Musí ísť každý na dovolenku?
Poznáte takých čo ešte nikdy neboli v zahraničí alebo na dovolenke? Napríklad ja som bola jediný raz na dovolenke v Chorvátsku keď som mala 18 a frajerova rodina ma pozvala. Teraz mam 36 a nebola som nikde😃 mama a otec proste nechceli ísť/nemali peniaze.. Teta mi povedala že preto nemám rozhľad.. a preto lebo nečítam knihy..😃😃
akurát prednedávnom tu bola diskusia, kde autorka písala, že ako prvá zo širokej rodiny letí s deťmi do zahraničia na dovolenku a rodina jej posiela ako padnú lietadlom (alebo niečo také) 😀 nuž, teta má pravdu... na niektorých ľuďoch je doslova vidieť a počuť, že najďalej boli "v susednej dedine" 🙊
Ahoj, ja som vzala k moru prvý raz mamu aj otca pred pár rokmi (mali obaja po 67). Bol to pre nich veľký zážitok🙂 Sami si predtým cestovanie dopriať nechceli, hoci by si teoreticky vedeli našetriť. Zdalo sa im to ako zbytočný luxus. Nakoniec sa im páčilo. Moja mamka sa dokonca tento rok pridala k nám na road-trip po Taliansku a to už má 72 rokov, keďže zasa chcela vidieť a zažiť more a spoznávať novú krajinu. Mám pocit, že ona úplne zmenila názor na to, že cestovanie, spoznávanie je zbytočné. Aj (po)zmenila niektoré názory (predsudky).
Nie je to o dovolenke, ale o cestovaní ako takom. Čím viac človek cestuje (a tým nemyslím organizované zájazdy s delegátom), tým viac skúseností získava, spoznáva kultúry, vidí úžasné kúty sveta, zbiera skúsenosti, učí sa jazyky... Pre mňa by bol život bez ciest len polovičný, bez kníh rovnako. Takže konštatovanie, že v 36 rokoch si nikde nebola mi znie ako totálne sci-fi 😀 Ja to mám asi presne naopak ako tí necestovatelia - na mape mám už len veľmi málo modrých špendlíkov (miesta, kde som nebola).
@zuzanka.zuzu asi tak... z niektorých to priamo trieska👍
@anjelicek26 ja viem že sa dá ale momentálne proste na to nemáme. Kým su deti malé pracujem len na čiastočný úväzok a proste vkuse dačo, teraz škola .. potom sezónne deti obliekať. A nejakú rezervu mám chceme keby čokoľvek. Takže momentálne na to nemáme , priznám si. Zase mňa to ani neláka .. ja sa bojím cestovat autom, dlhšie trasy, muž zase lietadlom. Popravde nechýba mi to 🫣
@tiezjedna máš úplnú pravdu, ale ja by som trochu poznamenala, že aj to obyč cestovanie s delegátom je fajn, gro delegátov je super a poradia aj neokukané výlety a miesta, a zas na druhu stranu poradia s jazykom, požičaním auta a pod. ľuďom ktorí nemajú toľko skúsenosti, alebo jazyk.bariéru alebo sa len boja, môžu kľudne cestovať aj takto. Je to dobrý začiatok. Každé cestovanie je super len toľko 🙂
@tiezjedna
My chodime vacsinou na vlastnu past, iba na blizkom vychode a v azii sme boli "organizovane" a bolo to super. Nemusim riesit "haky baky", miestne zvyky, vela sme veci videli a poviem uprimne, aj spoznali zaujimavych ludi na zajazde...
Cize vsetko ma svoje "za", aj "proti"
Ja zase necitam.. vobec ma to nebavi, myslim, ze mam prehlad tak celkovo, knihy na to nepotrebujem. Ale cestujeme vela, aj po Slovensku, aj aktivne po svete. Napr teraz sme boli na dovolenke, za 8 dni sme lezali na plazi cca 3 hodiny celkovo, zvysok aktivne poznavanie, a to odovzdavam mojim detom, ze napr vysli so mnou na Krivan, boli na ferratach na Skalke, jedli pravu pizzu v Neapole atd atd. Ze im ukazem iny svet, roznorodost, pestrost, a nie je to o peniazoch, aj za lacno sa da.
