icon

Náročné deti. Aké sú?

register
4. mar 2010

Náročné deti. Aké sú?

susik77
25. okt 2010

@sana15: ahoj, napadlo ma, ci to chovanie tvojho synceka nesuvisi s tvojou skolou? Kolegyna z prace hovorila, ze si robila atestacie, mala vela ucenia a jej syn bol z toho tiez riadne rozhodeny...mozno teraz, ked uz mas skolu hotovu a budes mat na neho viac casu, tak sa ukludni...

zuzkat1
25. okt 2010

@sana15 to spanie v noci je ako u nas... sice moja zaspi o 19:30 ale to uz minimalne pol hodinu uspavam a le o 9tej je hore..potom je hore o 10:30 potom o polnoci a potom od cca 1nej do takej pol 3tej 3tej sa chce hrat.... ked potom navela navela zaspi (uspim ju) tak spi do tej 6tej pol 7mej....

inak dnes ma den "blbec" cely bozi den place...nemam ponatia co jej je... nic sa jej nepaci...nema ani teplotu, nekych nekasle tak chora snad nie je... vzdy je velmi aktivna ale plakat (jacat) zvykne len ked "ma dovod" teda jej nieco nedovolim... ale teraz furt...

kitekatka
26. okt 2010

Nemam čas čítať celú diskusiu, ale nenašla som žiadne rady a návody, ako na takéto deti. Môj 2 ročný syn patrí medzi takéto deti a myslela som, že z toho vyrastie. Spáva lepšie, odkedy nekojím ale za dva roky mi ešte neprespal noc. DObrá noc je vtedy, keď sa zobudí 2 krát. Aj iné znaky sedia. To nespanie ma moc netrápi, skôr to,ako sa chová k veciam, ľuďom... Nevie sa hrať sám, možno pár sekúnd, po chvíli všetko demoluje. V kolektíve detí musím stále dohliadať, aby si neublížil, alebo druhým deťom, lebo skáče, kope, robí stojky a už aj premety!!! DO bazénu s guličkami sa doslova hádže hlavou dopredu. Žiadny pud sebazáchovy. Krmim v behu, oblekam tak, že za ním utekám, prebalujem postojačky.
Druhé dieťa ani náhodou, asi by som sa zrútila.
Teším sa do práce, ale myslím, že si aj tak moc nepomôžem.
Ja viem, že to vyznieva tak, že somnešťastná. Ale ja svojho malého milujem najviac na svete, len mi ozaj zle padne, keď vidím, že všetky ostatné deti sú úplne " normálne".

natalii6
27. okt 2010

@kitekatka ahoj ak sa chces dozvediet ako na narocne deti tak si zozen(ak nemas) mama a ja od maja sa mi zda az do oktobra ..dufam ze ti to pomoze pri vychove tvojho drobca 😉

zuzkat1
27. okt 2010

@kitekatka no ako citam moja je taka ista a to ma len 9 mesiacov...pud sebazachovy nepozna..pozrie sa dole z postele vidi ze priepasta ale aj tak ide dalej.. deti v jej veku si skladaju uz kocky a tak alebo aspon pozeraju obrazky v knizkach...ja ked vytiahnem knizku tak mi ju vytrhne z ruiky a ide ju bud hryzt alebo trhat, vsetko trieska o zem a ked jej nedovolim tak jaci... ja dufam ze z toho vyrastie ale ako citam tvoj prispevok tak neviem neviem... inak u nas je tiez uplne ze skvela nezamenitelna noc ked je hore len 3x (stava sa parkrat za mesiac)
ale ja chcem este jedno🙂 mozno ked budu dve tak sa spolu zahraju 😉

