Modlitba
Ahojte žienky iba by som vás chcela povzbudiť keďže je dneska utorok aby ste skúsili túto modlitbu ak ste v situácii v kt.si nemôžete pomôcť sami mne veľmi pomohla 🙂

@anaj_janka Boh hovorí aj v Koráne v plurále 🙂
Nazýva sa to tzv. majestátny, alebo kráľovský plurál.
Boh ním nevyjadruje to viac bytostí, pretože i pri tom čo ho ako Vládca používa, zdôrazňuje, že nie je trojica:
5:171. Ľudia Knihy (kresťania a Židia), neprekračujte medze svojho náboženstva a nehovorte o Bohu iné než pravdu! Veď Mesiáš, Ježiš, syn Márie, je len poslom Božím a Jeho slovom, ktoré vrhol Márii a duchom od Neho. Verte teda v Boha a jeho poslov a nehovorte: „Traja“. Prestaňte, je to lepšie pre vás. Veď Boh je len jeden Boh...
A pritom tu hovorí o sebe Boh v danom majestátnom plurále:
21:16. Nestvorili sme nebo a zem a čo je medzi nimi pre zábavu.
17. Keby sme sa chceli pobaviť, boli by sme si našli zábavu u Seba, ak by sme boli chceli skutočne tak urobiť. 18. My vrháme pravdu na nepravdu, až ju v koreňoch zasiahne, a tak je táto zničená. Beda vám za to, čo opisujete (klamlivo).
@lenkakravcova môžem ti ukázať zo starého zákona,že Boh je v troch osobách ako som tu vyššie písala,chces?
@lenkakravcova ale toto je korán, ja verím len biblii 🤗
@lenkakravcova inak preto ho židia neprijali,že hovoril že je Syn Boží. V ich predstave bol tak ako ho tu opisujes - jeden. Nie?
@anaj_janka Takze kym sa Jezis nenarodil, tak Boh vlastne nebol, alebo nebol kompletny? Nejako mi to nedava zmysel.
@anaj_janka o tom, že Písmo nepripúšťa súkromný výklad, hovorí samotné Písmo predsa..., ktoré tiež dodáva aj to, že tam nie je všetko, že sa stalo ešte mnoho iných vecí, ktoré tam zapísané nie sú. A hovorí, že stĺpom a oporou je Cirkev - nie jednotlivec, a teda ani nie Ján Amos Komenský 🙂
Ako moze spravodlivý a svätý Boh,zobrať do neba hriešnika?
Kde som povedala, že v nebi sú hriešnici? Ak ide o Máriu, tak tá hriešna nie je - a ako som písala, Mariologia nie je na dve vety.
Ako sa do neba dostaneš ty? Vdaka
Toto by som nechala na Boha 😉
Ja zase vnímam to, že hlavnou otázkou je - Je Boh, v ktorého obe veríme, Bohom živých, alebo mŕtvych? Ja verím v Boha živých, verím, že po smrti ideme hore alebo dole - a sme pred tvárou Boha (v tom lepšom prípade). Naša duša je už oslávená, ostáva nám vyčkať už len na oslávené telo, ktoré tiež raz bude.
Protestanstký smer (aspoň čo ja viem), verí tomu, že po smrti človeka sa... neviem, nedeje nič? Duša je kde? Ešte ku spaseniu len príde?...
@anaj_janka Kľudne môžeš, ja som to síce už asi videla, ale môžeš 🙂 Potom ti dám argumenty, prečo to tak nie je (tiež v Biblie - niektoré som tu už vypísala). Napr. i argument "ja a otec sme jedno". - a kde zabudli ducha svätého ak sú trojica? 🙂
Jasné, chápem, aj v Biblii tieto argumenty sú.
Židia Ježiša neprijali ako proroka a Mesiáša preto, že podľa nich nepochádza z dávidovej vetvy (po otcovej strane,, Máriu akoy ignorovali :-/ ), odkiaľ mal prísť ďalší prorok. Oni dodnes očakávajú proroka, Mesiáša (nie Boha).