@mirage taaaaaaaa pizza v Neapole je skvost!!!
@anjelicek26 ta cena na dva týždne ,pre 14 ľudí je takmer grátis
Neist na dovolenku ked nechces je uplne normalne, preco by si chodila ked ti to nechyba.
S tetou vsak musim suhlasit, ludia co maju nieco precestovane, a pozor, nemam na mysli cestovka-lietadlo-transfer do hotela a tyzden sa odtial nehnem, ale naozajstne cestovanie, tak taki cestovatelia skutocne maju vacsi rozhlad, minimalne vysli zo svojej skrupinky a spoznali aj nieco ine a to je veru hned poznat na cloveku. No a o citani ani nehovorim. Cize ja by som sa na tvojom mieste na jej tvrdeni urcite nesmiala.
Nie kazdy musi, nie je to povinnost a nikomu sa nic nestane. Ale rozdiel medzi ludmi ktori zili v zahranici/casto cestuju/ovladaju cudzie jazyky a tymi, ktori naozaj nikdy nic ine ako svoj byt/dom/zahradu nevideli a knihu neprecitali, je zjavny.
@motylikova Moja babička bola v 78 rokoch v Svätej zemi-Izrael, teraz oslávila 99 rokov a ešte minulý rok bola s nami v lese na hríby 🙂 Milujem rozhľadených ľudí, ktorí sa neboja spoznávať svet aj v neskoršom veku, ak im to zdravotný stav dovolí. My sme toto leto s 3 deťmi dali 6000 km autom po Taliansku 🙂
A prečo by si musela keď nemôžeš ísť, alebo ťa to neláka? Niekto nechce, nepotrebuje to, možno sa aj bojí. Ináč tento rok skoro polovica ľudí na Slovensku nejde na žiadnu dovolenku.
@walentina7 Dovolenkovať sa dá aj aktívne. Napríklad na horách. Turistika, vodné športy na jazere, cyklistika. Nie každý chodí na tie pasívne, kde nevystrčís nohu z rezortu a ešte aj ten drink ti prinesú do rúk na lehátko.
@sazumak to je úžasné. Skvelá babka 🙂 ja sa aj z toho teším, že moje deti majú skvelé spomienky, ako si babka pýta v Taliansku na raňajky veľkú kávu s mliekom a ako konštatuje, že tie budovy nič moc, samé staré (antika:D)
6000 km, to už hej, my máme tento rok "talianskych" len 2200, tiež 3 deti (z toho jedno 10 mesiacov) a babka 🙂 Museli ste mať krásne zážitky. Prajeme ešte veľa zážitkov!
Tvoja teta má veľmi zúžený pohľad na vec....ako to je v pohode že čítaním sa učíš získavaš informácie ak je to náučná literatúra. ale cestovanie ? koľkí chodia kade tade po zahraničí a nevedia o kultúre nič lebo ich to nezaujíma, veľa ľudí chce len odpočívať 10 dní pri vode a nechodí po pamiatkach. ja necestujem ale milujem knihy. komu čo vyhovuje
@misinka0611 práveže je extrémny boom dovoleniek, cestuje veľmi veľa slovákov, už v novembri 22 bolo veľmi veľa zájazdov obsadených. Mnoho ľudí skúša aj exotiku
@walentina7 ale dovolenka neznamena hned valanie na plazi. Aj dovolenka sa da prezit tak, ze ta obohati a rozsiri ti obzory. Dokonca aj pri valani na plazi sa daju rozsirovat obzory, staci si citat a nemusia to byt ani encyklopedie.
Na dovolenku nie je ziadna norma. Nech si kazdy dopraje co chce a na co ma.
Je dobrovoľné chodiť občas alebo každý rok na dovolenku do zahraničia. Je mnoho dôvodov, prečo za hranice chodiť, no toľko isto, prečo nechodiť.