sana15
27. okt 2010

@kitekatka Tiez mam niekedy slzy na krajicku ked vidim dieta v kociku hryzuce rozok....co by som ja ludia za to dala... alebo dieta,ktore sedi a hra sa. s hocicim,aj ked nie s hrackami,ale aj hrncami,proste cokolvek,len nech sa hra.....Omyl,my toto nepozname. Ja uz neviem co kupit,co by ho zaujalo. ma uz doma snad kazdy druh hracky (co mi je uz aj patricne vykricane). myslela som ze sa vysanti na skakajucom konikovi...NIE, elektricka motorka NIE, interaktivne hracky NIE, kniziek ma neurekom ani tie NIE, (sice mal pred par mesiacmi celkom fajn chvile,ked vedel vydrzat aspon kym precitam Moj macik. teraz ani nahodou. Nocnik nam nehrozi,to by som mu musela prilepit o zadok, pretoze on nedokaze sediet. on ked sa tam aj posadi,do 5-tich sekund je na nohach a zase len beha a beha a tak ak to cikanie na neho nepride v tych 5-tich sekundach,tak potom bud v behu sa vycika na podlahu, alebo mu hned zacapim plienku. tiez prebalujeme postojacky,niekedy tak,ze ho jeden musi drzat na rukach a druhy davat plienku. hovorim si,ze to by niekto zasol,ake polohy mi uz robime,aby sme ho prebalili,obliekli, nakrmili 😝
Jedine v com sa lisi od tvojho je,ze on v kolektive neublizuje. aj ked do neho niekto napriklad strci,alebo mu nieco zoberie z ruky,tak sa len pozera,ale nevrati to,ani sa nerozplace

sana15
27. okt 2010

ja odoberam Mama a ja uz dva roky,ale aj ked v tych clankoch o narocnych detoch vidim presny opis nasho syna, vzdy si nad nimi poriadne poplacem, ale zatial mi teda s vychovou nepomohli. myslim,ze kazde dieta je jedinecne a ine, a zvlast tie narocne,takze kazdy asi musi prist na to sam,ako si poradit a hlavne sa pri tom nezblaznit. ja by som tiez chcela druhe babo, a śtihnut do do troch rokov, ale sama si davam otazku,ci nieco take vobec zvladnem, jednak psychicky a jednak fyzicky. uz teraz som na tom s telom biedne a fakt clovek potrebuje aj nejaku regeneraciu. na skolku sa ani nespolieham,mozno v niecom pomoze,len mam obavy ako to bude fungovat. kedze nejedava a nespi,neviem,ci to budu ochotni v skolke tolerovat, viem,ze prisposobovat sa mu tam nikto nebude

bosa_noha
27. okt 2010

No ja si obcas myslim, ze narocne deti su tie, ktore maju narocne mamy. NIekedy by sme sa mali zamysliet nad tym, ci obcas nekladieme privelke naroky na tych nasich drobcov. Ved su to deti a potrebuju sa vyblaznit. A my mamy by sme mali hlavne hladat cesty ako im to umoznit.
Moj syn vie byt riadne neposedny, aj ked vonku ho vacsinou vsetci obdivuju aky je kludny a vychovany 🙂. Finta spociva v tom, ze medzi ludi chodime ked je vyspaty a ma na to naladu, niekedy vydrzi 3hodiny, niekedy len jednu. Treba odhadnut ten pravy cas, kedy treba ist domov, alebo jednoducho zmenit prostredie, lebo tam kde sme si uz vsetko pozrel a zacina sa nudit.
Tato ista metoda sa da uplatnit aj pri inych veciach: trha knihy? dajte mu stary katalog alebo zlate stranky a nech si z nich veselo trha strany. Skor ako nieco zakazovat, treba vymysliet alternativnu cinnost, ktoru robit mozu.

