icon

História viac ako 100-ročného domu

lyubov12
5. mar 2023

Ahojte, zdelila som po rodičoch viac než 100 ročný dom, dom kedysi vlastnili bohatý židia, zbohatli vraj na tom že v tomto dome sa robili potraty, v tomto dome sme bývali iba chvíľku, ale môžem povedať že aj napriek tomu že sme tu bývali iba pár rokov a ja som bola malinka, vždy som v tom dome cítila ťažkosť a stiestenosť a ako som sa neskôr dozvedela rodičia taktiež. Mama veľakrát počula kroky v podkroví, v podkroví sú stále nejaké staré veci po týchto židoch. Dom stále stojí, tento rok sa ho chystáme konečne zbúrať, no najprv by som rada zistila skutočný pôvod a vek domu. Vzhľadom k tomu že s rodičmi nikto nikdy z postaršich ľudí bývajúcich v obci nechcel hovoriť o tomto dome, príde mi to zvláštne a chcem zistiť čo sú tu naozaj dialo. Viete mi odporučiť ako na to prísť?

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
kiki68
6. mar 2023

@bu1bu co sa tam robilo je druha vec. Podla mna tam bol LV nejak vytvoreny nanovo po predaji uz dalsimi majitelmi. My sme mali toto vo Viedni, uz to zmenilo majitela a list da proste nejako vytvoril, kedze v 70tych rokoch to nejako islo. Ja som raz bola pocas hladania bytu vo Viedni v zidovskej stvrti a tam v tom byte bola taka taziva atmosfera, ze sme to 15 minut povedali nie a isli dalej. Neviem co sa tam stalo teda, ale nieco tam nebolo oki. Ludia porobia zle veci a po rokoch sa vsetko zrenovuje, zmeni 5x majitelov a nikto presne nevie, co sa tam niekedy stalo.

sandra49
6. mar 2023

@lyubov12 máš odomna správu. Možno pomôže.

adma11
6. mar 2023

skus kontaktovat otca Matusa Marcina (byvaly exorcista) ma s tym urcite skusenost.

kika52621
6. mar 2023

Prosím ta a kde sa som nachádza v BA alebo niekde ide nepotrebujem ulicu len som chcela vedieť mesto. Ďakujem

bu1bu
6. mar 2023

@kiki68 ved prave, ak ho zdedila tak na zaklade osvedcenia o dedicstve by mala mat LV ( ci uz nejak novo vytvoreny a pod.) akebo aspon samotne osvedcenie o dedicstve musi mat a na zaklade toho by mala figurovat ako vlastnik v katastri, ale to teda zatial nevysvetlila ako myslela vetu … LV nemam.. a co sa tyka zlej energie v dome, ta moze ( nemusi) vychadzat prave z toho ze povodni zidovski vlastnici prisli o dom nepravom a vlastne aj o zivot… a ludia nechcu o dome hovorit lebo su si vedomi tejto nepravosti…

maciatkolulu
6. mar 2023

@vevesh moja mama býva vo vyše 100 ročnom secesnom dome. Je nádherný, vôbec nerype a ani ja som nikdy nerypala, čo tam bolo a podobne, akurát som hrdá že máme byť v takom dome, kde sa zastavujú turisti a fotia si ho. Ten je ale pamiatkou chránený a nesmie sa nič. Ani zaslúžia vonkajšie, nič, čo je fajn lebo ako vidím, bol by minimálne rozobratý.... Lebo nikto nevie, čo a ako tam bolo. A to je plný pavov vnútri aj vonku, neprinášajú nestastie😉?

maciatkolulu
6. mar 2023

@lyubov12 takto, nemáš list vlastníctva a ideš búrať 100rocby dom? Ktorý nie je tvoj, či ako? Nejako nerozumiem. Myslím, že dospelý človek neuverí, že z prvej rannej vody vytecenej z kohútika v dome sa dá niečo odčítať a to teda nie som nejaký extra pragmaticky tip. .. Ale zase odtiaľ potiaľ🤣 Vaši kúpili dom len tak a nechali ho chátrat? Roky rokuce?

lyubov12
autor
6. mar 2023

Rodičia dom kúpili, čo mohli to opravili, podlahy, nábytok....dlho ta nebyvali lebo sa im naskytla iná možnosť bývania, takže sa odtiaľ presťahovali preč, dom nechali chatrať s tým že sa to raz zbura, postaví sa nový dom a bud sa tam nastahujem ja alebo ho predám. List vlastníctva majú rodičia niekdy medzi hrbou svojich starých papierov. Dom je normálne napísaný na rodicov aj v katastrálnom úrade. Dom nie je v Bratislave je pri hraniciach s Ukrajinou. To ci nie je pamiatkou to som zisťovala, nie nie je.

maciatkolulu
6. mar 2023

@lyubov12 zdedila si dom a nemáš nijaké potvrdenie, že si majiteľka, lebo je to v papieroch niekde? Ale no....

