Kto kupuje autá nad 35 000 EUR?
Ahojte. Viem ze je dost subjektivne lebo clovek si vsima to na co zameria.vela ludi jazdi na starych vrakoch, mozno aj 90%. napriek tomu vidim vela novych aut s cenou aspon okolo 35- 40 tisic t.j. kodiaky, tutsony, toyoty suv a aj dost aj drahsich q5 q7 bmw7.
To je top 5-10%.
Mame na slovensku imho lepsi vozovy park nez niekde v zahranici.
Ak mate taketo nove auto je to predpokladam na firmu? Kazdy podnikatel a zivnostnik si to berie?
Alebo je to skor o prioritach a kupuju si to aj sukromne FO?
Vzdy to bude mix ludi, ktori si auto pisu na firmu, tych ktori si to mozu normalne dovolit (podla mna mensina) a tych, ktori si to jednoducho nevedia spocitat. Lebo to, ze nieco clovek moze zaplatit neznamena, ze si to moze dovolit. Ale dnes uz dobre vacsie auto pod 25 tisic asi ani nenajdes, takze ked niekto prevaza deti a vela veci, nema velmi na vyber.
Tiež máme aktuálne veľké auto, cenovka 50 000€, muž si splnil sen. Je nas 5 a veľký pes. Chodíme na dovolenky a muž dlhé trasy do práce. Ale áno veľa ľudí sa pozastavilo kde sme na to zobrali. Normálne sme predali auto čo sme mali, zložili sme akontaciu a platíme leasing. Mužovi to vyšlo samému, môj príjem sa ani nebral do úvahy. Mávali sme dve autá, momentálne máme jedno aj keď určite budeme riešiť nejaké malé priblizovatko do mesta.
V našom okolí sa ľudia vozia na autách všetkých ročníkov a keďže bývame na dedine presne viem odkiaľ majú ľudia na to peniaze. A nie nekradnú. Normálne pracujú, niektorí berú auta na firmy a potom sú tu takí čo nariekaju kde teda na to berieme a oni sami robia na čierno alebo sa zasekli na vyplate 1000€ s hypotékou na krku a už im ten leasing nikto nedá. Našetriť hotovosť bez šance, treba každý deň nariekať v krčme a vyfajčiť 2 krabičky denne. A vlastne sú tu aj takí čo majú auta skryté v hypotéke, to neviem či je dobrý nápad. Pri aktuálnej životnosti auta. Ale asi sa inak nedalo.
Ja som matka na rodicaku, dve male deti a muz mi doprial bezpecne svedske auto. Cenovka asi nad tesne nad 50000. Minuly rok som jazdila na aute za 7 tisic. Muz je zivnostik, nakup sa mu vraj oplatil.
Pre mna osobne je to auto, ktore potrebujem denne, a uvedomujem si, aky je to luxus. Mam okolo seba zeny, ktore bud nejazdia, lebo sa boja, alebo auto nemaju. A ten komfort zivota u nas v satelite je tym vyrazne nizsi
Chodim do práce , tak si kúpim auto na aké mám a aké sa mi páči . Bezpečnostné prvky sú už pri nových autách samozrejmosťou . Ja zas nerozumiem opačnej strane . Že máš slušný príjem a chodíš na starých verkloch . Ja jazdím denne , každý deň vozim aj mladšiu dcéru , tak pre mňa je bezpečnosť a pohodlie veľmi dôležitý faktor pri kupé vozidla .
je vela.ludi na slovensku co,zaraba 4 5 6 a viac mesacne... pre nich je normalne mat auto za 50 az 100tisic
@ahhola ano, ma Teslu Y. A keby Elonovi nehrabalo bol by s autom spokojny ako nikdy…
@bu1bu inak, toto mi je tak ľúto. EM bol, ehm, slušne povedané, vždy iný. Ale po tom teatre, čo predvádzal nedávno, to bola katastrofa. Možno som to vnímala až veľmi osobne, ale niektoré vyjadrenia boli naozaj cez. Akoby sa čakalo od majiteľov Tesiel (ktoré kúpili predtým), aby ich dali pomaly zošrotovať. Dokonca mi bolo smutno, keď som si od jedného známeho prečítala, že majitelia by mali začať kvôli tým vyjadreniam EM chodiť po kanáloch. Pritom si nemyslím, že sa nájde jeden, jediný človek, ktorý by si Teslu kúpil len preto, že sympatizuje či sa stotožňuje s jeho tvrdeniami.
