Kto je zodpovedný za smrť tohto dieťaťa?
V spravach bolo minuly tyzden vyjadrenie doktorky, ze v osadach su bezne deti tyrané, ich matky im nevedia ani navariť. Pokial viem romskej problematike sa zacalo venovat vstupom do EU, pani Radičová bola neskor premierka a velmi sa chcela tejto téme venovat, mala o tom plo rečí o tomto, ako sociologicku a zenu som mala v nej velkú nádej. Neobvinujem ju, velku hubu ma v politike kazdý, len som ju volila aj za toto ze chcela sa venovat osadam. Za nou boli iní, iné političky, iné ministerky, ktore v tom mohli pokracovat..keby..korupcia? Zrejme nebolo na platy pre terennych.. Naozaj je málo penazí, alebo iba vela zlodejov? Alebo je to vsetko len politická téma? Len take kecy ako zalezi na detoch. Su desiatky deti takto denne na Slovensku nicenych, ved to vravela ta lekarka na tv joj alebo markize...tie matky v osadach nie su schopne sa ani zakladne postarat...
Vtedy bol predpokladam tento otec vrah https://kosice.zoznam.sk/hrozostrasne-podrobnos... len dieta. Kto je za smrt toho dietata zodpovedný?
Mna by tiez zaujimalo, kde su v takych chvilach socialne pracovnicky, ktore udajne sleduju tieto rodiny v osadach, ved beru rozne formy pridavkov, deti rodia este ako malolete matky. Vtedy su slepe a hluche. Ale ked sa kolegyna rozvadzala, tak mala podchvilou doma 3!! slovom tri!! pracovnicky zo socialky, ktore kontrolovali ci sa dobre o deti stara, stav bytu, ci maju deti detsku izbu, ako zariadenu, ci a konkretne co maju v ten den navarene!! a kontrolovali chladnicku a spajzu!!! Toto je co za system!! Deti cisti jednotkari, v skole jakziv nemali neospravedlnenu jedinu hodinu, vyobliekane ako z katalogu, ciste, slusne vychovane. A potom vidime osady s bosymi detmi v zime a blate, kde sa rodicia mnozia rovno pred ich ocami, posielaju ich kradnut jedlo do okololitych zahrad a obchodov, nechodia do skoly, a vlastne vsetko je v poriadku. Tu asi dodrziavat zakony musia len biely!
Zodpovední sú predovšetkým rodičia. Ale spoluzodpovedný je aj štát a to tým, ako nastavil sociálnu politiku. Títo osadníci žijú z detí. Pre nich je atraktívne kočikovné, rodinné prídavky… (z toho dôvodu by ani nebol záujem o dobrovoľnú sterilizáciu). Je pekné že politici sa snažia podporiť rodiny, zvýšili prídavky, ale týmto krokom len podporili toto nekontrolovateľné rodenie detí v osadách. Tam by mala prísť zmena, aby si Rómovia uvedomili, že dieťa ako zdroj príjmu sa im neoplatí.
Mám známu ktorá istý čas robila na úrade práce na oddelení vzdelávania, venovali sa romom, pomáhali im nájsť si prácu, no v drvivej väčšine to dopadlo tak, že v práci vydržali tak týždeň a potom prestali chodiť, lebo sa im nechcelo ráno vstávať, lebo si vypočítali, že sa im to za ten plat neoplatí a radsej budú na štátnych dávkach a pod. Takisto z jej rozprávania viem, že oni ani nebrali nejak tragicky, keď sa im narodilo ťažko postihnuté dieťa, pretože vedeli, že bude mať nárok na ďalšie dávky (opatrovateľský, invalidný dôchodok…). Po dvoch rokoch z tej práce odišla, vravela, že tak demotivovaná z práce ešte nebola - za tie dva roky mala asi dva prípady, kedy sa jej podarilo Róma zaradiť do bežného života. A to na to vzdelávanie išli ťažké milióny z eurofondov.