lyubov12
autor
6. mar 2023

@maciatkolulu nie nemám potvrdenie, doteraz som to neriešila 🙂 mam potvrdenie o tom ze rodičia boli vlastníci, nepýtal som na tvoj názor tykajucisa vlastníctva domu ale názor ako mám zistit pôvod domu, tvoj názor na vlastníctvo ma nezaujíma 😉

bu1bu
6. mar 2023

@lyubov12 prepac ale ja fakt nechapem, tak rodicia figuruju ako vlastnici v katastri ale ty si dom zdedila? 🤷‍♀️ tak bud si ho zdedila a mas osvedcenie o dedicstve, alebo si ho nezdedila … viem ze otazka nestoji o vlastnickych vztahoch ale tie tvoria zaklad, ak chces burat…

lyubov12
autor
6. mar 2023

@bu1bu Keby pôvodný židovský vlastníci o dom prišli neprávom alebo nebodaj že boli zabití asi by sa sem nevrátili a nehľadali veci ktoré tu nechali, rodičia ich vtedy bez problémov nechali obzrieť si pozemok. Jediným dôvodom prečo rodičia kúpili dom bolo to že boli mladí, veľa peňazí nemali a mysleli že si to zrekonštruju.

zuzans258
6. mar 2023

Len toľko k tomu, pokiaľ sa v tomto dome vykonávali potraty... zbúranie nepomôže... verím že tam musí byť ťaživá, nepríjemná atmosféra... verím že aj mama tam mohla počuť kroky a verila by som aj iným veciam....
Veľa nevinných detí tam prišlo o život... riešiť aj s kňazom... dať vysvätiť.. tento dom je domom démonov...prekliaty.... čiže len zbúranie nepomôže.

kika52621
6. mar 2023

Ja verím na takéto veci takže ak tam cítia ľudia ťažívu energiu lebo sa tam konali potraty je to viac ako pravdepodobné v dome je veľa bolesti a smútku. Ja by som v takom dome nemohla existovať a zbúranie nepomôže ale tiež si myslím, že kňaz jedným vysvatenim domu či pozemku tiež nepomôže tam je už potrebná iná pomoc nie len vysvatenie.

felicitab
6. mar 2023

@lyubov12 Ale tu nejde o spochybňovanie vlastníckych práv vašej rodiny. Ide o to, že buď sú stále vlastníkmi nehnuteľnosti tvoji rodičia (sú aj v LV), alebo prebehlo dedičské konanie resp. žijúci rodičia prepísali nehnuteľnosť na teba, a teda si na liste vlastníctva ako majiteľ uvedená ty. Navyše, v dnešnej dobe nie je najmenší problém overiť si vlastníctvo na stránke katastra, a teda nie je potrebné hľadať LV, ktorý je "niekde založený".
Čo sa týka histórie domu, ak ide o obyčajný dom kdesi v malej dedinke, tak jediným zdrojom informácií môžu byť starší obyvatelia, prípadne obecná kronika.
A čo sa týka "zlej povesti" domu, tá môže byť riadne prifarbená. Ľudia častokrát očierňovali židov po deportáciách aby si ospravedlňovali zhabanie ich majetku, svoj ľahostajný postoj k deportáciám alebo proste súhlasili s propagandou.

btus
6. mar 2023

@lyubov12 na katastri musia mať aj staré zmluvy a staré listy vlastníctva. A na liste vlastníctva tvojich rodičov musí byť napísané ako k domu prišli a od koho ho kúpili. Podľa toho hľadať ďalej do minulosti. Ešte možno aj farské záznamy by pomohli, alebo židovská obec na Slovensku.

zltalienka
6. mar 2023

@lyubov12 ja by som sa rečami, že sa tam vykonávali potraty vôbec nezaoberala. Aj v dnešnej dobe sa vykonávajú potraty na viacerých miestach na Slovensku, v nemocniciach a ostatní pacienti v daných nemocniciach nepopisujú, žeby tam "strašilo".

zuzana76
6. mar 2023

@lyubov12 tak chod na miestny urad, tam musia mat nejake zaznamy a oficialne ti hadam povedia o co islo a tym skor, ak tam prebiehalo nieco nekale, tak sa treba s tym miestom nejako vysporiadat. Zburat, ak sa dom neda opravit a je v zlom stave, alebo renovovat. Nezapodievala by som sa tym, co sa tam dialo a nezistovala, ale dala vysvatit a hotovo. Ako tu uz niekto pisal, kazde miesto na zemi je posiate krvou. Ja zijem nedaleko miesta, kde turci pozabijali 500 deti, ktore vliekli do otroctva, je tu aj kriz ako pamiatka na tie deti.

