icon

Modlitba

2. mar 2021

Ahojte žienky iba by som vás chcela povzbudiť keďže je dneska utorok aby ste skúsili túto modlitbu ak ste v situácii v kt.si nemôžete pomôcť sami mne veľmi pomohla 🙂

Modlitba
dahliaa
3. mar 2021

@osky Že je Islám taky aky je? Že jsou ženy a děti obete? Mohu se zaptat, kam až tvé studium Islámu došlo, že se takto vyjadřuješ? Z tvého přispěvku je evidentní, že nemáš ani minimální znalosti. Muhammada si muslimové váží jako proroka a posla Božího (stejně tak jako Ježíše a ostatních proroků) o pomoc v modlitbách žádají pouze Boha. Žádného orodovnika netřeba. Podle tvého názoru, mrtvá osoba, jako např. Marta, tě vyslyší a pak se za tebe přimlouvá u Boha? Máš na to nějaké odkazy z Písma?

Mě by zajímalo, proč se vy, kteří jste Křesťané, křižujete? Ježíš se snad křižoval? Děkuji za odpověď.

lenkakravcova
3. mar 2021

@bebotka Hodnoty nie sú o náboženstvách. Hodnoty sú o nastavení, smerovaní človeka a mali by odrážať jeho konanie.
Náboženstvá sa neštudujú pre to, aby sa v nich človek našiel (to by bolo hľadanie vlastnej vôle). Náboženstvá sa študujú preto, lebo ak je človek rozhľadený, môže skutočne povedať, že si vybral to, čo považuje za najlepšie. Vzdelávanie sa vo všetkých smeroch je jednou z vecí, o ktoré na tomto svete ide 🙂 Ako hovorieval prorok Ježiš: "Hľadajte, a nájdete." 🙂

nafka0483
3. mar 2021

@rusalinka Nie, nie, ja som absolutne nenarazala na nabozensku temu. Ale na prispevok na styl:
- tato znacka prasku je fantasticka, ak mate problem so zapratymi skvrnami, tak skuste, mne sa velmi osvedcil
- dnes je taky krasny den, vyjdite si aj vy na slnko nabrat vitamin D, hned budete mat lepsiu naladu
- mali sme velmi tazke obdobie ale pomohla nam manzelska poradna, urcite odporucam ak si uz neviete dat rady sami
- hura, konecne mam pozitivny test, velmi sa tesime
- tato modlitba mi velmi pomohla, ak prekonavate tazke odobie, tak odporucam vam tiez sa pomodlit
... su to veci, kde nevyzyvam na diskusiu, nic sa nepytam, nezistujem ine nazory, len proste mam nieco na srdci, co dam von. Nepatria teda taketo prispevky skor na moj fotoblog ako do samostatnej diskusie? Ked sa nepytam na nazor, nepytam sa ako to robia ini, nie je to prosba o radu ani nic take. Je to len moj "vylev". Lebo doteraz som bola v tom, ze toto patri do blogu, ale teda asi sa dozvedam, ze som na omyle a ze som si pravidla vysvetlila nespravne.

rusalinka
3. mar 2021

@nafka0483 A na blogu kto a ako zaručí, že sa tam nerozprúdi diskusia pod tým 🙂
Nie - nemám pocit, že by niekedy bolo nejako presne dané, čo kde má byť. Okrem predaja, samozrejme, ten patrí do bazáru 🙂

xena0
3. mar 2021

ach niektore komentáre žasnem.... čo Vám tak vadí že to tu niekto zdieľa? Niekto verí a môže mu to pomôcť... jednoducho ak sa Vám nepačí, scrolluj ďalej a zbyročne sa nevyjadruj ku všetkému, svedčí to o Vás nie o autorke 🙂 úbohe ste niektore veľmi

nafka0483
3. mar 2021

@rusalinka Neviem ci sa chapeme. Ved na blogu moze nastat diskusia. Ja nehovorim o tom, ze sa diskusii mame vyhnut.
Len o tom, ze som bola v tom, ze forum sluzi na to ked cielene zakladam diskusiu - nieco sa pytam, hladam ine nazory, rady a pod.
Ak mi primarne nejde o diskusiu, len nieco zverejnit, tak to dam do blogu. Velekarat pod takymi akoze diskusiami (teda zalozenymi temami vo fore) pribudnu otazky - ze ok, oznamila si na to a o com teda mame diskutovat? Aky je ucel? Nic sa nepytas, tak o com mame diskutovat?