@kaktusik007 čo je na tom zle? Normálne preverili situáciu, robili si svoju prácu
@pribinak je to zle, ked vidis ze osamelu dobre zarabajucu matku ide pracovnicka upsvar takmer sikanovat a vyhraza sa odobratim dietata, pretoze ma s matkou spolocnu izbu a teda dieta nema podla nej dostatocny vlastny priestor (garsonka) a ten isty upsvar (bud ta ista pracovnicka, alebo jej kolegyna, avsak nenahovarajme si ze ich je tam 30) kasle na deti ktore vyrastaju v blate a spine a ziju v jednoizbovej - dobre, nie chatrci, ale polorozpadnutom dome - a tam upsvar nekona...
ak by to bolo tak, ze preverujem kazdy jeden par co sa rozchadza, kazde jedno dieta a odoberam dieta z rodiny ked nie su vyhovujuce podmienky --- som ticho.
@kaktusik007 ale ty nevieš aké oznámenie bolo na matku
škoda sa venovať tejto téme...
s tými ozaj zaostalými cigánmi nechcú mať nič ani normálny , bežní cigáni, ktorí sú ako - tak začlenení do spoločnosti...
tým darebným sa nechce robiť...ako povedal Soták - riaditeľ Podbrezová, chodili do cigánskych osád a volali cigánov robiť do Podbrezovej...všetko by im dali - zaučili by , aj ubytovňu by poskytli.... ak našli z celej osady 2-3 tak to bol obrovský úspech...väčšinou nikoho...
Bolo to aj v správach, možno 3 roky dozadu .....
najjednoduchšie je dať decko do detského domova a štát staraj sa...
Nečítala som celú diskusiu, tak sa ospravedlňujem, ak to tu už bolo napísané. Projektov na riešenie problému bolo veľa a nevyriešia sa skoro nič. Dnes ale existuje jeden, ktorý má podľa mňa veľký potenciál - Omama. Ak niekto chcete prispieť na dobrú vec (pokojne hračkami, čo už nepoužijete), toto je príležitosť a toto je skutočne reálna možnosť, ako pomôcť čo najväčšiemu počtu detí narodených do týchto podmienok.
@pribinak viem. udal ju ex ze tyra dieta.
a ja nastastie spadam pod iny upsvar, lebo moj ex spravil na mna presne to iste - avsak mojmu upsvar stacilo moje vyjadrenie podlozene lekarskym a psychologickym posudkom, nik sa mi nevyhrazal odobratim deti a psychicky ma nedeptal - proste robili si svoju pracu a robili si ju profesionalne.
a kamoska na upsvar isla s mojou prednaskou predtym - ze je to standard a budu ju vysetrovat a budu to riesit, avsak to co tam ona zazivala - neprajem nikomu.
@kaktusik007 prosim, vies dat link na ten bodovaci system?
@annm81 a prosím ťa ako tie hračky, prípadne oblečenie skutočne pomôže tým deťom v osadách keď im tam v prvom rade chýbajú základné veci ako tečúca voda, toaleta a podobne? Veď tie chatrče sú sama diera ani okná na vetranie nepotrebujú. Do takýchto podmienok by sa deti vôbec nemali rodiť, lebo ani jedno si takýto život nezaslúži.
nejdem citat celu diskusiu a ani sa zapajat do nej zapajat,
ale ty navrhujes aby sa im deti zobrali, ale nechapes, ze take snahy tu uz boli a nefunguje to. ked im zoberu 100 deti a pridu do osady o dva roky, znova tam bude 100 deti. a tiez nechapes, ze ked tych 100 deti zoberu, ze ich treba niekam umiestnit, treba na to detske domovy, zamestnancov a stat z nasich dani to stoju neskutocne peniaze. dalsia vec je problem umiestnit do nahradnych rodin surodenecke skupiny a tiez fakt, ze deti zijuce cely zivot v dd nie su schopne po odchode samostatneho zivota.
