icon

Ktoré mesto na Slovensku je najlepšie pre život?

19. sep 2024

Ahojte,

momentálne žijem v hlavnom meste, ale pochádzam z NR- kraja. Hlavné mesto je pre mňa veľké a hektické a som v ňom sama. Zvažujem odchod, len neviem, že kam. NR kraj sa mi nepáči. Aký máte názor na život na SVK v mestách? Kde by sa podľa Vás, alebo kde sa Vám žije dobre? ZA, BB napr.? Ačo mentalita ľudí. Ďakujem za názory.

victoriab
19. sep 2024

@thirstymonk presne preto je aj takato diskusia absolutne neobjektivna a nikomu nepomoze. Niekto ma rad ludi, niekto kukturu, niekto zelen, niekto ruch, niekto klud, niekto kaviarne, niekto krcmu, kazdy preferuje podla toho, aky je, niekto ma rodinu, niekto nie, niekomu nevadi dochadzat, niekto nema vodicak, niekto nema deti, niekto je umelec a potrebuje podnety, tam je milion veci, ktore sa daju zohladnit.

thirstymonk
19. sep 2024

@victoriab Presne tak 🙂

ninusa221
19. sep 2024

@katrin21 no nemám pocit mňa naši nikdy nevyvážali lebo som to mala 5 minút pešo…🫡. No to je síce pekne že ide autobusom niektoré ale ja čo poznám poväčšine ich rodičia vyvážajú všade lebo chodia zle spoje. Hlavne pre deti v puberte to musí byt utrpenie. Ja keď som išla na diskotéku tak som si zavolala Taxik a do 5 minút som bola doma.

bale1rinka
19. sep 2024

mne sa páčia Piešťany, na dedinu by som nešla ak by som mala malé deti, príde mi to, že si odrezaná od ľudí môjho veku, treba sa sem tam stretnúť a byť v dianí, niesom babka na dôchodku, alebo možno v tom období ako by začali chodiť na dáke krúžky,skôlky ,školy by som nešla na dedinu...daleko od práce...cestovanie, dovážanie, skoré vstávanie, to nieje pre mňa, je to stres, život si treba uľahčovať a nie komplikovať...na dedinu by som šla tak po 50-55tke, keď by som už vedela, že deti študujú a asi kde budú bývať a mala stálu prácu s mužom, niesom moc typ, čo sa hrabe v záhradke,ale lehátka milujem a veľké záhrady, no môjmu mužovi by sa zasa kosiť nechcelo...nikdy nebude nič ideálne, vždy sa niečo nájde si myslím...

ninusa221
19. sep 2024

Podľa mňa je ľahší život v meste. Zamyslia si že ti príde návšteva za 3 minúty si v tescu. Zamyslis si že zajtra ma ten a ten meniny si v kvetinárstve a v pepcu. Ja kde bývam mám cez cestu priehradu kde sa chodia v zime korčuľovať všetci z dedín a okolitých miest🙄. A hlavná vec je ideš na dovolenku zabuchnes dvere a neriešiš. No keď nemáš zvieratá 😂

ninusa221
19. sep 2024

@katrin21 a Nitre vyžitie podľa mňa nemáš žiadne. V zime žiadny kopec kam vybehnúť polyžovať. V lete žiadne jazero. Keď leje celá Nitra je zaplavená teším sa keď dostudujem a už tam viac nepachnem.

limoncino
19. sep 2024
limoncino
19. sep 2024

No neviem, na dedine kde žijem je dosť drogovo závislých, rovnako ako v okresnom meste, už je doba inde ako keď som bola na strednej v BA a každý z BA mal skúsenosti s drogami a ja som ani nevedela čo je mariška.
Každý hľadá niečo iné, a všetko tu je len subjektívny názor. Mne sa na našej dedine nepáči, hoci tu máme všetko od lekárne až po drogériu, na skok do okresného mesta kde je nákupné centrum, Tesco a podobne, ale chýba mi tu nejaké vyžitie, keď sa nudím nemôžem si len tak ísť na kávu, lebo nie je kam a kvôli káve ísť autom do mesta sa mi zrovna nechce. Áno, máme výbornú polohu, na skok do Čiech, do Rakúska, do BA, ale tiež je to nejaký čas strávený za volantom, nie pár zastávok MHD a som kde chcem.

katrin21
19. sep 2024

@ninusa221 ja poznam Nitru od mojich asi 10rokob, zije mi tam sestra, studovala som tam VS .. mne sa pacila a paci. V BA mas aky kopec na lyzovanie? Su tam pekne zakutia, casti Nitry, je tam divadlo, pekna promenada popri rieke, Zobor na turistiku, blizko rozne moznosti na vylety... za mna fajn.
Kazdemu vyhovuje ine. Ideal nebude nikde.
Za mna v NR akurat fukalo dost.

