icon

Iná domácnosť - iné zvyky. Čo vás zaskočilo na návšteve?

23. feb 2022

Prekvapenia, šoky, úžas - čo zaujímavé ste videli alebo zažili na návštevách? Dajte zážitky 😃

autor
24. feb 2022

@midori123 ty voleeee 🤦

domak2
24. feb 2022

@diamond007 podľa mňa to ze ten film z jari ostáva na riadoch, je z nejakej štúdie, tipujem anglickej, kde to testovali na riadoch co sa len macaju v jarovej vode bez oplachovania 😅

kocurikpupcek
24. feb 2022

@tykat žiadne deti tam neboli. Ak by boli, tak to pochopím. Svokra sa vyhovorila, že to kvôli svokori. Chudák, prislo mi ho ľúto.😳

elementissa
24. feb 2022

Fúha, aké ohováračky 🤣 ja tiež chodím k ľuďom na návštevy, ale ich domáce zvyky a nezvyky ani náhodou neposudzujem a neodsudzujem. Ak idem na návštevu, tak preto, že sa s nimi chcem porozprávať a užiť si s nimi čas, nie posudzovať ich poriadok a rodinné zvyklosti. Mňa teda na žiadnej návšteve nič neprekvapilo. Vždy sa zariadim tak, ako mi povedia domáci, oni na to majú dôvody, prečo robia tak ako robia. A ja sa tiež nejdem zblázniť z toho, aby som mala vyupratovane od podlahy po strop ak príde návšteva. Ak si niekoho zavolám, tak len dobrých priateľov a tí prichádzajú kvôli nám, nie aby nám robili kontrolu z hygieny. A pravdepodobne je naším návštevám s nami dobre aj napriek tomu, že im ako občerstvenie dáme len nejaké keksy a oriešky, domácu limonádu a navarím im kávu alebo čaj, keďže vždy od nás odchádzajú po 5 a viac hodinách. Skúsme byť trochu tolerantnejsi k spôsobu života ostatných. Jeden potrebuje nachystať 5 chodové menu a vyluxovat dom, ďalší hostí zapriahne do prípravy občerstvenia a ešte im dá aj vyvesat prádlo. Choďte na návštevu len k tým, ktorých máte úprimne radi, aby ste potom neboli "šokované" a "zhrozené" ako doma jedia, pijú, spia atď... Lebo myslím, že ak idem na pokec k niekomu, koho mám úprimne rada, tak mi ide oňho, nie o jeho domácnosť. Ku nám nechodia rodinní príslušníci z mojej strany, lebo nemajú radi mačky. Tak som im oznámila, že majú dve možnosti- buď k nám nechodiť alebo sa s tým zmieriť. Rozhodli sa dobrovoľne, že chodiť nebudú. Myslím, že vám by tiež bolo ľúto, keby o vás niekto napísal, že bol šokovaný z pobytu u vás, lebo (ne)dostal u vás papuče alebo (ne)pil zo špeciálnych hostovskych pohárov alebo mu bolo povedané že sa má/nemá vyzuť..

luccija
24. feb 2022

@amelie2017 to robí aj otcov kamarát žil roky v Amerike.Ked mu mama povedala nech sa využije tak, že on nema špinavé topánky a bude len chvíľku🙂do bezoveho shaggy koberca si zaboril tie topanky

luccija
24. feb 2022

@linda117 aj ja mám takú známu upravená navonana VS vzdelaná žena a hygienu nedodržiava.Vraj sa tým ničí pokožka a ničí prirodzene PH deti vedie tak isto

lydiasabolova
24. feb 2022

@diamond007 ahoj, ten poharik od horcice to ani nemusi byt skreckovanie, moj ocko z toho pije svoju vecernu MALU kavu 😀 cez den pije normalne zo salky, ale ta je vacsia no a na vecer chce len trochu kavy, tak pouziva ten horcicovy poharik 😀

