Mať dieťa okolo 40-tky - názory zo života
Viem, že sú tu témy mamičky 35 a podobne ale v mojom okolí čo mám kolegyne a známe sme zhruba vo veku 36-41 rokov sme skoro všetky znovu vydaté a túžime po dieťatku. Naši manželia sú bud o pár rokov starší alebo v našich rokoch a nie všetci sú zato.
Prosím ak môžete a myslím, že tým prispejeme aj ženám, ktorých sa táto téma týka napíšte sem len svoje názory na to čo si myslíte o tom, keď ženy okolo 40 majú dieťa a ich partner tým pádom tak do 45 rokov? Názory na nete sú rôzne ale ak môžete napíšte vlastné skúsenosti alebo okolia, práce.
Väčšinou takéto páry buď už majú svoje zázemie, finančne na tom dobre a odrastené deti alebo naopak sú presne na tom ako iné mladé rodiny, majú úvery lebo museli vyplatiť bývalého partnera, iné vyhliadky v práci do budúcna a pod.
Mám na mysli niečo v tom zmysle:
- prečo ste sa rozhodli mať dieťa alebo sa stalo
- ako dieťa prijal partner, deti, rodina, práca, okolie
- ako ste zvládali tehotenstvo, starostlivosť o miminko
- váš návrat do práce resp. nové pracovné miesto
- vzťah medzi dieťaťom a rodičmi
teda nie úvahy ale ako to je.
ďakujem vopred za všetky odpovede aj za ženy, koré sa rozhodujú plánovať dieťatko alebo keď sa stalo či si nechať dieťatko.
Je to o povahe človeka, moja švagriná /sme v rovnakom veku/ mala dieťaťko v 19 a ak by sa dalo, ona by mohla byť super mamou aj v 16. Milovala deti a deťom sa aj do dnes venuje je učiteľka. Ja som ani v 30 nemala pocit, že som pripravená .. nebavilo ma počúvať ako sa žienky bavia o deťoch. Teraz mám krásneho chlapčeka, dcéra mojej švagrinej je krstná mama môjho chlapčeka. Rozhodla som sa hlavne preto, aby môj synček mal problém komunikovať so mnou (môj vek - nebudem rozumieť alebo nebudem chcieť pochopiť : 😀 ), aby sa mal na koho obrátiť. Vyrovnávam váhy. Som viac ustráchaná ako ostatné mamičky, lebo je to moje jediné dieťatko, hrozne sa o neho bojím, ale čo sa týka ostatných vecí som duchom mladšia a viac sa šaliem so synkom ako ktorá koľvek mamička zo škôlky. Mám pocit, že nejako rýchlo zostarli 😀 . Môj chlap je troška starší ale na ňom to vidno, už nevládze a nemá toľko trpezlivosti, ale podľa mňa on by jej nemal aj keby mal 30 🙂 Je to v povahe človeka a pokiaľ bude slúžiť zdravie všetko spolu zvládneme 🙂
Moji dospelí synovia sa nevedia nabažiť malej sestričky 🙂 neustále ju fotia, bozkavaju, nemajú problém aj kočíkovať dokonca aj s kamarátmi 🙂 A ja rozmýšľam nad ďalším dieťaťom. Aby mala súrodenca, aby mala detstvo, aby nebola len medzi 6 dospelými ľuďmi... mám vecičky,kočík... bolo by škoda to niekomu darovať 🙂
Ináč toto materstvo si neviem vynachváliť! Vychutnávam si ho nádherne. Odporúčam každej žene 😀
A nerobilo mi problém vzdať sa svojich záujmov. Nechýba mi to
ja mám 23 a neodcudzujem nikoho, kto sa rozhodne mať dieťa v 40, ak sa žena na to cíti, prečo nie 🙂
Moja znama ma 48 a 8 rocnu dceru a 18 rocneho syna.Surodenci drzia neskutocne spolu a ona je skvela mamina.Duchom mlada,vychutnava si malu.Je to uplne ine byt matkou v 20,30 s 40.
Dieta v ci po 40? Preco nie...kto sa na to citi...ja som mala prve v 35,druhe v 37,teraz mam 39 a este by som si trufla na jedno..ale drahy uz nechce..
Jeho mama mala druhe v 38, Teraz ma 75 a ma energie dost..
