Ktoré náboženstvo je to pravé?
Dnes som taka rozbehnuta...dokoncila som bakalarsku temu "Manzelstvo v islamskom pravnom systeme"...po prestudovani vsetkej moznej dostupnej liteatury som zistila, ze aj oni, aj zidia, aj my krestania (monoteisticky)vyznavame jedneho Boha..len my, tri nabozenstva, ostatne to maju inak.....tak ktorého Boha potom?..toho istého?..a preco sa nenavidime, ked Boh je len jeden...a este nieco..mna nasi pokrstili, tak som krestanka, nedali mi na vyber..do kostola nechodim, lebo mi je zle, ked idem okolo a stoja tam zlodeji,klebetnici, zli rodicia, ktori sa tam prisli co?vyspovedat z hriechov a zivot ide dalej?...ja stale nechapem, ci je horsi ten, co do kostola nechodi a zije slusny zivot...ci zid,krestan,moslim, alebo ten, kto robi zle, ale si ide potom pre "odpustok"., ci ako sa to vola....
@adsumus ako veriaca, by si nemala mat pochybnosti o tom, ze okrem fyzickej stranky zivota, tej materialnej, uchopitelnej je aj ta duchovna, ktoru je tazko merat pristrojmi. I ked energia nasho tela byva v medicine merana a to dost casto -EEG, EKG, Squid (magnetometer) - pouzivany hlavne v MRI, to ale asi tiez nie je dost dobre kedze teba zaujima "ina" energia
Pokusy v kantovej fyzike ti asi tiez nic nebudu hovorit ...
To, ze ty nie si schopna citit/vidiet energiu este z teba nerobi tu normalnu a ostatnych, ktori to dokazeme tych nenormalnych, dokonca povazujucich sa za spasitelov.... Ja neviem ani malovat, ani nemam hudobny sluch, vsetci co to dokazu su teda z mojho pohladu dusevne postihnuti, potrebujuci pomoc psychiatra, kedze dokazu nieco, co ini nie. Zaujimave ...
@adsumus ďalej si písala o sebe, ale v prvej vete sa mi snažíš nahovoriť, že predsa len tú závisť podvedome môžem cítiť. Asi mi neveríš, ale s touto vlastnosťou som sa už dávno vysporiadala a nepestujem ju vo svojom vnútri. Závidieť sa neoplatí, treba sa učiť naopak ľuďom dopriať, hoci aj ten plný košík dubákov, aj keď je to iste pre mnohých ľudí nadľudský výkon, myslím to dopriavanie 🙂
@adsumus ty fakt nepochopis, ze niektore veci su nemeratelne a casto krat aj tazko vysvetlitelne. Co citis, ked sa pozries na svoje dieta? Pravdepodobne lasku, ktora zaplavi cele tvoje telo. Ked sa ta ale spytam, aby si mi tento pocit opisala, zistis, ze to nebude take lahke, niektori ludia su lepsi v opisovani, kniektori horsi, taktiez to inak budes citit ty, inak ja a inak dalsich 20 ludi i ked stale pojde o pocit lasky, mozno budes schopna opisat odkial vyviera tento pocit ale s tvojimi "neschopnostami" pravedepodobne asi ani to nie
Ako citim energiu? Zalezi, ako daleko je jej zdroj a aky je silny. Ked je zdroj energie velmi blizko citim energiu ako mravcenie, teplo az horuco, ako citim auru? Cim viac sa blizim k telu tym viac citim akokeby neviditelny odpor, cez ktory mi prechadza ruka Mas pocit, ze teraz chapes ako citim energiu? Pravdepodobne nie.
@adsumus ja netestujem ziadne energeticke polia, to ze citim energiu zo mna este nerobi nejakeho testovatela.
Ako vidim, uz sa tu zase budeme motat dokola, pretoze sa vraciame k mojmu prvemu prispevku dna. S tebou je akakolvek diskusia marna. Na akukolvek temu. Ja len dufam,ze si za "zivenie" diskusii platena a v beznom zivote sa spravas normalne.