mizu89
24. feb 2022

U mojej svokry keď sme prišli na víkend aj s chlapcom (vtedy som bola na RD s prvým dieťaťom).dieťa sa plazilo,stvornozkovalo a keď bolo ráno na druhý deň tak svokra už lestila podlahy od capiek po decku.podotykam už okolo 6:00 a to bolo 2x do dňa.pride mi to choré.poumyvam si keď všetci odídu domov a nie keď je návšteva.🙆

ajuga
24. feb 2022

Moja svokra... Ma blby odpad v byte, takze jej neodteka voda z kuchyne a z kupelne umyvadla. Riady umyva v lavore alebo vo vani, kde sa so svagrom kupu. Po kupani vodu necha vo vani a tam namoci riad a potom tou mastnou vodou zalieva záchod.
Zachod jej zas netaha vodu do nadrzky, treba celu misu naklonit, aby zacala voda tiect do nadrzky. U nich sa nikdy nesplachoval zachod na plnu nadrzku, cize ked som tam bola na wc, tak skoro omdlela, ked som normalne po sebe splachla 😀
Minule mi dcera hovorila, ze sa u babky kupala. Ze prv sa okupal svagor a potom jej babka doliala teplu vodu a kupala sa dcera. Akoze nikdy som sa nad tymi vecami nezamyslala nejak extra, ale teraz mi je doslova bluvnô 😵
Inac je to normalna, mila, ochotna zena

mizu89
24. feb 2022

Alebo keď sme prišli na návštevu ku svokrovcom tak sedelo sa v kuchyni a nie v obývačke.takze v kuchyni naprataný ako sardinky a obývačka väčšia a voľná.nepochopim.a ešte čakala,vedela svokra že prídeme že by upiekla nejaky koláč no nie čakala že nevesty donesú a obzvlášť ja keďže som cukrárka.
Alebo ešte jedna pikoška keď som chodila s manželom tak ma pozval k nim domov to bolo už asi 2-3 krat a svokra spravila praženicu a keď mi dala na tanier tak som nevedela či sa mám smiať alebo plakať.porcia ako pre malé dieťa.prazenica možno z 1 vajca.a to je pomalí do teraz (čo už je aspoň 10 rokov) že keď naloží na taniere obed tak pre nás pre ženy dá pomalí detské porcie.ako neprišla som jej tam vyzrat chladničku ale mala by pohostiť.ku nám keď príde tak naberiem poriadne aby sa najedli.
Alebo ešte keď upečiem koláč a donesiem ku svokrovcom.podotykam pre všetkých tak sa do toho koláča tak pustí a hlavne večer keď nevidíme a na druhý deň ku káve už nie je nič ☹️

vevesh
24. feb 2022

Nooooo, mam toho vela, ale je to skor dosledok multi-kulti zivota:
- umyvanie riadu a kuchynskej linky chlorom/pracim prachom/toaletnym cisticom 😵😵
- nevyzuvanie sa ( v nemecku pride elektrikar/plynar a drb normalne v bagandziach po celom dome)
- umyvanie sa s vodou v lavore, ak je k dispozicii normalna sprcha
- spanie pod dekami, ktore pouzilo 1000 ludi pred mnou a ktore sa peru raz rocne🥴🥴🥴uz som si okolie v tomto vycvicila- mam vzdy opratu postelne pradlo🙈🙈
- obalene sedacky v autach a aj taxikoch igelitom (aby sa neznicili)
- obalena pec celofanom, aby sa lahsie upratalo a neznicil povrch pece.
- upratovanie stylom olejeme vsetko, voda to zmyje- a to kompletne celeho domu od obyvacky, kuchyne po vonkajsi obklad
- chlastanie a fajcenie s rodicmi🤐
- haklivost aziatov na ludske vlasy- neznesu ani na obleceni toho druheho

mizu89
24. feb 2022

Doplním ešte ohľadom svokry.ma umývačku takú strednú nie z tých najväčších.byvaju sami dvaja tak chápem že sa jej ju neoplatí púšťať však kym sa jej naplní tak to trvá.ale keď prídeme aj my štyria tak by som ju hneď zapla však už sme dokopy 6 ľudia a ona stále umýva ručne.no načo ma tu umývačku len aby sa mohla pochváliť 🤦

