icon

Nechali by ste si preplatiť škody?

3. aug 2023

V rámci prázdnin k nám prišla na pár dní mužova sestra s rodinou ( muž a dve deti) , zajtra odchádzajú a ja rozmýšľam, či jej slušne navrhnúť , že by mohla preplatiť aspoň časť toho čo jej syn poničil. Je to malý kazisvet , robí zle a veci ničí naschvál. Čalúnenú posteľ opluľ sladkou vodou, musím to dať vytepovať, z jedálenskej stoličky pre bábo odlomil koliesko, do zrkadla v stavanej skrini hodil kovové auto a rozbil ho, budeme ho musieť vymeniť.Hračky staršieho syna môžu ísť akurát tak do koša. Z Avengers postavičiek obtrhané ruky, lego postrácané kade tade , knihy dotrhané, akože hrôza... Človek ho aj napomenul, ale on absolútne nereaguje, keď som bola doma tak sa ešte ako tak správal, ale keď som odišla a zostali tu sami tak som po príchode len rátala škody 🙄. Muž to s nimi nevyskytuje, keďže nie je doma a mne je to aj trošku trápne, ale ozaj toho veľa poničil.

letfenixa
3. aug 2023

Asi by som trvala na opravách. A ak to neopravia, na náhrade škody, či už materiálnej alebo finančnej. Keby to bol pár maličkosti, je to iné, ale toto su pomerne veľké škody.

abbey1
3. aug 2023

Jedna vec je nestastne nieco pokazit a rozbit. Ale 5 ricne dieta ked potrha knihy a odtrha bohy a ruky panacikom, bez nilosti by som si vypytala peniaze.Bud si dieta ustrazim, alebo znasam nasledky.

sense
3. aug 2023

Al by to samo ne navrhli, pýtať by som nepýtala ale viac by ku nám neprišli

autor
3. aug 2023

@abbey1 to inak ani neviem ako sa mu mohlo podariť, rovnako to koliesko na stoličke veď to by som ja neodrapila odtiaľ , neviem či mu steroidy dávajú piť alebo čo 😀

ankare
3. aug 2023

No a ja byť Tebou, už ho k Vám nevpustim. Nech si každý mysli,čo chce.

kristinka92
3. aug 2023

fuuu akože…mna by v prvom rade hanba fackovala a sama
by som sa ponúkla že to samozrejme zaplatíme. predsalen rozbité zrkadlo na skrini nie je lacná záležitosť. dokopy ked to takto človek spočíta, tak nespravili “bežnú” škodu. skôr by som to nechala na mužovi nech si to súrodenci medzi sebou vybavia. no a mimo ineho, bola by to posledná návšteva! keď si ho rodičia nevedia upratat a chová sa jak pavián a rodičia len čumia ako teľce tak nabuduce si platia hotel a oni im škody preplatiť teda dajú 👍🏼

rakywanda
3. aug 2023

Drzo si vypýtam peniaze, viac ich nepozvem. Keby sa každý vedel postaviť sám za seba.

zuzanka.zuzu
3. aug 2023

ale ale ale... už pridávaš 😀 ošťatá stena 😀 a kde bol dospelý? oští, utrem. neexistuje, že to tam smrdí ako v chlieve 🙄 to koľko si nechala luhovať? ako zlomil koliesko 5 ročný? a opäť - dospelý bol kde? však to nechytil a nešklbol, so stoličkou musel mlátiť dlho.

zdrkadlo by som si bez hanby dala preplatiť. tepovanie určite nie, prdíte do gauča aj vy. čo sa týka postavičiek tie by som ti nezaplatila ani keby čo, zbytočne drahé figúrky (ty si kludne také maj ale nechci po druhých aby ich platili).

simona20201309
3. aug 2023

Bola si prítomná? Mala si to riešiť vtedy.
Teraz žiadnu náhradu nepýtaj.
Daj jej vyčistiť tu postel a pohľadať lego.

simona20201309
3. aug 2023

To ze si toto dovolila je tvoja chyba. Ty si niekde so svagrinou pila kavu a on vám zatiaľ devastoval byt??? Ved si musela hneď na začiatku vidieť, že nie je kompletný, tak by som ho nenechala bez dozoru ani sekundu a hneď po prvom incidente by som zakrocila. Bud ste ho mali strážiť a nespustit z oci, alebo to vyriešiť hneď. Vždy lepšie poslať ich domov po 2 dňoch ako teraz pýtať odškodné.

alickapusinka
3. aug 2023

jaj tak treba povedať ak budú chcieť prísť že nebudete doma v ten čas.

