Kde sa dá žiť jednoduchší život na Slovensku?
Ahojte,
neviem, ci spravne naformulujem to, co sa chcem spytat, ale pokusim sa 🙂 S manzelom uz dlhsie zvazujeme taky "jednoduchsi", skromnejsi zivot. Oboch nas fascinuje aj myslienka komunitneho byvania, ale zaclenit sa do uz dlhsie fungujucej komunity nie je jednoduche a ani najst viacero rodin s podobnymi hodnotami, ktore by zdielalo tuto viziu. Preto sme zacali skor uvazovat nad zivotom niekde na "pololazoch", teda aj v prirode, pestovat a chovat, na druhej strane, aby deti nemali zase skolku/skolu prilis daleko, lebo nie som si ista, ci by som zvladala homeschooling s viacerymi detmi. Kedze sme obaja cely zivot prezili na zapade SR, resp. juhozapade, taha nas to viac do hor, kopcov, dalej od roviny. Lenze nepozname nikoho, kto by nam vedel poradit, kam sa popozerat po takom byvani - ci stred SR alebo Orava alebo uplne inde. Boli by sme vdacni za tipy aj na konkretne dediny, miesta. Co sa tyka prace, manzel pracuje z domu, cize by to mohla byt aj oblast, kde zrovna nie je tolko pracovnych pozicii , on potrebuje jedine pripojenie k internetu. Ja sa este x rokov do prace nedostanem, mozno max na polovicny uvazok, ale tiez skor zvazujem pracu z domu doobeda, kym by deti boli prec z domu. Cize skor je pre nas dolezite to skolstvo a zdravotnictvo. Nechceme ist uplne na samotku, skor niekam, kde by aspon v blizkosti zili tiez mlade rodiny, ze by sme vedeli vytvorit fajn vztahy aj my dospeli aj nase deti. Ja som ako dieta vyrastala so sestrou a x brstrancami a sesternicami. Nase deti toto nemaju a az moc nas uz valcuje tato doba. Radsej by sme zili skromnejsi, ale "plnsi" zivot, lebo takto nam toho strasne vela uchadza :(
Ak by ste vedeli poradit, budem vdacna 🙂
@supermario no neviem, my sme teraz kupovali starú “búdu” na Troskách za 80tisic.
pozri Korňu, Turzovku
@evamarek77
@veronikastrickova u nás sa hovorí, že z Bystríc ani krava nie je dobrá 🤪😂
Ale suhlasim, velmi pekne to tam mate vdaka Smeru, eurofondom ...
Napíšem ti nás príbeh, myslím, že sme na rovnakej vlne. Som z Prešova, manžel z menšieho mesta v ČR, spoznali sme sa v Praha, kde sme 5 rokov žili. Skvelá práca, kariéra, peniaze, spoločnosť, kultúra... Uponáhľané, materiálne, konzumné, veľký tlak... Šla som sama 850 km púť do Santiago de Compostela, jedna starosť bola co budem jesť a kde budem spať. Keď som sa vrátila, všetko mi prišlo zbytočné a stal sa zo mňa minimalista, čo si vystačí s jedným reprezentativnym oblečením do práce a jedným na doma.
Prišla dcérka a chcela som pre ňu tiež to co ty, aby vyrastala v rodine s babičkami, sesternicami a tetami, ako ja. Pri manželovej rodine to nebolo možné, tak sme sa vratili na Východ. V dedinke 13km od Prešova mame dom, 2500m2 pozemok, záhrada, ovocný sad, zvieratá, škola, škôlka, obchod a zastávka 5 min od domu, pozemok bez susedov (ale v centre obce), okolo kopce, lesy, lúky, dedina plná malých detí. S manželom máme svoj kľud, deti majú kopec kamarátov na hranie, rodinu mam blízko v meste.
Tiež sme premýšľali nad spomenutými možnosťami, Zaježova, rodové statky, komunity, ale nakoniec sme zvolili možnosť byť čo najbližšie už existujúcej pokrvnej rodine. Miestni v dedine nechápu, že nám je tu dobre, lebo ich deti sa húfne sťahujú do mesta a nechcú o dedine počuť. Manžel pracuje v meste a ja mám hospodárstvo, čím ďalej tým sebestačnejsie. Tým, ze som pri svojom rodnom meste, mám tu kamarátky este zo strednej a tie vzťahy sú celkom pevné, majú tiež malé deti, takže bonus pre moje deti.
