icon

Je chudoba dedičná?

gemini2
21. máj 2012

Nedávno mi spolužiačka povedala, že deti chudobných rodičov budú v dospelosti tiež chudobné.... Ked vám rodičia nedajú do života žiadne ,,veno,, je ťažko...Rada by som vedela, či je to v praxi naozaj tak, alebo sú aj výnimky. Máte skúsenosť? Alebo naozaj beriete pôžičky na bývanie, úvery a zadlžujete sa???
Moji rodičia mi tiež nič nedali, žijem sttále vo svojej detskej izbe aj s mojimi deťmi....je šanca to zmeniť?

gemini2
autor
21. máj 2012

@monyccka asi si necitala celu debatu, ale to nic....

gemini2
autor
21. máj 2012

@hradnapani deti nastastie nema a netuzi po nich- neciti sa na ne 😒

cecil36
21. máj 2012

A este mi napadlo, ze bohatstvo aj chudoba je relativny pojem. Moja babka sa cely zivot stazovala, ze skoro nic nema. A pritom jej chybali uz len hrable na prehrabovanie penazi 😅

hradnapani
21. máj 2012

@gemini2 tak potom plati iba ta prva veta. No kazdopadne, je to uplne slaboduche rozpravat taketo nezmysly. Kazdy ma taky zivot aky si zariadi, ci chudobny, ci bohaty a s rodinnym zazemim to nemusi mat vobec nic spolocne. Resp. si myslim, ze deti z naozaj chudobnych rodin maju tu chudobu svojich rodicov ako motor na to, aby sa zabezpecili vo svojom zivote lepsie. tomu som skor ochotna uverit.
Az mi ta hlaska vlastne pripada, ci ta nou nechcela nejako zranit alebo co... ludia maju vselijake motivacie 😒

lucka1987
21. máj 2012

@gemini2 nie nieje dedicna. 😉 je to aj o stasti 😅 teda nemyslim tym napr. vydaj do dobrej rodiny.. ale myslim, tym ked sa ti podari dobre platena praca , pripadne namiesto toho aby si byvala s rodicmi, dostanes najomny byt od mesta ci obce.
my pozicky neberieme, nemame dovod, zatial sa pekne da nasporit aj z nasho prijmu. aj ked ja som momentalen na rodicaku. no kedze budeme zaciname stavat domcek , uveru sa asi nevyhneme.. lebo nejakych 120 tis evri veru nemam pod vankusom 😅 a tak z nasporeneho cent po cente zacineme stavat za svoje a ked uz bude cas, tak vezmeme hypo... inak by sme stavali aj 20 rokov asi 😅

lucka1987
21. máj 2012

mimochodom.. poznam rodiny, ktore su "chudobne" a maju bohatych rodicov 😀 😀 😀 teda chudobne.. tak biedu netru.. ale pozicky si beru a ani na kazdorocne dovolenky nemaju ... nie kazdy to ma v povahe cely zivtov visiet na svojich rodicoch .. ja mojho "bohateho" otca vidim raz za mesiac s tym ze si povieme ahoj co nove.. a to je vsetko . bohateho som dala do uvodzovky, preto, ze otec zije uz len s mojim 19 r. braskom , pracu ma takmer ze z domu a plat na na svoje naroky netradicne vysoky 😀 😀 takze ma vsetky peniazky takmer pre seba . 😅

murcos
21. máj 2012

urcite nie je dedicna. naopak. podla mna je to o osobnom nastelovani, o narokoch a hlavne prioritach.
mam 3 surodencov, vyrastali sme velmi skromne. ja som hned ako sa dalo zacala zarabat korunky, ktore som automaticky posuvala do rodiny. skoncilo to tak, ze aj vdaka mne bracho skoncil skolu svojich snov, sliape si rozpravkovu karieru, ma vsetko, po com tuzi (skoda, ze na nas pri tom zabudol) dobre si ozenil....
ja som skoncila VS, mam tri deti, stala som sa matkou na plny uvazok, karieru som odsunula - takze zijeme z jedneho platu, uskromnime sa, ale mame (podla nasich narokov) vsetko - vcetne pozicky 😀
pozicky - z okolia vidim, ze pozicky si neberu len ti, ktori dostali startovne od rodicov - je jedno ci vo forme pozemku, bytu, alebo priamo rodinneho domu. zial...to je najvacsi pozierac z financneho rozpoctu....

dai
21. máj 2012

Chudoba aj bohatstvo su velmi relativne pojmy - po prve clovek moze byt materialne bohaty a dusevne chudobny - uprimne radsej by som bola materialne chudobna s bohatym dusevnym zivotom. myslim ze clovek so slobodnou otvorenou myslou nikdy nebude klast otazky typu ako sa pytas geminu...
Samozrejme ze chudoba materialna dedicna nie je ...ja nie som z bohatej rodiny skor zo stastnej a velkej - rodicia mi dali vzdelanie, ziadne veno...podobne bol natom moj muz - on patri k tym ktori vystudovali len vdaka tomu ze si privyrabali na brigadach. Na sk pomery sme na tom financne velmi dobre a verim tomu ze aj dusevne - hlavne vdaka vychove nasich rodicov.
Vies gemini kazdy si je strojcom vlastneho osudu - treba aktivne zobrat opraty do vlastnych ruk a popasovat sa s nim...