januska12323
3. aug 2023

Bolo treba riešiť vždy keď väčšia škoda nastala. Teraz môžeš pýtať ale podľa toho ako pristupujú k výchove (nie je nevychovany len temperamentný) sa žiadnych peňazí nedočkáš. Škody pofotiť, bločky za opravu tiež. Keď príde muž domov vydebatovať, že ku vám už nikdy neprídu.

aliziana
3. aug 2023

@simona20201309 @zuzanka.zuzu baby, však vy nečítate? Boli tam s ním na byte jeho rodičia, ale nie autorka (možno chodí napr. do práce?)

taminka1986
3. aug 2023

Ano,ja tiez nekradnem...a aby som sa mala ako sa mam,musim rano vstavat a makat takze preco by som mala trpiet nicenie majetku od nespratneho decka a ignorantskych rodicov??!

stanulienkat
3. aug 2023

Áno, slušne by som im povedala a poslala účet za služby. Viac by ku mne nevkročili.

autor
3. aug 2023

@zuzanka.zuzu tá ošťatá stena má trápi najmenej, to pochopím, kľudne by sa to aj môjmu synovi mohlo stať , všimnúť si to nevšimol asi nik, ja som to našla len keď som hľadala čo tam tak smrdí ... Do čela manželskej postele rozhodne neprdíme , neviem či vy doma áno... Čo sa týka hračiek, ja som ich kúpila pre svoje dieťa, na hranie nie pre cudzie na ničenie čiže zbytočne drahé neboli. ..

@simona20201309 ja som bola jedine pri tom keď rozbil zrkadlo a opluľ postel. Zrkadlo rozbil keď vybehol z izby a hodil auto, to bola sekunda a opľúvať posteľ som ho načapala večer keď som šla do spálne pre nové plienky. Mal spať. Väčšinu času som bola mimo , mala som svoje povinnosti, nesedela som s nimi doma . Keď som bola doma a náhodou robil kraviny , napríklad sa vozil na tej detskej stoličke tak som ho okríkla, ale veľa mu ja nedohovorím keďže on po slovensky vie minimum a ja po Taliansky ešte menej ako on po Slovensky.

denithestrange1993
3. aug 2023

Ja by som chcela vidiet ako reagovali ti jeho rodicia ked toto urobil. Ci ho vobec usmernili,ci s nim mali rozhovor o tom ,ze tete prave rozbil zrkadlo a znicil bratrancovi hracky.

inana11
3. aug 2023

Necitala som všetko ale teda ja by som na to isla že či majú tu detskú poistku,čo sa môže uplatnit keď niečo dieta znici… lebo u vás toho znicil pozehnane a minimálne tu stolicku a zrkadlo by som určite riesila a že teda máte nove a nechcem aby hneď bolo zničené,opravit to treba a peniaze máte aj inde kde vrážať ako do toho čo už ste mali pekne nove… no ako ja by som sa určite ozvala a pri takomto množstve veci už oveľa skôr… jednu postavičku by chalan znicil a iných by sa nechytil a asi by rychlo z navstevy odišli… aj moj druhorodený je neriadená strela a veľa veci znici ale ešte sa nestalo že by znicil aj niekde inde a ak by sa tak stalo,tak by som určite kompenzáciu nejaku navrhla a na najbližšiu navsetvu isla aj s náhradou ak by sme teda ešte išli… deti zničia,pokazia,rozbijú,stane sa ale ty opisuješ extrém a to vporiadku nie je. Moj 5rocny už teda vie ako sa má s čím hrat,ten čo kto má dva roky a ak to sa už zlepšuje takze určite by som zakročila

bluka2
3. aug 2023

Oštata stena? No to je už dobre psycho. Nápis tak o 5 rokov, čo to dieta robí, ak budeš mať info. Mňa vždy zaujíma, či takéto dieta sa ešte znormalizuje alebo to bude horšie a horšie

viky173
3. aug 2023

No u mna by boli poslednykrat bez ohladu na to, ci by skody preplatili alebo nie. Urcite by som si nenechala zo svojho byvania robit holubnik nejakym malym nevychovanym faganom... Az ma to teda riadne vytocilo, a pritom sa ma to ani netyka :D

veselo_neveselo
3. aug 2023

Nj, talianska vychova :-/ Na tych velkych veciach by som sa snaxila dohodnut, zrkadlo, stolicka...ale hracky, knizky, asi bohuzial, to vacsina matiek asi bude vidiet ako spotrebny tovar (ze ked nie jej dieta, tak to druhe by to znicilo tak ci onak :-/)
A inak teda muz nech si pohovori so sestrou (takze svagrina bude mat paralelne debatu s tebou, a potom este telefonat od manzela) - je jedno ze je prec, stale je to jeho rodina a v tomto pripade ho podla mna absencia nezbavuje "povinnosti".