@sisaka chápem, som nenormálna a podplatené, ked sa vypytujem na energie, as ije to nejaké tajne učenie, aj take su, už ani nemuknem, aby som náhodou nekazila energie.
@0silvia0 ty si mi vysvetlila jednu vec, ktorá mi vrtala celý život v hlave. Ako to myslia ludia, ked povedia, že v dobrom ti závidim, v dobrom. Ja som sa vždy čudovala ako sa teda závidí v zlom a teraz to chápem, závisť ma dve polohy, jedna je, ked chceš mať to, čo iný, to je asi v dobrom a druhá je, ked nechceš aby ten druhý niečo mal, to je v zlom. Je to tak? Mna ta druhá možnosť nikdy nenapadla, aj ked to možno nekomu dojde čudne, dufam, že nie. A nemyslela som ty, teba konkretne, ale ty ako hockto, nechcela som ti nič podsuvať, ty musíš vedieť ako si na tom so závisťou, ja to neviem a nedovolím si o tebe tvrdiť, že závidíš alebo nezávidíš, beriem ako fakt, čo napíšeš.
A ináč, ženy vy asi veríte aj na karmu, že? Treba dobre robiť, aby sa mi dobre vrátilo a zle netreba robiť, aby sa mi zle nevrátilo, to je dnes dosť populárny názor. Každu chvilu sa niekto ohána karmou, ved ty počkaj karma je zdarma a podobne porekadla novej doby, čo hovoríte.
Uz som sa vcera nestihla zapojit, ale ohladne toho videnia energii, co sa tu preberalo, len odrazkotvite:
-vsimla som si ze pre niektore (nemenovanu) je prave ten zrakovy vnem akoby vylucny,akoby nadradeny ostatnym, je fakt ze dnes to k tomu zvada sme zrakova spolocnost, vsetko musi hlavne dobre vyzerat, obalom si nas ziskaju viac nez cim inym, v clankoch same obrazky, velmi posilujeme vyznam obycajneho zrakoveho zmyslu na ukor ostatnych a preto sme nan citlivy, aj jeho prebudenie k jemnejsim urovniacm berieme citlivejsie nez ine zmysly, hoc ich postavenie je rovnake... teda dokazala by snad este mozno s prizmurenymi ocami akceptovat ako moznu nejaku formu "jasnocitu" ci inych zmyslov, povedzme sluchu, kde clovek akoby "pocuje hudbu sfer" (a je potom vyborny skladatel) alebo raz ci trvalo komunikovat s anjelmi ako napr. P.Maria ktorej sa prihovoril anjel pred tym co pocasa Jezisa a vsetci naokolo ju pokladali za blazna ale aj mnohe ine postavy Biblie, ci potom neskor deti ktorym sa prihovorila p,maria uz "odninakial" pri prilezitosti roznych proroctiev, ci ini krestanski svati ku ktorym prehovaral Boh...alebo aj bezni ludia, ktori maju tzv. "intuiciu" a zda sa im to bud ako priamy hlas ktory im radi alebo vnuknutie. Vsetko este vie akceptovat, ale zrak "uz je moc". Predstava akehosi Nea z Matrixu, ktory zrazu uvidi "Kod Sveta" ci "C(i)ary sveta" (ako to bezne nazyvaju samani), na nejakej urovni ako funguje realita, teda nie inej, ale trochu posunutej oproti tej uzkej - vyseku do ktoreho sme sa ukotvili narodenim sa do urcitej spolocnosti (napr. poukazy na to ze v minulosti vraj ludia nevideli urcite farby, nemali na ne slova...), ci uz symbolicky - len rozumiet (vidiet do toho) - su mu nejake veci "jasne", alebo priamo jeho zrak je schopny vidiet energeticke polia a prudy, je uz pre podaktroych "cez ciaru".