Ludia kupuju auta urcite lebo ich chcu. :D ale myslim,ze potom za 20 rokov pokial fakt nezarabaju moc dobre budu bačať, ze maju maly dochodok a nemaju spokojny zivot :D poznam chlapcov co vysedavaju na kavicke pol dna na benzinke odparkovane krasne drahe auto. A na konci dna natankuju za 10 eur a idu..kam idu ma tiez nezaujima ale aspon sa zasmejem. Ja nemam ziadne svoje auto a je mi skvele.(Viac penazi odlozim resp investujem) Jazdim na octavii nie starej ale odveziem celu rodinu a v pohode. Mysli,ze je to najviac o prioritach a niecom co vzbudzuje v ludoch pocit uspechu. Pekny den prajem.
Este doplnim ze ide o investiciu cca cez 1000 mesacne. Tak som chcel vediet ci je to pre bezpecie, dlhe jazdy, osobne potesenie, priority, ze sa mu paci, prestiz alebo co k tomu ludi motivuje k takemuto rozhodnutiu.
@noone007 keď mesačne zarábaš tisíce eur,nepríde ti drahé auto za 100tis. ani bike za 15tis. Zvykneš si na iný štandard vedomky,či nevedomky vo všetkých oblastiach, stravovanie , oblečenie, hobby, služby atď. My tiež máme vyššiu triedu a pre nás je to stále len približovalo z bodu A do bodu B a vôbec nejaký názor okolia ma nikdy nezaujímal.
@noone007 Kto kupuje takéto autá?Zámožný človek.Ak si bohatý,v parlamente tí kupujú také autá,môžu si to dovoliť.Ak si priemer či to chceš na splátky plať od 500€ nahor splátku a jedz vifonky,-aj tak sa dá,pre prestíž treba urobiť všetko aj kulo si natrieť na tvár.
@noone007 väčšina nových áut sa kupuje na leasingovkami ktoré ich dáva na operatívny leasing. Po 4 rokoch sa predávajú ďalej za relatívne lepšiu cenu vo veľmi dobrom stave.
35.000€ už z pohľadu cien áut nieje veľa.
Oktaviu sa dalo kúpiť v roku 2015 so zľavou aj za menej ako 20.000€. Dnes mam pocit ze ju nekúpiš ani za 30.000€
@noone007 väčšina nových áut sa kupuje na leasingovkami ktoré ich dáva na operatívny leasing. Po 4 rokoch sa predávajú ďalej za relatívne lepšiu cenu vo veľmi dobrom stave.
Oktaviu sa dalo kúpiť v roku 2015 so zľavou aj za menej ako 20.000€. Dnes mam pocit ze ju nekúpiš ani za 30.000€
@misanthropicdann podľa toho akú, v akej výbave. Akurát som pozeral oficiálnu stránku škoda auto a skladové nové Octavie núkajú od cca 23 000
@misanthropicdann dokonca podľa cenníka na škoda auto sk začína cena Octavie na sume 22 540. Ide o edíciu k 130 výročiu založeniu Škody.
@noone007 tak trochu nechápem tvoje starosti. Je každého vec prečo si kúpi také či onaké auto. Ak tebe príde že kupovať nové auto v určitej cenovej relácii je zbytočne tak samozrejme si také nekupuj. A o Tom vozovom parku u nás asi toľko. Určite ho nemáme lepší ako v Nemecku Rakúsku a pod. Myslím čo sa týka priemerného veku vozidla. To sa to len asi zdá lebo si všímaš hlavne novšie auta čo tu behajú a preto máš pocit nejakého extra vozového parku aspoň to tak vidím.
neboooj aj podnikatelov to prejde, ked polovicu ceny auta budu cvakat "zo svojho" :DDD
Ano firmy casto obnovuju vozove parky, ale vela drahych aut je aj dovezenych, na to netreba zabudat. Poznam ludi co sa tym doslova zivia a vozia auta, jazdene z vyssich tried atd. Cize to co vidis, nemusia byt vzdy iba "nove auta". Tie firmy napr. sa po tych cca 4 rokoch tiez tych aut musia nikde zbavit aby kupili nove, cize zase take 4r auto po takej sefovej manzelke, ktora na nom zbehla po deti a na nechty, zase nie je take zle :DD
Ale celkovo je tato debata na dlho a kolko ludi tolko nazorov. tiez nemame lacne auto, proste ten co cestuje, a dlhe cesty a vela, si nekupi hocijaku konzervu, a cestou sa bude modlit nech sa mu nerozsype.. atd. A nove auta tiez nie su vzdy vyhra :DDD takze taky stred treba hladat. A zase.. pre kazdeho je "vysoka cena" nieco ine...
