze a mňa absolutné nezaujíma odkiaľ to zobral.

Nepoznám nikoho kto kradne....asi sa len poznaš s divnymi ľuďmi🤔