Je chudoba dedičná?
Nedávno mi spolužiačka povedala, že deti chudobných rodičov budú v dospelosti tiež chudobné.... Ked vám rodičia nedajú do života žiadne ,,veno,, je ťažko...Rada by som vedela, či je to v praxi naozaj tak, alebo sú aj výnimky. Máte skúsenosť? Alebo naozaj beriete pôžičky na bývanie, úvery a zadlžujete sa???
Moji rodičia mi tiež nič nedali, žijem sttále vo svojej detskej izbe aj s mojimi deťmi....je šanca to zmeniť?
zaujímavá otázka... keď sa tak pozriem na mojich aj mužových rodičov a na nás, niečo na tom bude... začínam ľutovať mojich synov 😒 😅
@gemini2 Myslím že to tohto fóra neprispieva nikto chudobný, chudobný nemajú internet a počítaš. To čo niektorý označujú za chudobu, chudobou nie je. Chudoba je nemať čo do úst vložiť. Nevieme si vážiť čo máme a veľa vecí považujeme za potrebné, nevyhnutné a ak to nemáme sme akože chudobný.Treba si pozrieť obrázky skutočnej chudoby a mnohý zistíme že sme vlastne bohatý.Toľko môj názor.
@gemini2 ja myslim, ze kazdy si hlada a vyberie podvedome k sebe rovneho.. kazdy je zvyknuty na urcity standard a podla tohto standardu si podvedome vyberie aj partnera.. pribehy o popoluske sa stavaju len zriedkakedy, horne kruhy si vyberaju medzi sebou, stredne vrstvy takisto a romski obcania a pod. tiez medzi... pochybujem, ze existuje zena, ktora by bola tak zalubena , ze by sla zit z vily a luxusneho zivota do chatrce.. takze myslim, ze je to viacmenej ,, dedicne"
ano myslim si ze chudoba scasti je dedicna. Dedicny je pristup k zivotu. Ked niekto vyrastie v rodine kde jeden rodic par rokov nezamestnany a druhy maka na smeny za mizerny peniaz s najvacsou pravdepodobnostou tak budu zit aj ich deti. Ked ich nikdo nebude viest k vzdelaniu a praci na samom sebe tak budu rovnako ako rodicia cakat na to co dostanu od statu alebo kto im aku pracu ponukne a vecne frflat.
Aj ked mnohy frflu na Slovensko stale sme krajina kde mame moznosti ako chudobnym nebyt cely zivot. Mame bezplatne ZŠ, SŠ, VŠ vzdelanie, socialne stipendia, mame bezplatne kurzy na úrade práce, moznost pracovat kdekolvek v EU, nevratnu pozicku od statu pri zacati podnikania...tych moznosti je vela a je len na nas ako ich vyuzijeme.