-ako takto: moze to existovat a existuje to. Niekedy to moze byt znakom aj chobory, kedy sa to prejavi ako subezny znak celkoveho poklesu vitalnych sil a s tym spojenej citlivosti (popisuju to mmch aj mnohi ludia na prahu smrti). to som uz aj pisala, ci naopak to do chobory vyustit, nemam cas to teraz hladat, ale niekto to zrazu nadobudol po nejakej silnej udalosti, soku, uraze, a ked s tym nevie pracovat a si to clovek nedokaze "vypnut" a nafasuje take, nezriedka sa ako nasledok toho zblazni. Alebo vela deti to este ma, kym sa im to neuzatvori, vidia hlavne v noci "duchov", maju "imaginarnych" kamaratov...
-na vselijakych tych kurzoch co za to beru peniaze a akoze to ucia su:
- 99perc. podvodnici nestitiaci sa uz ozaj nicoho
- niekto kto napoly vie a potom to ma za nasledok ze sa nestane bud nic (pre tych silnych), tych slabych moze rozhasit a poskodit im
- tato schopnost ako aj vyzera snad fantasticky sa netreba nejak ucit (preto su kurzy zbytocne), na co by to komu bolo, ked nevie co s tym? Len na otravovanie, resp. zbytocne dalsie rozptylovanie. Preto a to ma nahodou krestanstvo, ale aj mnohe ine smery nema to totiz jedine z tych velkych napr. Budhizmus je taky, ze varuje pred tym, resp. to naformuluje ze su to veci od diabla, aby tomu ludia dali pokoj. Lebo vyvinut sa duchovne sa da velmi dobre aj bez tejto a inych sprievodnych schopnosti, ktore sa niekedy v priebehu duchovneho vyvoja objavuju (a inokedy nie). (Niektori to maju "zasluzene" - tzv. ako prejav vyvoja a tym je to potom schvalene aj oficialne a su prehlaseni za svatcov, rozumenu ucinku a vedia pouzit, ale vacsina nievie co s tym a to sa potom ich hantyrkou oznacuje ako pomyleni, posadnuti...)Vacsinou to ludi rozptyli a oni sa k tomu primknu a dalej sa zastavia. A toto nie je ciel vyvoja. Preto dobre robia, ze pred tym varuju ako takym, ze chciet to len pre to same. Deje sa to aj mnohym joginom napr. ale oni to cielene prehliadaju a idu dalej a ono to za cas zmizne, resp. pretransformuje sa do toho ze clovek ma z toho tu mudrost, ale sila, ktora to videnie umoznovala uz sluzi vyssiemu ucelu.
Ad karma - opat, nic "bombasticke", vo fyzike plati zakon priciny a nasledku, nemoze byt akcia bez reakcie, to plati aj pre energie. Pre vsetko vo vesmire. V Krestanstve je to zname ako Bozie mlyny melu pomaly ale isto. A Jezisove: "Hovorim vam neodidete odtialto kym nezaplatite do posledneho haliera". Deje sa mnoho nepravosti, mnohi grazli si ziju do konca zivota v klude a bohatstve. Ci im to Boh zrata v pekle alebo sa budu musiet opat narodit, su vsetko len koncepty. Nefixovat sa na to, ale makat ako najlepsie vieme.
Ked niekto pouzije hinduisticky koncept na to ze su tisicky zivotov a ma predsa kopec casu napravat, vyusti to do lenovosti.
Ked je niekto materialista a mysli ze na nicom nezalezi, je len 1 zivot a ziadna zodpovednost, tak si uziva bez nasledkov.
Krestanstvo v dobrej viere reinkarnaciu vyskrtlo preto aby sa ludia snazili, v istom zmysle mamelen ten jeden zivot, nakolko napr. taoisti hovoria ze ked si clovek nezuslachti dusu do isteho stupna, zomiera naveky, ked to stihne, moze dalej sa bud ocistovat, ale prezit, ale nie je to automatika.
