Ktoré náboženstvo je to pravé?
Dnes som taka rozbehnuta...dokoncila som bakalarsku temu "Manzelstvo v islamskom pravnom systeme"...po prestudovani vsetkej moznej dostupnej liteatury som zistila, ze aj oni, aj zidia, aj my krestania (monoteisticky)vyznavame jedneho Boha..len my, tri nabozenstva, ostatne to maju inak.....tak ktorého Boha potom?..toho istého?..a preco sa nenavidime, ked Boh je len jeden...a este nieco..mna nasi pokrstili, tak som krestanka, nedali mi na vyber..do kostola nechodim, lebo mi je zle, ked idem okolo a stoja tam zlodeji,klebetnici, zli rodicia, ktori sa tam prisli co?vyspovedat z hriechov a zivot ide dalej?...ja stale nechapem, ci je horsi ten, co do kostola nechodi a zije slusny zivot...ci zid,krestan,moslim, alebo ten, kto robi zle, ale si ide potom pre "odpustok"., ci ako sa to vola....
@adsumus Hmm, teraz bez ironie, ale naozaj sa pokladas za taku taoistku aby si vedela rozlisit co je taoisticke a co nie? Alebo je to skor co by si si priala mat take podal tebe 🙂
Ja chapem, ze osobne preferencie tam nevdojak lezu kazdemu, ved aj Holmes Welch tvrdi ze: "It is a famous puzzle which everyone would like to feel he had solved."
matkou/Matkou/Zdrojom/Matkou Zemou/Tajomnou matkou sa podla mna mysli podla mna ta cast Boha/Zroja, ktora reprezentuje Jin kvalitu v jej zakladenej podobe, zakladnosti, temnosti, detskosti, z ktoreho to vyviera. Nevidim na tom nic strasidelneho.
Naproti comu "ten tvoj" oblubeny preklad toho ako: Great Tao je nieco uplne uplne ineho? Ved to je to iste, hlavne s prihliadnutim ku kapitole 6, ktora to popisuje
Mysterious female
The Valley Spirit never dies
It is named the Mysterious Female.
And the doorway of the Mysterious Female
Is the base from which Heaven and Earth sprang.
It is there within us all the while;
Draw upon it as you will; it never runs dry. (chap. 6, tr. Waley)
vysvetlenie:
Like the above description of the ineffable Tao as "the mother that rears the ten thousand creatures", the Tao Te Ching advocates "female" (or Yin) values, emphasizing the passive, solid, and quiescent qualities of nature (which is opposed to the active and energetic), and "having without possessing". Waley's translation can also be understood as the Esoteric Feminine in that it can be known intuitively, that must be complemented by the masculine, "male" (or Yang), again amplified in Qingjing Jing (verse 9-13). Yin and Yang should be balanced, "Know masculinity, Maintain femininity, and be a ravine for all under heaven." (chap. 28, tr. Mair)
Vacsina aj naglickych prekladov preto tam nejak tu materskot ma,napr. nourishing mother (preklad z www.taoism.net) alebo Mother (Tao) a mnohe ine z podobnych http://terebess.hu/english/tao/_index.html
Ako nehnavaj sa ze to hovorim ale javi sa mi ze o tom prilis nemas informacii a v opozicii akoby si chcela byt iba z principu. Ale samozrejme rada podebatim, ak by boli nejake argumenty naozaj k veci.
@adsumus Vieru mam, pomenovavat to nepotrebujem, ani zaradzovat do skatuliek a davat tomu nalepky. Nie je to ziadna konkretna cirkev ani sekta ani nic podobne.
Dolezitejsie pre mna su vzdy skutky daneho cloveka a hlavne zivost viery ako takej a k comu vedu v praxi. Preto na nete je to casto iba velmi zlomkovite, tam na druhom sa neda toto vidiet.
Niekedy aj ten co si o sebe mysli ze je ateista, nakolko ho pomylili skatulky cirkvi, moze byt v skutocnosti clovekom (zijucim podla) viery, ani Boha nemusi k tomu potrebovat.
Ale napr. tu v poslednom case spominane krestanstvo alebo aj taky taoizmus su jedny z tych co su mi blizke.
A ty?
@horana1 ja nechcem byť v opozícii, zasa ideš do hodnotení znevažujucich len nemám tolko času vypisovať celé state, proste ten preklad anglický je iný ako ten slovenský, ten anglický sa mi zdá viac v sulade s taoizmom ako ten slovenský (bez toho aby som sa považovala za odborníčku na taoizmus) a je veľký rozdiel ked sa píše o matke a o tao, to musíš hádam aj sama uznať.