Mám 38 dve zdravé detičky a na ďalšie sa tešíme. Čítala som tu príspevok, že deti by sa mali narodiť mladším aby nemali traumu s chorobami alebo úmrtím rodičov. Nie je to pravda, ja som stratila matku keď som mala 18 a brat 15. ona 43. Bolo to ťažké ale nezľakla som sa mať dieťa v neskoršom veku, pretože čo má prísť príde a my sa máme snažiť užiť si život čo najviac.
@valerya Mozem vam napisat spravu ohladom adopcie? Ak ano tak vam ju poslem lebo Mam strasne vela otazok. Vopred dakujem za odpoved.
@jakobsapple1 nech sa páči 🙂
Ahoj, ja som mala prvé dieťa ako 28 ročná a druhé, keď som mala 39 - dovtedy sa nedarilo. Starší syn sa veľmi tešil na súrodenca (chcel ich viac). Keď sa malý narodil, tak sa mu venoval, hral sa sním, pred kúpaním ho povyzliekal a asistoval, vozil ho v kočíku. Teraz má 21, študuje na VŠ, mladší má 10 a stále majú úžasný vzťah. Keď príde z internátu, tak sa vystískajú, chýbajú si. Druhé tehotenstvo som mala lepšie ako prvé, horšie boli tie prebdené noci, malý bol nespavec. Bola som doma tri roky a on doteraz spomína ako nám bolo dobre
Ahojte.mozno si to tu este niekto precita.tot moja skusenost.s manzelom sme desat rokov.plus pat sme spolu chodili. Po siednych rokich manzelstva a neotehotneni som podstupila ivf.reku ked to inak nejde.a mane krasneho zdraveho chlapceka.mam 39 a pred tyzdnom na teste kolajnice ako hrom
Buch tehotna.po prvotnom pozitivnom soku takato otazka od muza...tak si ci nie si plodna?;))) dufam ze vsetko bude v poriadku a dockame sa nasho druheho zazraku;)
@cucoriedkacucoriedka gratulujem, čože je to 39? tak to je radosť v rodine!
@jazminn dakujem veeeelmi pekne;))) zatial sa o radost delim iba s manzelom;)
Ahojte ..chcem povzbudit zienky,ktore uvazuju a maju trosku obavy mat dietatko po 40tke. Pred mesiacom som mala 45 (Boze,ten cas ale letiiii 😀 ) ...moj manzel je o 20 rokov starsi. Prve spolocne dieta sme mali v mojich 37mich a teda jeho 57, druhe,ked som mala rovnych 40 a tretie v 42.....takze z mojej skusenosti zienky...vobec,ale vobec nemusite mat obavy. Samozrejme,ze som vo vsetkych 3 pripadoch podstupila amniocentezu. Rodila som spontanne. A teraz ako to zvladame? Najstarsi konci ako prvacik rocnik,dcerka je skolkarka a najmensi od septembra nastupuje tiez do skolky. A ja-po 8 rokoch materskej do prace. S detmi naozaj stihame rozne aktivity. A nesuhlasim s nazormi,ze clovek v zrelom veku nestiha,je netrpezlivy atd..Ak sa o seba stara-myslim tym pravidelny pohyb,striedma strava ale skor zdravsia a odpocinok -verte,da sa odpocivat aj pri tolkych detickach- nie je dovod nemat dietatko. Hlavne ak to dieta citi,ze je pre vas prvorade a naozaj sa mu venujete.
Ja budem mat 38r a uz som sa konevne odhodlala k tomu ze chcem mat dieta.No mam strach s okolia a ich reakcie.
Ja budem mat 38r a uz som sa konevne odhodlala k tomu ze chcem mat dieta.No mam strach s okolia a ich reakcie.
@pauli8 Fuha wau tak to vsetka cest. Takychto mamiciek asi ale vela v praxi nebude. Kazdopadne, pribehy ako Tvoj ma vzdy vedia povzbudit. Gratulujem ku krasnej rodinke.
@matajancova kasli na okolie,chod za svojou tuzbou.
ja kebyze drahy chce a su vhodne okolnosti,sa tretiemu nebranim a to mame 41r. Kamoska rodila 42rocna.
Druhi nech sa staraju o seba.
