icon

Neškodné - dobre mienené poznámky

andreatytler
13. feb 2023

Och, udrel si sa? No musis davat vecsi pozor.
Spadol si, lebo si bol nepozorny.
Taketo su muzove reakcie kazdy jeden raz ked sa nas 3 rocny pri hre alebo behu/chodzi udrie, alebo spadne, alebo zakopne a mna neskutocne vytacaju a opakovane ho ziadam aby s tym prestal. Teraz je to uz tak daleko ze syn sam ked spadne pride za mnou a vravi: Mami spadol som, lebo som sa nepozeral kam idem.
Chapem ze muz to mysli dobre, ze chce aby syn co najmenej trpel a tak sa ho snazi naucit aby bol viac opatrny a aby daval viac pozor, ale podla mna ho tym iba uci ze je neschopny. Umocnuje v nom vinnu za nieco co su uplne bezne kazdodenne male nehody co sa stavaju aj dospelym ludom.
Je ine ak sa udrie, preto ze sa blazni aj napriek tomu ze ho poziadame aby sa blaznit prestal. Vtedy mu ja sama vysvetlim ze ho ta ruka boli preto lebo sa blaznil.
Co si o tom myslite? Muz sa brani tym ze prehanam, ze su to len neskodne dobre mienene rady.

andreatytler
autor
13. feb 2023

@janage Ano, ano, presne v takom duchu nieco poviem. Ze to nic neznama, ze je to bezne a stava sa to kazdemu.

dkethe
14. feb 2023

Muzova reakcia je dobra ak je podana vecne-
Spadol si, lebo si nedaval pozor - popisuje pravdu.

Zle by bolo - keby krical - ja som ti to hovoril!! Nechod za mnou s revom!! Nefnukaj teraz!! A pod

gerrwie_girl
14. feb 2023

Ja som asi ako tvoj muž v tomto. Keď môj maly spadne a zamrnci ze si ublizil (a keď samozrejme vidím ze to nie je nič vazne), ja ho skôr veselo povzbudim ze to nič nie je a ze takych padov este bude a poviem niečo veselo ze šup vstávame a pokračujeme alebo tak. A hneď zabudne na to ze sa niečo stalo. A moj drahy naopak ho vezme k sebe, objime, spýta sa ci si veľmi ublížil a samozrejme maly začne revat ešte viac 😀. Lebo sa mu páči tá pozornosť. A toto ja fakt nemusím. Samozrejme je rozdiel ked spadne tak ze ma zranenie.

kaloo85
14. feb 2023

@andreatytler neviem, naco sa to pytas tu? Potrebujes, aby ti cudzi ludia radili vo vychove? Aj na ulici hocikoho by si sa sla opytat co mas robit pi vychove? Pocuvaj svoje srdce a rozum, s muzom sa dohodni na nejakom kompromise.. je to tvoje dieta, vas zivot a buducnost.. ja som proti tomu, aby sa do dietata vstepovali vycitky a hladanie vinnika za vsetko.. to je potom velke utrpenie aj pre okolie a vztahy a neda sa toho lahko zbavit..

denkabemommy
14. feb 2023

@andreatytler pozri, ty mu to krásne rešpektujúco povieš a vďaka tvojmu mužovi zas vie, že svet nie je len rešpektujúci a tak sa stretne aj s iným prístupom. Za mňa super 👌. Nemôžeš zmeniť svojho muža ale svoj prístup k nemu áno 🙂

lulupulu
14. feb 2023

Wau, tvoj muž reaguje veľmi správne, presne takto sa ma reagovať. Ja sa to už dlho učím no bohužiaľ nikdy takto neviem zareagovať. Skus si pozrieť na youtube alebo na detskej TV stanici rozprávku Jojo. Tam presne učia rodičov ako reagovať v podobných prípadoch. A keď som si prečítala co hovorí tvoj muž tak mam pocit ze on to už pozeral. 🙂 ber si z neho príklad

maciatkolulu
14. feb 2023

@andreatytler nemyslíš si, že to je pravda, čo hovorí muž??? Že to skôr naučí dieťa dávať si pozor, lebo ani, udrie sa, spadne, lebo nedáva pozor, snáď nie je chorý, že padá bez príčiny? Ja normálne neverím... Keď dostane v škole 4,5.tak co, nebude to preto, lebo bol nepozorny a/alebo sa nenaučil ? Ci to zase bude vina učiteľky a debilneho znamkovania?

maciatkolulu
14. feb 2023

@andreatytler stáva sa to každému, kto nedáva pozor...