Tuto je presne rovnaka situacia - autorka nieco "oznamila" a nebol to podnet na diskusiu. Diskusia sa sice rozbehla, ale v podstate uplne mimo povodneho prispevku.

Pytam sa vseobecne na taketo veci, nijak nenarazam na nabozensku temu, mne je jedno o aku temu ide. Len sa cudujem, ze diskusia sa ubera uplne mimo temy, inokedy admini take komentare blokuju, ze sa treba drzat temy a taketo "informacie" alebo osobne vypovede odporucaju davat do blogov. Ale ok, ked hovoris, ze takto je to ok, ze na to diskusie tiez sluzia, tak fajn, budem vediet.

ivanka12311
3. mar 2021

@nafka0483 vidím že nie som jediná ktorá tomuto pridanemu príspevku do diskusie nechápe aj mne uniká pointa🤷... joj takých utorečkov ešte bude 🤭🙋

rusalinka
3. mar 2021

@nafka0483 úprimne... naozaj neviem, kedy to tak bolo smerované... možno v niektorých diskusiách, ktoré mali nejaké striktné témy to tak bolo, ale inak neviem, naozaj. Ja to vnímam ako nejakú tému, na ktorú sa môžeme a nemusíme baviť...

nafka0483
3. mar 2021

@rusalinka Ok, beriem. Ja som fakt bola v tom, ze take su pravidla, ze takto to chodi, ale ked hovoris, ze je to ok, tak fajn.

andreatytler
3. mar 2021

@janai1 Podstata mojho prispevku nie je o tom ku komu sa modlit a preto nerozumiem tvojim narazkam.

petkasaurus
3. mar 2021

@lenkakravcova a co hovoríš na tie panny po smrti pre dzihadistov? A shariju?

anaj_janka
3. mar 2021

@lenkakravcova keď poznáš protestantsky smer...smiem sa spýtať či si počula o znovuzrodení sa?vidieť,že prehľad máš

anaj_janka
3. mar 2021

@rusalinka takto to je napísané:"Keď sa minulo víno, povedala Ježišovi jeho matka: Nemajú vína.

4 Ježiš jej odpovedal: Čo mňa a teba do toho, žena? Ešte neprišla moja hodina.

5 Nato jeho matka povedala obsluhujúcim: Urobte všetko, čo vám povie!" nám Mária odkazuje "Urobte všetko, čo vám povie!" A nájdi si Luk.1/47 Vtedy Mária prehovorila: Velebí moja duša Pána
a môj duch zajasal v Bohu, mojom Spasiteľovi,.." kto potrebuje Spasiteľa? Ďakujem za odpoveď

janai1
3. mar 2021

@andreatytler písali ste ze pani bude prosiť boha, táto diskusia je o nejakej mŕtvej žene... Tak sa pýtam že ku komu sa teda treba modliť 💁‍♀️ či k mŕtvole alebo k niečomu inému

andreatytler
4. mar 2021

@janai1 Nie... ja som nereagovala na autorku. Ja som reagovala na niekoho ineho tu na fore.
Podstata mojho prispevku je o tom ze netreba zatracovat motlitbu ako taku, lebo clovek nikdy nevie ako bude reagovat, ked sa ocitne zoci-voci uplnej bezmocnosti.

Moj nazor na tvoj komentar je taky, ze jeden clovek nemoze tomu druhemu povedat ku komu je spravne sa modlit. Motlitba je vysostne indivialna vec a co vyhovuje jednemu, nemusi tomu druhemu.