Pokial niekto maka v pochybnej fabrike za minimum a este si vezme hypoteku na byt v regione ktory odjakziva zapasi s nezamestnanostou a 50 poziciek s tymi najhlupejsimi moznymi urokami na cokolvek tak potom nech sa nedivi ze je chudobny
@gemini2 chudoba dedicna? to nie, ale negativizmus a pasivita sa obcas javia ako uplne epidemicke 🙂 . v prvom rade potrebujes byt financne uvedomela. a to ti rodicia mozu dat aj bez haliera. je fajn ked mas dobry start a niekto ti poskytol fin. zaklad ale musis vediet ako s financiami narabat. pretoze darmo ti rodicia daju peniaze ked ich slepo minies na pasiva ( vyborny priklad priamo tu na MK kolko zien je financne neznalych) alebo pasivne ulozis do banky a nechas banku na tebe zarabat. musis si vytvorit pozitivny cash flow atak zveladovat svoje imanie. zo vsetkeho prijmu musis najvacsiu cast dalej investovat azbytok rozdelit na rezervu v pripade ze sa nieco stane a na nevyhnutne vydavky. aj tam sa treba naucit, ako najnizsie vies tie vydavky potlacit. uplne vsetko co sa da treba kupovat za velkoobchodne ceny. a dohodnut sa s kamaratkami na presuvanie veci a hraciek medzi sebou. lebo to su vsetko pasive. jednouz najhorsich investicii vobec je kupit cistonove auto od autoriz. predajcu. u v momente ako si ho vyplatila auto stratilo 30% svojej hodnoty atd atd darceky, dovolenky to su vsetko mrtve pasiva. napr. vzdy ked idem na dovolenku prenajimam dom aby som uz v momente ked pridem spat mala tu dovcu naspat preplatenu. na to nadvazuje, ze uz pri vybere domu nejdem slepo - lebo ja chcem takyto dom- ale pozeram v prvom rade na atraktivnu lokalitu ktoru neskor viem vyuzit na pasivny prijem (zarabam aj ked nerobim). len tak sa vies pohnut dopredu, ci si uz tenzaklad mala, alebo nie. aj ked otvaras biz is, musis volit taky, kde ty budes riadit a niekto iny bude menezovat co ty vlastnis, aby ty si sa mohla sustredit na dalsie investicie. musis vsak mat denne presnu kontrolu nad tym co sa kde pohlo.
nie kazdy vie takto rozmyslat a konat. nie kazdy chce tolko komprisovat a makat. preto su ludia ktori su vhodni to tej ci onakej sfery.
prepacte preklepy pisem z mobilu
chudoba je podla mna stav mysle..... ludia sa delia na tych, co peniaze maju a tych co ich nemaju... ale s chudobou to nijak nesuvisi 😉 ... chudoba je podla mna o pocite... ako sa ty citis.... my sice penazi nemame na rozdavanie, ale v ziadnom pripade sa ako chudbona necitim 😉... inak absolutne suhlasim s @briketa .... a ci je to dedicne?... to podla mna vobec... nezalezi, co sa ti stane, ale to ako na to zareagues.... dam priklad: otec je alkoholik... ma dvoch synov... z jedneho zo synov sa stane alkoholik... povie si, vsak jasne, ma to po otcovi... doma to denne vydaval, tak nemohol ani inak dopadnut.... povies si svata pravda. Z druheho syna sa ale stane uspesny pravnik, sveodmity otec rodiny...a pytas sa ho, vdaka comu taky je.... a on ti povie... moj otec bol alkoholik... denne som videl, ako sa doma potaca opity... som si povedal ze takto v zivote nechcem dopadnut a tak som na sebe makal... moj otec bol alkoholik a vdaka tomu zo mna nic ine ako abstinent nemohol vyrast.... a tiez svata pravda 😉 ... a presne takto je to podla mna aj o vztahu k peniazom.... dieta ma vlastny rozum, vlastne chapanie, a cim bude starsi, tym si bude svoj vlastny postoj k peniazom budovat... bud sa rozhodne ist v slapajach rodicov, alebo prave to ako ziju jeho rodicia ho bude motivovat k tomu, spravit to inak 😉
@briketa páči sa mi systém výpredajov, že ľudia z času na čas vynesú nepotrebné veci pred dom a ponúkajú ich za symbolickú cenu. Keď sme vypratávali byt po nebohom otcovi, prišli za nami robotníci z neďalekej stavby, či náhodou nemáme niečo, čo chceme vyhodiť a im by sa na ubytovni zišlo - dali sme im starý televízor, spokojní, že neskončí na smetisku, veľký pretláčač na zemiaky si z kontajnera vytiahla pani chvíľu po tom, ako sme ho tam aj s krabicou hodili a verím, že takto by ešte viac vecí ďalej niekomu slúžilo.