Pojem Boží syn sa nachádza v Biblii mnohokrát (neznamená pojem plodenia detí Bohom), označuje ľudí a bytostí, ktoré plnili Božiu vôľu. len v Starom zákone, v knihe Jóba máš tento pojem "Boží synovia" použití viac krát 🙂 Ježiš hovoril metaforicky, preto ho používal. Syn človeka, Syn Boží - človek so slbodnou vôľou, plniaci Božiu vôľu.
@anaj_janka Ako moze byt Jezis syn Bozi, ked Jezis je vlastne Boh? Je sam sebe synom, alebo ako? Ak je Jezis syn Bozi, tak predsa Boh uz musi byt, aby z neho potom "vznikol" syn.
@nafka0483
Boh - ma mena
Boh (Otec,Syn a Duch sv) stvorili svet a v poslednom dni aj ľudí s určitým zámerom.
Ich úlohou bolo starať sa o raj.V raji boli dva stromy- strom života ( z ktorého Boh chcel,aby jedli- na základe uvažovania,že bol v strede a všetko pre nich stvoril krásne a mali blízky vzťah s Bohom) a strom poznania dobrého a zlého (tam bol satan a útočil na Boží charakter - jeho dobro-ukazal im ho,ako svojvoľneho,oberajuceho ich dobro, o to aby boli "ako bohovia". Človek uveril satanovi a jedol zo zakázaného,zhresil - jeho srdce je hriešne,poskvrnene - Adam a svoj sa vadia,brat brata zabije a tak to je do dnešného dňa.
Boží večný zákon hovorí:"odplata za hriech je smrť" čiže Adam s dvoj mali byť nielen vyhodení z raja,ale mali na mieste zomrieť.Avsak Boh je láska a je milosťou,tak "zomreli" len duchovné - vládne hriech a dava im život.
Ak chceli prísť k Bohu museli priniesť baranka,aby hriech bol zakrytý.
Prebieha tu boj o dušu človeka,lebo hriech (svojvola,vzbura,pýcha,sebestačnosť, homosexualita,...každá zlá myslienka) je prekážka.
Boh človeka úprimne miluje a preto vedel,že človek potrebuje Spasiteľa - niekoho,kto navždy odstráni jeho hriech.
Avšak Boh je spravodlivý Sudca -zlo,hriech MUSI potrestať (ako dobrý kráľ,nemôže byť zbabelý,ani zlo prehliadajúci,)
Ako Boh zachráni človeka...
Ježiš Kristus - Boh - duchovná bytosť vstupuje na zem- narodí sa ako bezbranné dieťa - zakusa naše podmienky (Mária mu dala telo,aby bol človekom,ktorého vidíme a je nám blízko)
Vyrástol bez jediného hriechu,skúsil hlad, pokúšanie a nikdy moc,ktorú ako Boh ma nepoužil pre seba,ostáva bez hriechu.
Ide na kríž - berie moje hriechy,aby mi bolo NAVZDY ODPUSTENE
"bez vyliatia krvi nedeje sa odpustenie". Vstal z mŕtvych a teraz vládne. Spravodlivý hnev za moje hriechy zobral on a ja som slobodná.
Ten kto ho Veď Boh tak miloval svet, že dal svojho jednorodeného Syna, aby nezahynul nik, kto v neho verí, ale mal večný život.
Lebo Boh neposlal Syna na svet, aby svet odsúdil, ale aby ho spasil.
Kto verí v neho, nie je odsúdený. Kto neverí, už je odsúdený, pretože neuveril v meno jednorodeného Božieho Syna.
On ma meno syn človeka čiže poukazuje na telo -ludsku zložku a Syn Boží - zasa na charakter a moc Boha.
Je to dlhšie ale kratšie mi to nešlo
@rusalinka a ty nie si hriešna? Asi sa nerozumieme...
@nafka0483 Ježiš ma veľa mien - a každé poukazuje na niečo z jeho charakteru jeho bytosti.
Tak ako ty mama,manželka,nevesta,moje zlatíčko...