@jaron hmmm... no zhodneme sa urcite na tom ze v tomto zivote nebudeme nikdy schopni pochopit vsetko a ani vsetko vysvetlit.. a este asi v tom ze ak ti viera v to ze jezis je vynimocny dava to co pre svoj zivot potrebujes tak si to nechaj.. len skusim este ze ci by sa nedalo aj na niecom inom zhodnut: urcite by som si nikdy nedovolila tvrdit ze jezis bol klamar a pomatenec pretoze to co o sebe tvrdil beriem len ako metaforu a nie uplne doslova. to ze je baranok ale aj to vsetko ostatne by som brala ako este vacsiu metaforu. mna na mudrych knihach najviac bavi lustit tie skryte vyznamy slov.. jezisa by som brala mozno ako nejaku bytost ktora napriek tomu ze nemusela prisla na zem lebo chcela ludom pomoct aby zili spravne ale aj tak si myslim ze nebol taky jediny.. musim sa nad tym este viac zamysliet.. 🙂
@adsumus Nemusis vypisovat state, kludne napis svoj nazor ako to vnimas a ako to na teba posobi, ak chces, ja ti len pisem svoj, tieto diskusie beriem ako rozptylenie, nijak vazne. Ani spoludiskuterov nehodnotim podla toho ci veria na mimozemstanov alebo co.
Hodila som ti tam link aj na desiatky ANJ prekladov Tao Te Tingu, aby si videla ze kazdy je iny, vacsina s "matkami" niektore dokonca v spojeni Tao-matka, pretoze jeho zaklad napriek tomu ze je vyrovnany je pre nich - podla mna - akoby skor zenskej kvality, viz ten vers 6 co som ti zacitovala teda po anglicky ked to mas radsej, aj s vykladom, ale ked ti to vadi, a dokonca ta to desi , ako si sa vyjadrila, tak som sa len snazila prist na to, ze preco.
Ja ta predsa nechcem presvedcit ze moje videnie je spravnejsie, len ze mne sa to jednoducho navzajom doplna, tebe vylucuje "moje ponímanie taoizmu sa uplne vylučuje s týmto prekladom" - chcela som teda vediet ake je tvoje pojatie, nie citovanie, ale vlastnymi slovami, ako chapes celu tu stat a v com je ta diametralna odlisnot, kedze si sa hned tak vyhranila.
Prehlasit ze anglicke su lepsie ako slovenske je myslienkova skratka nemajuci realny zaklad, uz z principu nemozu, niektore mozno ano, ine nie a opat je to skor vec nazoru a museli by sme byt minimalne Lao´C aby sme vedeli ako to skutocne myslel. Aj tie "nase" (ako cechoslovacka to beriem dokopy aj s cechmi) prekladali vynikajuci sinologivia, ktori si v nicom nezadaju so svetovymi.
Napisala si mi ze moje prispevky na teba posobia ako New Age a spol. , hoc ja poriadne ani neviem co to obnasa byt new-ageak, len matne, anjelske nauky fakt nemusim, takze fakt nechapem na zaklade coho...ale je fakt ze ked je niekto veriaci, tak mozno (?) nezvykne experimentovat, pytat sa, studovat, mozno v tomto som ina a potom posobi nekonzistentne, ked sa nevie spravne zaradit do existujucej skatulky, co teda spolocnost akoby vyzadovala, resp. ty to vyzadujes ako kriterium serioznosti, hoc sama si vlazna, hmmmm.
Ja ti napisem ako na mne posobia zas tvoje prispevky, akoby v strachu, obrannej pozicii neustale, akoby tu boli nejake osidla a niekto sa ta snazil nachytat, nalákat do nich. Vyrazy "mna si nepresvedcila o nicom" - ale ja som ani nechcela, piseme si predsa len navzajom svoje pohlady.
@trisssha určite Ježiš stojí za to sa viac nad ním zamyslieť a je toho veľmi veľa na ňom na zamyslenie.
Pre Židovský národ nebol baránok len nejaká metafora, ale bežná rutina obradu obetovania (kresťanstvo vychádza zo židovstva). Obetovanie ako predobraz skutočného Baránka, ktorý mal prísť. Zvláštny a nevídaný Boh, ktorého si nie je potrebné obeťou zmierovať, nakloniť na svoju stranu, pretože vzťah nebol nikdy narušený z jeho strany k nám, ale z našej strany k nemu. On vyvíja iniciatívu, z jeho strany prichádza riešenie problému, on sa stáva obeťou, Baránkom. On má väčší záujem o večnosť s človekom, ako nevedomý človek sám. Ako pravý rodič (stvoriteľ), ktorý berie aj zodpovednosť za svoje deti.