@sana15 ak ti mozem poradit ohladom hraciek, schovajte vsetky hracky a nechajte mu zo 10 najoblubenejsich. Po mesiaci mozete vymenit, uvidis aku radost bude mat z novych hraciek a hlavne: zacne sa s nimi hrat. Ak maju deti okolo seba prilis vela hraciek maju z toho iba zmatok. To iste z knizkami. nechat 4-5 a pravidelne obmienat. Nie vsetky deti maju zaujem o citanie, skor si pozeraju obrazky. Mojho syna to tiez velmi dlho nezaujimalo iba nedavno zacal listovat v knizkach a rozprava co vidi na obrazkoch, stale ho nezaujima co je tam napisane.

sanym
28. okt 2010

@bosa_noha neviem nakoľko si sa venovala problematike náročných detí, ale myslím si, že náročné dieťa neznamená dieťa neposedné - to by potom každé druhé dieťa bolo náročné. Skús si prečítať trošku viac z tejto témy. Myslím, že mamičky skutočne náročných detí už vyskúšali naozaj všetko z toho čo píšeš, ale ich náročnosť spočíva v celom rade ďalších vecí, nejde len o to, že tieto deti nevedia vydržať pri jednej činnosti a treba ich neustále zaujať niečim novým.

zuzkat1
28. okt 2010

@bosa_noha 😀 😀 stastna to osoba co netusi co je to narocne dieta🙂 ja svoju nadovsetko milujem a mozes mi verit ze robim vsetko preto aby neplakala a aby bola spokojna,aby sa hrala a mala dost podnetov...

@sana15 no rozdiel medzi nasimi je velky... (myslim vekovy🙂) ale moja mama - pedagog uz teraz zalamuje rukami ze malu budu v skolke iste neznasat 😝 ja tiez niekedy ked ma mala extra blby den tak zvazujem ci je druhe mimi dobry napad,ale ja stale dufam ze ked bude mat surodenca ze to bude lepsie.... predsa budu dvaja zahraju sa spolu... hej ten prvy polrok bude asi kruty ale potom sa mi to vsetko vrati🙂 a uvazujem tak ze ak sa mimi podari tak si necham aj hanku doma a nedam ju do skolky...

dobromila
28. okt 2010

ahojte,

ja mám prvého náročného a druhý synček sa narodil už 19 mesiacov po prvom a je to dodnes veľmi ťažko zvládnuteľné. Prvý rok bol očistec. Nikomu neodporúčam, fakt. Po týchto skúsenostiach by som sa dala na druhé dieťa až tak po 4 rokoch najskôr... 🤐

ingrid16
28. okt 2010

@sana 15 akoby si opisovala mojho synacika. ja som sa nad nim dost naplakala, nevedela si s nim rady.!!! az som ho musela dat do skolky, lebo som to s nim doma uz nemohla vydrzat. a urobila som dobre. maly skolku miluje.
doma tiez nechce jest, v skolke je na tom zastial rovnako. ☹ . spat doma tiez nechcel. v skolke sa to naucil. 🙂

. mali sme aj rovnaky problem s nocnikom. ani si na nho nechcel sadnut. ale , musim povedat, ze vekom sa zmenil. po tom 2,5 roku je to ovela lepsie. aj ked nie idealne.

a naozaj odporucam skolku. 🙂 🙂 🙂

sana15
28. okt 2010

@bosa_noha Aj sme mu uz par skryli,ale nasiel ich.uz nemame v celom dome jedinu neotvorenu skrinu,policku,zasuvku. Maly je vsade,v spajzi,v kotolni,v kupelni,uz aj do chladnicky chodi. Schovavali sme metly a vysavac - to su jeho naj "hracky" Klasice hracky ho nezaujimaju vobec,takze u nas nie je problem vybrat 10 najoblubenejsich,on proste nema ziadnu oblubenu. jemu staci tak maximalne odrazadlo. Jemu je jedno,ci vyhadzuje skrinku v kuchyni,ci rozhadzuje sprchace a kozmetiku v kupelni,alebo plienky.... Kazdych 5 minut sme v inej miestnosti,"hrame" sa uz s prackou,mikrovlnkou...vylezie na cokolvek co je akokolvek mozne. Vonku sa vysanti do sytosti,chodime dvakrat do dna, a nie ho potom dostat dnu 🙄 Obyvacku (podotykam,ze ma takmer 50 m2) nemame ani zariadenu. mame tam len dve velke sedacky a televizor. vsetko ostatne je uz druha "detska" izba - koberce, penove podlozky,hracky, stan, motorka,choditka, konik, boxy s hrackami,prenosna postielka (ktora nam je akurat tak vhodna ako inventar na odhadzovanie hraciek).... Tam sa moze vylietat,vyhrat,vysantit. ale nestaci,vsetko je malo. denne prejdeme schodami hore-dole tri poschodia minimalne dvadsat-krat a neunavi sa. je to cisty nezmar. ja neviem, na co toto dieta funguje. PS: dnes zase cely den nespal. rano vstal o 8-mej. zaspal o 22.50....