Ženy a dievčatá, ak máte niektoré nejaké otázky o isláme, tak som založila túto diskusiu, aby som to tu nespamovala (nemám z toho dobrý pocit 🙂 ) a tiež aby sme si nevypisovali po správach - lebo na to nemám až toľko času. Ak chcete, tak potom ďalšie otázky na mňa (a islám) klaďte už tam. Vopred ďakujem ❤️
https://www.modrykonik.sk/forum/nabozenstvo-viera-a-tradicie/diskusia-o-islame/#comment-83579559
@anaj_janka Hmmm, no mne to stale akosi nedava zmysel.
@anaj_janka no očividne nie, nerozumieme 😀 Samozrejme, že som hriešna. Ty nie si?
@nafka0483 skúsim ešte raz...😉 Myslíš na to že je Syn Boží,áno? Či?
Pan Ježiš je Boh (duchovná bytosť) a On prišiel na zem - vo viditeľnom ľudskom tele,úlohu mal zobrať hriech celého sveta na seba.
(Keď poviem 'ulohy' si mohli vymeniť)
Preto sa označuje za mesiáša,pomazaneho,Pána Pánov a Kráľa kráľov.
"Na počiatku bolo Slovo (Ježiš), to Slovo bolo u Boha a to Slovo bolo Boh.
2 Ono bolo na počiatku u Boha.
3 Ním vzniklo všetko a bez neho nevzniklo nič z toho, čo jestvuje."Ján 1/1 ok?
@anaj_janka Takze chapat to tak, ze Boh je nejaka "entita", nejako to duchovno a aby prisiel na Zem, tak musel prist v nejakej podobe - cize v ludskej, vo "forme" Jezisa? Cize Jezis bol stelesneny Boh?
Myslela som, ze to boli dve osobitne "veci" a ze Boh zoslal Jezisa, ale Jezis nebol Bohom.
@rusalinka je napísané,že Boh hriesnych necuje,že Boží hnev sa zjavuje na nekajucich ľudí.Viem,že ti to je silné,ver že aj pre mňa bolo. Ja som ho mala len za láska a to bez podmienok-staci byť najlepší ako viem a "plniť si" zo srdca svoje náboženské povinnosti.
Avšak preto som sa pýtala,lebo otázka je ako môžem ako hriešnik uniknúť pred Božím spravodlivým hnevom?
Ja som spasený hriešnik bez mojich zásluh,len vďaka Panu Ježisovi.
@anaj_janka no tak ja to tak, že láska bez podmienok nemám 😀 O spáse sa nemusíme baviť, verím v ňu rovnako... plus, ako som písala, že Boh je Bohom živých, nie mŕtvych. .. viď. vyššie.
@nafka0483 Boh je trojjediny a tie označenia Otec,Syn a Duch sv.su novozakonne aby sme porozumeli srdcu,zmýšľanie a charakteru Boha,aby sme ho poznali 🙂 jeho svätosti,spravodlivosť i lásku.
To bola spolupracujúca láska a spravodlivosť-
Nato aby sa nám otvorili dvere a mali sme právo na nebo,musel Syn Boží na kríž,odstrániť múr,ktorý je medzi nami a Bohom.
Na kríži videl
1Boh v postavení Sudcu - položil svoj trest,hnev na Baranka -soravodliva odplata za hriechy
2 Boh v postavení Otca - videl bolesť svojho Jednorodeneho Syna,jeho čistotu a preto sa opona roztrhla-akoby "puklo" srdce otca
Ako príbeh Abrahama a Izaka je obrazom - Ježiša Krista,ktorý ale bol zabitý. Potopa(súd nad svetom):korab-(obrazom spása,záchrana v Ježišovi Kristovi).....♥️
@rusalinka ok, nerozumiem čo myslíš že Boh je Bohom živých a mŕtvych...ja som myslela toto: Veď Boh tak miloval svet, že dal svojho jednorodeného Syna, aby nezahynul nik, kto v neho verí, ale mal večný život.
