icon

Mamičky jedináčikov

lenkacalikova
13. apr 2016

Maminky, ktoré máte doma jedno dieťatko a ďalšie neplánujete...
Prečo ste sa DOBROVOĽNE rozhodli pre jedno dieťa? S manželom zvažujeme,že zostaneme pri jednom. Názory viacnásobných mamičiek poznám dobre,mňa však zaujíma aj druhá strana mince, Vaše pohnútky. Iste,že rozhodnutie je nakoniec na nás ☺ no i tak ma zaujíma váš pohľad na vec. Ďakujem.

sense
13. apr 2016

mame tiez jedno, viac v plane nie je... ak by sas stala nahodou nehoda na potrat by som nesla ale neplanujeme a dovod?

do tridsiatky som tvrdila ze ziadne dieta nechcem, potom som nazor zmenila ze jedno, s muzom sme na tom nazorovo rovnako, takze problem nie je a dovod?

1. muz nie je najmladsi
2. zijeme v zahranici, 1200km od rodiny, cize sme odkazani sami na seba
3. materska je tu 14 tyzdnov, a za jasle sa platia nehorazne peniaze, stat ti neda okrem pridavkov nic, a muz nazarobi tolko aby nas uzivil, a ja sice ano ale zas chcela by som vidiet aj dieta vyrastat a nielen nosit domov peniaze
4. a ano je v tom aj trochu pohodlnosti a obavy aby to nebolo ako pri prvom tehu, nemala som bezproblemove tehu, takisto porod nebol najjednoduchsi, ani dcerka najzdravsia....viem ze su aj horsie tehu ako moje, aj porody aj choroby deti ale pre mna to bolo psychicky narocne obdobie, nevraviac o tom ze bude mat tri roky a noci kt. som prespala by som poratala na prstoch .....

musim ale povedat ze za tie roky ma asi dvakrat napadlo ze aj druhe by mohlo byt ale ...vzdy to trvalo len chvilku....

a jedinacik nemusi byt hned rozmaznany, vsetko zalezi od vychovy....a mat viac deti len preto ze co ak sa jednemu nieco stane...tak je to poddla mna chore....dieta kt. ostane nikdy nenahradi dieta kt. sa nieco stalo,

ena70
13. apr 2016

@jajka257 raz som to tu už písala... ľudia sú debilní...kým si slobodná, pýtajú sa kedy sa už konečne vydáš, keď sa vydáš, kedy bude mimi, keď je mimino, tak kedy bude druhé... jednoducho nikdy sa im "nezavďačíš"... ignoruj ich a na sprostú otázku sprostá odpoveď. jednoducho povedz že to je predsa len tvoja vec, koľko detí ty budeš mať, alebo povedz že viac detí nemôžeš mať a hotovo. aj mne sa toľko kedysi narozprávali že "jedno je len pre strach"...tak som im povedala že ja by som sa bála o všetky rovnako aj keby som ich mala 5. to len cigáni povedia že ako prišlo, tak odišlo...

misel0806
13. apr 2016

Jedno dieta je len pre strach.... Ja si myslim ze jedinacikovia nie su rozmaznany vsetko zalezi od vychovy a od toho ake vlohy davame svojmu dietatu akeho cloveka z neho vychovavame....je to indi vindi niekomu staci jedno dieta nekomu je aj pat malo.... Niekto chce mat jedno alebo viac no nemoze ci uz zo zdr.dovodov. kazdopadne dietatko je ten najvzacnejsi dar na cely zivot.... No mi tu naveky nebudeme preto je dobre ked ma dieta aj surodenca niekohoho o koho sa moze opriet kto mu pomoze rodicov nenahradi nik ale vtom surodencovi aspon ma tu oporu☺

ena70
13. apr 2016

@timea7 vieš len niekedy sa človek napočúva takej otázky že či nemáš gule na druhé a ja už som asi fakt alergická na takúto otázku, lebo nemám chuť im odpovedať a ani neodpovedám... preto som to možno pochopila takto po svojom 🙂... je to možné že to myslela aj inak... tak si už asi sedím na kábli 😉

