icon

Má zmysel v niektorých prípadoch nemať deti?

15. mar 2024

Asi ma tu bude veľa žien nenávidieť, ale rozmýšľala som nad týmto. Áno je to zásah do súkromia, dá sa takáto vec aj zneužiť.

Sú deti, ktoré žijú v chudobe, o hlade, v chorobách, špine, sú týrané. A predsa sú, nebolo by možno lepšie v niektorých prípadoch nemať deti? Možno nejako vzdelávať takéto matky, prípadne im pomôcť predchádzať takýmto situáciám. Deje sa to aj tu na Slovensku nie len v zahraničí. Len nerozumiem tomu, prečo má alebo chce mať žena deti, veľa detí, keď sama nemá kde žiť, nemá sa ako uživiť, nemá základné potraviny.
Je toto spravodlivé a správne ?

lucia245
15. mar 2024

Lebo sú ekonomicky negramotni a vidia za tým vidinu trojročného rodičovského a prídavkov. Preto

54tinka54
15. mar 2024

@hiro áno, mala som na mysli výpočet dôchodku z priemernej mzdy…. zle som sa vyjadrila a napísala som to skrátene..
😃 lenže oni to majú prešpekulované a pozisťované na čo všetko majú kedy nárok.. im keď sa narodí ZŤP dieťatko, sú len radi.. tým pádom si požiadajú o príspevok na opatrovanie a tým pádom je opatrovník dôchodkovo poistený

evelynmozagalega
15. mar 2024

@zuzanka.zuzu ano, niektore zeny nie su sposobile a schopne vychovat dieta, bohuzial tak to je. Dlhodobo drogovo zavisle, alkoholicky, atd. Nevedia dietatu zabezpecit ani zakladne potreby - jedlo, bezpecie, hygienu, aspon zakladne vzdelanie, atd. Casto deti biju, tyraju, zneuzivaju alebo sa pozeraju ako ich zneuziva partner. Takym zenam by sa malo zakazat/zabranit mat deti, lebo im len nicia zivot. Ved ony tie deti ani nechcu, len sa kdesi s kymsi vyspali a ani nevedia kto je otec. Zas nemusite prehanat, ja nehovorim o blond detoch, peknych, skaredych... Ja hovorim o detoch, ktorym taketo matky sposobuju celozivotne traumy - fyzicke aj psychicke. Bohuzial, zatial neexistuju opatrenia ani legislativa ktora by tuto problematiku riesila.

cookie29
15. mar 2024

pozri, prelistuj si diskusie na MK, je ich tu milion, typu mozem byt tehotna? a uz len z toho zistis, ze nemalo zien tu pritomnych, nema ani najmensiu sajnu ako funguju niektore veci a popritom ide o zakladne znalosti z biologie, ktore sa ucia na zakladnej skole... cize ovladat by mali.

domi2425
15. mar 2024

@zuzanka.zuzu A kde su prava deti ktore musia vyrastat v takych podmienkach ? 😆Ci ideme riesit len pravo zeny ? A potom ked nejaky psychopat co vyrastal v otrasnych podmienkach ublizi niekomu dalsiemu tak sa to zrazu ide riesit a zrazu kazdy obvinuje system.
@evelynmozagalega dobre pise. Kolko je takych co ani nevedia s kym to dieta maju. Taki ludia nie su absolutne ziadnym prinosom pre spolocnost. Ale riesenie nie je🤷🏻‍♀️

lenka567899
15. mar 2024

@lenkakravcova vieš koho je vina že existuju osady? Ale hlavne že si veľká muslimka

lenkakravcova
15. mar 2024

@lenka567899 no koho ? Môžeš napísať.
Inak nechápem tu poznámku k náboženstvu čo si tým chcela povedať.. môžeš aj napísať. Lebo v tých osadách muslimovia nežijú tak neviem čo to má s tým spoločné a v islame je antikoncepcia povolená. 😀

domak2
15. mar 2024

Ono je to asi skôr evolučne dane, keď žijem v zlých podmienkach mam veľa detí aby aspon nejaké prežilo do dospelosti. Keď mám prostriedky mam deti koľko chcem.