vevesh
24. feb 2022

A este moj osobny top bol, v ramci setrenia vody sprchovanie brat so setrou- 19 a 21rocnych🤯🤯🤯🤮

autor
24. feb 2022

@elementissa je krasne ze si plna pochopenia. Ale tvoje odporucanie sa bohuzial neda dodrzat. Ako mozem vediet, co ma kde caka? Tak tazko mozem chodit len tam kde ma nic neprekvapi 🤦
Navyse, prekvapit ma vedia veci aj u ludi, ktorych mam rada...napriklad mna prekvapuje ked zena - stara skola co si myslim ze sa dost vetralo a bolo zvykom aj periny vykladat a podobne, vari pat chodov a nevyvetra, prides dnu a ovali ta kapusta, hus a vyvar, vlhko dusno a okna zavrete...
To nic nema s tym ze ju mam rada.
Alebo ludia ktorych mam rada maju hnusne nechty na nohach a popraskane paty z ktorych ma napina tak odvraciam zrak - a co im to mam povedat? Alebo kupit poukazku na pedikuru?
Alebo chodia bosi a nohy si stale ochytavaju a skrabu? Ano je to ich vec ale robia to v mojej pritomnosti a mne je z toho zle.
Tiez som plna pochopenia, takze radsej sa vykecat tu ako im to hovorit.
Ci mas ine riesenie? Vsetko sa ti vsade paci?

puklica13
24. feb 2022

@smoulingirl no co, aspoň mohla zo sprchy rovno pomiešat jedlo na sporáku aby neprihorelo 🤣🤣🤣

marcellka32
24. feb 2022

@mizu89 a vieš, že ja tiež mám v okolí rodinu, kde je umývačka, ale nepoužíva sa, umývajú ručne, ja to nechápem 🤦

beronsche
24. feb 2022

V Anglicku ma prekvapilo, ze ludia byvajuci v malych domoch (terraced houses), ktore mali predny vchod rovno z ulice do obyvacky, pouzivali prave ten, ako hlavny vchod do domu...
A potvrdzujem to umyvanie riadu bez oplachnutia cistou vodou... 😀

A este ma udivovali architektonicke odlisnosti - okna, ktore sa otvarali vylucne smerom von, do ulice, oddelene kohutiky na teplu (zvycajne tiekla velmi horuca..) a studenu vodu, vodovodne a odpadne potrubia vedene vonkajskom domu..
Vo Finsku zase dvere, ktore sa vzdy otvarali smerom do chodby, nie do miestnosti, sauny velkosti mensej skrine (cista klaustrofobia) a pritomnost sprsky na uplne kazdom WC.. 🙂

autor
24. feb 2022

@elementissa inak ked si taka ohladuplna a empaticka, preco si neponukla ze vyupratujes chlpy s turbo kefou a macky das na dve hodky do jednej miestnosti aby k tebe mohla prist rodina z tvojej strany? Macky aj tak stale spia, ani by si to nevsimli. Nepride ti absurdne ze si uprednostnila macky pred rodinou? Mne teda ano...ale hras sa na chrumkavu a plnu pochopenia. Ked si volam navstevu tak jej maximalne vyjdem v ustrety a veru upracem - aby sa citili dobre a mali dost miesta ( skonsolidujem hracky do detskej).

devin123
24. feb 2022

U nasich byvalych susedov bol zvyk chodit doma uplne nahy. V dome byvali 3 generacie. Bolo ich vidno aj cez okna 🙈

vamajka
24. feb 2022

@kocurikpupcek Moja teta mala v dome obyvacky dve jednu na bezne pouzivanie -otrasnu otrhana sedacka, obiti nabytok- a tu druhu na pochvalenie sa a sadnut sup-sup do zabehnutej😀

kiwi3
24. feb 2022

tie horcicove pohare su uplne ok, kedysi sa to aj zbieralo, na niektorych boli aj detske obrazky, tie by som aj teraz rada mala. a pomerne ekologicka vec, ved nepijes tu horcicu, uz to mas umyte.
autorka - prach na umyvadle. my mame v malej kupelni kos na pradlo a prach z toho pradla je tam nonstop, umyjem umyvadlo a za par hodin je tam zase. takze to nie je nic, na com by muselo pracovat niekolko humusakov niekolko dlhych tyzdnov.