@horana1 vidíš s tebou sa nedá diskutovať normálne, zasa tam máš hodnotenie mojej osoby, že si myslím, že ked nie si v škatulke, tak to považujem za znak neserioznosti, vobec to nie je pravda, to sa ťažko diskutuje, ked ty miesto odpovedí ideš do hodnotenia pýtajuceho sa a ten sa musí vyvinovať, a nie nemám pocit, že ma chce nekto nachytať, nie som ani paranoidná, nevieš s tým prestať? niečo s tým rob, lebo to kazí diskusiu uplne. 😝
@trisssha Mne sa Jaronove vysvetlenie tentokrat vcelu paci a suhasim s nim - aj ked v minulosti si pamatam, ze som aj nieco s nim nesuhlasila (to len na vysvetlenie aby ma niekto neobvinil ze som nejaky jeho tajny fanusik, lebo tu uz je mozne fakt vsetko 😕 ), toto je vsak vcelku trefne a podla mna nie je na to co reagovat, podla mna takto to beru aj krestania.
@adsumus "Ta energia" sice neviem presne na co narazas, ale snad je to ta zivotna sila, ktora ma v mnohych tradiciah mnohe mena, (cchi, ki, prana, ziva, zivotna energia, bozska energia, bozi dych...) ked zostaneme pri cinskej je to cchi, zivotna sila. https://cs.wikipedia.org/wiki/Čchi pozri si najprv na wiki definiciu a vztah k taoizmu. Nechce sa mi prsty drat 😉
@trisssha ja tomu až tak nerozumiem, čo vy dvaja píšete, pre mna je Ježiš boží syn a jeho učenie to, čo sa snažím nasledovať, čo ma hlboko oslovuje a teší, považujem ho za naozaj niečo božske tu na tomto svete našom hrbolatom. detaily ale moc neriešim. dáko to nepotrebujem pitvať, respektíve mozog končí v určitých miestach čo sa nabožka týka a tak to neriešim, aj ked rada si prečítam kto čo a ako si myslí alebo cíti, teraz čakam na tie energie od horany, ale začínam šípiť, že sa nedočkám asi. 😅
@adsumus Ja s tym suhlasim. Zivotna energia je pocit zivosti v tele, je to nasa sila, nieco bez coho by sme boli mrtvi, co ozivuje nase telo. To co si si mala precitat su dva odstavce, nebud lenoch. Urobim ti vycuc:
"Čchi má dvě složky, jin a jang, jejichž vzájemnými proměnami se zabývá kniha I-ťing.
V čínské kosmogonii vzniká svět z ničeho, Wu-ťi (nevyděleného), z něhož spontánně, bez vnějšího popudu počíná Tchaj-ťi (Velký předěl), jež plodí jednolitou, prvotní čchi, v níž jsou jinová a jangová složka promíšené, homogenní.
Jak uvádí Tao te ťing, základní kniha taoismu:
"Tao plodí jedno,
jedno plodí dvě,
dvě plodí tři,
tři plodí všechny věci"
Výkladů mnohoznačného staročínského textu je mnoho, často se ale shodují v tom, že „dvě” zde znamená jin a jang, a tři znamená trojici „nebe”, „země”, „člověk”."
z ineho zdroja
"Taoisti kladú dôraz na význam uchovania "troch pokladov" ľudského života: esencie, energie a ducha. Tieto tri súčasti sú neoddeliteľné a vzájomne závislé. Žiadna z nich nemôže existovať bez ďalších dvoch. Esencia (ťing) sa spája s tvorivosťou a zo základnými telesnými funkciami, vrátane rozmnožovania. Energia (čchy), životná vitalita sa spája s pohybom a silou. Duch (šen) je spojený s vedomím, intelektom a duchovnosťou.
Tieto tri elementy musia byť udržované v rovnováhe a súlade. Obzvlášť dôležitá je čchy, lebo pôsobí na oba ďalšie elementy. Preto taoisti vyvinuli mnoho spôsobov zameraných na ovládanie a uchovanie čchi (rôzne pohybové cvičenia a podobne). "
Pytas sa na moj vyklad. Co tam navykladas, bud to takto citis, alebo nie. Niekto to citi aj bez cvicenia, iny napr. ked zacne cvicit, pochopi. Ked ti vyhovuje iny koncept, ked je ti iny popis sympatickejsi, nech sa paci, mne to vobec nevadi.
Je to nieco ako Boh, ako ho vysvetlis? Je to len koncept, nie je? Ako ho dokazes niekomu kto sa ta nan pyta?
Konieckoncov aj podla taoizmu si svoju castu musi najist kazdy sam a nemusi byt uplne zhodna.
viem ze je to sucast nabozenstva ale nejako som nepochopila vyznam obety barankov. moje mozgove kapacity koncia pri chapani ze niekto obetoval svoje stastie aby pomohol druhym ale ked sa zacalo hovorit o barankovi tak som uz stratila nit ☹ asi si musim chvilu oddychnut.. vcera mi mama doniesla stare casopisy a bulvarne noviny tak si idem precitat kym sa deti nezobudia ze preco sa adela rozisla s modrovskym..