Skratka namiesto toho ci sa fixova ci je spravnejsie nebo/peklo/raj (co je z pohladu vedy ked by sme na to sli prisne racionalne tiez rovnaky ulet) alebo opakovane zrodenia, je lepsie nad tym nedumat a zit najlepsie ako sme schopni.
@adsumus to co pises su pre mna tie energie o ktorych ste sa bavili ze ak zo seba nejaku dobru alebo zlu energiu vysles tak presne tolko toho sa ti skor alebo neskor vrati. karma znamena pre mna skor nieco co sme si doniesli z minulych zivotov... z toho co viem a co som si teraz tak narychlo precitala o islame to vidim zatial tak ze mohamed schvaloval ucenie jezisa o laske a odpustani len to nebral tak ze jezis zobral na seba hriechy sveta a nevenoval tomu az tak vela pozornosti v korane ale zase moslimovia kladu vacsi doraz na lasku k rodicom, starsim a detom, odpustat treba ak chceme aby bolo aj nam odpustene... veri na anjelov a diabla tak isto len si pamatam zo skoly ze v tom boli este aj dzinovia, o tych si musim este nieco pohladat..
@horana1 ale čoby ja ti verím, že vidíš polia energeticke. ale som zvedava ako to vidíš, farebne, alebo čierno bielo a načo ti to je dobré, ako si k tomu prišla, to su zaujímave veci, nemusíš písať dotyčná, kludne ma označ, ja sa neurážam, ale opakujem, ak je to tajne nepíš nič, nieže mi napíšeš ako kolegyna, že tu chcem len diskusiu rozprudiť, ona má zas dotykový vnem energie, brnenie v prstoch a ťažkosti pri prenikaní bližšie k telu človeka, akýsi zavoj, ak som dobre pochopila. a aj to ma zaujíma aký je potom najvyšší stupen duchovne ho vyvoja, respektíve kde sa ty nachádzaš momentálne.
@adsumus Osobne ich nevidim, ale (niekedy) citim, ked sa zasustredim, ved uz to pisem x krat dokola, tak isto ako ze to nie je nic "fantasticke", citis to ako veeelmi mierne nieco zhustene, inokedy ako miernucko inak chvenie (tenziu). Nerada o tom hovorim nie preto ze by to bolo tajne, ale prave pre ludi ako ty, co su schopni z toho vyrobit bud senzaciu, alebo takeho cloveka povazovat za divneho. Nepokladam to za nic cim by sa bolo treba chvalit a nic co by malo v zivote zasadnejsi vyznam.
Co sa tyka videnia energii: laici doteraz beru ze vidime ocami co je vonku. Veda to pre jendoduchost tiez tak formuluje, ale nie je to zdaleka tak jendoduche. V ociach su miliony nervovych buniek a vysielaju signaly do mozgu. Fotony, ktore putuju okolo predmetu sa zalomia na sietnici a potom po istych chemickych operaciach, ktore prebehnu sa obraz zmeni na elektricky impulz. Tento je vysielany do mozgu. Obraz sa netvori pred nasimi ocami ale v nasom mozgu. Svetlo sa meni na elektricke signaly (energiu). Cely svet co vidime sa vsak tvori az v nas, nie ako nieco co existuje vonku - resp. to co je vonku je inak povedane len jednou castou nasho mozgu. Cely zivot sme tak akoby svedkami toho co sa deje vnutri nas. Obrazy, ktore vidime su iba kopiami predmetov ktore sa nachadzaju vonku, nie naopak. Nasa kolektivna zhoda ako ich vidime a do ktorej energeticky nevedome namontujeme kazde novorodene dieta a to potom vnima a vidi tak isto, neznamena ze niekedy, niektori mozu vnimat priamo, bez tychto konceptov, alebo s mierne inak posunutym "spektrom" toho co vnimat a ako vnimat. Uz aj vedci hovoria, ze to co normalne vnimame nie je svet, ale iba obrazy, projekcie ktorych vztah k skutocnemu svetu su stale nie plne popisane a su stale otvorene dalsiemu skumaniu.