@gemini2 este nemam docitane vsetko, ale prekvapil ma nazor tej tvojej kamaratky... ze ked jej uz mamina nebude moct prispievat tak ona bude chudobna. Ja sa ti trosku cudujem ze jej hladas nejake priklady zo zivota...Dievca je podla tejto info rozmaznane. Neuvedomuje si ze sa pomaha nudznemu? Ze nie je povinnost rodicov jej cokolvek davat ked uz je dospela? Nechape ze uz by mozno ona mala pomahat mamine a nie cakat pomoc od nej? Nechapem preco niektore deti od rodicov nieco cakaju. Raz som citala s udivom nazor, ze hnusna svokra si radsej kupi sebe sveter akoby mala kupit nieco vnucatu. Preco preboha by mal ten clovek uz nezit? Neinvestovat do seba, neminat na seba? To ako istym vekom a stavom sa straca aj svojpravnost a hodnota? Inak s tymto nazorom ze rodicia maju dom a byt, tak byt mi musia nechat som sa uz stretla...bud u majetnejsich alebo u sebeckych, zle vychovanych. Alebo kombinacia oboch. Nam moji rodicia dali moznost vzdelania, nie su sice ambiciozni alebo podnikavi, takze toto sme po nich ani nezdedili, ani neodpozorovali. Nedostali sme nijake hmotne ani financne dary na start do zivota, ale snazili sa nam pomoct ci uz s prechodnym byvanim ked sme potrebovali, ci s malickostami, ale neocakavala by som to od nich, beriem to ako nadstandard. Opravuju si dom, takze nejake financie maju a ani by ma nenapadlo ze nech dom nechaju tak, radsej nech daju nam, detom...
@gemini2 nečítala som všetko, ale určite je vždy čas. Ak tam v izbe budeš sedieť, tak nebudeš mať určite nič. 😒 Musíš mať hlavne chuť a pevnú vôľu niečo dosiahnuť. Si myslím že každá rodina má úvery,leasingy...a pod. lebo by asi len ťažko zarobili odkladaním a sporením. A to je aj motivácia v dnešenej dobe, zoberieš úver a vieš, že ho musíš splácať 😉 - aspoň pre mňa. Ja viem, dnes je veľmi doba ťažká a ľahko sa o tom hovorí ☹ , ale ničnerobením a čakaním nič mať nebudeš - iba ak by si sa stala matkou Kollárovho 75 dieťaťa 😀 😎
@sissmiss ano presne ako hovoris, spominala som to na konci, ze preto budu vzdy zastupene vsetky sfery, nielen ta financna, lebo kazdy clovek ma iny pohlad na zivot. A vzdy budu mat moznost jedny zarabat na tych druhych.
Bola jedna relacia kde zdokumentovali pat ludi co vyhrali v lotte multimiliony. Len jeden!! bol naozaj uspesny v smere ze dnes uz tu vyhru zdvojnasobil. Dvaja sa pasivne zaistili, staci im to iba minaju ale maju to podelene a dvaja z vyhercov uz stratili celu vyhru. Samozrejme takyto vyber bol presne stabom planovany ale je jasne co tym chceli ukazat.
To je ako nemenovana americka firma vyrabaju a topanky ma perfektne prepracovany marketing a reklamuje Ze ako ty si kupis ich par topanok zaroven daruvas jeden par do Afriky. A ti blbci len tak zhadzuju z lietadla do prazdna pravidelne topanky... ludom co umieraju od smadu... ale v Amerike je to jedna z najprosperujucejsich obuvnych firiem. Lebo vedia ako na ludsku psychologiu.