jeennyv
13. apr 2016

@lenkacalikova ja som jedinacik, rozhodli sa tak rodicia, obaja su z pocetnych rodin maju surodencov, no vztahy neboli vzdy top, nasi zacinali od nuly resp. sme tak zacianli spolu, lebo vela surodencov podpora co sa tyka financii a takto nebola, cize sa postupne vypracovali a s jednym dietatom to ide lahsie...ja osobne nemam rada primitivne nazory, ze jedinacikovia su rozmaznani atd...ja sa s takymito nazormi potykam cely zivot, pricom ako pisem vypracovavali sme sa doma vsetci postupne a normalne sme zili a zijeme..podla mna take negativne nazory pramenia z toho, ze jednoducho ak mas jedno dieta dobre tak mu nieco kupis, nemusis to delit medzi dvoch ci riesit lacnejsie alternativy a atd. riesit prekaracky medzi detmi a ten vztah s rodicmi mam hlbsi a otvorenejsi.....to aky je clovek nevychadza z toho, ze kolko ma surodencov, co pozera v tv a taketo hluposti, prosto ak dieta vychovas normalne, nie je problem v hociakej situacii a rozpolozeni, to ze sa niekto javi ako taky ci onaky nie je dosledok, ze je jeden alebo viaceri....ako si vychovas a urobis tak mas....

papricka33
13. apr 2016

@maminuska sak to, akurat vcera v Reflexe, ZS v Dobsinej, v kazdej triede zopar kusov tehotnych, od 12 do 16 rokov (!) . Ze" porodia, a budu dostavat peniaze" plus otec neznamy (aby ho nezavreli za sex s deckom), cize slobodna matka, davky ako svet... A ty, ze nemaju rozum 😉

candii
13. apr 2016

Ked som porodila svojho syna povedala som si fuu materstvo nie je prechadzka ruzovou zahradou ako som si myslela je to velmi narocne a zaroven krasne. Ale ze uz dieta dalsie nechcem.. s odstupom casu resp. 4 mesiace 😂😂 chcem dalsie dieta a neviem sa dockat kedy zacneme pracovat na nom.. vsak co je krajsie ako byt mamou a hadam nam tie deturence prinesu ovocie ked sa uz tak vytrapime s nimi 🙂 ja som surodencov nemala nechcem.aby moj syn vyrastal sam.. dvom im bude veselsie a nam tiez 🙂 ..

jana_eyre
13. apr 2016

inak po nedavnej diskusii o viacdetnych rodinach a tejto mam pocit, ze fakt asi par ludi je nastavenych na nejake tabulky dvojdetnych rodin.. lebo jedno je malo, tri uz vela.. no vyber si 😀

papricka33
13. apr 2016

@ena70 ja som najmladsia a zase som pocuvala, ze som asi najviac rozmaznana. A ja to vnimam uplne inak. Medzi mnou a najstarsou sestrou je 14 rocny rozdiel. Cize ja som si vlastne rodicov uzila velmi kratko. Este som ani nebola v puberte a uz boli stari rodicia a vsetko co s tym suvisi. Cize som bola samostatna jednotka a nikto ma nejako neriesil. Zatialco ostatni surodenci sa zenili , vydavali, ostavali poblizku rodicov, ja som si v dvadsiatich zbalila sedem slivak a odisla do sveta. A aj som si tam ostala. Vsetko si odvtedy riesim sama. Skolu, neskor, manselstvo, deti, problemy....
Chcem tym povedat, ze je tiez velmi dolezita konstelacia, vek surodencov a je totalna blbost vyhlasovat nejake zavery ze " tento je jedinacik, tak je takyto..." Poznam nejednu viacdetnu rodinu, kde by sa ohlodali surodenci o posledny cent keby na to prislo a budu si navzajom zavidiet aj pekne slovo od otca ci matky 🙄

ena70
13. apr 2016

@papricka33 no bol medzi vami velky vekovy rozdiel, takze si kvazi bola ako "sama"... a ked vasi boli uz aj starymi rodicmi...tak verim ze si sa musela postarat sama o seba... ja som si tak tiez odisla prec od nasich.. poznam to 🙂