lenkakravcova
4. mar 2021

@anaj_janka
Čo sa týka znovuzrodenia sa a protestantov: majú tam rôzne vysvetlenia - podľa denominacii.
Niektorí tvrdia, že keď uveria "v xy - nespecifikujem", tak sa zmení ich život (vyjadrujú to automaticky dobrými skutkami, prestanú robiť zle veci jednoduchšie) a sú spasení (krstom ho môžu vyjadriť formálne). Bud to považujú za dar od Boha alebo za rozhodnutie (záleží na denominacii).
Ďalší tvrdia, že znovuzrodenie prebieha priamo pri krste. Ďalší zase, že je to vtedy keď ich "osvieti"duch svaty a hovoria jazykmi a podobne veci. Popravde to, co som videla, bolo skor nahovaranie si /sebaklam/ v emocionalnom opojení (že Boh so mnou komunikuje v jazyku ktorému nerozumiem) pripadne niektoré tie veci vyzerali ako posadnutie. 🤔 Mne sa to veľmi nepozdávalo. Dokonca jeden človek, ktory bol na takýchto stretnutiach, tvrdil ze je prorok, a hovoril iným co sa stane (pričom toto "veštenie", Biblia zakazuje, a hovorí o ňom že je od Satana, pretože ten má moc vidieť útržky budúcnosti, ktoré sám vie spôsobiť). Čiže aj u protestantov by som si dávala pozor na takéto nadzemske seansy.
Mne to príde nereálne, žeby Boh takto komunikoval s ľuďmi. Stalo sa mi, ze som mala nejaký pocit, intuíciu, ktorá sa splnila, ale nikto nevládal nikdy moje telo proti mojej vôli (toto ovladanie tela, často so stratou pamäti, považujem za rozpor so slobodnou vôľou, neprisudzujem to Bohu).
Ta prvá skupina protestantov, ktorí tvrdia, ze ta premena záleží od toho ako sa zmenia, ako začnú žiť reálne (a len krstom to formálne vyjadria) je veľmi podobná vysvetleniu z islamu.

V islame sa znovuzrodenie považuje za moment, kedy človek uverí (resp pochopí), že Boh je 1 Jediný, a všetko ostatné mu podlieha (všetci anjeli, proroci, ľudia, iné bytosti) a rozhodne sa mu slúžiť svojim životom. Moment ked Boha uzná za Všemocneho Stvoriteľa. Je to vedomé rozhodnutie sa žiť podľa zákona, ako jeho "poddany" (ak by Boh na neho priamo prehovoril, urobil by všetko čo by mu prikázal - ako Abrahám.. ). V tom momente Boh odpúšťa človeku všetky jeho hriechy a on začína život nanovo s čistým štítom.

lenkakravcova
4. mar 2021

@petkasaurus
Tam sú tri rôzne veci, ktoré je potrebné pre pochopenie daych veci špecifikovať.
1. Džihád - je povolený iba ako obrana, nie ako útok. Dzihadista v zmysle terorista teda nedostane odmenu žiadnu. Podľa pravoplatnych fatiev Al azhar-u je terorizmus vražda nevinných, za čo dotyčnému patrí trest smrti.
https://blog.refresher.sk/article/8335/co-zname...

2. Odmena: panny po smrti.
Tu je viacero pohľadov na to, čo to znamená. V Korane sú spomínané okate panny v raji a krásni mládenci. Výkladov je viacero.
Jeden hovorí o tom, že je to odmena reálna, skutočná keďže raj je odmenou plnou - čísla so 7ckou vyjadrujú plnosť plnosti. Spravodlivý moslim/ka teda podľa tohto objasnenia za svoj spravodlivý život (kde dobre skutky prevýšia zlé) získa odmenu raja aj po tejto stránke. V tomto objasneni sa panny/panici vysvetľujú ako imaginafne bytosti bez slobodnej vôle. Nemôžu to byť ľudia ako my, lebo táto ich služba, by bola v protiklade so slobodnou vôľou a nebol by to pre nich raj. Proste sú ako veci, nemajú slobodnú vôľu.
Druhé vysvetlenie hovorí o tom, že táto odmena je len takto vyjadrená (ako panny a panvici), no v skutočnosti ide len o obrazne vyjadrenie skutočnosti že raj je miestom, kde budú splnené všetky naše priania a sny (ci už duševné alebo fyzické - keďže clock v raji ma telo, len iného typu ako tu).
A potom sú ešte ďalšie vysvetlenia..

3. Šária je široký pojem. Označuje islamské právo. Islamské právo určitej krajiny. Je to ako ústava. Môže byť teda rôzna. Každá islamská krajina má sariu trochu inú.
V podstate sa všade zhoduje len to ze je nadradena zákonu ľudskému (tak ako Desatoro). Odlišnosti sú rôzne, v trestoch za kriminalitu, v tom co s a považuje "len" za zlé a co sa už trestá. Odlišnosti sú aj v tom ci sa vzťahuje na celý štát alebo len na moslimov v ňom žijúcich. Napr Arabské Emiráty za konzumáciu alkoholu na verejnosti môžu priestupkovo stíhať len moslima. Nemoslim pijúci alkohol na jej uzemi, tak necini ilegálne, je mu to bráne len ako "zle" (v moralnom zmysle), no nie je to u neho priestupok voči zákonu.