@sissmis preco hladam priklady zo zivota? vies, ona ked mi to hovorila, tak to znelo dost zufalo a presvedcivo....preto som v uvode napisala ze tiez som od rodicov nic nedostala, aby som prezradila svoj pripad....ked som nad tym rozmyslala, prislo mi to ako fakt-nepoznam nikoho, kto by z chudobnejsej rodiny bol majetny a majetnejsi aby bol chudobny. ja sice mam, co potrebujem, nechodim po zobrani ale som na tom asi tak, ako rodicia... preto vlastne hladam opacny pripad zo zivota
@petraxy6 ja som bola vzdy proti nakupu na splatky a poziciavaniu, aj ked ma obcas okolnosti prinutili.....ale pisala som tu, ze nejde v tomto pripade o mna....chcela som spoluziacke povedat, ze to tak nemusi byt....a aj ked jej mama teraz nepomoze, nemusi to znamenat, ze ostane chudobna...ona bola vzdy dievca cinu. myslim, ze keby som jej povedala nejake priklady, ze to tak naeskoncilo, mohla by sa ,,rozbehnut,,. citam, postupne prispevky, no zatial mam pocit, ze nieco na tej ,,dedicnosti,, asi bude.....
@gemini2 Boris Kolár 🙂 neviem koľko súrodencov, ak nejakých má, ale vyrastal iba s matkou, bez otca, počas celej školy mal na desiatu chleba so slivkovým lekvárom a kde je teraz 🙂 každá matka jeho dieťaťa dostala od neho byt
nie som si istá, či niečo začal počas vysokej, spomínal, že prvý milión Kčs zarobil ešte počas komunizmu, ale nepriznal sa k nemu
len je otázne, čo je na tom pravdy, alebo iba pozlátko pre médiá
este takto vam napisem......
-dieta, ktore chodi do skoly v kratkej vetrovke, s odranymi topankami, desiatuje len chlieb s maslom, nechodi na vylety, nechodi do kina,nemoze ist na lepsiu skolu, lebo nie su peniaze .....nema kamaratov lebo je ,,divna,,......
-vyrastie a zarobi peniaze:- co urobi??
kupi si nove pekne handry, pekne topanky, dobre jedlo, pojde niekam na vylet, ci do kina (dopraje si vsetko, co nikdy nemala).....alebo si peniaze hodi na ucet a bude sporit?
ja si myslim, ze nie....zarobis-pustis.....a bez skoly, nezarobis tolko, aby si si este aj sporila....
TOT MOJ nazor.... presvedce ma o opaku...
@petraxy6 tie úvery sú diskutabilné.. pokiaľ sa nezoberú hned po škole, to áno, hned nabehnú do úverov, ale napr ja som už tri roky po výške, čiže zarábať a nemíňať všetko, niečo dávať na stavebné sporenie a niečo na termínovaný účet .. čiže dúfam, že si takto snád našetrím na minimálne polku bytu, na zvyšnú polku hypo, nech nesplácam 15-30rokov .. za to kolega, doslova všetko prehýri, lebo na to má, len je sranda pozerať na neho pred výplatou, že zrazu diétuje, nepotrebuje obedovať atd 😀 😀 😀
@gemini2 áno .. zarobí a pustí .. ja až posledný rok myslím viacej na šetrenie než na míňanie, pretože oblečenie som si v podstate nakúpila doteraz, takže kým mi neprasknú topánky, nie je dôvod kupovať nové .. už ma aj prešla túžba vymeniť svoj starý detský nábytok v izbe u rodičov, kašlem na to, vravím si, že nový si kúpim do bytu, zatiaľ obzerám nábytok, čo sa mi páči, nech mám prehľad o tom, minimálne koľko si musím odložiť
moja teta s ujom, su velmi velmi bohati. to tak ze su dvaja a maju 5 aut. Maju 3 deti, dcera ma 26, ma dieta, je rozvedena, byva v byte, ktory jej idu zobrat. rodicia jej nechcu pomoct, pretoze jej pomahali velakrat, dcera sa stahuje k rodine jej priatela ( nestudovala VS). potom maju syna (24), ktory studuje na vysokej skole, ma 2 roboty, nezije si zle, pomaly si setri na byt. Maju aj najmladsiu dceru (22), ktora studuje na vysokej skole, zaroven aj pracuje, a velmi rada vyuziva vsetko rodicovske a rada sa s tym chvali, ked rodicia zrovna nie su doma.