@noone007 tak trochu nechápem tvoje starosti. Je každého vec prečo si kúpi také či onaké auto. Ak tebe príde že kupovať nové auto v určitej cenovej relácii je zbytočne tak samozrejme si také nekupuj. A o Tom vozovom parku u nás asi toľko. Určite ho nemáme lepší ako v Nemecku Rakúsku a pod. Myslím čo sa týka priemerného veku vozidla. To sa to len asi zdá lebo si všímaš hlavne novšie auta čo tu behajú a preto máš pocit nejakého extra vozového parku aspoň to tak vidím.
@koto1 ahoj. Ja si nerobim ziadne starosti. Aj tam sa samozrejme zariadim podla seba vzdy. A tak nech urobi kazdy. Zaujimalo ma iba kolko je kto ochotny investovat do auta a ci to stoji za to subjektivne. Niekto si na tom evidentne zaklada. Moj nazor z diskusie je ze ludia v niektorych pripadoch investuju do auta znacne % svojich prijmov. Ale kazdy nech robi ako uzna za vhodne. Povodne bola tato tema v ramci financii a rozpoctu. Thats all
Tak mi napadlo, že sa hovorilo, že finančne gramotní ľudia majú autá v hodnote max 10% z celého svojho majetku.
Kúpila som si auto za 50 a považujem to za investíciu. Do svojho zdravia a života. ( Auto nebolo nové, malo 2,5r)
Na kieho boha mi bude nažgrláčených 50 tisíc na účte, keď budem v hrobe? aby to po mne zdedila rodina?
S muzom mame naozaj normalne platy a prioritou bolo byvanie.takze ciel je co najrychlejsie splatit hypoteku.ostava este cca 5 rokov zatial jazdime na starej 18 rocnej fabii a starom renaulte kombiku co muz do neho napcha vsetky robotne alebo rybarske veci.dostanem sa kde potrebujem to je podstatne a vobec ma neboli ked mi ho za cely den na parkovisku pred robotou niekto ohrka alebo vnutri deti namrvia .ked bude splatena hypoteka a deti starsie/rozumnejsie bez nutnosti sedaciek budeme riesit lepsie auta..idealne funglovky nech je pokoj aspon na 10 rokov
My sme tiež kupovali drahšie auto (Volvo) prioritne kvôli bezpečnosti, plus teda dôležitým bol aj komfort - pri troch deťoch treba na zadných sedadlách viac priestoru než pri dvoch. Ale teda od manželovej havárie (za ktorú nemohol, ale do konca života má následky vďaka nezodpovednej jazde iného vodiča) je pri kúpe áut bezpečnosť vždy na úplne prvom mieste, aj keď by sme si kvôli tomu mali zobrať úver.
@buberova Tak my máme napr. na krátke trasy a "na doma" staré, bezpečné, neprémiové SUV 😅 a nie každý sa potrebuje pýšiť autom, niektorým je fakt jedno či ho ľudia vidia vystúpit zo starého jeepa za 7k alebo z nového combíka za 35k. Hlavne keď ten človek čo sa pýši drahým autom býva u mamky 🙂
A ešte by som rada doplnila spotrebu 😅 novšie ide aj pod 4l aj na diaľnici, keďže to staršie ide za +-12l.
@nila0622 tiež zdieľam Váš pohľad 🙂 My máme jeep compas (teraz 6 ročný) kupovali sme ho ako jazdenku po prvom majiteľovi v áčkach - 35 tis najazdených km, asi full výbava, kompletna servisna knižka, nádherné a bezpečné a rozhodne nepotrbeujem aby stálo 35 tis zvlášť keď tým mám len ohúriť pár traperov pred školkou. Dôležité je, že je naše, bezpečné a spoľahlivé 🙂

@noone007 mám auto cca 40000. Nie som podnikateľ, jazdim však každý deň. A je to o nastavení. Pracujem dostatočne veľa na to, aby som v aute našla pocit bezpečia a aby som sa s ním nebála odjazdiť dovolenku, výlet…
Nerozumiem ľudom, ktorí potrebujú riešiť, na čom jazdia ini, či ako k autu prišli… mám dosť svojich problémov, radosti i starosti na to, aby so riešila cudzie hypotéky, úvery, auta…
@palicka chapem. Je to aj o osobnom nastaveni a prioritach co uprednostni.