dominika6
13. apr 2016

@ena70
Kazdy ma svoj nazor,ja mam svoj

dorotka202
13. apr 2016

Ja mam sice tri deti,ale som jedinacik.vobec nieje pravda,ze jedinacikovia su rozmaznani a neviem aki.vsetko je o vychove a o tom, ako rodicia dieta vedu.surodenec mi nechybal.mala som vela kamaratov.aj najlepsiu kamaratku ktora mi tak trochu nahradzala sestru.ale teraz,ked som dospela,je mi luto ze nemam surodenca.ked vidim,aky vztah maju moje deti medzi sebou.chyba mi taky clovek v zivote.takze mozno sa pozriet aj na tu buducnost.viem ze kazdy ma svoje dovody,ale mat surodenca je z mojho pohladu velky dar.tak mozno skuste porozmyslat aj o tom, o co vsetko svoje dieta ochudobnite, ked nebudete mat dalsie babatko.ja by som urcite len jedno dieta nechcela.ale moj otec pochadzal zo siedmych deti a on vzdy vravel ze jedno mu uplne staci.

lenkacalikova
autor
13. apr 2016

No ja mam brata,mladsieho o 6 rokov a tiez som sa v detstve zrovna necitila nejak "surodenecky"...nie je to sice zavratny rozdiel,ale bola som odjakziva pestunkou.niekedy ma to aj dost obtazovalo. Teraz v dospelosti je to uz ine,ale nijak extra pevny vztah to nie je.
S
Nas drobec ma len rok,jasne,nijake definitivne rozhodnutia o pocte deti tu teraz nejdem robit 😂 Ale ked sa nadhodi tato tema u nas,nas tatino hned reaguje,ze jedno - po porode som mala dost problemy a proste tvrdi,ze nechce,aby som tym prechadzala znovu a co ak by sa so mnou nieco aj stalo (samozrejme,druhykrat by to mohlo byt v pohode,co ale nechce riskovat)... mozno s odstupom casu..

lenkacalikova
autor
13. apr 2016

S vyrokmi typu "dat svojmu dietatu surodenca je pre neho najvacsi dar" sa nestotoznujem. Byt v kozi toho druhorodeneho a narodit sa len z pohnutok,aby starsi nebol sam, a nie preto,ze ma rodicia chceli kvoli mne samemu...no nic moc predstava 🤔

timea7
13. apr 2016

@misel0806 prepáč, ale môžeš mi objasniť ten výrok - jedno dieťa je pre strach? To ako keď mám päť, tak jedno v pohode môže zraziť auto, veď máme doma ešte štyri, alebo ako je to myslené? Že som povinná tu zanechať potomka?

vlucifuk
13. apr 2016

@lenkacalikova urobte tak, ako to budete citit. Okolie nerieste, oni ho za vas nevychovaju. Aj my sme s manzelom, hlavne kvoli veku, boli rozhodnutí, ze urcite ostaneme pri jednom, aj sme to okoliu hned vysvetlili, no osud to zariadil inak. Narodili sa nam dvojcata - chalani. A jasne, ze okolie sa pyta, kedy bude dievcatko 🙂

katrinka8
13. apr 2016

Môj ocino je jedináčik - ako maličké bábätká mu umreli 2 bratia, a takmer aj stará mama (jeho mama) pri pôrode. Takže viac detí už potom nemohli mať. Ocino si to však vždy asi tak nejak "kompenzoval" na maminej rodine, lebo moja mamina je zo 4 detí. Ocino nesmierne rád chodieval vždy k rodine z maminej strany, proste ich tak trochu považoval aj za svojich súrodencov. Ocino sa mal dobre, starí rodičia mali len jeho, dali mu ozaj všetko, čo mohli, aby z neho vychovali dobrého a slušného človeka. Ale ten súrodenec mu, podľa mňa, chýba. Najviac sa to prejavilo, keď mu umrel ocko, a teraz pred 3 mesiacmi aj mamina ☹ Vlastne to všetko musel prežívať z pohľadu dieťaťa sám. Napriek tomu, že aj moja mamina znášala dosť zle smrť svojich svokrovcov, aj napriek tomu, že my tiež sme smutní, že starú mamu aj starého otca som nadovšetko milovala, je to diamterálne proste iný spôsob smútenia a prežívania tohto, ako keď ide o rodiča (čo ja s bratom napr. nemôžem s ním zdieľať, ani moje deti, ani moja mama). Odhliadnuc teda aj od toho, že je zložitejšie jednému človeku sa postarať o stárnuceho rodiča, ako súrodencom. Našťastie, starí rodičia v tomto boli dosť dlho samostatní, avšak určité obdobie trvalej starostlivosti (chvalabohu, nie úplnej bezvládnosti či bezmocnosti) potrebovali - a nie je to zrovna vždy jednoduché zorganizovať Naši proste za posledný rok života starej mamy spolu nemohli nikam z domu odísť napr. na celý deň, nehovoriac o viac dňoch. Ani na krst vlastnej vnučky napr. do iného mesta, tiež mohol len jeden, druhý ostal so starou mamou.
Presne pri týchto situáciách som sa zamýšľala nad tým, aké to musí byť pre jedináčika ťažké, keď mu odídu rodičia, hoci je to aj dospelý človek, ktorý má vnúčatá (nedajboh dieťa, alebo aj mladý človek). Viem, že nie všetky súrodenecké vzťahy sú OK, ale osobne si myslím, že štatisticky prevažujú tie dobré vzťahy 🙂 Najmä mám z okolia pocit, že narodenie vlastných detí zlepší (resp. zintenzívni) vzťahy medzi súrodencami.

