Meno pre dievčatko
Ahojte kočky chcela by som vás poprosiť na inšpiráciu nejaké dievčenské mena kľudne aj nezvyčajne. 😃 môžu byt aj chlapčenské
Čo hovoríte na meno pre dievča Dalia ?
Ďakujem 🙂
@blontimka ved Zuzana je v pohode aj ja som z cias ked patrilo k oblubenym ale isto nie az tak ako Ema, Nina....teraz. U nas na ulici len Emy napriklad a Niny v skolke deti mali foto mena na fotke polovica Sofie a Niny.....mne uz je z tych mien zle. Neznamena ze sa ma niekto volat Skolastika, ale normalne neotrepane meno napr Monika ked uz ide o to ze ake
Stela❤zhodli sme sa hneď obaja😉
Baby ved niekedy meno nezohrava až takú dôležitú úlohu.Je rozdiel volať sa napr Ema a Ema. Záleží od toho aký si človek a co vyžarujes.
@maminuska
A?!
Vývoj sa nikam neposunul? Veď ktorá doba bola ohľaduplnejšia voči migrácii a voči multikultúrnym rodinám? To, že je meno v dnešnej dobe rarita neznamená, že sa v budúcnosti nebude považovať za celkom bežné. Nie každý si želá svoje meno poslovenštené. A s tou Šeherezádou si ma naozaj pobavila 😅 vytiahla si naozaj meno "používané bežne". Si ukážkovým príkladom Slováka, ktorý má potrebu riešiť mena CUDZÍCH detí a to sa netýka iba mien.
Predstav si, že ja mám priezvisko maďarského pôvodu a som Slovenka 🤦🤦🤦 asi by som sa mala volať Ildikó, ale aj meno mám francúzskeho pôvodu. No čistý hnus 😂
Prestaň riešiť životy iných, nech ťa netrápi, že susedov chlapec sa volá Sandokan. Je úplne normálne, že sa ľuďom nepáčia rovnaké veci, ale zato nebudem hodnotiť čo je katastrofa a čo nie. Viac ohľaduplnosti ti určite neuškodí.
@carmenuska Dorota je krásne meno, aj my sme dali dcére. Keby bola ešte ďaľšia dcéra,tak Terezka alebo Tamarka.
@martiwa - viem, že je to od veci, ale vidieť, že dcérku máš ešte malinké bábätko 😂😇 Na to "miláčik, zlatíčko" reagujem. Také je to milé, ako to vravíš, ale mňa to pobavilo - v dobrom. Som si predstavila tie naše zlatíčka a miláčikov v situáciách, keď sa vadia či otĺkajú alebo keď sa im absolútne nechce ísť si robiť svoje povinnosti a miesto toho majú 1000 iných "robôt" na starosti 😂😂😂
@maskotka812 po bankách? :D ok smejem sa...jasné že po babkách ;)
@nika3136 - nie, v dnešnej dobe to nie je nezvyčajné, ale potom sa rodičia často čudujú, že pani učiteľky v škole/škôlke a iné deti nevedia zahraničné meno vysloviť správne, vytvárajú si kadejaké skomoleniny, deti tie mená nevedia poriadne zapisovať. Pretože nie každé meno má jasne dané, ako sa píše, nositelia tých mien mávajú problémy na úradoch, všade stále vysvetľovať, do telefónu diktovať, ako sa píše niekoho meno... Áno, človek si na to zvykne, samozrejme, aj dieťa... Ale naozaj častokrát znejú kombinácie vyslovene cudzokrajného (aj anglického, proste cudzieho) tvaru mena a slovenského priezviska minimálne komicky, A nehovorím o tom, že dieťa musí mať slovanské meno (nehovorím o pôvode mena, ale jeho podobe), ale keď už to meno vyberám, tak osobne mi naozaj príde divné, keď sa spolužiak mojej dcéry volá Santiago Kováč (reálne meno reálneho spolužiaka) a jeho rodičia nemajú hispánsky pôvod a chlapec na 99% do zahraničia študovať nepôjde.
