12 ročná dcéra, 59kg a 158cm, je to ok?

vanda1234
16. aug 2018

Ahojte... moja dcéra ma 12 rokov a je asi cca 158cm vysoká a má 59kg. Za mňa je to ešte celkom v pohode ale ona to znáša celkom zle😕. Chce si dávať rôzne diéty a podobne veci. Vždy keď sa jej to snažím vysvetlit nic. Napíšte či je to v pohode že važí 59kg a meria 158cm.

borka2580
16. aug 2018

@vanda1234 ahoj, tažko povedať. Ono záleží koľko ma telesného tuku.... ja mam napr.158 cm a 46 kg, som stihla. Avšak nikdy okrem tehotenstva som nemala váhu 59 kg.
Ale k veci, ak chce chudnúť, asi jej v tom velmi nezabránis, skus ju v tom podporiť, ale zdravo!!! Viac zeleniny, obmedziť pripadne vylúčiť sladkosti, piť cistu vodu nie sladenu... viac pohybu.... spoločne prechádzky, bycikel, nech ma v tebe podporu.

sophie148
16. aug 2018

@vanda1234 nooooo.. ja si myslím že váha je v pohode vtedy keď sa ona sama cíti s takou váhou dobre.
To tá dnešná doba. . samé diéty samé suchucke dievčatá.. na vašom mieste by som to s ňou určite prebrala a navrhla nejakú zdravú stravu. Určite nie diéty. Viac zeleniny ovocia, na pitie čistú vodu alebo nech aj športuje. Vysvetliť že nič sa nedá zo dňa na deň. Vy budete spokojná že sa zdravo stravuje a určite zhodí aj nejaké to kilečko

janci05
16. aug 2018

Nie som sice odbornik na vyzivu, ale v detskom veku dieta urcite nie. Je stale vo vyvoji a potrebuje pestru stravu. Skus jej davat viac ovocia, zeleniny a mozno aj pohybu. Ona z toho vyrastie. BMI je na jej vek vyssie akoby malo byt, ale myslim si, ze sa to upravi. Skus sa poradit s pediatrom.

0silvia0
16. aug 2018

@vanda1234 v tomto veku je normálne, že dievčatá sú guľatšie a plnšie. Ja som bola celý život tenká ako cverna a vplyvom puberty a hormónov som práve v tomto veku začala konečne priberať. Po čase som zasa pochudla. Moja dcéra to isté, v tomto veku za zaguľatila, začala viac jesť, teraz má cca 14 a už jej toľko nechutí a zdá sa mi, že začína zasa chudnúť, ale prirodzene. Je to vplyv hormónov a hormóny na správnu funkciu potrebujú aj nejaké tuky... povedz jej, že to je ok, keď príde ten správny čas, váha sa jej sama upraví. V tomto veku je zbytočné sa kvôli kilám stresovať, ak sa normálne, zdravo stravuje, športuje a nesedí celý deň doma nad mobilom, je všetko ok.

vanda1234
autor
16. aug 2018

@sophie148 presne tak tá dnešná doba je o diétach a tak podobne... vždy mi je ľúto keď mi hovorí Jak jej spolužiačky špáratka a ona trošku zaguľatená.. ale vždy sa jej snažím vysvetlit že to je v pohode

vanda1234
autor
16. aug 2018

@0silvia0 Jasne ona veľmi športuje... tancuje a taktiež je aj hasička. Ale stále ju to trápi. Vždy mi hovorí že ma 59kg a to je zachvíľu 62kg a že bohvie ako bude vyzerať. Vždy mi to je ľúto a snažím sa jej to vysvetlit

deti95060810
16. aug 2018

59 kg nemám ani ja po 4 deťoch...
Dcéra má 12 rokov, 168 cm a 50 kg...robí atletiku, najmä krátky beh a štafetu.... tiež mi vraví že je tučná....no po pravde na 12 rokov aj dosť....

deti95060810
16. aug 2018

ešte pozri percentilové tabuľky dievčat -podĺa veku...

vanda1234
autor
16. aug 2018

@deti95060810 okj pozriem

midka
16. aug 2018

hmmm, no ja si myslim, ze je to aj dost,,, mam 11rocneho syna vyska cca 150, vaha 32 / ten by zas mohol nejake 2-3kg pribrat,,,, 🙂 /,,, mozno by dcerke na zaciatok stacilo obmedzit sladkosti, sladke napoje a biele pecivo....