inak, co mna asi najviac prekvapilo, bolo v detstve u susedov, ktori boli madari. do zeleninovej polievky si sypali cukor. neviem, ci je to nejaka madarska specialita... tak som si riadne dala, ze ved sladke musi byt urcite dobre. blee. asi jedna lyzicka do mna vosla

kararina5691
24. feb 2022

@basska_b Toto funguje aj v Bulharsku, na Ukrajine

vamajka
24. feb 2022

Dedko spominal, ked bol maly bol u tety na navsteve ta mala macky a ked dojedla tanier dala vylizat mackam a potom normalne don nalozila jedlo, ze vraj macky su cistotne tak co sa cuduju. Viac u nej neboli. Teta bola stara dievka asi vieme preco🙂

mizu89
24. feb 2022

@marcellka32 tak umývačku predám a spravím si tam poličku na tie jej krámy v kuchyni (misky, tácky...)

kallanchoe
24. feb 2022

Keď som bola malá asi 20 rokov dozadu....prišli sme do Grécka....a tam na pri nástupe do hotela vysvetľovali ako používať toaletu....Po vykonaní potreby nam dali jednorazové igelitky....tam sme mali zahodiť použitý toaletný papier....a odniesť ho von cez ulicu do smetiaka🤦....bol to niekoľko hviezdičkovy hotel....hotová som bola.....

autor
24. feb 2022

@kallanchoe ano lebo maju uzke odpadove rury 🤷 cakam kedy na nich udru ekologovia 😃

mariadarina
24. feb 2022

Tak je toho viac, co ma prekvapuje. Ale top boli byvali susedia z poschodia, ktorí krmili deti (mali dvoch chlapcov s rocnym rozdielom) vo vani, aby si nezabryzgali kuchynu. Ked deti dojedli, vanu osprchovali a tesili sa, ze nemusia po nich upratovat (len sa cudujem, ze si nezapchali odtok v tej vani).
Druha topka bola znama-ekologicka,ktora mala "sklad" plastu na vyhodenie rovno vo vchode domu pri topankach pod schodami. Keby to boli len flase, cert to ber, ale aj neumyte kelimlky od jogurtu a pod. A vynasala, az ked uz dalsie nemala kam dat...
A potom mam take klasicke, bola sa u mna kedysi davno ucit spoluziacka z vysky a po malej potrebe si neumyla ruky mydlom, len strcila pod vodu a utrela do uteraka. To ja nepochopim napriklad. Alebo ma prekvapila kamoska, inac velky pedant na upratovanie, ze na ruky maju jeden spolocny uterak cela 5-clenna rodina. My mame kazdy po tri uteraky, zvlast na ruky, na telo a na vlasy.

bimbambom
24. feb 2022

Ja ešte s kamoškou , mladé 20ky na diskotéke . Najprv časť s umývadlom a potom záchod . Vychádza von , pýtam sa " si ruky neumyješ? Veď stojíš pri umývadle !" .... " Nie , načo , veď ani doma si neumývam " .... Ale čisto mali vždy veru 🙄

simca06022011
24. feb 2022

Toalerny papier po potrebe ide do koša a nie zachoda... 🤢 To bol asi vrchol toho co som videla/zazila.

annm81
24. feb 2022

@tramtada31 Tak tu by som si dovolila oponovať. Áno, napr. väčšina streptokokov prežije nanajvýš pár hodín, ale niektoré z nich sú schopné prežiť týždne. No a také botulinové baktérie (neviem presný slovenský názov) prežijú pokojne aj storočia. Takže baktérie sú rôzne a mnohé z nich dokážu na povrchu prežiť dosť dlho na to, aby sa infikovala celá rodina.