To isté mi príde napríklad pri menách typu Charlotte a podobné - kde musíš každému vysvetľovať, ako sa to meno vlastne píše, či "píš ako počuješ" alebo takto, s jedným "t", s dvomi "t" - v takejto presne podobe spolu s úplne klasicky slovanským priezviskom. Sú aj iné verzie týchto zahraničných mien, prípadne mená, ktoré znejú medzinárodne. Samozrejme, každého je to osobná vec, aké dá dieťaťu meno, asi nie je veľa ľudí, ktorí si meno zmenia, lebo sa im nepáči, ale mňa udivuje, prečo sa mnohí s takýmito menami hnevajú a rozčuľujú, keď ich okolie dieťaťu meno komolí alebo si vymýšľa rôzne varianty (ani nie prezývky, ale proste zjednodušené varianty) toho mena.
@nika3136 vieš čo ja nemám rada takéto pátosy aké si tu predviedla a ten tvoj " hnus " a riešenie cudzích mien. Mne je úplne jedno nech sa akokoľvek volajú deti iných matiek , ja som pôvodne reagovala na tvoje štúdium v Dánsku , čo je hlúposť a že to spôsobilo nárast cudzích mien. No nespôsobilo , spôsobila to snaha o originalitu ktorá sa bohužiaľ vymkne často kontrole a potom to pôsobí groteskne.
Multikulturalizmus je niečo čo sa javí ako zlý projekt a dôsledky si západný svet užíva. A o migrácii sa ani nebavme. Týmto považujem medzi nami našu debatu ukončenú .
@maminuska - aj mne sa zdá, sledujúc na okolí, že sa vracajú znovu tradičnejšie mená 😉 Vnímam viac Janiek, Mišiek, Jurkov, Vladkov a takéto... niežeby ich bolo veľa, ale nedávno to bolo tak, že som doslova roky nepočula, že by sa také meno pri dieťati zjavilo, teraz sa sem-tam objaví. Aj syn má v škôlke spolužiakov s "tradičnými" menami.
@katrinka8 áno vracajú sa späť a mňa osobne veľmi teší . Teň ošiaľ po 89 roku pominul , to máš tak ako keď boli prvé seriály Jednoducho Mária, alebo Esmeralda ( čo mimochodom je spolužiačka mojej dcéry ) a sledovalo to pol Slovenska alebo mnohé stupídne relácie , ľudia sa toho presýtili a začínajú sa vracať k svojim koreňom.
@katrinka8 Vieš prečo to nie je jasne dané? Lebo sa tu tvoria kadejaké slovenské skomoleniny. Mne vybrala meno Nikoleta stará mama a dostávam roky rokúce tu istú otázku dookola: "Píše sa vaše meno s dvomi "t"? Máte "k" alebo "c"? Asi ma chceli vyvarovať negramotným administratívnym pracovníkom, ale ničomu som sa nevyhla a od dieťaťa som si priala, aby mi zachovali pôvodný tvar tohto mena, lebo tak ho každý poznal. Keby sa na Slovensku nedávalo XY podôb, všetko by bolo každému nadmieru jasné. A nie, nechcela by som sa volať Nikola ako ďalšie 3 moje spolužiačky.
Santiaga by som chcela vidieť ak teda nepôjde študovať do zahraničia, radí sa k menšine nebodaj?
My sa tu nebavíme absolútne o slovenskej podobe, ale o zahraničných menách, takže čítaj pozorne.
Samozrejme, že rodičia zvažujú aj priezvisko. Chcela by som vidieť priemerne inteligentného človeka, ktorý by dal dieťaťu meno Charlotte Slováková. Ale takto útočiť? Načo? Prečo? Nepadlo tu hádam ani jedno priezvisko, zatiaľ čo sa žalúdok otočil už niekoľkým z vás 😄
A nehnevaj sa, ale ak pani učiteľka nevie prečítať meno, poprípade sa spýtať dieťaťa či rodiča, nemá v škôlke čo robiť, už keď je ťažké spýtať sa niečo....🤦🤦🤦
@maminuska
Nenapísala si tu nič nové, dookola obmieňaš dve vety. Áno, Mia, Zara, Sára či Emily je čistá groteska.
Zatiaľ čo Hostidrag, Ružica, Vatroslava, Čistomila či Živan sú úplne krásne mená, hlavne, že sú slovanské! 😉
Ach, pani analytička, našu debatu týmto považujem sa ukončenú. Prestaň riešiť cudzie životy, ľahšie sa ti bude dýchať. 👋

@lexi245 my máme Natáliu 😊a pred narodením sme uvažovali nad menom Charlotte