To čo sa deje v osadách je skutočne hrozne. Koľko krát som videla v autobuse v zime bosé dieťa. Strašne veľa detičiek tam zomiera na respiračné ochorenia. Ale čo s tým? Ja skutočne netuším.
@annm81 súhlasím ❤️ Omama má veľkú budúcnosť a potenciál ,aj keď výsledky budú bádateľné za 5-10r?učiť v osadách a komunitách dievčatá,matky ako sa starať o seba a o deti.Kamoškina mama je pediatrička a tá by vedela hovoriť ako týždňovým deťom miešali múku a instantné polievky s vodou do fliaš namiesto mlieka alebo UM🥺ako majú kúsance od bĺch až po potkanov...
@zuzana76 aky bodovaci system? tuto to mas vsetko uvedene,
Pásmo výrazného podpriemeru
Pomoc deťom stakto nízkymi kognitívnymi výkonmi vyžaduje podrobnejšie stanovenie diagnózy. Preto je zvykom jemnejšie členiť aj intelektové pásmo pod 70 bodov IQ, ktoré zvykneme nazývať tiež pásmom mentálnej retardácie (MR).
Rozdiel medzi výrazným podpriemerom a mentálnou retardáciou:
- Termín „výrazný podpriemer“ označuje pásmo výkonu v použitom teste.
- Termín „mentálna retardácia“ označuje diagnózu v zmysle medzinárodnej klasifikácie
chorôb.
- Dieťa s výkonom v pásme výrazného podpriemeru nemusí byť mentálne retardované.
Diagnóza MR vyžaduje viac, než iba „odmeranie“ IQ. Nízky výkon v teste totiž môže byť zapríčinený aj inými faktormi, než je mentálne postihnutie, konkrétne sociálnym znevýhodnením, kultúrnou a jazykovou odlišnosťou, poruchami iných než kognitívnych funkcií (ak neboli pri testovaní zohľadnené). Pri stanovení diagnózy MR je nevyhnutné posúdiť aj sociálne fungovanie dieťaťa v jeho prirodzenom prostredí (teda jeho sociálnu inteligenciu). Ak je v poriadku, nemôže ísť o mentálne retardované dieťa, aj keď jeho testové IQ je nižšie než 70.
a dalej:
Problematika tzv. hraničného pásma
Termínom „hraničné pásmo“ zvykneme označovať takú úroveň intelektu, ktorá už nespadá do širšej normy, ale nedosahuje ešte pásmo podpriemeru (mentálnej retardácie). Od šesťdesiatych do začiatku deväťdesiatych rokov dvadsiateho storočia bolo toto pásmo (v rozmedzí IQ=68-85) označované ako mierna duševná zaostalosť, resp. slaboduchosť a MKCH-8 i MKCH-9 ho zaraďovali k stupňom mentálnej retardácie, resp. oligofrénie. Školské predpisy potom samozrejme umožňovali deťom s takouto úrovňou inteligencie vzdelávať sa vo vtedajšej osobitnej škole.
V MKCH-10 sa však už „hraničné pásmo“ nevyskytuje. Jedinci s IQ nad 70 nie sú pokladaní za zdravotne znevýhodnených, čo má v školstve dôsledok, že ich nemožno vzdelávať podľa programu špeciálnej základnej školy, ktorý je určený žiakom s ľahkou mentálnou retardáciou.
akoze beriem, ze ten dokument ma viacero stran, ale sposob diagnostiky - resp. ako s takym dietatom pracovat, kam ho zaradit, dava jednoznacny.
Jediná cesta sa niekam posunúť je prevychovavat tie deti od 3 r. v niečom ako internátne škôlky a skoly.Lenze na to nikdy nebudu peniaze ani vôľa.ciganky si deti nedajú a sú to predsa voliči.Tak tam len pchame peniaze ako do bezodnej diery a výsledok nijaký.