zltalienka
15. mar 2024

@lenka567899
@lenkakravcova ak mám dobré informácie, tak kočovný spôsob života rómskeho obyvateľstva stopol komunistický režim, ktorý nebol prokresťanský.....
Dovtedy mali toľko detí, koľko zvládli svojim kočovným spôsobom života uživiť.
@lenkakravcova si prvá začala rýpať do náboženstva.... téma nie je o tom... mohla si si odpustiť tendenčnú a podryvačnú poznámku. Sama dobre vieš, že "deti, ktoré žijú v chudobe, o hlade, v chorobách, špine, sú týrané" sú aj v iných ako kresťanských krajinách. Kuk Afrika, India,...

fantaghiro21
15. mar 2024

No ak zena zije v spine,nehostinnom prostredi,s minimalnou hygienou az ziadnou a ma 9 deti ,tam to tiez trosku nechapem...Aspon mat snahu sa chranit by malo byt prioritou....zijeme v realite,kde normalny clovek nema bokom 30 000€ niekde v ponozke( nemyslim tie zeny,ktore maju plat 2- 5000€ a viac ako som sa tu kedysi docitala...ci nieco zdedili ci ziskali)
Niekto je nauceny otacat kazde euro,nevyskakovat si ...
A niekto ma vsetko a mozno ani stastny nie je,ani jeho deti,pachaju samovrazdy a nevedia sa vtrepat do koze
Nemame pravo rozhodovat o stasti druhom.

Na druhej strane,ak by sme limitovali kto moze mat a kto nemoze mat deti,tak sa mi tlaci otazka,kto by dobrovolne z vyssej vrsty siel pracovat ako smetiar? Robit upratovacku?umyvat zachody?

Nikto by dobrovolne nesiel robit tu "podradnejsiu" ci malo platenu pracu.....

zltalienka
15. mar 2024

Autorka: rozumiem správne, chcela by si obmedziť právo niektorých žien mať deti?
Prečo len Žien? Muži nie sú pri plodení detí?
Za mňa netreba nikomu brať jeho základné práva, ktoré má v slobodnej krajine, úplne bude stačiť, keď sa štát konečne začne starať o práva "deti, ktoré žijú v chudobe, o hlade, v chorobách, špine, sú týrané" a vezme ich z toho prostredia. Rodičia detí tým pádom automaticky prídu o "dávky".
Viem, toto je veľmi finančne náročné riešenie a bola by potrebná systematická spolupráca skrz všetky vlády minimálne na najbližších 20 rokov.

autor
15. mar 2024

Nehovorím len o Slovensku a rómskej komunite. Ale možno aj taká Afrika, mozno by nebolo toľko hladujucich, keby ich učili inému životu. Nosia sa tam lieky, potraviny, stávajú sa im domy to je všetko v poriadku, ale možno by pomohlo aj to, keby tam jedna žena nemala 10 detí. Je to hrozne v akých podmienkach tam žijú, čo z toho majú tie ženy a deti.

mclissa
15. mar 2024

Ja si to poviem niekolkokrat za tyzden, ze niektori ludia by deti nemali mat. Zial riesenie nemam.

martinmmartin
15. mar 2024

maju z toho to iste co tradicna slovensk rodin pred 70rokmi.
Africke 5 rocne decko dokaze kompletne denne manageovat stado kôz bez toho aby s tym niekoho otravovalo. Slovensky skolkar dokaze zapatlat lepidlom papier a okolie

Veladetne rodiny nemas z roztopase ale len ked musis. Ak nemas okolo seba komfortnu siet potrebujes vlastny team ktory dokaze drzat pri zivote tvoju skupinu

Svojpomocna vyroba potravin, vychova deti, starostlivost o starych, Vyroba satstva atd potrebuje vela hlav na jednej kope.
Plus je tam ovela vacsie riziko ze nejaky klucovy clen zomrie necakane tak ho musi niekto okamzite zastupit. Je to strategia prezitia

hiro
15. mar 2024

@autor no v priemere po 10 v Afrike ani nemali...