sana15
28. okt 2010

@ingrid16 Na skolku si este pockame. skor ako od 3.roku mi ho nezoberu a jasle u nas nepripadaju do uvahy.jednak nemame sancu tam maleho dostat (pretlacit),jednak momentalne ho tam nemam ani ako vozit (15 km) a pokym sa aspon trosicku nepolepsi v jedeni (mam stale ten pocit,ze dieta by mi po tyzdni co by nejedol odpadlo a skoncilo na infuziach). jednak je vyberavy a druha vec,ze ho musim s jedlom nahanat cely den a toto v jasliach nikto robit nebude. Tiez mu nikto neda prsicko na upokojenie a konecne zaspanie (aj to nie vzdy pomaha). Vcera ma maly 21 mesiacov,takze si to doma este spolu uzijeme

sana15
28. okt 2010

@dobromila Hmm,veru,tiez si davam otazku, splnit si sen o dalsom dietati,alebo sa pripravit celkom o nervy a zdravie. jedine to stihnut tak,ze akurat by maly isiel do skolky, ale ktovie ako bude znasat to, a hlavne. Clovek mieni, Pan Boh meni,takze planovat si mozeme,ale ktovie ako to bude

sana15
28. okt 2010

@bosa_noha Mas pravdu, som narocna. ale na seba. Som perfektcionistka a beriem bud vsetko,alebo nic. Ale zeby to bolo dedicne? VYcitam si,ze som bola na seba tvrda aj pocas tehotenstva, asi maloktora tehotna dva tyzdne pred porodom este umyva okna. a nie raz. ja som to robila aj kazdy tyzden. u mna bola vzdy domacnost tip-top,bez smietky,bez zrnka prachu. pri tom oddana zamestnankyna pracujuca kazdodenne aj nadcasy bez odplaty, k tomu studentka,ktora s inou ako jednotkou ani nerata. po narodeni syna som musela vsetko prehodnotit a uplne zmenit.dnes sa mi tazko pozera na uroven poriadku a cistoty, ale inak nez zmierit sa s tym sa neda. som len clovek,a potrebujem aj tie smiesne styri hodinky spanku. Mozno to malo presne takto byt,ze mi mal moj syn ukazat,ze moje "priority" predtym boli uplne odveci, mozno on a cele to dianie okolo neho ma pre mna ovela vacsi vyznam ako to dokazem pochopit.

sana15
28. okt 2010

tak dobru noc. celkom sa mi hodi,ze konecne namiesto ucenia mozem "pokecat" o problemoch,ktore su nasim kazdodennym sustom. Vdaka tymto strankam viem,ze nie som sama.

ingrid16
29. okt 2010

@sana15 . nas daniel je tiez vyberavy. ale predsa nebudem varit len to, co chce on. nechce? tak smola. aj v skolke sa stane, ze cely den nic nezje. ale podla mna ma vsetko svoj cas. o rok bude urcite papat ine veci ako teraz.

a ze ho nic nebavi? neboj, to prejde. daniel do tych 2, 5 roka tiez nemal oblubenu hracku, plysaky neznasal, knihy vobec. pri jednej hracke vydrazal par sekund a uz letel k inej.ked sme isli vonku, on nechodil, ale stale behal. liezol vsade. kvoli nemu sme dali tv na stenu. ale pomaly vsetko preskumal a upokojil sa. dnes sa sam pohra aj niekolko hodin v kuse s vlacikom. proste zmena.
ale myslim si, ze ked su deti male, tak ich proste vsetko zaujima, vsetko chcu vidiet, vsade chcu byt.niektore su proste velmi aktivne, ine menej. je to normalne. ale ja som rada, ze to uz mam z casti za sebou. totizto, daniel doteraz napriklad nema cas chodit na wc. proste , nema cas. lebo musi robit nieco ine.