@matullienka Nespomínala som oblečenie, ale hračky. Áno, tento projekt im reálne pomôže viac ako vodovod a splachovacia toaleta. Projekt rieši podnetné prostredie pre novorodencov a batoľatá. Konečne niečo čo sa zameriava na problém v jeho úplných základoch. Darmo budeme dospelých alebo školákov učiť načo je mydlo, keď tí ľudia vplyvom absencie akýchkoľvek podnetov v rannom detstve, majú intelekt na takej úrovni, na akej majú
@kaktusik007 uz vidim, pisala som este predtym, ako si to ty sem pridala
@kaktusik007 presne to o tych 9 bodoch rozdielu som hladala
Ja neviem... Toto je tretí prípad z okolia Košíc tento rok, predtým to bolo dve bábätká, oni zomreli vlastne od hladu či podchladenia, či kombinácia, nepamätám sa. Matka mala v tomto prípade 16 rokov a 4 deti. Tak máme tretí sektor, išli do toho nejaké peniaze. Majú splnomocnenca, aj vlastných, ktorí môžu ísť príkladom. Máme nastavené dávky, nejaký sociálny systém, zabezpecene zdravotnictvo, sponzoring zo zahraničia.. máme zákony, máme právne nastavenú zodpovednosť rodičov, školy a škôlky zadarmo, učiteľov, asistentov, lekárov (detských aj gynekológov atď.), Sociálnych pracovníkov, úrady a úradníkov... Máme na všetko zákon a teoreticky aj ľudí... Tak ja neviem teda. Keďže však robím v sukromnom sektore a mňa sa nikto nepýta, či chcem, ale proste povinne sa na tom spolupodieľať musím a bývam na východe, tak to aj vidím v realite (mimochodom u nás v KE sa teraz skloňujú už rôzne choroby z osád, ktoré sú od centra pár km) tak sa pýtam: na toto fakt niet riešenia a zbytočne platíme aj tých pár kompetentných ľudí, alebo na to hlboko s prepáčením serú v jednej šnúre všetci, čo by to reálne riešiť mali? Ja vážne neviem, pýtam sa..
@oblecenie99 to druhé....serú na to...a peniaze nikto nikdy nezistí/nebude chcieť zisťovať kam všade idú...
Termín nesvojprávny naše právo nepozná. Mame zbavenie spôsobilosti na právne úkony. Ale ani to nie je dôvod im deti odoberať.
@oblecenie99 osobne si myslím,že to nie je iba o Tom,že na to kompetentní kašľu. To sa ani vyriešiť nedá.
Ako to reálne urobiť?
Vziať komplet všetky deti od 0-15r z osád,učiť ich ako žiť,potom im dať prácu,nové domovy a stať nad nimi s bičom,aby do tej práce chodili a žili slusne ďalej?
Či ako chcú peniazmi pomôcť?
Lebo nikto zadarmo bývanie nedostane,ani jedlo,ani šatstvo. Oni často áno,no nevedia sa s tým naučiť žiť,berú to ako niečo,na čo majú právo a vedia,že im vždy niekto pomôže. Druhá vec,fakt v tých niektorych osadách sa žiť nedá. Kam ich presťahujú?dajú nove byty?za chvíľu ich "vybývaju".
Či vyprataju bordel okolo,no bordel bude opäť,keďže nedajú k osadami veľkokapacitné kontajnery a týto ľudia nežijú štandardné,majú viac odpadu.
Vidím nedaleko príklad. Tisíce z eurofondov išli na vyčistenie niekoľko hektaroveho pozemku. A ani 5r,opäť je to v rovnakom stave.
No pravdou je,že za 5r.im nikto kontajner ani jeden nedal. Chápem,veď to stojí peniaze a nie malé. Čiže kam tie smeti majú dávať?
Riešenie?
Romska problematika je neriesitelna....ucia sa to co si generaciami odovzdavaju.....absolutne nema zmysel to riesit.