Ale z mojich skusenosti, v tradicnej talianskej je syn pomaly bohom, nechava sa mu volny rozlet, takze pocitaj s tym, ze svagrina to ponesie tazko. Ja by som aj preto zatiahla muza do toho, aby si pre jedno rozbite zrkaldo nerozhadala este celu rodinu. To su tie kulturne rozdiely.

autor
3. aug 2023

@denithestrange1993 tak napríklad keď rozbil to zrkadlo, tak najprv som ho okríkla menom ja , potom prišla jeho mama a začala po ňom niečo kričať, čo som nerozumela, ale chlapec nevyzeral, že si z toho niečo robí, šiel si sadnúť pred telku...

@bluka2 tak to je taká vec čo sa stane aj neúmyselne zas, možno sa netrafil , ale povedať mohol, by sa to poriadilo hneď , teraz to už neumyjem. Ja som si to nevšimla iba keď tu začal byť smrad, je to vzadu za wc.

@veselo_neveselo mužovi môžem povedať, ale teraz to nemá ako riešiť, jemu sa odtiaľ ťažko volá, nemá signál chudák... Inak oni majú aj dcéru, síce je staršia , má 10 rokov , ale to je veľmi zlaté dievča, prišla prihovorila sa anglicky či nepotrebujem s niečím pomôcť keď som napríklad varila, alebo sa prišla opýtať či môže zabávať bábätko... To úplný opak

klarolinne
3. aug 2023

Ja by som už vybuchla. Čakala som podľa popisu, že dieťa má tak 3 roky a skúša 🤦🏻‍♀️ proste aj si povedala, pri nejakej tretej škode švagrinej už vyčistila žalúdok.

tamitamitami
3. aug 2023

Oni nemajú kúsok hanby dopustiť aby toto dieťa robilo, takže ty nemusíš mať vôbec hanbu pýtať peniaze alebo žiadať inú kompenzáciu......peniaze nerastú na strome takže je normálne že ak niekto poškodí veci za 400-500€ tak je na mieste aby ich uhradil (minimálne zrkadlo, tepovanie postele a stoličku by som chcela preplatiť). Hračky to je na zvážení ale ak si ich syn vážil a teraz ich má zničené tak by si aj on zaslúžil aby si mohol kúpiť nové.
Ak by som žiadala peniaze tak by som to spravila hneď, lebo potom sa z toho môže vykrúcať a otočiť to proti tebe.

zuzana76
3. aug 2023

@anonym verim, ziadne take, ze su to len veci, tie veci stali vase peniaze a duplom, ked ste este v novom, svagrinej by som to povedala, ze nechces nahradu, ale mrzi ta, ze ani na navsteve nedozru na deti. Je to hlavne ich chyba, po prve, ze maju take rozmaznane dieta, lebo toto nie je temperment, toto je volna vychova a nestanovanie hranic a po druhe, ked vedia aky je, tak mali 3x viac davat pozor, aby sa na navsteve take nieco nestalo. Skoda, ze to je muzova sestra, nerob asi kvoli tomu rozbroje, ale manzelovi povedz.

ahhola
3. aug 2023

Co za malých smradov to dnes vychovávajú bez rešpektu k cudziemu majetku.
Ja som v detstve u sesternic dostala od krstnej na prezlecenue ich tričko, a vyprsklla mi naňho šťava z moruše...ta na mňa kukla, ako na vraha, dodnes pamätám ten pohľad.

ahhola
3. aug 2023

A koľko ti dali za 5 dní, co si im robila hotel, mali pekne ostať v tom ich byte po otcovi, alebo vy sa tam k nim pozvať a trochu to tam preorat 💥

78787878
3. aug 2023

Slušne jej na rovinu napíš, že Ti je to trochu nepríjemné, ale po ich návšteve musíš opravovať a vymienať to a to a zhruba v takej sume, čo sa Ti už nezdá byť zanedbateľná položka. Považuješ za férové, keď tieto výdavky zaplatí švagriná.

denithestrange1993
3. aug 2023

A ako to komentovala svagrina smerom k tebe? Ospravedlnila sa? Bolo jej to aspon trochu luto?

dadis
3. aug 2023

@78787878 Nesla by som tymto sposobom. Ale vsetko zariadila, kupila, vyplatila a ked tak, dala jej preplatot presnu sumu podla rozpisu. Ako odhadnut cenu? Ved nech kupi nove zrkadlo (cca 150eur stoji), da vytepovat postel, kupi bud koliecko/celu stolicku, tych avengerov 🙄 a posle jej kopie blockov. Ved to sa neda od oka 😀