erikavesela
16. aug 2018

@vanda1234
Poznam jrdnu kocku, ktora v 15 zacala chudnut, pretooze si myslela, ze nema chalana kvoli svojej vahe...po par mesiacoch schudla, ale mavala zavrate, u nas skoro 2x odpadla, zacali jej vypadavat vlasy, rapidne sa jej zhorsili nechty, pokozka, stale bola nervozna, zle naladena, vsetko videla negativisticky, vsetko a vsetci jej liezli na nervy....menstruacia je vynechala na viac ako 8 mesiacov, ani dve vyvolavacky nepomohli...skoncila na psychiatrii...bola v stave, ze kazdy svoj gram kontrolovala, vazila sa asi 100x denne, vecne pozerala na fotku nejakej vychrdliny, ktora vyzerala ako rebrikovy radiator...nssledovali nespocetne kobzultacie so psychologmi, soc.pracovnikmi a pod....dnes ma 18 a este stale nie je ok....skus dat toto precitat dcere...vtedy som povedala..radsej v dobrej nalade a o par kg viac ako byt zla k ludom, chodit cely den babrucana a mat o par kg menej...nepochopila..az na psychiatrii...ja povazujem tento trend mat velkost xxs za chory...

erikavesela
16. aug 2018

@midka tak to je riadne chudy..nas na 12 rokov, vyska 143 a 36 kg...a to vyzera teda dost chudo

liv1
16. aug 2018

@vanda1234 tiez si myslim ze je to dost na tak mlade dievca. Ale diéta by mala byt maximalne kontrolovana. Skor ako dietovat, naucit ju spravne jest. A co nejest... Vysvetlit, ze ak by vobec nejedla, mohlo by to byt neskor este horsie. Telo si to totiz zapamata, a potom berie vsetko uz aj z toho mala jedla a odklada na horsie casy. To tak jednoducho napisane. Jest musi, potrebuje, zalezi vsak na tom, kolko a coho. Ukludnovat ju ze je to v poriadku, tiez nie je cesta. Ja mám 164 cm a 59 kil som mala hadam len v 8. ci 9. mesiaci tehotenstva..

romiada
16. aug 2018

@vanda1234 úprimne, mne sa to zdá dosť na prvý dojem čo čítam. Ja mám dcéru 11r, 152cm a 40kg možno o nejaké to kilo viac. A to je normálka, štíhla akurát, žiadna vychrtlina. Ale zase vravíš že Tvoja dcéra tancuje, venuje sa hasičstvu.....tak neviem, nie je svalnatejšia (svaly sú ťažšie ako tuk)? A akú váhu a postavu máš Ty a manžel? Po niekom mohla podediť svalnatejšie a pevnejšie telo. Lebo je fakt, že Tvoja dcéra má teraz váhu ako mnohé dospelé ženy, asi preto to rieši. Držím Ti palce aby Ste to ustáli. Ja sa tiež tohto obávam, že dcéra vhupne do puberty a začne vymýšlať 🙈

benit
17. aug 2018

Tie tabulky co tu odporucate su onicom. Zastarale bohuzial. Ja by som mala mat podla nich skoro o 10kg viac. Mam 164 a 48- 49 kg. Rodit som isla 58. Dcera ma 174 a 52. Postavu mame akurat. Nedietujem snazim sa jest vsetko doradu ale v normalnych porciach. Samozrejme vsetko zavisi aj od telesnej konstrukcie. Sestra ma dceru a ta ma pevne kosti. Nikdy nebude suchotinka ale nie je ani gulka. Mozno jej vysvetlit zdravsi sposob stravovania aby si nedietovala sama a nezvrhlo sa to.