jajka257
14. apr 2016

@katrinka8 mne umreli rodicia, ked som bola mladucka, tesne po maturite. Ano smutila som sama, ale nemyslim si, ze surodnci by mi pomohli v smutku. Toto si riesim sama za seba. Podla vsetkeho by som bola najstarsia, takze miesto dalsieho zivota, by som mala na starosti svojich mladsich surodencov. Tak potom neviem, ci by som mohla ist dalej.

horana
14. apr 2016

@jajka257 Pomohli. Mam tuto blizko nas priklad sirotok, dve dievcata (starsia SS + mladsia ZS vek), zomreli im obaja rodicia (nehoda, choroba). Velmi su si oporou. Aj ked kazda si to bezpochyby riesi sama za seba, zaroven ta miera primknutia sa k sebe, ake su sudrzne a zaroven ako to spoluprezivaju, je dobrou polovicou vyrovnania. Chodia aj do Plamienku, ktory pomaha aj v takychto pripadoch, a psychologicka im tiez sije tu pracu s nimi ako na dvojicu. Teraz ziju s pribuznym, ktory je ich porucnikom. Ta starsia isto na starosti mladsiu nema. Robi si svoje, svoju skolu, svoje zaujmy...napriek tomu utechu nachadza hlavne v sestre. Starsia 1.roc. SS je uz temer uplne sebestacna, urcite ju negativne zazitky posunuli smerom k tej samostatnosti viac nez rovesnikov to bezpochyby. "Nahradny tata" sa teda stara hlavne o mladsiu, napriek tomu ze to bol clovek ktoreho uz dlho blizko poznali a v poslednych fazach s nim uz fakticky zili, aj tato mladsia nachadza dovolim si povedat utechu hlavne v sestre. "Otec" zastane fyzicke a prakticky veci bezneho zivota, sestra je dovernik, hlavny "partak" to zivota co sa taky psychiky. Prave takito surodenci si vedia vazit jeden druheho, co casto tym surodencom ktori nezaziju taketo pohnute veci, ktori nemaju problem, nedochadza v plnej miere. Viem to, nakolko vela aj s nami sa rozpravaju, poznali sme ich rodicov, a priatelime sa aj s dievcatami.

jajka257
14. apr 2016

@horana ale ja hovorim o svojej skusenosti, u nas by to bolo inac. Ja by som bola ta, ktora by niesla zodpovednost. Nepoznas moju rodinu, neporovnavaj. Po smrti rodicov sa zbehli ako supy, co by mohli ziskat bolo jedine co ich zaujimalo. Uz od 16 som zila sama, mama bola stale v nemocnici. Starala som sa sama o seba, domacnost a este som chodila kazdy den za mamou, otec uz vtedy nezil. Nerozpravaj a nehodnot veci, ktore nepoznas. Mne z maminych surodencov nikto nepomohol, nenavaril, neopral, viem ako by to bolo dopadlo. A v tej situacii mladsi surodenec, tak to urcite nedam. Ja sama som bola dieta.