mimi2120
14. feb 2023

@andreatytler chapem, že ti to vadí. Tá reakcia sama o sebe nie je taká hrozná ale chapem, že ked to robí často alebo dokonca zakaždým ked syn spadne tak to musí byt riadne otravne aj pre teba aj pre syna. Keď si predstavím, že by takto niekto komentoval mňa vždy ked sa potknem alebo mi niečo spadne tak by mi to vadilo a cítila by som sa neschopne. Určite by som sa porozprávala s mužom pretože mu vkladá do hlavy sebakriticky hlas, ktorý tam bude stále ked sa mu niečo nepodarí.

gladys_07
14. feb 2023

@kaloo85 no a co ze sa pyta? Aj na to ten kon je. To ze jej to poradia cudzi ludia, neznamena ze jej poradia zle. A ani to neznamena ze sa automaticky slepo bude riadit ich radami.

A uplne najkrajsie je, ze potom jej tu radu este sama das 😂

blackcat8885
14. feb 2023

My tiež povieme nášmu 4r synovi(keďže je veľmi akčný) udrel si sa, lebo nedavas pozor ale nekomentujem to vždy iba keď sa urdie ze plače a poviem mu, to nevadí o chvíľu ti nebude bolieť. A o 5min zase spadne alebo sa udrie ale veľakrát sam povie, nič mi nie je a ide ďalej. Mojkame ho keď už je fakt zle, napr keď si rozťal peru apod

kaloo85
14. feb 2023

@gladys_07 no ja by som sa vykaslala pytat od cudzich rady vo vychove.. ja som len skonstatovala, ze najhorsie je ak v niekom su od malicka budovane vycitky..toho nezbavi uz nikdy.. ja jej neradim ako ma vychovavat dieta, tam je rozdiel.

laskamojajeidna
14. feb 2023

@syslik81 ani jedna reakcia nie je zlá.....aj matka to myslí dobre aj otec...dieťa potrebuje oboch. Je to dobré. Každá reakcia rodiča. Nič nevidím zle na reakcii tvojho manžela a ani na tvojej. Máme 3 synov. A tiež takto vychovávame.

slovakboy
14. feb 2023

@andreatytler úplne súhlasím s tebou.

annm81
14. feb 2023

Ja som sa teraz zamyslela, že ako tieto veci hovorím deťom. A veru občas použijem podobné vysvetlenie, prečo sa udrelo. Ale nepoužívam to vždy a nie je to s posolstvom "sám si za to môžeš ". Ak chcem dieťaťu dať poučenie neformulujem to tak, že sa zranilo, lebo je nešikovné, ale skôr to uvádzam pre budúcnosť. Teda napr. "Neboj, o chvíľu to prestane bolieť, ale nabudúce buď opatrný a kotrmelce skúšaj ďalej od radiatora".Asi by som v tomto stála trochu viac na tvojej strane, ale závisí od toho celkového kontextu u vás v rodine.

klsmat
14. feb 2023

@andreatytler Tvoj muž ho krásne vychováva. Ukazuje mu, že akcia vyvolala reakciu - je klasický mužský spôsob chápania situácie a je to pre syna poučné, lebo vie, že keď spraví toto (napr. obzerá sa dokola a nepozerá pod nohy), nasleduje tamto (napr. pád). Syn si to v hlave uprace a s každou otcovou radou bude múdrejší a skúsenejší. Aj to, že to povie on sám, keď sa mu niečo také stane je pozitívne - značí to, že sa nad tým zamysli a čoskoro to bude viesť k tomu, aby si dával väčší pozor, lebo vie, čo sa stane. Pre syna je to dôležité. U nás doma som mojkala aj vysvetľovala ja, manžel býval veľa v práci. Držím palce pri výchove a vzájomnom pochopení 😁👍

ayanamirei
14. feb 2023

Ja len,ze tu je krasne vidno, aky problem ma vela ludi prijat negativny feedback 🙈 Ideme sa tvarit,ze kazdy robi vsetko dobre a vsetko vyhovuje vsetkym? To aj v zamestnani, ked urobis chybu ,tak sa vsetci tvaria,ze sa nic nestalo,ved ty isto vies co a ako a isto sa nabuduce polepsis? Uvedomujes si,ze svojim pristupom napr. k padaniu veci tento nedostatok vobec neodstranujes, ale naopak si ho vlastne obhajujes a konas ho dalej? Na pozornosti a obratnosti sa da krasne pracovat... No a tu sa zas vraciame k tomu na zaciatku, dostanes od muza negativny feedback a namiesto zamyslenia a snahy o odstranenie nedostatku, sa odujes🙈
Co da tyka upozornovania dietata..Ako ho chces naucit pricinu svojho padu na zem/ublizenia a ako moze pracovat na jeho odstraneni,ked nebude vediet to "preco"? Same si to asi nedomysli a ked hej, nemusi to byt spravne.