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lindusss2016
17. aug 2018

@midka tak podla mna sa v obdobi puberty chlapci a.dievcata porovnavat nedaju. Chlapci su vychudnuty a dievcata naopak plnsie.

pininka
17. aug 2018

Smutna doba ked sa hodnotia ludia podla vahy a este sa napise ze po 4 detoch tolko nemam. A co teraz? Urcite by som isla za lekarkov aby odborne dcere vysvetlila co znamenaju v jej veku rozne diety. Niektori ludia maju taku stavbu,ze chuducko nikdy vyzerat nebudu. Ak dcera sportuje, nevidim nic zle v jej vahe.

titla
17. aug 2018

Po pravde príde mi to dosť. Takúto váhu mám ja teraz, po 30-tke, pri výške 170 cm. Ja si pripadám akurát, ale na jej vek a výšku mi to príde veľa. Ale ja nie som odborník, porovnávam len na základe vlastnej skúsenosti.
Rozhodne by som to neriešila žiadnou diétou, ale keď tak celkovou zmenou stravovania a životným štýlom. Podľa toho čo píšeš má pohybu dosť, čo je super. Môžno by si sa mala poradiť s Vašou pediatričkou, ako to vidí ona.

lindusss2016
17. aug 2018

@vanda1234 myslim, ze tato vaha je na jej vek dost vysoka. Meriam 160, nikdy som nebola chuda, mam pevnejsie stavane kosti, ale v puberte som sa tiez zacala zaoblovat, no vazila som o 10 kg menej a aj tka som sa citila tucna. Takuto vahu mam teraz, co uz mam odrodene, ale mam D prsia a teda aj ochabnute brucho po dvoch sekciach. Takze si myslim, ze tvoja dcera by mohla mat aj o 10 kg menej. Nevidim dovod, preco by jej mal dietny rezim ublizit. Dieta neznamena len to, ze prestanem jest. Staci, ako pisali baby vyssie, vylucit sladkosti a nahradit ich ovocim, jest hlavne vela zeleniny, maso len lahko upravene, ziadne vyprazance a ziadne udeniny (to by za mna ale nemali jest ziadne deti) pit vela vody a len vodu, popripade nesladene caje. Nvm, ako ste sa stravovsli doteraz, ale chcelo by to urcite zmenu, lebo sa to moze zvrnut a priberie tak, ze bude mat cely zivot nadvahu. Sebavedomie na nule. Hlavne vela pohybu, skuste tomu venovat vsetok volny cas, ak uz nic ine, tak aspon prechadzky

zenaajmama
17. aug 2018

Úprimne si myslím že je to veľa.Treba to riešiť,hlavne ak to je je potreba.Netreba jej to vyhovárať.Treba prísť na príčinu.
Určite smer pediater, nech vás pošle k odbornikovi.Smaozrejme vynechať sladkosti, a hlavne sladke nápoje, biele pečivo...to žiadne dieťa nepotrebuje.

asia83
17. aug 2018

@vanda1234 Je to dieťa, je to v poriadku. Rastie a bude rásť. Ak sa zle cíti, navrhnite jej trošku menšie porcie, večer menej jesť, ale jesť by mala všetko.

najinka
17. aug 2018

Urcite v 12tich rokoch ziadne diety..ked sportuje a robi este ine aktivity, nebude asi mlandrava a tucna..hlavne ju neporovnavaj tu s mudrymi zenami, co maju 40kg po troch detoch. Ked si bude dookola hovorit ze to je vela a je tucna, este ty do toho zacnes, ze by mala naozaj schudnut, moze tak akurat mat poruchu prijmu potravin, teraz pomaly kazda druha mlada ma anorexiu, bulimiu , a neviem co este..nech len dalej sportuje a tancuje, neskor, ked bude starsia mozno zmeni nazor na svoje telo a bude sa mat rada taka, aka je. (Nevravim, keby mala 10kg nadvahu a sedela cele dni za pocitacom- ano, treba s tym nieco robit. Ale takto podla mna nie)

lindusss2016
17. aug 2018

@najinka no ja nemam 40 kg, ale je to podla mna vela. Dieta neznamena, ze nebude nic jest, ale sa zacne trosku zdravsie stravovat. Nech mi nikto nehovori, ze deti maju jest vsetko, lebo vsetko u deti su hlavne sladkosti, cipsy a fast foody a to ziadne dieta nepotrebuje ani len obcasne.

najinka
17. aug 2018

@lindusss2016 neviem, co momentalne jedava. Ja hovorim, ze ked tolko sportuje a tancuje, neexistuje, aby bola tucna..prote je tazsia, ma inu stavbu tela ako jej kamosky. Nemoze sa porovnavat s inymi dievcatami a pozerat na tabulky, tie su len orientacne. Ja som mala na zs kamosku, tiez tancovala, bola najvacsia hviezda v triede, a mala 60kg. Viem to, lebo vzdy na zaciatku sk.roka nas na telesnej vazili. A este raz poviem- keby sedela a nic nerobila, len pucila hranolky a cokolady- ano, vtedy treba s tym nieco robit.