17 Lebo Boh neposlal Syna na svet, aby svet odsúdil, ale aby ho spasil.
18 Kto verí v neho, nie je odsúdený. Kto neverí, už je odsúdený, pretože neuveril v meno jednorodeného Božieho Syna." Ale ok, drž sa a maj pekný zvyšok dňa 🤗
Zaujímavá debata. A zložitá 😇
K Marte asi už bolo povedané všetko. Samozrejme, každého rozhodnutie, ku komu sa modlí a klania, ale podľa Biblie je toto modloslužba. A každý by mal vedieť vysvetliť, čomu a prečo verí. Lebo obhajovať sa opakovane nepochopiteľnou komplexnosťou nejakej náuky alebo Písma nie je celkom fér diskusia. Tak také časy sme tu už pred reformáciou mali. Predpokladám, že dospelé ženy vedia, čomu veria a že to dokážu vysvetliť hoci aj dieťaťu 🙂
Chcela by som ešte napísať najdôležitejšie porovnanie medzi kresťanstvom (tým biblickým, pretože u nás si každý pod kresťanstvom predstaví katolicizmus) a islamom, resp. inými náboženstvami. Jedine kresťanstvo nie je o snahe človeka, o zásluhách, o konaní skutkov, o odriekaní istého počtu presne určených modlitieb. Také sú všetky ostatné náboženstvá - náboženstvá skutkov. Urob toto a získaš záchranu. Pomodli sa toľko a toľko ráz tamto a vymodlíš si spásu. Choď na také a také miesto, spovedaj sa aspoň toľkokrát za rok a potom máš šancu na aspoň na ten očistec.
Jedine kresťanstvo (opakujem však, že myslím skutočné, biblické kresťanstvo) je náboženstvom milosti. Spasenie nie je zo skutkov, nie je z nás, nikto sa teda nemôže svojím spasením chváliť. V kresťanstve ponúka spásu Pán Ježiš ❤ Rieši najväčšiu dilemu, ako môže mať hriešny človek pokoj s Bohom. Pretože ak je Boh svätý a spravodlivý, nemôže nám len tak odpustiť bez testu všetko to zlo, ktorým sme ho urážali. Nemôže nás prehlásiť za spravodlivých a prijať nás do Svojho kráľovstva dokonca ani v mene Jeho lásky, lebo sme jednoducho hriešni, a to je neprekonateľná prekážka od čias Adama a Evy, ktorú si nedokážeme ani odmodliť, ani odsedieť v akomsi očistci. Aby Pán Boh ospravedlnil hriešnych ľudí, poslal Syna - Ježiša.
A ešte by som rada dodala, že aj napriek vzájomnej snahe porozumieť sa a príjemným diskusiám je logické, že pravda môže byť len jedna. Nemôže byť aj islam, aj kresťanstvo pravdou súčasne. To nie je logicky jednoducho možné. Alebo bol najväčší prorok Ježiš, alebo to bol Muhamed. Buď je Biblia Božie Slovo, alebo je to Qur´an. Spasenie sa získa skrze vieru v Ježiša Krista alebo sa získava dodržiavaním piatich prikázaní islamského náboženstva. Iba jedno logicky povedie k spáse. A rozdiel je celkom zásadný. S večnými následkami 🎁
@rivatha Cisto teoreticky z vedeckeho pohladu: Kedze vieme, ze realne nad nami nebo nie je a pod nami peklo nie je - nie v nasom casopriestore tak mozeme uvazovat a predpokladat existenciu paralelnych casopriestorov a dimenzii, do ktorych sa z tej nasej v ludskej hmotnej podobe nedostaneme.
V tom pripade moze existovat krestanske nebo, peklo, ocistec, Boh, spasenie atd. a krestania sa po smrti dostavaju do tejto dimenzie. Moslimovia sa zas dostanu do svojej, atd. A tym padom nie je kedna univerzalna pravda, kazdy veriace dostane a "zazije" presne to comu veri.
Cize dusa krestana je s dusami krestanov, su spaseni, stastni a ostatni s nimi nie su, cize vedia, ze robili spravne podla svojej viery, lebo sa sem dostali len oni. Ale ti ostatni su tiez spaseni, spokojni, kazdy v tej svojej dimenzii, kazdy v tom svojom nebi.