Neda sa to vyriesit. Absolutne nijako. Ak by si sa aj posunula v rieseni, to by si najskor musela uplne vsetky novonarodene deti zobrat, tak aby nemali pristup k svojim predkom a ucit ich novu kulturu zitia, a kym by si videla vysledok preslo by 100 rokov. Alebo minimalne 50.
Co je absolutne nemozne, pretoze kazdy ma pravo na rodinu, predkov.
Ja sa napriklad krmim uplne inymi vecami, ako tymto. To co je neriesitelne neriesim. A po dalsie im je dobre. Pretoze su nauceni tak zit. Keby si ich vzala na dva tyzdne do uprataneho zblanili by sa. Im vyhovuje tak ako ziju.
@terezka1947 veď preto som tam dala tie otázniky, lebo ja sa tiež pýtam... Čo ešte ako spoločnosť vieme urobiť? Asi je problém možno práve tam, že to vždy chceme a chceli sme riešiť, a vyrástla tam medzigeneracia, ktorá nie je schopná sa postarať ani o seba, ani o potomkov. Lebo oni sa už naozaj nevedia postarať. Vyhliadky do budúcna nulové. Zodpovednosť žiadna. Nebola potrebná. Ale problém to je a aj bude. Lebo mne sa síce rozum zastaví, a je mi ako matke z toho zle, keď čítam, že pár km od centra druhého najväčšieho mesta štátu v EU umrelo 5 týždňové dieťa od hladu a z podchladenia, a bude to len horšie ale ako z toho von? . A tiež nevidím východisko. Tá Omama je fajn projekt, ibaže v malom.. aspoň niečo, ale problém to nevyrieši.
Pozri si aj iné zdroje, čo jedna lekárka povie na markíze naozaj njr je smerodajne. Fakt je ze kým sa táto menšia sama neuvedomí, nik im nepomôže. Bola relácia v TV, a tma.bolo veľa príkladov preco sa co deje, napr vraj malé rómske detičky majú problém s chôdzou, s rečou, mala slovná zásoba... proste matky sú mladé, nevedia to inak. Musia ich to učiť.
Pracovníci pokiaľ viem sa do.osad aj báli chodiť... A teda neviem prečo zodpovednosť za.nieco hádzať na ceky svet. Systém, ktorý sponzoruje rodíny za to ze majú deti, áno za to trosku môže. Ale inakneviem ako pomôcť. Možno naozaj radikálne, internáty, riadna osveta PD útleho detstva a zároveň aj rodičom dookola do hlavu tlačiť niečo. Len naozaj ľudia v ich kozí, 30tnici, z osady, bez práce, zničení, s kopou deti to nie je len tam. Aj zamestnať sa majú problém. Je to beh na dlhé trate
Za tyrane dieta nesie okrem rodicov zodpovednost aj stat a okolie, ktore o tyrani vedelo a nic s tym nerobilo. A netyka sa to len osad, zial pred par rokmi zomrelo utyrane dieta v bratislavskom Ruzinove. Aj v pripade tohto romskeho dietata sa o tyrani vedelo medzi osadnikmi, no nikto to neriesil. Preco nevolali policiu, kde bola socialka? Chodi vobec niekto preverovat situaciu deti v osadach? Ak by chodili, pravdepodobne by mnohym deti museli odobrat, lebo ziju v zalostnych hygienickych podmienkam. O pristupe k vzdelaniu a vychove ani nehovorim. A ano, je to aj zlyhanie statu. Predstavitelia EU pravom krutia hlavami, lebo sem unia nalieva miliony eur na riesenie romskej otazky a vysledok nikde.

@lauricka kamoske sa upsvar vyhrazal odobratim dietata, pretoze mala tvrdila ze ju matka tyra .- rovna sa vyzadovala od pubertiacky aby sa ucila a neflakala poza skolu... tak si ju predvolavali na upsvar ako na klavir a velice zistovali, ze ci sa dostatocne venuje pri svojej manazerskej praci dietatu... hnus, fakt.