Ktoré náboženstvo je to pravé?
Dnes som taka rozbehnuta...dokoncila som bakalarsku temu "Manzelstvo v islamskom pravnom systeme"...po prestudovani vsetkej moznej dostupnej liteatury som zistila, ze aj oni, aj zidia, aj my krestania (monoteisticky)vyznavame jedneho Boha..len my, tri nabozenstva, ostatne to maju inak.....tak ktorého Boha potom?..toho istého?..a preco sa nenavidime, ked Boh je len jeden...a este nieco..mna nasi pokrstili, tak som krestanka, nedali mi na vyber..do kostola nechodim, lebo mi je zle, ked idem okolo a stoja tam zlodeji,klebetnici, zli rodicia, ktori sa tam prisli co?vyspovedat z hriechov a zivot ide dalej?...ja stale nechapem, ci je horsi ten, co do kostola nechodi a zije slusny zivot...ci zid,krestan,moslim, alebo ten, kto robi zle, ale si ide potom pre "odpustok"., ci ako sa to vola....
@adsumus tiez to tak vidim.. uz len na tomto fore niektore prispievatelky ze sme proti vsetkym moslimom aj ked o nich nic nevieme, oni nerespektuju nasu kulturu tak nebudeme ani my ich.. a potom rovnaka odpoved pride aj z druhej strany a len sa to vystupnuje a mozme sa tu navzajom pozabijat.. tak ked vychadzame z krestanskej kultury tak podme na to inak, nie? len momentalne hladam aj v krestanstve to ze co s tym ked druha strana bude chciet aj tak presadzovat svoje nasilim, aspon sa branit, neviem co by urobil jezis..
@adsumus no ano, nie vsetci su teroristi len by som chcela vidiet ako sa ten clovek co to spieval sprava doma a v realnom zivote.. citala som teraz take tie zname knihy od younga, bays, dalajlamu.. , uplne najviac ma dostal tolle.. a zase ma to laka zaoberat sa viac meditaciou, hypnozou a fyzikou ale to uz je asi ta hranica za ktoru nie je dobre ist tak prejdem asi radsej nacas k hinduizmu. potom napisem..
@adsumus kapitola 2, vers 21: "ako moze clovek, ktory vie, ze dusa je neznicitelna, nezrodena, vecna a nemenna, niekoho zabit alebo dat niekoho zabit?"... vyznam: " vsetko ma svoje spravne uplatnenie. kto ma dokonale poznanie vie kde a ako danu vec spravne pouzit. nasilie ma tiez svoje uplatnenie. ..nasilie pouzite v sluzbe krsnovi v skutocnosti nemoze byt nazyvane nasilim. pre spravodlivost je tzv. nasilie dovolene. cielom chirurgickej operacie nie je pacienta zabit ale naopak, pouzitim "nasilia"ho vyliecit. arjunova ucast v boji pod krsnovym vedenim a s plnym vedomim teda nie je hriesna a arjuna za to nemusi niest ziadne nasledky."
... este keby tak bolo jasne ze kto je pod krsnovym vedenim.. citam dalej..
2.62, 2.63: "ked clovek rozjima o zmyslovych objektoch, vyvinie k nim priputanost. z tejto priputanosti sa zrodi ziadostivost a zo ziadostivosti povstava hnev. z hnevu vznika iluzia a z iluzie zmatena pamat. ked je pamat zmatena, dochadza k strate inteligencie a so zanikom inteligencie clovek opat poklesne na hmotnu uroven."
@trisssha kto má dokonale poznanie vie ako a kde použiť násilie, to je zaujímavý názor, podla mna ideologia, vytvorená za učelom manipulovnaia ludí, ktorí nechcu bojovať, do vojny. ja nechcem, takže ma to neoslovuje. nemyslím si ani , že niekto má dokonale poznanie, nemá, sme obmedzení ludia.
@adsumus suhlasim s tym ze nikto nema dokonale poznanie lebo keby sme ho mali tak by sme sa uz podla tejto teorie nemali ani znovu narodit. nemyslim si ale ze prvotnym ucelom bolo vmanipulovat ludi do vojny. islo podla mna o to ze kazdy sa narodi pre nejaku ulohu a tu si ma co najlepsie plnit a nie je ulohou vojaka aby rozhodoval o tom ci je vojna spravna. teraz sa to uz neda (a u nas uz vobec nie) povedat ze kto sa preco narodil takze je prirodzene ze sa ludia zamyslaju aj nad tym ze preco robia to co robia. a naozaj sa moze ukazat ze nieco co najskor vyzera ako zle je vlastne dobre a opacne ale nikto nema to dokonale poznanie a aj tak sa vsetci spravaju tak ako keby ho mali.
nestotoznujem sa s tymto nabozenstvom uplne, napriklad nevidim nejaky zmysel v tom ze niekto nosi bohom obete alebo spieva harekrisna.. ale su aj v tejto knihe dobre myslienky. napriklad to druhe o zmyslovych objektoch a pripomina mi to aj v pripade arjunu princip wu -wei ze konat aj nekonat http://www.myrkothum.com/wu-wei/ ... snazim sa vsimat si na nabozenstvach tie spolocne veci..