@matajancova okolie a nazory ludi ti mozu byt ukradnute. Je to tvoj zivot. Tvoje rozhodnutie. Kvoli okoliu nemat dieta? co si pipi? 🙂 by si to velmi lutovala. Rob to, co citis!! 🙂
Mam 42 a rocnu dceru okrem nej este dvoch dospelych synov 20,21 .Financie u nas hraju velku rolu pozicky splatky....manzel cele dni do vecera maka ...mali sme uz zabehnuty svoj rezim dva platy....ale dietatko jeho usmev ....nenahradi nic
@matajancova no tak okolie a ich reakcie by ma vobec netrapili....skor by som sa bala toho či vobec ešte otehotiem v tomto veku, predsa len si sa ,,zobudila,, o 5 minut 12. 😀 😀 ...Ludia ti nebudu dieta ani zivit, ani šatiť ani sa o neho starat tak čo. Ked ty a tvoj muz sa na to citite, vaša vec a treba ist do toho.
Ahojte, ja som mala vo Februari 40. S partnerom by sme este chceli babatko, no okolie ma preto kritizuje.
Deticky uz mame obaja, no vo vztahu sme kratko. Tak sa u mna striedaju chvilky ist do toho este alebo uz radsej nie.
Co by ste robili? Dakujem za odpovede.
9
@blbovina za mňa, tu ani nejde o vek. Skôr o to, že máte ešte krátkodobý vzťah. Príde mi to ako hľadanie nejakej "zábavky"... :-/
@montemotherone preco myslite? Chceme to obaja a obaja vieme co to obnasa. Ako zabavku to urcite neberie ani jeden z nas.
Neviem sa len rozhodnut kvoli veku...preto som chcela pocut aj nazory inych.
Moja kamaratka mala 1. dieta v 36-ke, druhe v 41-ke. Teraz ma 46, jedneho skolaka, jedneho skolkara a nervy ma uplne znicene. Vravi, ze nikdy by tak dlho necakala, keby vedela, ako ju to v tomto veku budu deti vycerpavat. Jej manzel ma 52 a bezne sa mu stava, ze si ucitelky aj rodicia spoluziakov myslia, ze je ich dedko. Urcite casom pride aj urcity ostych zo strany deti, ze maju podstatne starsich rodicov. Ja mam 38 rokov, 15 a 9 rocneho synov a som stastna ako blcha, ze su uz dost velki a samostatni a ja sa stale citim mlada a nemam uz na sebe prilepenych malych "prisavnikov" 😉😊 Ale tak zivot sa neda do detailov naplanovat a ked ma prist dietatko v 40-ke, tak nech 😊
@blbovina rozhodnut sa musis ty, ty sa budes starat minimalne 18 rokov, mas deti, vies co to obnasa. Verim, ze si si vedoma rizik, ktore tehotenstvo v neskorsom veku prinasa. Sme v jednom veku, tiez este tuzim po dietati, ale zial priroda je nekompromisna a napriek tomu, ze sa citim zdrava a nemam zdravotne problemy nedari sa nam, pokusame sa vyse roka a zrejme pomaly, ale isto idem do prechodu (aj mne sa to zda skoro, ale stava sa, vraj sa to stava aj mladsim). Dakujem nebesam, osudu a neviem comu vsetkemu este, ze mam aspon jedno a vtedy som napriek vyssiemu veku otehotnela hned ako sme sa zacali snazit. Neviem ci vsetky deti co mas v blogu su tvoje, alebo tam mas aj partnerove, ale pri takomto pocte by som uz dalsie dieta rozhodne neplanovala, skor sa tesila na vnucata od najstarsich. Stale sa mas komu venovat, najmladsi ta bude este hodnu chvilu potrebovat 🙂
po čase je to všelijaké. Moja dcéra má už 13 a ja 53. Najhoršie je to na rodičovskom, keď sa rôznia názory mamičiek ktoré majú cca 33 a 53... veď aj tá 33 ročná by mi mohla byť dcérou...

@dada1212 trošku oneskorene reagujem na tvoj príspevok.Neviem koľko máš rokov,ale určite máš pravdu,že deti do určitého veku cítia hanbu že majú starších rodičov.Chcela by som vedieť tvoj názor,lebo môj syn aj keď mi to otvorene nepovie,určite sa svojím spôsobom hambí.Máš pravdu aj v tom,že po 40.tke by nemali robiť deti,ale čo keď to život prinesie neočakávane a niet cesty speť.Dufam,že mi rozumieš.