gemini2
autor
21. máj 2012

@hradnapani nemyslim si, ze sa povysovala a uz vobec nie, ze ma chcela ranit....(aj ked...) podla mna je v zufalej situacii, kedy sa ocitla v situacii, ze kohutik sa zastavil a ona nevie, co dalej....preto som chcela par prikladov zo zivota, ze to tak nie je....

cecil36
21. máj 2012

@gemini2 no ked sa kohutik zastavil treba najst novy, najlepsie o 20 rokov starsi😀 Ale nie srandujem, samozrejme, treba sa postarat o seba sam. Lenze bohuzial vela deti co mali vsetko to nedokaze. Pisala som ti priklad, ze aj u nas s bratom s relativne rovnakou vychovou to je ine. On sa o seba postarat nevie a to ma 36 rokov. Ja sa staram o seba od 18-ky. Takze, je to aj o povahe 😉

gumimaci
21. máj 2012

Ja dufam, teda ze nieje. 😝 😀 Nasi mi nic nedali, a ked myslim nic, tak naozaj nic. Teraz sa sice tiez neradim k bohatym, ale nemam sa ani najhorsie. Ale ver, ze to nikdy nebolo jednoduche, zivot nieje fer a niektory maju startovaciu poziciu o nieco vyssie, ale takto clovek rozmyslat nemoze. Vsetko to je o pristupe a prioritach. Naopak poznam rodinu, co mala vsetko a mohla mat viac, ale svojou lahkovaznostou a marnotratnostou o vsetko tiez prisli!
Ked nevladzem tak si poviem, ze sice peniaze cloveka stastnym neurobia, ale pohodlnejsie je plakat v baworaku, ako v autobuse 🙂

gemini2
autor
21. máj 2012

inak, ja sa chudobnou necitim....nemam vysoke naroky a naozaj, to co potrebujem, to mam....viem, ze zalezi na cloveku, ako sa postavi a ake ma ciele, to je dolezite, no niekedy ani to nestaci....

hlava78
21. máj 2012

Ano zalezi ako sa na to clovek pozera a chova.Ked to porovnam z druhymi nieje to az take zle.ano zalezi na vychove a na cloveku..My mame to co sme nadobudli vlastnymi rukami.Jasne ze na am pomohli rodicia za co sme im vdacny a budem do smrti.ak im to nebudem moct vratit vratim svojim detom.

juliagregor
21. máj 2012

mne moja mama kedysi povedala....
dievča moje bud sa narodíš v správnej posteli alebo sa v nej vyspíš... 😎

a ci je chudoba dedičná, to neviem...
ale urcite je narocnejsie zacat z nicoho a vypracovat sa, ako pokracovat v rozbehnutom vlaku...

sisaha
21. máj 2012

@juliagregor kurnik, mna tie postele, ktore uvadzas obisli 😀

juliagregor
21. máj 2012

@sisaha jaaaj ja som mamu tak hnevala, ked som prisla rano zo zábavy 😀 tak som odpovedala, ze hladam zenicha 😀

juliagregor
21. máj 2012

@sisaha a nie si sama 😎

ale som pysna na seba a aj na mojho muza, ze to zvladame deti, byt, mozno dom, pracujeme obidvaja...nie je to lahke, ale zvladneme spolu vsetko na svete

stardust
21. máj 2012

@sisaha predo mnou tie postele na drzovku utiekli 😠

sisaha
21. máj 2012

@stardust
@juliagregor u mna to vyzera tak, ze to co vlastnymi rukami a rozumom nezarobim, to nemam 😉

snopkulka
21. máj 2012

našťastie nie je chudoba dedičná, som toho príkladom... niežeby naši boli chudobní, skôr zlatý stred... Je iná doba, inak sa na vec pozerá... Niekedy mladí ľudia dostali byt od štátu za pekný peniaz, teraz nedostaneš nič, len televízie plné reklám na "výhodný" úver, smutná realita 😒 teraz je človek nútený postarať sa sám o seba.... my bývame vo vlastnom, bez dlžôb, zarobili sme si v zahraničí...

dada1212
22. máj 2012

@gemini2 nedá sa paušalizovať, určite to majú deti čo nemajú finančnú pomoc od rodičov ťažšie. a to či už počas štúdia že napríklad musia ísť na vysokú externe a popritom pracovať .a aj neskôr je ťažšie, ak mladej rodine nemá kto pomôcť. samozrejme, že najideálnejšie je, ak mladá rodina nadobudne všetko za svoje financie, ale prestavte si situáciu, že si zoberú úver ba byt a muž príde o prácu. ak im nemá kto alebo z čoho aspoň na pár mesiacov pomôcť, tak sa môžu dostať do vážnych problémov a prísť aj o byt.
takže určite je ťažšie nadobudnúť nejaký sociálny status ak je človek z chudobných pomerov, ale dá sa to, len to chce viac úsilia.