zenaajmama
17. aug 2018

@najinka ani ja nemám 40kg 🙂 predsa si myslím že ak sa dieťa cíti zle vo svojej koži, tak rodičia by mu mali pomôcť.Ked jej tá nadváha vadí tak trevba tým pracovať.Teraz je strašne in mať "rada sama seba takú aká som"..no myslím že taka sebareflexia je tiež užitočná vlastnosť.
Zdravá strava bez zbytočných cukrov,sladkostí,piť veľa vody..to nemôže ublížiť nikomu.

adula12
17. aug 2018

Boze zeny. Všetko zalezi od typu postavy a genetických predispozicii. Nemozte porovnávať svoje deti s inymi. Si uvedomte, ze 12r uz je ako dospelácka. Tak ako v mladom veku cca v 10r sa zastavuje rast hlavy (uz 6r deti maju obvod hlavy ako dospelak), tak aj teenegery sa potom len vytiahnu a váha ostava. Vela ludi 80kg ma lepsiu postavu ako 60kg. Takze asi tolko...
@vanda1234 tvoja dcera urcite NIE JE tucna. skus sa s dcerou porozpravat. Postavu ma akurat, skoda, ze si fotku nedala. Buduce leto sa ti tak vytiahne, ze bude mozno az chuda. Ked si si TY ista, ze to je v poriadku, ved k tomuto presvedčeniu aj ju. Opytaj sa jej ci sa jej niekto smeje alebo preco si toto mysli. Urobte si babsky den. Vezmi ju do obchodu a kup jej nieco pekne na seba, nech vie, ze nema problem. Ak chce silou mocou dietu, tak jej "pomoz" tak, ze obmedzis doma mastne, sladke, ale celá rodina, nie len ona. Proste tak, aby nemala pocit ze len ona ma "dietu" . Ale ked bude chciet kolacik, tak jej ho dopraj. Urcite ale ziadne cielene diety pre dieta nie su vhodne.

fokuska
17. aug 2018

@vanda1234 Prosim, nevsimaj si, ked tu niekto pise, ze tolko nemam ja po 4 detoch, tolko som mala ked som isla rodit a podobne.
Zena moze mat 45kg a vyzerat hnusne nechutne mlandravo a moze vazit 65kg ale mat nadherne vyrysovanu postavu. Svaly vazia ovela viac ako tuk.

Ako uz bolo spomenute, dcere stale vysvetluj, nech ma v tebe oporu a doveru a navrhni jej dietu typu: vylucime sladkosti, sladene vody a celkovo cukor (nemusi sa to na prvy pohlad zdat ale vo vela veciach su skryte cukry), zaradte vylucne celozrnne kvalitne pecivo, nahradte lacne nekvalitne tuky kvalitnymi olejmi, jedzte vela zeleniny, ovocia, maso tiez mozete obmedzit a sustredit sa na kvalitnejsie druhy.

Vysvetli jej tiez, ze je vo vyvoji, este narastie a postava sa jej kazdy mesiac moze menit. Tiez to ma suvis s hormonmi ze sa mozno viac zagulatila.

0silvia0
17. aug 2018

@vanda1234 ty svoju dceru vidis, ty vidis akej je telesnej konstrukcie, aku mate telesnu konstrukciu vy, rodicia....
Citat tu teraz vahy/vysky anonymnych deti, dokonca chlapcov a hrdych stvordetnych matiek ti v nicom nepomoze. Moja neter v tomto veku dostala impulz do hlavy, ze musi schudnut. A chudla, az to bolo nekontrovatelne. Hadaj ako skoncila: anorexia... Stale z toho nie je vonku, ma z toho rozhadzanu celu psychiku.
Pokial tvoja dcera ako pises sportuje, mozno by ste cela rodina mohli zmenit jedalnicek a jest viac ovocia a zeleniny. Neorientuj zmenu jedalnicka na JEJ chudnutie, ale skuste sa zdravsie stravovat vsetci. Ak vela pecies, vynechaj kysnute kolace, najdi si recepty na raw kolace, vynechat sladke vody, sladkosti. V tomto veku je vaha citliva zalezitost, niektorym dievcatam trva roky kym akceptuju svoje telo.