Co sa tyka dediny- ja byvam na dedine co je hned za mestom a taxikom som do 5 min tiez doma... a realne ucim na skole v meste, takze vidim, ako chodia deti zo skoly a do skoly...😉

ninusa221
19. sep 2024

@katrin21 ja nevravim nič o BA v Nitre reálne nič nemáš v okolí keď si porovnaš BB kraj. A koľko platíš za Taxik keď tak ?

ninusa221
19. sep 2024

@katrin21 a ja tu študujem takže viem že vyžitie je tu júla bodov aké výlety v okolí ? Žiadne…

katrin21
19. sep 2024

@tvoj nazor ti neberiem, ja ho mam iny ..
Aj na cele mesto. Ty ako.studentka mas mozno ine priority ako clovek s rodinou a mozno ine zaujmy...
Od Nr mas kusok Beladice, Polny Kesov ...atd atd
Do hodiny mas kadeco dostupnost.

Inak taxik stoji 5e, v meste 3 , ziadna tragedia, nechodime s nim , max.tak 2x za rok...

ninusa221
19. sep 2024

@katrin21 do hodiny máš bb Zv kde sa dá kultúrne vyžiť nevravim o diskotékach lebo na ne už nechodím… v BB kraji máš oveľa viac možnosti ako v Nitre. Reálne čo poznám ľudí tak všetci sa chodia lyžovať a kúpať do BŠ😂 poľný kesov je onicom a je dobre predražený.

dobryden
19. sep 2024

Modra je pekne male mestečko.

bloger
19. sep 2024

Zvolen

hanaxxx
19. sep 2024

@ninusa221 co ja vidim, tak prave naopak. V dedine chodia deti same do ZS, starsie same autobusom na strednu skolu do mesta. Rodicia ich odvezu v pripade, ze idu tiez oni do prace do mesta. Tu v meste mame kazdy den od 12stej do 16:30 zablokovane parkovisko pri bytovke, lebo rodicia chodia deti vyzdvihovat zo ZS.

slniecko5
19. sep 2024

Čím som staršia, tým viac sa mi zdá, že domov je o ľuďoch a vzťahoch, nie o lokalite. Môžeš si vybrat top kombináciu a nenájsť tam domov a naopak. Je to lotéria.

katrin21
21. sep 2024

@ninusa221 kesov je super akvapark pre rodiny.. je to vec nazoru.

nurielka
23. sep 2024

Za mňa sú všetky krásne, dôležité ako si to nastavis v hlave, som z KE, pár rokov som žila v BA, krásny je aj život po Tatrami, aj na dedine. Dôležité je, že tam chceš byť, si s blízkymi a to k šťastiu stačí. Šťastie nie je o Tom, či žiješ v meste či na dedine. Detstvo a prázdniny som mala na dedine, niečo úžasné, kopec zážitkov a takisto mesto, v mladosti kopec zábavy s mladými a diskotéky, čím som staršia tým chcem viac ísť na dedinu, mám vzťah k prírode, tam kde je tvoja rodina tam nájdeš svoj domov. Hoci aj na opačnom konci sveta.👍

romanadam1626
23. sep 2024

Martin, Trenčín

sidicek
23. sep 2024

Ja si neviem predstaviť ísť do nejakého malého mesta, kde nikoho nepoznám.

ixayxa
23. sep 2024

Trenčín, Piešťany, Košice. Som z Prešova, študovala som v Bratislave.

ovecka31
23. sep 2024

Banska Štiavnica..ved to je blizo aj zvolen..aj BB.. Je tu pekne..krasne.. 😀 co si viac priat.. Nie je to nejake hekticke ( okrem leta ale to sa da zvladnut) 😀 takze ideal ..

tinatitti
23. sep 2024

Ja žijem momentálne v Zv, v BB som študovala strednú aj vysokú. Pochádzam z Brezna a za mňa najkrajšie mesto a aj najlepšie na život je Brezno. Krásna je aj BS. Pekných miest je veľa.

adrianap83
23. sep 2024

Sama si si odpovedala. Tam Ti bude najlepšie, kde nebudeš sama 🙂 jedno, či dedina, menšie, väčšie mesto, ak tam máš rodinu a priateľov.
Ale tak sama si musíš povedať, čo očakávaš, akú prácu chceš, ake vyžitie potrebuješ, aby si bola spokojná. Ťažko ta poslať do malého mestečka, medzi horami, keď by si najradšej cely týždeň sedela v divadle ....atď... Môžme Ti tu radiť, no ako sama vidíš, z diskusie, všade je super 🙃

nyusika
23. sep 2024

Senec
Blízko Bratislavy, Trnavy...na skok do Maďarska a Rakúska.
Je to okresné mesto, vďaka Slnečným jazerám celoročne perfektné možnosti na využitie voľného času.
A ideálne počasie - najviac slnečných dní v roku, štandard o niekoľko stupňov vyššie teploty.