@adsumus dalej v knihe sa pise uz hlavne o pokore, skromnosti, nenasili, znasanlivosti, jednosuchosti a hlavne o nepriputanosti k hmotnym veciam. a ze clovek moze poznat krisnu cez duchovne cvicenia ale aj tak ze si bude vykonavat svoju pracu tak ze sa nebude sustredit na jej hmotny vysledok. a v zavere: " kazdy cin je zahaleny nejakou vadou tak ako ohen je zahaleny dymom. preto by clovek nemal zanechat cinnost ktora prinalezi jeho povahe aj keby nebola bez chyb" .. keby sa arjuna rozhodol ze nebude bojovat dopustil by sa zase inych chyb pri inej cinnosti... a " konaj svoje predpisane povinnosti, lebo cin je lepsi ako necinnost. ved bez prace nemozes udrzat nazive ani svoje telo." ... neviem sice co je teraz mojou predpisanou povinnostou ale inak pekna kniha. keby si mi nepovedala ze niekto cast z nej zneuzil na manipulaciu tak ma to ani nenapadne. podobne je to mozno aj pri korane ze si niekto cast z toho vyberie a zacne to inym vysvetlovat po svojom..
@trisssha mna gita očarila vo veku asi dvadsať rokov, ale potom som v tom už nenašla nič viac a nestala sa sučasťou mojho života, dnes sa na nu pozerám uplne inými očami a ťažko hladám, čo ma na nej v tedy vobec zaujalo. a naozaj mi príde manipulatvívne a pre mna neprijatelné aby ma bohovia vyzývali k boju, pretože moj duch je nezničitelný a inkarnuje sa do ineho tela, ako vedia? čo ak nie? odmietnem boj spácham hriech, ved to je jednoducha vyzva k zabíjaniu a vyzva dať sa zabiť, nič pre mna toto.
@adsumus mame hlavne to stastie ze sme doteraz neboli v situacii ze by sme sa museli rozhodovat ci niekoho zabit ak by sme chceli ostat nazive my alebo niekto z nasich blizkych, asi sme neboli v minulom zivote vojaci, a ani nechcem na to mysliet ze by som toto raz musela riesit. v arjunovej dobe boli vojaci jednou z hlavnych kast spolocnosti a boli potrebni lebo sa bojovalo. ak ide niekto zabijat v mene hocijakej ideologie som proti ale ak ide zabijat ako odpoved na terorizmus tak mu asi podakujem. ved keby sa vsetci nechali zabit tak by nakoniec na tomto svete ostali len ti teroristi a aj ti by sa potom povrazdili asi navzajom. neviem o co islo v arjunovej vojne ked ho krisna podporoval ale mam pocit ze mu vobec neslo o to aby sa viedla vojna ale len o to ze kazdy ma nejake povolanie a ma ho vykonavat najlepsie ako vie a to je tak ze pritom nebude mysliet na hmotne vysledky ale len na tu pracu samotnu.. len jednej veci tam nerozumiem ze ako si moze byt kazdy taky isty tym pre ake povolanie sa narodil lebo podla mna ani pre arjunu to nebolo take jednoznacne ze ma byt vojak ked ho napadlo uvazovat nad tym ze ci robi dobre. a krisna mu teda mohol potom ponuknut ine povolanie..
@trisssha akurát dnes vyšla správa, že u hinduistov sa narodilo tela s črtami človeka a oni to oslavuju ako avatara, lebo kdesi čosi, ktorýsi z tých ich guru, take čosi napísal. zostáva len tukať si na čelo a zvažovať čomu títo ludia veria, akým bludom, ale hlavne prečo.
@adsumus stihlo to tela aspon nieco mudre povedat za tu chvilu co zilo? romom sa zase zjavil jezis na sporaku a oci na dome http://www.tvnoviny.sk/zaujimavosti/1870684_po-... .. a mohamedovi anjel diktoval co ma pisat.. kym zijeme v tejto forme ako zijeme vieme toho o zivote velmi malo, ludia potrebuju nejake istoty a preto hladaju nieco comu mozu verit.. ale nechcem za toto nikoho kritizovat pretoze ani ja neviem a mozno to niekomu pomaha aby zil lepsie ale pre mna je dolezitejsie zazit boha ako verit v boha. (myslim tym toho boha co je spolocny vsetkym ludom a nabozenstvam a niekto toto tiez takto povedal ale uz si nepamatam kto..)