sana15
29. okt 2010

tak ja mu varim osobitne, vyvary kazdy druhy den,aby aspon nieco v tom zaludku mal. nase jedlo zatial neoblubuje,ak tak ochutna lyzicku,dve a to je vsetko 😔

sweetangel20
3. nov 2010

ahojte... neprečítala som celú diskusiu, po dnešnom dni s mojím synátorom na to nemám ani síl :/ ale čo som prečítala, ako keby ste jeho opisovali, proste hrôza. a možno budem zlá, ale som rada, že toto nemám doma sama :D

fraufrt
3. nov 2010

@sana15 take pekne babo a taky loptos? 😉

janka
3. nov 2010

@kitekatka ak chces vediet viac, precitaj si "The fussy baby book" Sears W. Alebo ako pise natali clanky v "Mama a ja" ale tam asi nie je o tychto vacsich detoch. Dozvies sa aj take veci, ze
- nevyrastie z toho (jedine tak v dospelosti), bude z neho "narocne batola", "narocny skolak" a " narocny pubertak"
- casto maju problemy s adaptaciou v skolke, ale niektore to paradoxne potom znasaju velmi dobre, pretoze tam vladne pevny rezim. A to maju radi.
- taktiez problemy v skole
- atd...
Tieto deti potrebuju, aby sa im rodicia vela venovali: stanovovali hranice, ale pritom boli chapavi k ich velkej potrebe kontaktu a rodicovskej pritomnosti atd.
Proste je to narocne 😅

lottys
3. nov 2010

Nakukla som do tejto témy a vidím, že dnešné detičky sú naozaj živé. Je to tým, že je taká doba? Všetci sa ponáhľame a ponáhľame. Ťažké je nájsť návody, pretože každé dieťa je iné. Na nášho zaberalo neustála pozornosť, naozaj som sa mu celý deň venovala, všetko sme robili spolu, zapájala som ho do bežných činností. Samozrejme, že ho dlho nič nebavilo a vymýšľal. Treba len trpezlivo vysvetľovať, ukazovať. Paradoxne najlepšie hračky boli vareška, hrniec, pohárik, papier. Cez deň, keď išiel spať, tak som si ľahla s ním a spala, aby som bola v pohode aj ja. Časom sa to nejako utriaslo a teraz sa zahrá pekne aj sám najradšej s autíčkami, kockami, puzzle. Veľa času trávime vonku na prechádzke, hrami, o všetkom si rozprávame, čo vidíme, kto to je a tak.
Tak len veľa trpezlivosti a sily a hlavne byť psychicky v pohode, pretože to detičky cítia a niekedy vedia poriadne využiť a vytočiť nás!

gabii83
4. nov 2010

@sana15 ahoj jasne ze sa pamatam, len kvoli skole nemam cas. tak to ste na tom "lepsie" u nas sa to zlepsuje, aspon posledny tyzden. verim ze to bude lepsie, urcite. odporucam knihu TOM HODGKINSON - POHODOVI RODICIA. pozicali mi to, iba par stran som precitala ale da sa aj zasmiat aj vsetko je to dobra literatura.
"Manifest pohodového rodica - alkohol pijeme bez pocitu viny. Odmietame puritána zakoreneného v našom vnútri.... Neporiadok zo zábavy je lepší ako poriadok z nešťastia...

Určite sa tam nájdu myslienky s ktorými sa kazdy nestotoznuje, ale tak celkovo je to aj zabavne a zároven mozno aj na niečo prideme co ako nie a preco .....
drzte sa maminky...

bosa_noha
5. nov 2010

@zuzkat1 @sanym- "stastna to osoba co netusi co je to narocne dieta" - to si myslim aj ja, lebo ja jedno take mam doma. Ma 2,5 roka a som stastna, ked vydrzi bezomna 15 minut. A to nie je len o tom, ze mu treba vymysliet, cinnost, jeho to jednoducho nebavi, ak sa mu niekto nevenuje etc.