@nafka0483 ak sa smieme spýtať čítala si niekedy Božie slovo? Boh je Bohom lásky i spravodlivosti. Pán Ježiš preukazovať úctu voči ženám i deťom. Boh je dobrý a dal svoj návod na žitie života i na to ako sa dostaneme do večnosti k Nemu a akú predrahú cenu Pán Ježiš zaplatil, aby sme mali nan vobec nárok. Biblia poukazuje - kto sme, načo sme tu, kde je problém, ako z neho von a kam to smeruje, čo má cenu a čo nie .... svetlo do života ....
ak máš záujem ...skús si počúvať http://biblickakonference.cz/pravda-vitezi/
a ked hovoriš o moslimoch, môžem ti povedať, kolki veriaci sú tam kruto prenasledovaní-len kvoli tomu, že uznávajú Pána Ježiša ako Boha, môžem ti poslat aktualne prípady, ale nie je to nič pekne. záleží čo hladáš, lebo čo hladáme to nájdeme. je to na každom z nás osobne. tak sa opatruj a prajem ti vsetko dobré, drž sa v tejto "korona dobe".
@anaj_janka Neviem na co konkretne reagujes. Pre teba je to spravne a prave to, v co veris, pre inych, je to zas to v co veria oni.
Nemusis mi posielat ziadne aktualne pripady. Niekde v moslimskej krajine prenasleduju krestanov a v inych krajinach zas moslimov alebo ludi ineho vyznania. Ani jedno nie je spravne, kazdy nech veri comu chce a nech necha ostatnych aby verili comu chcu oni.
@nafka0483 na ten posledný príspevok o tom, že kazdy má svoju "pravdu a svoje nebo". Ako by to bolo potom so spravodlivosťou. Veď po láske a spravodlivosti túžime. Áno, sme povolaní žiť "miluj Boha a blížneho svojho ako seba samého". Je rozdiel katolik (ich násilná historia) a krestan. Este raz sa s tebou lúčim a prajem vsetko dobre, pa🙂
@anaj_janka Aha, tak za tym si stojim, ze kazdy moze mat tu svoju pravdu a nikto z nas nemoze vediet, ktora je ta "prava" alebo "spravna". Takze nikto z nas nemoze s istotou trvdit, ze prave ta moja je ta spravna.
A rovnako tak nemozeme vylucit, ze existuje nieco ako som popisala ja, nejake "paralelne svety" a pravda nie je len jedna.
@nafka0483 nemusime sa rozpravat, ak nechces. Ale budem vdačná, ak mi to vysvetliť napr. na živote ludi .... ďakujem
@anaj_janka V pohode, ja rada diskutujem.
Co ti mam vysvetlit na zivote ludi? Tu moju "teoriu" o moznosti existencie paralelnych posmrtnych zivotov?
@nafka0483 nerozumiem ako vnímaš spravodlivosť? kazdý tužime po svete, kde vládne láska a spravodlivosť (čestnosť, sloboda k dobrému, čistota, férovosť, zhovievavosť....) a chcem, aby sa ku mne i k druhým ludia takto správali bez násilia, opovrhovania, nenávisti, prekrúcania, nútenia, ublizovania ..... ako sa dívaš na spravodlivosť.

@rusalinka
Tie verše sú pravdivé,ale to čo je mimo písma na tom nemôžem stavať pevne - Boh si zariadil, aby to dôležité tam bolo, to stačí aby sme získali istotu večného života:
Joh 17:3" A večný život je v tom, aby poznali teba, jediného, pravého Boha i toho, ktorého si poslal, Ježiša Krista." O čo ide? Večný život začína tu a to práve znovuzrodenim - je to o vzťahu s Bohom cez Ježiša Krista "Lebo je jeden Boh,jeden aj prostredník Boha a ľudí,človek Kristus Ježiš."1Tim.2/5
Ak hovoríš o súkromnom výklade pozri čo hlásal o znovuzrodení napr. Ján Amos Komenský..... evanjelium sa nikdy nesmie meniť.
Zistila som,že hlavná otázka,ktorú biblia rieši je:
Ako moze spravodlivý a svätý Boh,zobrať do neba hriešnika?
Ako sa do neba dostaneš ty? Vdaka