lenkakravcova
15. mar 2024

@zltalienka No lebo tento problém u nás na Slovensku súvisí aj s náboženstvom. Vlastne ani nie tak s kresťanstvom ako takým ale s osvetou RKC, ktorá za kondómami vidí "kultúru smrti". A tí chudáci chudobní sa potom boja to aj používať..
Aktuálne tu v diskusii asi neriešime celý svet, ale skôr Slovensko. Áno, určite sú aj islamské krajiny v ktorých sú osady, kde je chudoba a nevzdelanosť tiež ako u nás v osadách, ale tam NIE SÚ sociálne dávky. Takže je to celé úplne o niečom inom.

zltalienka
15. mar 2024

@lenkakravcova akí "chudáci chudobní"? Myslíš MRK? Veď tí sú radi, keď bude dieťa, lebo budú dávky. Načo by míňali peniaze na kondómy? Radšej si kúpia ďalší chľast.

jana_eyre_2
15. mar 2024

Jedna vec by to viacmenej vyriešila, lenže to by sme museli žiť v inom svete asi.. a tou je kvalitné vzdelanie.. nie, nemyslím zrovna matematické rovnice, alebo pravopis - na túto stránku vzdelania je totiž naše školstvo až choro nastavené.. myslím tým, že by už základné vzdelanie vedelo bez rozdielu deti vedelo pripraviť do života.. do ich rozhodnuti a zodpovednosti za svoj život.. lenže u nás to tak ani z ďaleka tak nefunguje..

Veď si vezmite už len také diskusie, ľudia sa tu po druhých denne vozia a vozia, vyčítajú im ypsilony, povýšenecky splechnu do tváre aki sú ostatní tupi, namiesto toho aby sa snažili s ostatnými komunikovať tak, aby mala druhá strana pocit že nie je odpad a neuverila.tomu a podľa toho sa motala v ďalšom živote.. takto to totiz bežne funguje v bežnom živote sociálne slabších ľudí.. sú od malička vedeni štýlom že sú niečo menej, nikdy im mentálne nikto ruku nepodá a nepomôže im naučiť sa ako sa v živote správne rozhodovať a keď raz vyrastú, tak sú stratení.. potom rodia neuvážene deti do rodín ktoré na to nie sú mentálne pripravené a tak je to neustály kolobeh.. nedostanú správny smer v rodine, ale ani v škole.. trebalo by zmeniť od základu tieto problémy a potom sa možno začnú rodiť deti do lepších podmienok..

Preto ma prekvapuje ako málo ľudí pozná napríklad projekt omamy.. pretože to je podľa mňa začiatok takého vzdelávania - tam kde už deti pripravujú na lepší život a snažia sa rodičom pomáhať pochopiť čo je pre deti dôležité..

lenkakravcova
15. mar 2024

@zltalienka presne si trafila ten hlavný problém - sociálne dávky a následne alkoholizmus. A dávky viazané na počet detí toto len zhoršujú.

ckocka
15. mar 2024

Aká spravodlivosť, čia? Kto ju luďom slúbil a kto ju garantuje?

martinmmartin
15. mar 2024

@lenkakravcova podla mna je ten problem v tom ze zena romka zazije najkrajsi pocit v zivote iba v spojeni s dietatom a zbytok zivota jej moc neprinasa. Tak sa tento pocit snazi opakovat.
Si predstav seba vyrastat v spolocnosti kde kazdy na teba najradsej hned napluje vynada to do spinavych ku*iew a kuka na teba ako na odpad non stop

zltalienka
15. mar 2024

@martinmmartin myslíš? A prečo potom nechá novorodeniatko v pôrodnici a ide za chlapom, aby nemal sex s inou?