horana
14. apr 2016

@jajka257 Neporovnavam, pisem len skusenost, kde surodenec jednoznacne pomaha psychicky, tam ten porucnik o ktorom pisem nie je surodenec ich rodicov a bars by bolo toto u vas inak, nemozes povedat aku rolu by v tom hral pripadny surodenec, ci by to naozaj nepomohol sa cez to preniest lahsie, skratka je to len domnienka u teba, prameniaca z pocitu sklamania, ze isto by to bolo este horsie a este by som sa naviac musela on starat, cize dalsie stazenie. Ty tam jedoducho odmietas vidiet ze by to mohlo mat aj dobre aspekty, lebo to vidiet nechces. A ono - nemuselo, ale mohlo, napriek vsetkemu, to je to co sa snazim napisat.
Skratka co by bolo - keby - nemozem vediet ani ja, ale ani ty.

ena70
14. apr 2016

@horana a vieš...niekedy sú súrodenci rozcestovaní kade-tade po svete a vôbec sa nevidia....takže v tom prípade človek ani necíti že nejakého súrodenca má...napr. jeden tu na SVK, druhý v USA...

jolinka
14. apr 2016

neviem ako sa to vekmi utriaslo, ale momentalne v tejto dobe je jediny prijatelny pocet deti 2 kusy, akakolvek odchylka smerom dole aj hore je vnimana negativne a je najvacsim tercom poznamok okolia.

Okolie treba doslova odrezat, ja celkove nechapem ako moze vobec niekto mat tu drzost, ze riesi tak vnutorne osobne veci druhych ludi, ako pocet, pohlavie deti, odstupy medzi nimi, financnu ci zdravotnu situaciu. Keby sa kazdy staral o seba, bolo by o vsetkych postarane, 🙂 🙂

takisto dldohodobo koluju medzi ludmi kadejake predsudky ci nepodlozene uzavery o rozmaznanosti jedinacikov, ci zase o nutnosti rivality medzi viac surodencami, ci o vacsom strachu o jedno dieta.

zivot je pestry, kazda rodina ma jedinecne vztahy medzi sebou. kazdy podlozi tu svoju mozaiku ci verziu toho ako to mal on v detstve, ako to ma teraz vo svojej rodine, vyhody a nevyhody viac surodencov ci byt sam... pocitame podebatime... Moji sa maju radi, aj ked su obcas spory ale prevazuju dobre vztahy, vela sa vyhraju spolu, maju svoj surodenecky svet. Ja som z 3 sestier, s mojim dvojcatom mam blizky vztah od mala, nasa tretia mladsia sestra bohuzial vyrastala ako odstrceny jedinacik pri dvojcatach. Sama pri dvoch. Tiez nic moc... 😒

Jo a este jedna poznamka...ze jedno len pre strach, moja skusenost...viac deti viac strachu, mas jedno bojis sa o jedno, mas 4 bojis sa o 4 deti, bohuzial ako sa laska nasobi nasobi sa aj strach..je to o zalozeni cloveka, niekto preziva uzkost, zle sny, iny berie veci viac sportovo. Pocet deti s tym nema nic.

jolinka
14. apr 2016

nieco je aj v samotnej povahy deti a neskor dospeleho cloveka ale vztahy ci pohavu dietata, deti z velkej casti ovplyvnuju posobenim rodicia...ani nie tak slovami, skor prikladom ako oni ziju.

poznam rodinu s jednym dietatom...zlaty mily chalanisko, ako bol mily ako dieta, tak je mily uz ako dospely mladenec, poznam rodinu so 7 detmi...vsetko uzasne bytosti, sikovne, inteligentne sudrzne a pomahajuce deti, potom rodiny s najmenej komentovanym statusom ..."ideal ako z reklamy" starsi tmavovlasy chlapec a mladsie blond dievcatko... a vztahy o nicom, od mala sa nemali radi, zakerne buchnaty od chrbta odplacane driapanim tvare do chrast 😝 , neskor presli do chladnej lahostajnosti a kazde dieta zije vlastnym zivotom. Nuz ale pre okolie ideal...aky mily "parik"

veronickas
14. apr 2016

Za nad určite jedináčik (porodím a hned si dávam antikoncepciu) a to z nasledovných dôvodov:
Muz ma uz dve dospelé deti z predchádzajúceho manželstva, takze z toho jasne vyplýva aj fakt, ze je starší
Takze dalsi dôvod je vyšší vek nas oboch, no a ďalej aktuálne bytové podmienky a taktiež financie.
A vobec si nemyslím, ze je to egoistické. Nik dalsi do toho nevidí a nik dalsi nemôže súdiť. Mne sa zdá viac egoistické rodiť deti jedno za druhým ako škrečok a nemať im poriadne co obliecť a dat jesť.
Takze toto si musi posúdiť s odhadnúť svoju situáciu a dôvody sám za seba.