Scestovaný či sčítaný neznamená, že je človek vďaka tomu automaticky lepší. Kiež by. Mne korona ukázala, že nie.🙂
vacsina dovolenkarov pride do hotela vrhne sa na jedlo a lahne na plaz -tym jeho rozhload konci.. malokto beha po meste spoznava kulturu .. aj slovensko ma krasne miesta a niekoho nelaka ani to ... my chodime na dovolenku na sk - kedze babaka chce vidiet vnucku a po pravde ma to vyjde to iste ak nie viac ako by sme isli k moru .. takze druhu financne ako slobodna matka nedavam,no snazime sa aspon po krajine kde byvam behat nech dcera vidi aj daco ine
Nie, nepoznam.
Inak autorka este ma napadlo,ty pises ze rodicia nemali/nechceli davat peniaze do dovolenky. Ja som s mamou bola iba 1x pri mori ale moj najvacsi cestovatelsky boom bol az za moje peniaze. Na strednej som chodila pracovat do spanielska 5 rokov za sebou, na vyske na erazmus, po vyske uz ked som mala full time job som s frajerom a kamosmi precestovala kde co. Tak je to aj o tom- nebavme sa len o rodinnej dovolenke v chorvatsku 🤷🏽♀️
@motylikova To je super, že ste mali babku 🙂 Tiež rozmýšľame s manželom zobrať starých rodičov niekedy do Toskánska. A určite to bolo krásne aj s malou, my sme tiež boli s ročnou 🙂 Teraz má 3 a v pohode zvládla cestovanie a aj spoznávanie všetkých tých miest, kde sme ju zobrali. Taktiež prajem kopec cestovateľských zážitkov 🙂
Nie nemusi..moj muz s rodicmi.nikdy nikde nebol. A co sme zobrati a mame malu tiez sme nikde neboli..dovolenka nie je 5000e v lufte za tyzden na plazi. kludne staci aj opekacka na rybach vylet na zamok alebo bikend na chatr.je to moje volno a ja rozhodnem ako s nim nalozim ked budem lezat 3 dni v posteli alebo 5 dni upratovat a vylizovat byt je to len moja vec.. z hotrloveho rezortu prezrata a prechlastana velky rozhlad neziskas..ale knihy citat urcite nezaskodi podnecuju mozog a rozsiruju slovnu zasobu.
No otázne je, čo chceš ty. Vyhovuje ti tento stav? Nie si cestovateľský typ, alebo sa len bojíš? Ja som ako decko tiež nikde nebola, neboli 💶. Ale už vtedy som vedela, že keď dospejem a zarobím si, budem cestovať. A take blbe keci, že dovolenka za 5000€ je zbytočný luxus… a kto káže komu ísť za 5000€? My vždy chodíme na vlastnú päsť bez cestovky. Ja mám rada poznávacky, žiadne vylihovanie na pláži, to tak max zastávka po ceste na jeden, dva dni. A áno, takáto dovolenka mi obzory rozširuje. Už len bežná komunikácia s domácimi býva zaujímavá a obohacujuca.
Nemusíte ísť na dovolenku. My chodíme k moru vždy keď sa dá. Tento rok pôjdeme po štyroch rokoch lebo sa nedalo... Tu nejde o rozhľad ale skôr o zdravotne účinky mora. Pamiatky a výlety sú už len plus na to. Niekto je silný vlastenec ale ja by som nedala za dovolenku niekde na Slovensku takú palku za čo by som mohla mať All inclusive pri mori. Prírodu máme všade okolo nás. Za to platiť nemienim.
@mirage ved presne preto, lebo necestuju a nechcu priznat, ze to obzory rozsiruje 😉 A presne ako pises, je cestovanie a cestovanie. Ja tiez milujem to “akcnejsie” a vtedy sa strasne vela dozvies, vidis, nasajes atmosferu a aj ked to ti z opacneho tabora nechcu priznat, to hned vidiet ze niekto vytrcil paty aj trosku dalej.

@majka99999 Ani moji neleteli a ani nechcu. Oni radsej hory. Ani my sme este s muzom neleteli. My sme cela rodina taka menejcenna😂