Za mňa odporúčam čo najviac budovať už existujúce vzťahy. Tá samota sa dá nájsť a vytvoriť všade.
Myslím že by sa ti páčilo na Zaježovej ,skús sa tam ísť pozrieť je tam komunitné centrum ....sú to také pololazy, všetci si tam pomáhajú. Potom Detva , Hriňová, Detvianska Huta....to treba vidieť, mávajú rôzne slávnosti....ešte sa tam udržujú zvyky.
Neviem či ti už niekto písal, no skús pozrieť región Turiec, krásne prostredie, určite by si si z niektorej z dedín vybrala... 🙂
Myslím že som podobný typ ako autorka, a keby nebývam na Kysuciach, idem na Oravu. Konkrétne mne tak učarovala Oravská Lesná, že keby sa mám niekde presťahovať, bude to jednoznačne tam. Neviem či ma niekto pochopí, s tým miestom nemám žiadne spojitosti, ale keď odtiaľ odchádzam alebo cez tadiaľ prechádzam, zostáva mi tam srdce. Mne nevadí dochádzať k lekárom, aj teraz dochádzam minimálne 25km, dôležitá je pre mňa škôlka, škola.
Ahoj, ja pravdepodobne chápem, čo asi chcete. My žijeme pri Krupine a podľa opisu toho, čo približne chcete, je podľa mňa veľmi vhodné okolie Krupiny, pretože tu je veľmi veľa lazov, my osobne bývame na dedine a zvažujeme odchod na samotu, po čom ja osobne túžim veľmi veľmi dlho aby zároveň sa nám okolie Krupiny páči, takže by sme chceli zostať v okolí. Takže odporúčam popozerať niečo v okolí Krupiny 🙂
@nelusiatko "to je taký zapadákov mimo civilizácie, samé hory dookola?" :D nedá mi nereagovať, ty si teda dobre mimo 😀😀😀
@janinkalc pochadzam z Kotmanovej, to je este za dedinou Dobroc. Je tam pekne, no ako dieta som neznasala, ked som musela utekat na bus domov z Lucenca, nikde s kamoskami zo skoly posediet, ziadne kruzky...kupili sme dom teraz blizko pri BB, je to riadne rusna dedina, uz starnem a rada by som sa vratila "domov", avsak kvoli detom prave nie. Lekar na skok, obchod, skola, skolka. A milion moznoati priamo v BB, co sa kruzkov tyka. Obcas zajdeme na chalupu k nasim. Maju cez 3000 m2 zahrady, kedysi chovali kozy, oco presedlal uz len na slipky. Je tam kopec roboty. Bozske ticho a vzduch. Ale ma to svoje "ale". Keby sa dalo, mala by som 2 domy - blizko mesta a tam tiez 🙂
Skus popozerať v okolí Zc a Novej Bani su take polosamoty s dobrym pristupom do miest a rovno na dialnicu. Volaju sa Štale. Rovnako kamaratka sa z BA prestahovali, kupili dom a prerabaju, obaja pracuju z domu ale obcas potrebuju do sveta. 😃
Skuz Zajezovu, tam zije podobna komunita ludi
Myjavske kopanice, od Trenčína smerom k hraniciam, čo viem sťahuje sa veľa vám podobne zmýšľajúcich ľudí na lazy v okolí Hornej Súče, Dúbrava, Žitkova tam to začína byť zaujmave.
Ja keby si mam vybrať tak idem do Banskej Štiavnice a okolia, tam je to super.
Ahoj závisí to od toho aj co chceš chovať a pestovať. Na Orave nevypestujes to co na juhu. Ak má muž prácu z domu tak dobre sa býva aj v okolí Veľkého Krtíša. Žije tam viac rodín po samotach napr. v Hrušove. Žili sme na samote 15 rokov, tak ak sa chceš pýtať na dačo konkrétne napíš.
pozri nieco o Denise Dvoncovej a jej zivotnom style
@eeffka veru. Presne. Pre niekoho diera. Pre nás božský kľud. na jednej strane, koniec sveta, na druhej strane som v Trenčíne, či Žiline za 30 minút. Vo vedľajšejsich obciach plná občianska vybavenost. K CZ hraniciam hodinka cesty. K pl hraniciam tiež nie ďaleko. A zároveň som 10 km od D1. Výhoda, že sa tu povracalo množstvo mladých, a tak tieto malé "dolinky" ožili, pretože sme s mužom dost spoločenskí. Mame tu mladých starostov naokolo, a tak potom aj vyzerá život v okolitých obciach. hory milujeme, no na Orave by nám celoročne chladno bolo. V okolí tatier tiež. Tam si radšej zájdeme kedykoľvek, keď je chuť, pripadne do AT do Álp.