Nevýhody - žije sa tu drahšie...

gabrielabydzo
23. sep 2024

@thirstymonk Kto na to nemá v živote to nepochopí.Pani môže len závidieť to ticho,pokoj na dedine.Konečne žiaden sused,ktorému hrabe.Žiadne trieskanie po schodoch a výťahom.Ja zas nepichopím seba ako som pre pána mohla žiť 45 rokov v meste.Máme dom,bazén,malá behá v pohode po vonku aj po zotmení.Nič nechováme ani nechceme.Načo aj.Takýto bezstarostný život si vie málokto predstaviť😊❤💗💓Iba tí čo ho žijú.A ešte vlastné rajčinky a papriky.Topka👍

prosimopomoc
23. sep 2024

Mne sa paci BB, Trencin, PB alebo Za

rommie
23. sep 2024

Ja som z malého mesta zo stredného SK, odišla som odtiaľ v 19 do BA. Nikdy by som sa do rodného mesta nevrátila, príde mi to tam v mnohom zaostalé, s tými čo tam ostali sme mentálne inde (nechcem tým povedať že lepšie alebo horšie ale proste sme inak nastavení, proste som si toho musela preskakat viac sama, bez rodiny, oproti tým čo ostali pri rodine ktorú majú vždy po ruke a mnohým aj doteraz vyhovuje žiť akoby mame pod sukňou, nie všetkým samozrejme). Sú aj takí čo ich obdivujem že tam ostali aby napr rozvíjali tú oblasť, pričinili sa o niečo a tak. Ďalšia vec je nemožnosť zamestnať sa v tom čo som vyštudovala. Po pár rokoch v BA som sa presťahovala do Nitry (dom v okrajovej časti), mám muža z Nitry, ale žil dlhé roky v ČR a on hovorí že tu sú najhorší ľudia na Slovensku :D neviem prečo, ja nemám vôbec zlý pocit z nich. Nitra mi vyhovuje, veľa možností v každej oblasti života, okrem toho zamestnania, mám tu málo možností, na to by bola lepšia Bratislava. Tam zas zhon, úplne mi stačí 20 min ísť cez mesto v špičke keď nesiem syna na krúžky. V BA by to bola kľudne aj hodina. Kúsok lepšie čo by som si vedela predstaviť je Trnava. Krásne mesto, blízko BA do práce, konkrétne pre mňa aj v okolí Trnavy viac práce. Ale už by som nemenila, Nitru beriem ako definitívu, ale nikdy nehovor nikdy.

evkatk
23. sep 2024

Najlepšie sa mi osvedčila dedina blízko KE. Na nákupy blízko, do škôl aj za kultúrou. Máš svoje súkromie, kľud a v prípade dvora a záhradky aj trochu zelene. V prípade únavy, skvelý relax. za ktorým netreba cestovať. Môžeš mať tam bazén, výrivku, čo len potrebuješ v horúčavách. V prípade vylepšovania finančnej situácie v budúcnosti môžeš vylepšovať bývanie aj roky podľa potreby. Vyrastala som v KE, aj deti som tam mala, no všetko sa zmenilo odchodom z KE. V meste sa len stereotypne prežíva každý deň. Tak aspoň vo vlastnom dome (v podstatne lacnejšom, priestrannejšom a možná aj luxusnejšom ako v králikárni v meste). po práci sa dá sadnúť na terasu s kávičkou a odpočinúť si. Deti sa majú kde hrať, môžu byť kedykoľvek vonku na dvore či v záhradekde, môžu sa tam sami hrať aj s kamarátmi. Vždy na očiach rodičov, ktorí na mestských ihriskách len strážia svoje deti. Bábätko v kočíku bolo počas tepla stále vonku a skvelo spalo. A čo v meste, nedajbože v bloku? Dedina blízko väčšieho mesta je O.K., ak je tam dobrá dochádzka, prípadne tam zachádza aj MHD. Nie je pravda, že drogovanie, atď je samozrejmosťou aj na dedine. Nie je tak. keďže sa zam všetci poznajú a väčšina má vzájomné príbuzenské vzťahy. Mládež má prirodzené zábrany vystrájať. Ešte tam platí: "Co povedia ostatní, príbuzní, resp. farár?"