@adsumus moj muz by ti na to povedal ze ludia nie su dostatocne mudri na to aby sami pochopili co je pre nich dobre a preto tie pravidla co ich usmernuju a udrziavaju poriadok v rodine aj v state. ja to vidim tak ze ti ludia co v tomto vyrastaju a nic ine nepoznaju po nicom inom ani netuzia lebo si myslia ze to tak ma byt. tak nech si to maju.. ale ak raz niekto zisti co je sloboda, zacne potom vyuzivat vacsiu kapacitu mozgu ked sa bude musiet rozhodovat a potom sa uz neda vratit naspat. a podla mna k tomu pride raz kazda moslimska krajina, dalo by sa tomu zabranit len tak ze by ich diktator uplne izoloval od ostatneho sveta, internetu, od vsetkeho alebo tak ze by skoncil demokratia vsade inde na svete... len este asi neprisiel pre nich ten spravny cas.. a toto ani neviem ci je nabozenstvo alebo len nejake pravidla v spolocnosti ktore su akoze od boha.. pre mna je nabozenstvo naozaj vztah s bohom, to co robia ludia pri meditacii, ked niekto pochopi vyssi vyznam toho co sa deje, ten pohlad na svet z nadhladom.. teraz mam trochu viac cas zaoberat sa knihami co som dakedy citala ale aj tak by som nezvladala takto zit cely cas lebo musim riesit kopec inych problemov. ked sa vratim do prace tak uz vobec nebudem stihat ale budem sa snazit aspon o to o com sa hovori aj v bhagavagite: robit bezne cinnosti tak ze sa budem snazit si stale uvedomovat co robim a davat si pri tom pozor aby som urobila co najmenej zla aspon tym komu co ako poviem a tak.. toto je moje nabozenstvo a neviem sa ku jednemu konkretnemu zaradit.. idem teraz citat knihu o jobovi..
@trisssha Indii děsí vzestup hinduistického extremizmu
http://www.islamonline.sk/2017/03/indii-desi-vz...
@adsumus v mene kazdeho nabozenstva sa viedli alebo vedu vojny. mne sa paci ta nepoliticka nenabozenska cisto filozoficka cast budhizmu pretoze je najviac o slobode v rozhodovani a vlastnej zodpovednosti za to co sa deje. niektori ludia (ako asi aj admet) potrebuju usmernenia vo forme zakazov a prikazov aby boli lepsimi, mne zase vyhovuje sloboda.
@adsumus to su blbosti ktore si ja nevsimam. preto nepoviem ani ze som budhistka, hinduistka, ani sa mi nechce identifikovat so ziadnym nabozenstvom lebo z kazdeho si vyberiem len to co sa mi paci. aj ucenie jezisa sa mi velmi paci ale uz sa mi nepaci to ze sa ludia nanho velmi spoliehaju ze aj ked budu robit zle tak ich vzdy zachrani alebo ze niekedy nevedia ze co je naozaj dobre alebo ze sa niektori krestania vdaka svojej viere povazuju tiez za lepsich ako su ti druhi. nezaujima ma ani ake robil jezis zazraky lebo o to podla mna nejde ale niektore pribehy z biblie ked si ich vykladam po svojom su uzasne a velmi mudre..
@ivivaiveta Ahoj, som nedávno pozerala video na YouTube ohľadne medzináboženskeho dialógu - vola sa to myslím "žid, kresťan a modlím sa stretnú.." poukazujú na vieru v toho istého.troma rôznymi cestami, snažia sa o toleranciu. Podľa mňa je to celkom zaujímavé. Môžeš pozrieť. ☺️
Aj ja som ateistka, náboženstvo beriem hobby iných lúdí. Niekto chodí do fitka a niekto modliť sa. Ale keď už mám povedať podľa sympatií tak buddhizmus a šintoizmus. Sú to neagresívne a dochovne zamerané náboženstvá. Veľa meditujú, sú tam prvky jogy, bojových umení (skôr ako umenie podotýkam) trénuje sa sila ducha, dbá sa na zdravie aj fyzické aj duševné, starí samuraji pili veľmi zdravé čaje... Keby som bola veriaca tak určite nejaké japonské/čínske náboženstvo.

@trisssha ešte sa mi páči tato piesenka od elanistov, ktorá vyjadruje práve ten odklon od násilia.
https://www.youtube.com/watch?v=Px8B5gU7h4Q