Myslim ze som uviedla priklad toho ze absolutne nezalezi na tom akych mas rodicov, ale si si strojcom svojho vlastneho stastia. Vid tychto troch surodencov, aj ked maju jednych rodicov, bohatych, kazdy z nich je na tom uplne inak.
@gemini2 ja si myslím, že aj keby som mala v živote milióny, svoje dieťa by som vychovávala skromne a s rozumom, ja pochádzam z rodiny, kde rodičia stavali dom, mama mala pôžičku, potom sa rozviedli, ona to všetko ťahala, takže žiadne vyskakovania, žiadne dovolenky a dnes nato, že mám 30 a niečo, nežijeme zle... ale obaja sme s manželom vyštudovali VŠ, pracovali od samého začiatku, nebojíme sa roboty a hlavne sa tešili a tešíme z maličkostí a vážime si každý jeden cent. Môjmu synovi by som mohla kupovať značkové veci a veľakrát mu kupujem veci tu v bazáriku. Stále si hovoríme, že rozhadzovať nie je umenie, ale zarobiť a ceniť si to, to je už umenie.
@gemini2 moj byvaly dostal od matky nejake peniaze, kupil auto a zacal podnikat. Darilo sa mu, ale o vsetko prisiel, lebo bol lajdavy a zle hospodaril. Jeho rodicia nikdy peniaze nemali, ale predali byt aby dali jemu. Takze start do zivota mal, ale neustal to. Ak ide o otazku ci moze byt zo dna na den milionarka a nemat problemy...ak jej daju rodicia ano, ak vyhra ano, ak sa tak vyda ano. Ale to nema vlastnou zasluhou. Ze su taki ludia? No, hold, mala sa inak narodit. Moj priatel je financne zabezpeceny, od rodicov nic nedostal (peniaze alebo nieco materialne), "len" vynikajucu vychovu a vzdelanie, ktore zurocuje. Nema financne problemy, zije velmi nadstandardne. Ale tiez nemal vsetko hned, musel zarabat, pracovat, setrit. Takze ak chce niekto vsetko hned, musi to naozaj dostat o druheho...alebo nieco uz mat a zarobit na tom. Ale kazdy inteligentny ma sancu v nasich podmienkach zarobit. Teda ma aj moznost vycestovat a inde zarobit, vyuzit velmi dostupne vzdelanie, moznost podnikat, aj ked ano, na sk chyba stredna vrstva, takze podnikat slusne a zaroven ze clovek vela zarobi je pomerne tazke.
@komajota22
@lara1981
@sissmiss
vdaka kočky... 🙂
chudoba dedičná nie je, aspoň si myslím že na našom kontinente určite nie, ale zato taká ďaleká Afrika, kde sú miesta kde deti nemajú šancu sa dostať k civilizácii, tak tam určite je aj chudoba dedičná.
chudobným sa stávame počas života, resp. nazvyme to menej majetným. Ceny za tovar a služby rastú neprimerane našim príjmom, preto si toho môžeme čoraz menej dovoliť.
Ano šetriť by mal každý, lebo stačí jedna sekunda v živote a doterajší život sa dokáže obrátiť úplne ale úplne naruby. Či už smerom hore, alebo dole.
Tiež som si pri svojej výplate dovolila viac než som potrebovala, ale zároveň som si zriadila aj šetrenia. Čo čert nechcel, okrem iného som v sekunde prišla o prácu / nie mojou vinou, pracovitejšieho zamestnanca ako mňa dlho nemali a ani mať nebudú/ a teraz nastal problém, že bez výplaty niet ani na to pravidelné šetrenie, keby som to zrušila tak som vlastne prišla aj o to málo čo tam doteraz je, a úver na pravidelné platby mi nikto nedá. Prácu chcem viac ako ktokoľvek iný, ale problém nastáva hneď ako si zamestnávateľ všimne môj vek a odpálkuje ma už pri prvom riadku v životopise. Čo bude o pol roka netuším, nakoľko v živote ma nič dobré nepostretlo a ak aj áno, tak to trvalo tak krátko, že som si ani nestihla uvedomiť že aha, tak toto je to dobré čo ma má tešiť.