Myslim, ze problem je hlavne v tom, ze by sme sa mali zamysliet nad tym, co dieta potrebuje a dat mu to. A to v dnesnej uponahlanej a egoistickej dobe vela ludi nevie.
Precitajte si nieco od Dr. Searsa a ludi, ktory sa venuju tzv. "attachment parenting" teda po slovensky vztahove rodicovstvo (aj tu na MK je diskusia, kde mamy diskutuju skusenosti s touto vychovnou metodou) a skuste si z toho nieco zobrat.

sanym
5. nov 2010

@bosa_noha Myslím si, že baby v tejto téme majú Dr. Searsa naštudovaného a myslím si, že aj angličtinu zvládame celkom slušne. Nemám rada keď niekto len tak vpadne do nejakej témy bez toho, aby si prečítal celú diskusiu a rozdáva rady. Práve preto sme si niektoré z tejto témy založili súkromnú skupinu a sem už nechodíme - ja som zareagovala len na tvoj príspevok. Pekný deň.

zuzkat1
5. nov 2010

@bosa_noha presne ako pise @sanym ja som tiez reagovala len na tie rady co si tu davala... mne z nich vyplyvalo ze nemas narocne dieta podla toho co si pisala... na moju z tych rad nic neplati a nie preto ze by som neskusala... a nehnevaj sa ale mna osobne dost uraza ak napises ze:"Myslim, ze problem je hlavne v tom, ze by sme sa mali zamysliet nad tym, co dieta potrebuje a dat mu to. A to v dnesnej uponahlanej a egoistickej dobe vela ludi nevie. "
to akoze my sa tu nevenujeme nasim detom? a kasleme na to ze co chcu a potrebuju? to naozaj mas pocit ze baby co sem pisu sa len stazuju a nezaujimaju ich potreby deti... ??

juju
5. nov 2010

ahojte, chcem sa opytat na par veci; moje dietatko je tiez narocne na cas; sam nemoze byt, musi mat stale vela podnetov a nove inak placka, mrnka; utvorila som si mini teoriu, ze ma nasledky z porodu, ktory bol pre neho bolestivy, bol tahany von za hlavicku a mal ju celu pretiahnutu a modru ☹ doteraz mam pocit, ze ho stale boli a preto je enpokojny a narocny; preto sa chcem opytat, ci aj niektore z vas mali narocne porody a ci to nedavate do suvisu a ci ste neboli niektora u osteopata a ci to pomohlo? dakujem za odpovede 🙂

ollski
5. nov 2010

@juju ak budes mat chvilu casu....je to pisane v teme zo zaciatku....napr ja som mala porod v pohode...aj pre mna aj pre maleho....skus si dat do vyhladavania "osteopat" ....jedna mamicka bola a malehu to pomohlo...
ja viem, ze casu asi nemas nazvys 😉 vekom sa to zlepsuje ;)...no pomalickyyyyyy

bosa_noha
5. nov 2010

@zuzkat1 deti potrebuju predovsetkym nasu lasku, ale kedze tu mate vsetci Searsa nastudovaneho odpredu-odzadu tak to urcite velmi dobre viete. Ja len reagujem na to, ze to ludia nevedia lasku dietatu prejavit. DIeta nevnima nase neverbalne prejavy tak ako ich dokaze vnimat dospely, takze neuhadne ze ho lubite ak mu to naozaj neprejavite, tak aby to chapalo.
Vela krat vidim ako dieta "neposlucha", hadze sa o zem a podobne a vidim na nom, ze jedine po com tuzi je, aby ho rodic objal a povedal mu, ze ho lubi a vsetko bude v poriadku. Ludia sa vseobecne malo dotykaju svojich deti akoby to bolo nejake tabu v dnesnej spolocnosti.

@sanym skus Searsa aj chapat, nie len studovat.