rusalinka
4. mar 2021

@anaj_janka Ježiš jej povedal, že ešte neprišla jeho hodina, no jeho matka napriek tomu zariadila, aby vína bolo. A áno, samozrejme - urobte všetko, čo vám povie. Ako mohla vedieť, že niečo povie, keď jasne povedal, že neprišla jeho hodina? Prečo napriek tomu, že neprišla jeho hodina aj tak trvala na to, a a jasne povedala, že urobte, čo vám povie?
A čo sa týka Chválospevu - RKC predsa nikde netvrdí, že Mária spasená nebola. Ježiš je aj jej spasiteľom.

anaj_janka
4. mar 2021

@rusalinka a kto potrebuje Spasiteľa?

anaj_janka
4. mar 2021

@lenkakravcova to čo si napísala súhlasím...akurát ja som kresťanka a prečo neveríš,že Pán Ježiš je Boh? (Nechceme sa presviedčať,hej...ale diskutovať). On je Skala,ktorú stavitelia zavrhli,on sa stal uholnym kameňom.

anaj_janka
Autor odpoveď zmazal
rusalinka
4. mar 2021

@anaj_janka veľmi presne viem, o čo ti ide, takýchto debát som mala miliardu 🙂 Zopakujem, čo som tu už písala - katolícka náuka je veľmi obšírna a komplexná a na tvoju otázku sa nedá dať jedno vetná odpoveď. Hlavným problémom je Sola Scriptura, ktorú v tvojom prípade predpokladám. Ohľadom Mariológie sú celé traktáty, tak neviem, či má význam púšťať sa do týchto debát...

anaj_janka
4. mar 2021

@lenkakravcova a ešte by som doplnila,že to čo si napísala že v ismale sa rozumie za znovuzrodenie to je v kresťanstve - s tym, že dám spravne miesto Ježišovi Kristovi. On rozdeľuje ludi,ale to sa zle počúva.

nafka0483
4. mar 2021

@anaj_janka Jezis je Boh? Nebol tu Boh skor ako sa Jezis narodil, nie je Jezis bozi syn?

anaj_janka
4. mar 2021

@rusalinka ok tak potom to je jasné,lebo "
Ja dosvedčujem každému, kto počúva slová proroctva tejto knihy: Ak niekto k tomu niečo pridá, tomu Boh pridá rany opísané v tejto knihe.

19 A ak niekto uberie zo slov proroctva tejto knihy, tomu Boh odníme jeho podiel zo stromu života a miesto vo svätom meste, ako sa o nich píše v tejto knihe." Áno ja som uverila,že Boh svoje Sväté slovo uzavrel a ďalšie zjavenia nám už neposiela,nakoľko nám dal to najdrahšie čo mal svojho Syna - predstavuje absolútnu svätosť a dokonalosť charakteru Ježiša Krista a jeho výnimočnosť a hrdinstvo,ktoré bolo potrebné pre nás.
Bol 100% Boh a 100% človek a keď bol v pokušení nechapavych učeníkov "jednu struhnut" alebo keď videl ženu a ostal čistý,i na kríži keď ten tlak bolesti,posmievania a prijatia Božieho hnevu za naše hriechy len rástol a rástol a On NEKLESOL, žiadna zlá myslienka....VITAZ. On žil dokonalý život.ok tak sa opatruj a prajem ti všetko dobré.

anaj_janka
4. mar 2021

@nafka0483 ""Gen 1:26 SBoh povedal: Utvorme človeka na svoj obraz, na svoju podobu. Nech ľudia vládnu nad morskými rybami, nebeským vtáctvom, dobytkom, nad celou zemou a nad všetkými plazmi, čo sa hýbu po zemi." Je veľa miest zo starého zákona, kde sa poukazuje,že Boh charakterovo je jeden (láska, svätosť...) , ale sú to zvlášť 3duchovne bytosti,ktoré konajú v jednom súlade podľa svojho charakteru

eda24
4. mar 2021

@irusa presne tak!

rusalinka
4. mar 2021

@anaj_janka no ja sa nechcem hádať, ani nič iné - ale tiež som tu písala - Biblia je tiež komplexný celok, a len tak vytrhávať verše z kontextu... no neviem neviem.
Môžeme si tu aj veršovať - Jn 16, 12 - 13:
Ešte veľa vám mám toho povedať, ale teraz by ste to nezniesli.
Keď príde on, Duch pravdy, uvedie vás do plnej pravdy, lebo nebude hovoriť sám zo seba, ale bude hovoriť, čo počuje, a zvestuje vám, čo má prísť. - takže až potom bude plná pravda.
Tim 3, 15 - ale ak sa omeškám, aby si vedel, ako si máš počínať v Božom dome, ktorým je Cirkev živého Boha, stĺp a opora pravdy
Jn 21,25 - Ale Ježiš urobil ešte veľa iného. Keby sa to všetko malo dopodrobna opísať, myslím, ani na celom svete by nebolo dosť miesta na knihy, ktoré by bolo treba napísať.