Vzhľadom k tomu ma napadlo aj podnikanie. Ale v akej oblasti? aby to neskrachovalo a bol aj v dnešných časoch dopyt? Napadlo ma jedine pohrebníctvo, krčma alebo prevádzkovanie live chatu 😀 😀 pokial totiž budú ludia umierať, depresie sa zapíjať a zakoplexovaný chlapi hľadať na nete to čo im chýba tak to aj človeka uživí 😀 Na margo toho Kollára, no zjavne sa k milionom poctivou prácou nedostal /ani teraz ani za komunizmu/, takže porovnávať ho s bežným človekom nemá zmysel.
Je chudoba dedicna?- Urcite nie je dedicna, zalezi vsak od stylu a prostredia v akom je dieta vychovavane a k comu je vedene.... Zarovne vsak myslim, ze nemoze byt kazdy bohaty a nie kazdy bude chudobny.
Jednoznacne je dolezite, aby sme videli chudobu (realtivny pojem)aby sme dokazali ocenit, co mame.
To iste mozem napisat o skromnosti- je to dobra vlastnost? Mam viest deti k skromnosti?
Skromnost je pozitivna vlastnost a zaroven negativna...
V com je negativna?- ak je niekto skromny, tak mu staci malo...ale ako mu staci malo, tak nema velke ambicie...nenapreduje- je to proste konzumny typ cloveka
V com je pozitivna?- ak je niekto skromny, tak mu staci malo....ak mu staci malo, tak nema velke ambicie- nie kazdy ma velke ambicie-nie kazdy moze byt lekar/pravnik/architekt... Co by som ja robila bez upratovacky, alebo instalatera, alebo murara????
Moja mama mi vzdy hovorila- snazme sa zit tak, aby deti pokracovali tam, kde ich rodicia skoncili. Pre mna je toto moj ciel.
Je sice pekne aby si dieta uvedomilo hodnotu penazi a zacalo od nuly, ale ja tento sposob neuznavam. Nie kazde dieta, ktore dostalo do zivota urcity kapital si nebude vdiet vazit hodnotu penazi. ( Na Slovensku totiz stale este pretrvava ten post-komunisticky nazor- kto je bohaty, ten si nakradol.... treba sa toho zbavit. Zbohatnut sa skutocne da aj poctivou pracou a rozumom)
Prikladom som ja a moj manzel.
Obaja sme z "dobrych rodin"- ON prisiel do zvazku s uverom a ja s kapitalom...
Obaja vsak chapeme hodnotu penazi, pracujeme, nie sme extravagantni rozhadzovaci, ale jednoznacne obaja vidime, ze bez penazi sa zit neda a preto ich chcem zarobit co najviac...aby sme neboli obmedzovani. Dokonca, v dnesnej dobe davam peniaze do rebricka hodnot pred ZDRAVIE. Aj za to sa totiz musi platit.
Nemam nic proti ludom, co si mozu a aj si dopraju drahe veci....vadi mi vsak, ak sa s tym chvalia. Chvalenkarstvo je u mna neatraktivna vlastnost a dost mi vadi.
to je debilina. ja som tiez z chudobnej rodiny ale vzdy som vedela co chcem robit a ze chcem vela pracovat vystudovala som VS , mala som popri skole 3 brigady aby som to utiahla a teraz zarabam dobre. dokonca aj na materskej dovolenke dostavam ponuky. je to o tom ako sa snazis. a z casti o tom koho si vezmes za muza

@juliagregor pozdravuj mamu, svata pravda 😀