kvetinka75
14. feb 2023

aké zvýraznenie chyby? Ve´d iba pomenoval dôvod, prečo sa to stalo. Keď spadnem, buchnem sa, porežem, je to väčšinou moja chyba z nepozornosti. Čím trpí? Pofukovanie, ofukovanie akurát z neho vychová niekoho, kto si stále bude vyžadovať pozornosť a možno časom aj iné pády, ktoré budú jeho pričinením dá za vinu niekomu inému a bude čakať ešte pohladenie

beronsche
14. feb 2023

@andreatytler ak popisuje situaciu - spadol si, lebo si nedaval pozor, to naozaj je v poriadku. pricina -> dosledok Takto sa deti ucia. 🙂
Pozor vsak na upozornenia typu - spadol si, pretoze si nesikovny (v zmysle ty si taky a hentaky a preto sa to stalo..).
Podla respektujucej vychovy to uz je posudzovanie dietata a ked to bude pocuvat casto, osvoji si to a bude verit, ze je nesikovne. Vzdy a vsade..

Ani "nevadi/ ved to ani neboli ", nie je celkom ok, pretoze dieta citi, ze mu to vadi/ ze to boli a je ubezpecovane o opaku. Takze zacne pochybovat o tom, co citi..

Ale aj ten druhy priklad pride mnozstvu rodicov uplne ok, aj ked vlastne vobec nie.. to len tak vseobecne na margo toho, ze co pises, ze vela ludi pise, ze to ok je.. 🙂🙂
Ak ked samozrejme patent na rodicovstvo neexistuje.. tak ako neecistuje len jeden spravny a kazdemu vyhovujuci pristup..

veuska2
14. feb 2023

@andreatytler reagujem presne ako ty. Poviem Nevadí, to sa stáva a teraz to už aj decka použivaju. Mamina, nevadí, to sa stáva 🙂 aj mne to už pár krát povedali, keď mi niečo padlo 🙂
Samozrejme len keď to ozaj nie je ich vina, keď ich napominam a niečo sa stane tak to je už iná situácia.

majaa81
14. feb 2023

@andreatytler vidíš problém v tom čom nie je. Skôr sa zamysli nad sebou, ako mužom 🤷🏻‍♀️

slovakboy
14. feb 2023

@ayanamirei práveže dieťa si domyslí že nespadne. Nepotrebuje naše rady aby nepadalo. Rady treba dávať pozitívne. Napríklad: vidím že si spadol asi ťa to boli. (Vyjadrím zdieľanie ) Pomôže ti urobiť to a to. (Ponúknem mu radu, neradim)

Nie je dobre vravieť mu že nabudúce určite nespadne, lebo to nevieme. Ale vieme poradiť takým spôsobom aby si mohlo dieťa vybrať.

Ale mozeme povedať napríklad že ak budeš robiť to a to nabudúce ti to pôjde lepšie. Tým získa vieru v to že treningom a prácou na niečom to bude sa zlepsovat.

m_
14. feb 2023

@andreatytler nečítala som celú diskusiu, ale🙂 podľa mňa je oveľa horšia reakcia rodičov ktorí keď si ich dieťa ublíži povedia že sa nič nestalo a nič ich nebolí... Z mojej skúsenosti viem, že tieto deti majú tendenciu potom oveľa dlhšie plakať až robiť scény. Ja som na to pri deťoch šla vždy tak - pýtala som sa čo ich bolí, to sme pofukali (mladšia dcéra si to doteraz prosí) keď bolo treba ošetrili a pomojkali. Deti potom spokojné frcali ďalej aj po naozaj bolavych udalostiach... V tom čase keď je dieťa v šoku/bolesti/strachu nemá zmysel vysvetľovať prečo sa mu to či ono stalo, alebo sa ho niečo pýtať... Odpoveď nebude nijako užitočná.. môže sa o Tom s ním porozprávať neskôr - keď opadnu emócie dieťa sa upokojí - ja si s babami vtedy vyvodzujem poučenie - spoločne sa o Tom rozprávame ak to chcú.

jana_eyre_2
14. feb 2023

Ak mám byť úprimná, podľa mňa toto vôbec nemusis riešiť.. podľa mňa sa bežne udretia, nijako komentovať nemusia.. ak sa dieťa udrie a plače, stačí pomojkat a nijako nekomentovat.. vôbec netreba dieťa na to nejako upriamovat a ak to aj muž robí, nerobí nič čo by v dieťati vyvolalo niečo zle.. osobne si myslím že občas by rodičia mali menej riešiť bežné veci a proste si len užívať život s dieťaťom.. nie všetko čo sa vyriekne musí nejako smerovať jeho psychiku..