martinmmartin
15. mar 2024

@zltalienka to kazda tk robi? uplne kazda? wow

mikadooo
15. mar 2024

Kto som ja, aby som hodnotila, čo je "správne" a "spravodlivé"? Kto som ja, aby som ja hodnotila, kde je hranica, že táto žena ešte dieťa mať môže, lebo ešte nie je úplne chudobná a táto už nie, lebo tá už je príliš chudobná? A keď zrazu niekto sa dostane do problémov (z plného zdravia porážka - invalidný dôchodok, ťažká depresia, nedajbože smrť, hocičo vypadol jeden príjem, zrazu žiješ z rezervy, tá sa stenčuje, stenčuje, ideš z domu do bytu, potom do garzónky, potom do nájmu, a proste ideš finančne dolu, dolu, dolu...). Potom čo? Dobrovoľne odovzdať deti do decáku? Ďalej - aj v našom štáte žijú ženy, ktoré deti majú nie preto, lebo chcú, ale preto, lebo sa to má, bez ohľadu na to, ako veľmi sú chudobné, je pre ne potrat a antikoncepcia no go zóna, nech sa tu ako bijeme do pŕs, pán Boh a cirkev ináč hovorí a teda aj to desiate dieťa je dar boží a nemá to nič s ich majetkom. Na túto problematiku sa dá pozrieť z 1000 uhlov pohľadu, tak hlavne prosím neškatuľkovať... Nikomu nič zlé neprajem a chudobu už vôbec nezávidím. Zakázať chudobným mať deti mi príde brutálne. 100x radšej by som hľadala cesty ako im pomôcť z chudoby, ako zakazovať im mať deti, lebo sú chudobní. Mať dieťa je podľa mňa pre 99% žien radosť a šťastie, svetlo v ich živote.

lenkakravcova
15. mar 2024

@martinmmartin Hej no, to asi tiež k tomu prispieva.
Tie ženy sú na tom dosť biedne. Minule som rozmýšľala nad tým, že oni v podstate nemajú ani veľkú možnosť sa z toho dostať. Kto zamestná cigánku z osady ? Ani za upratovačku ju pomaly nevezmú, aby niečo nebodaj neukradla (aj keby nekradla, tak sú tam predsudky - proste nikto to nechce riskovať). Ak taká nejaká má muža totálneho alkoholika, tak žije zo dňa na deň. A aspoň to dieťa sa na ňu milo usmeje.
Ale je to celé na prt. Tie deti chúdence tam nemajú veľmi snubnú budúcnosť ☹

mikadooo
15. mar 2024

@zltalienka lebo sa to tak má. Tak sú vychované. To nemá nič s tým, že by to dieťa neľúbili. Oni sa po to dieťa vrátia. Nenechajú ho tam. Žiaľ sú nevzdelané, žijú podľa svojich "tradícií" a tie sú pre ne sväté. Možno by to vedela objasniť nejaká Rómka, ktorá sa v tomto viac vyzná. Ja som len čítala o tom. V osadách platia silné "osadnícke" pravidlá a "dobrá" žena ich dodržiava. Tá Rómka, ktorá "ušla" od dieťaťa, sa jej snaží byť zároveň dobrou manželkou.

mikadooo
15. mar 2024

@zltalienka pardon, len namiesto jej. Už mi to nejde prepísať

zltalienka
15. mar 2024

@martinmmartin iste nie. Ale zažila som to reálne v pôrodnici a pýtala sa potom personálu....tak že je to bežné.
@mikadooo ja nevravím, že svoje deti neľúbia. Len neverím tomu, že majú deti kvôli "najkrajším pocitom pri deťoch". Áno, správne si napísala, majú deti, lebo tak to u nich je "pravidlo".

zuzitko74
15. mar 2024

Autorka, preštuduj si, prosím, históriu. Ani nie tak dávnu, bude stačiť históriu minulého storočia. Vygoogli si pojem eugenika a dozvieš sa, čo sa stalo, keď sa začalo v istej krajine uplatňovať heslo ,,viac detí od vhodných, menej od nevhodných".
Myslím si, že aj toto je história, ktorú si nikto z nás netúži zopakovať.
https://www.interez.sk/tajomstva-eugeniky-takto...

neviditelnypes
15. mar 2024

Ešte iný pohľad - nezáleží čo chcem, o deťoch budem uvažovať keď uverím že budúcnosť planéty je v pohode. Čiže asi nikdy. :-/