Inak mam 10 r a 4 r synov. Krúžky majú v okresnom meste, takže je to mierna nevýhoda v tomto, ked im chcem poskytnúť vzdelávanie širšie, než len krúžky z obce. Ale to je pre nás len malá daň. Ako som písala. Tu sne našli taky nás vnútorný pokoj, a cítime sa tu neskutočne slobodne. Tak ako sa iný môže zas cítiť slobodne vo veľkomeste v 2i byte. 😊
@krkavcia_mater a co teraz? Ked sa da treba sa hlasit. Ano pomohlo, ze starosta je zo Smeru. A? Taky starosta, ako maju v Starej Bystrici, by mal byt samozrejmost v kazdej dedine, ci primator v meste. A Nova je zase v takychto veciach daleko za Starou. To co vidis naoko ze sa postavi aby bolo a nici sa to, lebo....
@krkavcia_mater no ale ti blavaci na tie bystrice chodia velmi radi 😁
@zmrzlinka2021 nie každému vyhovuje život medzi modernými ľuďmi s modernými hodnotami.. napríklad.. ja úplne autorku chápem, keby manžel nemusel pracovať vo firme a mal možnosť homeoffice sme už dávno niekde na lazoch..
@dorothy13 a? Niečo som napísala zle? Bola som na výletoch v okolí Oravskej Lesnej a presne také to tam je. Ak si myslíš niečo iné, potom si mimo ty.
Ja ta chapem... Ale zase ja by som si nevedela prestavit uplnu izolaciu... Napr. Skusit najst nejaky dom pod horou... Aby bola obed blizko, a mozte to skusit...je kopec takych dedin, a hlavne na SKje skola a skolka tkmer vsade😊😊😊ale chapem, ze chcete zit iny zivot.. Ajja by som sa vratila dl ciac 80 rokov... Hned bez vahania.
Dobry den, nenechajte sa odradit. Rady tipu pride mi to zvlastne.. Preco nieste spokojni tam, kde ste, nepocuvajte. Prilis vela ludi dnes nevie, kto v skutocnosti je, vy to viete, hladajte a najdete. Viete, co chcete, a to je dar 💖 tato doba je prilis zmaterializovana, spomalit sa, uvedomit si, kto sme, preco sme tu, nas vrati k plnohodnotnemu zivotu. Drzim Vam palce 🙏✨
Nechcete skusit vychod Slovenska? mame tu krásne dedinky ako Lipovce, Šindliar,.. skúste si pogooglit v oboch dedinách je škôlka,v Lipovciach je aj skola 1-9, patríme pod mesto Prešov ktoré je cca 30km od nas takže úplne v pohode 😊 a príroda je neskutocna 😍
@nelusiatko Orava nie je len Oravská Lesná.a byť na výletoch v okolí Lesnej a tváriť sa ,že je celá Orava mimo civilizácie je trochu odveci,nemyslíš? To ,že si niečo myslíš ,neznamená ,že to tak je, ale tvrdenie,že je to zapadakov mimo civilizácie? Neviem potom ako tam ľudia môžu žiť 😱 kravy,prasatá chovajú, nemajú internet,televiziu kazdy druhý dom,auta len na sviatky a tie domy 🙊niečo hrozne
No a konkretna odpoved: Kysuce, Liptov, Myjavske kopanice. Sama som sa prestahovala z mesta na dedinu pri Myjavskych kopaniciach. Proste na dedine zijes viac v sulade s prirodou, cize aj so zivotom. ❤️
Presne viem o čom píšeš. My sme mali to šťastie a našli sme si presne to o čom píšeš v malej obci Girovce. Je to na východnom Slovensku. Nádherný kraj.

Zaježová