@trisssha ide o obetný starozákonný (pred príchodom Ježiša) systém, kde Židia pravidelne obetovali zvieracie obete za svoje hriechy. Pochopenie si vyžaduje trochu viac nahliadnuť do dejín Židovského národa a štúdium tohto systému, ktorý bol dosť zložitý (jeho kontext, historické pozadie, kultúrne pozadie atď.) V histórii prinášali mnohé kultúry zvieracie a dokonca i ľudské obete. V tomto nebolo Židovstvo iné, avšak v zmysle bol veľký rozsdiel - nešlo o obete, ktorými si mali ľudia zmieriť a udobriť rozhnevaného boha, ale o obete, ktoré symbolizovali hrôzu hriechu, mali mať výchovný charakter, že za "moje zlo musí zomrieť niekto iný, nevinný, aby som ja mohol žiť. Zároveň to mal byť predobraz toho, že raz príde zasľúbený Mesiáš, skutočný "Baránok", ktorý nevinný zomrie za viny ľudstva. Kto Jeho vierou prijíma, má večný život. Zároveň Jeho prijatie mení život človeka (dôsledkom sú dobré skutky, nie ako snaha získať si nimi Božiu lásku a spasenie, ale ako dôsledok prijatia Božej lásky a jeho spasenia).
Neviem, či je to aspoň trochu jasnejšie, či teraz ešte viac choatickejšie. 🙂
@trisssha zvieratá sa kedysi používali ako obety za hriechy ľudí. Jednoducho vysvetlené, že ak niekto niečo spáchal, svoj hriech zmyl tak, že akoby sa hriechy preniesli na obetované zviera a toto zviera sa zabilo ako obetný dar. Samozrejme toto vykonávali kňazi so všetkými obradmi. Takže takto prenesene sa dá chápať obeta Božieho syna, keď sa sám stal "baránkom Božím". Ono všetky súvislosti, ktoré chceš pochopíš, keď si začneš čítať Starý zákon, Nový zákon...
@jaron ma predbehol o pár minút, ale nevadí 🙂
@0silvia0 @jaron citala som stary aj novy zakon ale toto mi nejako uniklo.. to naozaj znamenalo ze sa hriechy preniesli na niekoho nevinneho a preto bolo treba to zviera zabit? tak to si uz odteraz nekupim ani ziadneho cokoladoveho velkonocneho baranceka.. 🙂 toto som naozaj nevedela, dakujem vam za vysvetlenie 🙂 prave citam v evite zase nieco k tejto teme, ach jaj..
@trisssha tie hriechy sa určite na to zviera nepreniesli, bol to len symbol, predobraz, avšak na Ježiša sa už preniesli (teda aspoň tomu ja a kresťania veria). V dôsledku toho zomrel na kríži skôr, ako bolo bežné. Nezniesol tiaž hriechu - absolútne odlúčenie od Boha Otca.
Boh je na začiatku obviňovaný, že jeho vláda je diktátorská, nespravodlivá... to narušilo dôveru bytostí voči nemu vo vesmíre (i na zemi). Dôveru nie je možné získať si mocou (keby áno, nemali by sme tu zlo, ale ani slobodu). Na kríži dokazuje, že kde až je ochotný ísť pre záchranu človeka a zároveň zotiera všetky falošné obvinenia na svoj charakter - Boha sa nie je treba báť, Bohu môžeme dôverovať, Boha je možné milovať.
@horana1 tak ja doplním tvoj zdroj, poprosím ešte raz dávaj zdroje, nech zbytočne nestrácame čas. Asi takto by sa mi páčilo.
Taoisti kladú dôraz na význam uchovania "troch pokladov" ľudského života: esencie, energie a ducha. Tieto tri súčasti sú neoddeliteľné a vzájomne závislé. Žiadna z nich nemôže existovať bez ďalších dvoch. Esencia (ťing) sa spája s tvorivosťou a zo základnými telesnými funkciami, vrátane rozmnožovania. Energia (čchy), životná vitalita sa spája s pohybom a silou. Duch (šen) je spojený s vedomím, intelektom a duchovnosťou.
http://sacmystery.tripod.com/taoizmus.htm
Trochu dosť okultný zdroj,aspon teda pre mna, bavíme sa o náboženstvách, nie o okultizme.
A inak mna zaujímaju ako tieto veci vnímaju sami taoisti, nie čo kto o nich napíše, to je skreslovanie, chápeme. A nemusíš ani cele state kopírovať postačí tvrdenie a zdroj, či to už asi veľa ba som chcela? 😨
@trisssha ak ti možem poradiť, hladaj informácie z priamych zdrojov katolickej cirkvi, prečítaj si Evanjelium podla Tomáša o živote Ježiša Kritsta. http://www.kpkc.sk/sites/default/files/dokument...

@horana1 ak to nie je tajne, ktorá viera je tvojmu srdcu blízka?