Ja zväčša deťom vravím, že kto sa veľa hýbe, ten aj veľa padá, patrí to k tomu.. niekedy nekomentujem nijako, ak to dieťa potrebuje, pomojkam.. niekedy sa tvárim že nevidím..

ayanamirei
14. feb 2023

@slovakboy hmmm, uz vidim toho 2rocaka ako usilovne mysli, ze spadol preto,ze nepozeral pod nohy 😂🙈A ja nehovorim,ze dietatu nevyjadrit ucast alebo nepolutovat, ale tiez si myslim,ze mu treba jasne vysvetlit aj preco spadlo a ako sa tomu da vyhnut nabuduce. Opakujem, negativny feedback sprevadza cloveka cely zivot,treba ho vediet prijat, zamysliet sa a ak je opravneny tak pracovat na svojej naprave 😉

andreagajewska
14. feb 2023

@andreatytler ahoj Andrea, mám syna v podobnom veku, ako je tvoj. Rozumiem tvojej obave, že takéto poznámky manžela vedú k tomu že každý pád (neskôr napríklad keď sa mu niečo nepodarí) si synček môže spojiť s tým, že ako hovorí ocko, je to jeho vina, nezvládol to.

Ale synček má našťastie dvoch rodičov a ty na neho môžeš reagovať aj z inej, láskavejšej strany. Napríklad tak, že si k nemu čupneš, pohladíš ho, povieš napríklad : áno videla som že si spadol, asi si sa aj zľakol, alebo asi ťa to aj bolí. A presne tak, ako píšeš - pofúkam Ti, prejde to ❤️🙂 . Tie komenty manžela nie sú zase až tak mimo, možno ho chce naučiť že príčina - následky, len trosku nevhodným spôsobom.

ivangeline
14. feb 2023

No neviem v com to je...mojim tiez hovorim,co sa deje a opisujem to a ano davam im za zodpovednost.. ked je to ich zodpovednost.. a su celkom odvazne a spoko. :D

jamidea
14. feb 2023

@andreatytler necitam ostatne.. podla mna manzel reaguje v pohode, ty prehnane. Pri drobnych, normalnych "urazikoch" netreba tutu mutu, podla mna. Naco? Aby citil, ze sa nieco hrozne stalo a je ofukovany? Pozriem, ci je ok, poviem, ze nabuduce da pozor a moze sa hrat dalej. Otrasie sa a ide. Ak mu to ofukujes, bude si to o to viac vsimat.

euka210
14. feb 2023

@andreatytler tiez si myslim, ze bezne pady netreba komentovat, ja som to nikdy nerobila, pokial neplace tak ani pomojkat, nic, ako hovoris, stava sa to, je to u malych deti normalne...spadne?...vstane a ide sa dalej. Tiez si myslim, ze neustalym komentovanim si dieta osvoji nejaku tu skodlivu nalepku ako... som nesikovny, som nepozorny. Rovnako skodliva je prehnana reakcia brat dieta na ruky a tisit ho, ked to nepotrebuje...nauci sa plakat pri kazdom jednom spadnuti a cakat, ze ho rodic dvihne...zazila som to. Jasne, ze ked sa udrie tak ze place, tak ho treba utisit. Takisto ked sa udrie kvoli tomu, ze vystrajal, tak vysvetlit, ze ste ho upozornovali...dobre toto robis.

andreatytler
autor
14. feb 2023

@jamidea
@kvetinka75
@gerrwie_girl
Nepochopili ste ma. Mne nevadi ze ho muz nepomojka a nepofuka. Ja sama mojkam len ked za mnou pride s placom. Viem ze prilisne mojkanie sposobuje sebalutost. A tiez viem ze mojkanie nemusi prist od oboch rodicov. Jeden mojka, druhy zoceluje. Mne na muzovom pristupe vadi to ze vzdy, vzdy, vzdy komentuje synove spravanie... bol si nepozorny, nepozeral si kam ides. Ziadam ho aby vynechal tu cast.