zabka88
22. máj 2012

ahojte, nepovedala by som že je chudoba dedičná, áno môžu sa preniesť zlé návyky v hospodárení, ale keď mladý človek ozaj chce všetko sa dá a prekoná aj to že z domu nič nedostal. a páči sa mi prístup
@sisaha , človek keď niečo chce má pre to hlavne niečo robiť sám, neznášam vyplakávanie niektorých ľudí že sa mám zle lebo mi nepomôžu rodičia,svokrovci, babičky, dedkovia .. akokeby bola povinnosť celého ľudstva skákať im okolo zadku a plniť ich priania.. jasné že vždy pomôže nejaký koláčik od svokruše alebo rezeň od maminy ale som šťastná keď dostanem ale nespolieham sa na to, som vďačná keď dajú ale nikdy si nepýtam.. naši ma vychovali tak aby som sa spoliehala v živote len na vlastné sily (teraz aj na mm) a tak chcem vychovávať aj svoje deti.. možno kruté ale v živote sa mi to oplatilo 😉

ematko29
22. máj 2012

nečítala som celú diskusiu ale myslim si ,že ciastočne je to pravda.kedže obaja sme z priemernych rodin ,žijeme slušne ale nieje čo rozhadzovvaťpotešime sa každej korune,nasi tiež tak žiliamyslim ,si že ked clovek chce byt bohaty musií si tvrdo ist za svojimy plánmi,aj ked mu rodicia nemaju co dat.začina to už v skoly ked mu dobre páli tak má sancu natom nieco zmenit ale ked nad tym uvvažuje clovek v 30tke tak už tazko nieco zmení

b1105
22. máj 2012

tiez si myslim ze je to o pocite ak ti je takto dobre tak co ak nie rob s tym nieco osobne myslim ze to je tvoja vec nie rodicov tiez mame podobnu situaciu byvame u rodicov zobrat len uver, stavebku, fond rozvoja byvania a obracat sa nech mas svoje a partner musi byt kvalitny nie daky smejd

sisaha
22. máj 2012

@zabka88 ano mas pravdu, mozno je to krute, ale nic nenahradi ten pocit, ked ti v nejakej zivotnej situacii nikto nebude môcť vyložiť na tanier, že ti niekedy nieco kupoval, pomahal, sponzoroval ta a ine napady.. a za to ma pravo napr. rozhodovat o niektorych veciach v tvojom živote. Pocit slobody v rozhodovani je na nezaplatenie 😉

ematko29
22. máj 2012

@sisaha presne tak 🙂

zabka88
22. máj 2012

@sisaha súhlas 🙂 ja by som to v živote nikdy nedotiahla tam kde som, keby som dostala všetko doma na tanieri, možno som práve taká povaha ktorú nedostatok práve naštartuje aby sa zaťala a dostala sa ďalej 🙂 a som hrdá na to že všetko čo mám , teraz už máme s mm sme si kúpili za vlastné, aj keď je to niekedy o krk 😉

dusika11
22. máj 2012

@gemini2 este som chcela...moj rod je velmi stary...dokladovane mam od roku 1412 kedy sme dostali slachticne prava od krala zigmunda..takze..nieco o tych bohatstvach a padoch...mam aj nacitane ale sa aj traduje v rodine.....v skratke..geneticky si moj rod vyberal len a len bohatych..ale nie zdravo uspenych ludi...a co sa stalo???..od cca 1900 kedy zacal kapitalizmus to islo dole vodou..nebol prisun penazi nevedeli hospodarit..zacat podnikat tak sa vsetko rozpredalo.--zostali jeden hodiny na stene zo vsetkeho..lebo...bol tam navyk na bohatstvo..ktory mna uz obisiel..ale nie schopnost zarabat...takze..vsetko je ako na hojdacke raz hore raz dole....a...moj ocko mal 3 prace aby nas uzivil..a to bol z grofskeho rodu.mne zostali hodiny na stene a rodostrom na internete 😀

inkinka
22. máj 2012

@dusika11 to je zaujímavé a tie listiny niekde máte? To sú vzácne veci 🙂 Alebo sú uložené v archívoch? Otec - historik dosť študoval stredoveké účtovné knihy rodov, obsahujú vraj veľmi veľa cenných informácií - a zas sme pri tých peniazoch 😉

nicky182
22. máj 2012

zaujimava otazka ...myslim si, ze chudoba nie je dedicna ..skor zalezi na tom, co chceme v zivote dosiahnut ....niekto sa snazi z tej chudoby dostat ako vie, niekto je pasivny a donekonecna bude nariekat ako mu je tazko, bude sediet doma na zadku a cakat na zazrak ...vsetko sa da, ked sa chce, len treba zatnut zuby 🙂 dnes je nenormalna doba, bez hypoteky na 30 rokov nemas sancu na ake take samostatne byvanie ....a to je ten lepsi pripad, ze ti hypoteku schvalia 🙂