@trisssha ja to tak nevidím, lebo napríklad aj tuná na MK, kopec ludí je večne rozhašterených a kopec si myslí, že len on ma pravdu a len on chce dobre každemu, ale nie je to tak. a potom sa to tu hemží karma sem karma tam, ale komu sa aka vráti, nikto netuší. okrem toho mi dojde divne robiť dobre veci zo sebeckeho dovodu,a by sa mi dobre vrátilo a nerobiť zle aby sa mi zle nevrátilo, ale kolkokrát človek ani netuší, ako to vypáli nakoniec. ale tak asi to neviem dobre vysvetliť.
@adsumus ked si uplne neuvedomujeme ci robime nieco dobre alebo zle tak sa to tak aj vrati ze nebudeme celkom vediet preco ( v tom su uz asi aj tie minule zivoty). nevidim nic sebecke na tom ze idem robit dobre aby sa mi dobre vratilo. ale je rozdiel ked si poviem ze idem robit dobre lebo chcem zaroven aj ostatnym dokazat ze mam pravdu lebo potom sa mi to vrati tak ze mi ostatni dokazu ze nemam pravdu.
@adsumus toto sa mi celkom paci.......tiez sledujem,ze vela ludi akoby "nechcelo zle" druhym z nejakeho strachu,ze sa mu to raz vrati....ale je to minimlane divne
a dalsia vec,nestaci v zivote iba nerobit zle a nepriat zle
casto pocuvame=nikomu som nic zle neurobil a ked som nepomohol,tak som neublizil....ale tiez je to minimalne divne vyjadrenie...lebo,ruku na srdce,kto to moze uprimne tvrdit?ved aj ked sa max snazime,vzdy nejaku chybu urobime a ublizime=chtiac,nechtiac tomu druhemu
a nestaci v zivote len "nerobit" zle...to je take sebecke
a nestoji nas to ziadne usilie
viac usilia a aj rozne tazkosti nas cakaju prave,ked chceme robit veci dobre a spravne...minimlane musime prekovavat casto samych seba,svoju lenivost,atd
raz som cital aod Budhu taky citat
...aj zlym ludom sa vedie dobre,pokial cin este nedozrel...avsak ked dozreje,rozkvitne zla sadba
...aj dobrym ludom sa vedie zle,pokial cin este nedozrel,avsak ked dozreje,rozkvitne dobra sadba
casto si myslime(a uz som sa s tym velakrat stretla),ze ked mame nejake zle obdobie,moria nas choroby,problemy,atd....zomieraju blizky,casto sa tak ludia pytaju=za co take "tresty"...ze clovek asi nieco zle urobil,ze karma ho zasiahla.....
ale ved to nemusi byt vobec pravda...v zivote sa stavaju rozne veci...niektore su vsak testom a niektore (aj)trestom
u nas napr.zije rodina....a ta sa uplne selektuje od ludi,kt. maju napr.rakovinu,kt.niekto zomrel,atd...aby ta zla energia nepresla na nich....
@adsumus este ma napadlo ze mozno ze je to sebecke ale spomenula som si na taky priklad co si pamatam este zo skoly ze v tych krajinach kde ludia tymto ziju zevraj ani zobrak nie je nejako strasne vdacny ked nieco dostane lebo vie ze ten co mu to daroval si chcel pomoct hlavne sebe.

@0silvia0 no tak podvedome, kludne môžeš okrem vnímania energie cítiť aj zavisť, to je normálne pre každeho človeka. nič prízemne, ja napríklad hrozne závidim, ked niekto nazbiera krásne dubáky a už mašírujem a cmuchám po lesoch aj o 3 hodiny ráno, ved to nie je nič zlé. zle je ked na základe závisti tomu človeku urobíš zle, napríklad budeš šíriť, že šíri negat. energy.