horana
14. apr 2016

@ena70 Niekedy ano, niekedy aj su pri sebe a su zle vztahy. Ale, je rovnako vela pripadov kedy si pomozu ked mozu. Ked sa podporuju, kludne aj z druheho konca sveta.
Ja tie zle vztahy medzi surodencami na okoli beriem ako vyhovorku tych co nechcu mat viac deti, na co maju samozrejme plne pravo, ale naco sa vyhovarat na toto? Nakolko tam vela zalezi aj na vychove a posobeni rodicov ako sa tieto vztahy ponastavuju cez cele detstvo. Moze tam byt, napr. aj nevedome, vyvysovanie jedneho surodenca ktory je povedzme rodicom viac sympaticky, lepsie ladia z jeho povahou napr., a z toho plynuce neskorsie nastavenie konstalacii, ktore potom vybuchne v nepochopenie a zle vztahy. Ked su sami rodicia hmotari a mamonari, necudo ze decka sa im potom ruvu o dedicstvo a pod. Ale ja som napr. jedinacik a nemam s nasimi bohvieaky vztah ani tak! A poznam jedinacikov co tiez takto nevyhrali. V detstve aj ano, potom nie. Cize ani toto nie je automatika, aby na jedinacika rodicia neprenasali svoje ambicie, nenaplnene si cez neho svoje vlastne nesplenene sny, co predstavy o tom ako ma vyzerat uspesny zivot, nesnazili sa ho komadovat do toho co je podla nich pren najlepsie co v dlhodobom horizonte dusi atd.

salamistka
14. apr 2016

ešte na margo toho starania sa o rodičov v starobe, moja svokra sa stará o svoju mamu sama a pritom je z piatich súrodencov, ale nikto iný nemá čas...
inak aj moja mama je zo šiestich detí a vždy chcela len jedno dieťa, lebo celé detstvo sa musela starať o svojich synovcov a netere a mladších súrodencov a mala toho po krk...

horana
14. apr 2016

@veronickas Dovody ktore menujes urcite egoisticke nie su, s tym napr. suhlasim. Ako to menujes su to jedny z tych dovodov, ktore su naozaj rozumne a myslim ze prave toto su tie situacie ako si ich popisala, kedy je to tak najlepsie.

horana
14. apr 2016

@salamistka Vies, toto co pises je typicky priklad kedy si rodicia nasekali deti a potom to najstrasie, obvykle dievca, sa potom musi starat o ostatnych surodencov. Minimum priestoru na individualny pristup od rodicov, plus este to zapriahnutie, nemozno sa divit ze sama chce potom len jedno. Pomerne dost rodicov jedinacikov to ma presne takto, vyslo presne z tychto pomerov: ako reakciu na nezvladnutu (nie nou samou, ale rodicmi) situciu v detstve.
Btw necudujem sa ze ani jeden z piatich surodencov zrazu "nema cas" na starobu ich opatrit, ved oni sami si na deti toho casu v detstve neurobili..

lanczi
14. apr 2016

Ja som prvé potratila,a duhe som horkotažko vynosila rodila som ako 37ročná,netrufla som si na dalšie lebo sme uplne sami už bez rodičov,daleko odkial pochádzame a bez pomoci je velmi tazko..Ale lutujem lebo ak by bolo to zdravie lepšie tak mam aj druhe a možno aj tretie,deti su dar..
Ale nesuhlasim s tvrdením že mat viac deti len aby malo surodenca lebo je to naj pre dieta,to nie..ja mam sestru tyrala ma psychycky odvtedy ako nam mama umrela ja som bola v este dieta a velakrat som si priala nemat surodenca vôbec,aj takéto smutné pripady su..
A samozrejme tí jedináčikovia budú,sú trošku rozmaznani však všetko láska a pozornosti sa upriamuje na nich,ale to neznamená že nebudu dobry ludia,moja ma velmi citliva jasne že viac voči sebe ale aj voči druhym,podeli sa,pomože.