bu1bu
6. mar 2023

@lyubov12 ok, tak majitelia deportacie prezili… vratili sa.. ale som si na 100% ista ze domu sa dobrovolne nevzdali. V prvej etape arizacie, dochadzalo k prepisom zidovskeho majetku na “dobrovolnej baze”, samozrejme asi nemusim vysvetlovat ako ta dobrovolnost vyzerala.. Nespochybnujem ani vlastnicke pravo tvojej rodiny k domu.. Len naozaj si dobre over kto je vlastnik, mnohokrat sa stava, hlavne u starsej generacie ze su presvedceni o vlastnictve niecoho “ co vlastnila rodina roky rokuce” , bohuzial pod vplyvom spolocenskych zmien, pozemkovych reforiem, restitucii ci pofidernych prepisov este z cias 90tych rokov, po otvoreni katastra ich cakalo neprijemne prekvapenie, ze napr. pozemok je v sprave spf a pritom vedia ze na poli hospodarili ich predkovia…
UPN by ti mohol pomoct.. ja som tiez pred casom overovala minulost jednej nehnutelnosti a bol mi dost napomocny Pamiatkovy urad ( ake pises ze dom nieje pamiatkovo chraneny), pomoct by ti mohol sj Census z rokov 1859 ( cca) ak by si tam nasla ten dom, boli by zapisani obyvatelia.. a podla ich mien by si vedela hladat dalej..
Ale tie reci o potratoch, fakt nie… ako uz napisali predomnou, ludia si mnohokrat takto sami pre seba ospravedlnovali arizaciu…teda roznymi historkami o zidovskych spoluobcanoch…

maciatkolulu
6. mar 2023

@lyubov12 jednoducho, na katastri. A búrať nemôžeš, pokiaľ nie si vlastník. Ty si ešte nebola v. Nemocnici? Vieš koľko tam umrelo ľudí, v bolestiach, koľko potratov sa urobilo. Na Beurucovej postavili, prerobili, bývalú nemocnicu na luxusné byty, ľudia si tam žijú fajn, parkujú v bývalej marnici, boh vie, kto ma obývačku na ooerackach , kde sa zaručene vykonávali potraty.... Nepocula som o ničom a nikom, kto by hysacil. Jedine tak z ceny bytu😉takže odporúčam si dat do poriadku vlastnícke práva a až potom robiť paniku z nadprirodzena.

bu1bu
6. mar 2023

A este by som ti poradila Ustredny archiv geodezie a kartografie, za istych okolnosti by ti mohli pomoct, z konkretnou historiuo domu nie, ale mohla by si zistit kedy dom zacal v katastralnych mapach figurovat.

warship
6. mar 2023

Co sa tyka pretrvavajucej zlej energie po ludoch ,ktori tam pobyvali predtym ( uz neziju ) je cistenie jednoduche stacia dve tri otiepky samanskej salvie ktora sa da bezne kupit a to vynuluje uplne vsetko s vynimkou extra silnych dlho sa zbierajucich veci alebo prekliati. V pripade este zijucich ludi ktori su s tym miestom spati to treba opakovat a dlhsie nechat posobit sol v rohoch miestnosti po cisteni.

milanemila
6. mar 2023

Zeny ale ved aj v nemocniciach sa vykonavaju potraty, tam podla vas tiez “strasi”? 🤷🏼‍♀️

cacianka
6. mar 2023

@bilberryday možno aj židovská obec

adara777
6. mar 2023

Ja som z hororov vyrástla, takže na strašenie v domoch neverím. A ani zlej energie sa nebojím. Zlú energiu majú len zlí ľudia 😁. Na tvojom mieste si idem za svojím, keď tam chcete nový, tak zbúrať a postaviť nový a nemyslieť na hlúposti 😉

kathhii
6. mar 2023

@lyubov12
Na obci pozrieť v Archíve, nejaké záznamy musia k tomu byť, prípadne možno to bude v nejakom okresnom.archive...My sme kúpili budovu, krčmu. Tiež má viac ako 100 rokov. Najprv sme išli na obec, tam našli nejaké záznamy, ktoré odkazovali na ešte staršie záznamy . No a nakoniec sme sa dostali do 1920 roku a tá budova už stála. Potom sme našli ešte na matrike záznamy o majiteľovi .Najprv tam bol obchod, potom krčma. Patrilo to tiež židovskej rodine niekoľko generácií... Pod strechou sme našli staré papiere spred vojny...

xcinderellax
6. mar 2023

Waw, zaujímavá téma... Hlavne čo sa týka "histórie domu".... Tam by som sa normálne šla poobzerať 😊😊😊 foto asi nechceš dávať, ale reálne by som ho chcela vidieť 🤩🤩
@lyubov12

btus
6. mar 2023

@zuzana76 wau, zaujimavé. Pohľadám si k tomu bližšie informácie. Dejiny mám rada, aj keď sú niektoré krvavé,

julish
6. mar 2023

@lyubov12 ako to už býva, asi dedinčania nemali dobre svedomie ohľadom tých židov. Tipujem, že im rozkradli majetok alebo ich udali, preto mlcia