Samozrejme, vyložiť sa to dá rôzne, napriek tomu, že Biblia súkromný výklad nepripúšťa a je mi jasné, že si to vyložíš inak ako RKC - kde pointou je, že nie všetko je v Písme napísané a najmú Duch to uvádza do plnej pravdy v Cirkvi, ktorá je stĺpom a oporou pravdy.
Ďalšie samozrejme, každá z nás si myslí že tá jej cirkev je tá správna. A tu sa môže debata úplne v pohode skončiť 🙂

lenkakravcova
4. mar 2021

@anaj_janka Neverím, že prorok Ježiš je Boh, z dôvodu, že:
- Boh je Vševediaci, Ježiš nie je (Ježiš nevie napr. kedy nastane koniec sveta - Mt 24,36)
- Boh má moc sám od seba, Ježišovi bola daná (Mt 28,18, preto robil zázraky - Boh mu to povolil)
- Boh sa nemodlí, nemá ku komu, Ježiša sa modlil (dokonca poklonou na zem tvárou ako sa modlia moslimovia: Mt 26,39).
- Boh odpúšťa sám vždy, nedeleguje odpustenie na iného (Ježiš prosil Boha /proroci môžu prosiť Boha ako príhovor počas ich života/, aby odpustil ľuďom, ktorí ho týrali: Lk 23:34)
Je toho mnoho.

Verím, že Ježiš bol prorokom, Slovom a duchom od Boha, Mesiášom (tak ho menuje Korán). Človekom, ktorý bol služobníkom Božím a človekom, ktorý plnil jeho zákon, učil ľud a privádzal ho bližšie k Bohu.
V 3.storočí vznikla na koncile tzv. dogma o trojici a takmer celé dnešné kresťanstvo (sa podľa môjho názoru) vybralo smerom k pohantvu a vzalo si Ježiša za Boha, miesto Boha o ktorom Ježiš učil a prišiel svedčiť skutkami, ktoré mu Boh povolil konať.

Práveže mne nerobí problém počúvať že Ježiš je Boh, je to ľahké tomu veriť (verila som tomu dosť dlho, počas môjho katolíckeho i protestantského života 🙂 ).. Skôr je zložité pospájať si všetky tieto udalosti, veci dokopy. Prestaviť si Ježiša v daných situáciách, potom to už človeku jednoducho vyplynie, že Ježiš a Boh sú 2 samostatné entity, ktoré sú prepojené len úlohou, ktorá bola od Boha Ježišovi daná. Je tam taký strach, že čo ak zrádzam Ježiša? Čo ak je Boh a je to nesprávne? Čím sa ale nad tým viac človek zamýšľa, hľadá dôkazy podporujúce tieto teórie, tým viac ho to smeruje k islámu.
Smiala som sa na začiatku, že islám - nikdy! A nakoniec som skončila pri tejto teológii 🙂
Asi rovnako ako holandskí a nemeckí politici, ktorý si založili politickú stranu proti islámu, a čím viac proti tomu bojovali a čítali, hľadali odpovede na to, čo si mysleli, tým viac sa približovali islámu a tým im dával väčší zmysel: až nakoniec konvertovali a dnes sú z nich moslimovia 🙂
https://svet.sme.sk/c/22046106/holandsky-extrem...
https://dennikn.sk/1007933/nemecky-politik-z-af...
Islám má fakt premakanú teológiu a ak ho niekto úprimne študuje, tak mu poskytne úplne všetky otázky bez logických chýb, ktoré iné náboženstvá obsahujú.

rusalinka
4. mar 2021

@lenkakravcova ale inak, ešte ti musím povedať, že napriek tomu, že s tebou v mnohom nesúhlasím, sa mi veľmi páči tvoj štýl komunikácie a neuveriteľná trpezlivosť všetko vysvetľovať 🙂