Neviem reagovať na ľudskú hlúposť

28. máj 2020

Som zena v zrelom veku, tesne pred štyridsiatkou. Som vyrovnaná, v živote zaradená, nemam komplexy, k ľuďom pristupujem slušne a s rešpektom. Problémom je, že ja nejako priťahujem konfliktne situácie a nikdy neviem, ako sa mam zachovať, ľudská hlúposť ma vzdy ochromí, ostanem uplne paralyzovaná a radšej ako mam zareagovať neadekvátne - ostanem ticho.
Dnes modelová situacia. Bola som si v mojom servise pre auto, robili mi STK. Ten servis je zároveň aj predajňa aút. Doviezol ma ocino a čakali sme vnútri spolu. V celom obrovskom showroome boli dokopy dvaja zamestnanci. Tak sme s ocinom obzreli nove autá a potom sme sa postavili k takému pultu a čakali na technika, ktory nas mal vybaviť. Asi tak tri metre od nas stala pani, ktorá na nas ukázala a že: tam je značka, ktorá ukazuje odstup - bezpečnú vzdialenosť. Ja som si myslela, že si robi žarty tak som len s úsmevom hodila rukou. A ona na mna vybehla, že nech láskavo nehadzem rukou, že ona ma uz 66 rokov a že či ju mienim nakaziť. Moj ocino jej povedal, že ved sme od nej v bezpečnej vzdialenosti a že mame obaja rúška, že o čo jej ide. Čosi si mrmlala popod nos, ale urobili sme jej radosť a postavili sa na značku. Ona sa potom otočila a začala do mna, že aka som tučná, že ako som sa vyžrala. Ja len na ňu nechápavo pozeram, že čo? Moj otec jej hovorí: pani, to čo si dovoľujete? A ona si stale šla len to svoje, že minule pozerala akési extrémne prípady či čo a stale, že aka som vyžrata, atď. Dobre, som este pribrata po pôrode, ale to je dôvod aby do mna takto hučala? Ved som jej nic nespravila. Moj ocino už na ňu úplne ziapal, že čo si to dovoľuje a že vo svojom veku by uz mohla mat rozum. Zakončil to tym, že jej povedal, že je stara krava a nech sa ide dat liečiť. Keby tam nebol moj ocino tak ja som ticho. Potom som sadla do auta a nemohla som sa ukľudniť, doteraz ma to trápi. Mna vzdy rodičia učili, že sa mam k druhým ludom správať slušne, hlavne k starším. A taketo situacie sa mi deju pravidelne. Minuly tyzden do mna ťukol chlapík, ktory vletel do kruhača a nielenže bol na vine, ale este mi aj povedal, že som p.ča. Poraďte, ako sa chovať v takychto vyhrotených momentoch? Lebo ja som vzdy paralyzovaná. Inak nemam problem so sebavedomím. Neviem.

amelia000
28. máj 2020

Mala si si dat dole rusko a zakaslat nanu 🤣

dskjhfdlkdjhl
28. máj 2020

Osobne si myslim, ze je lepsie mlcat, ako sa hadat s niekym posahanym.

autor
28. máj 2020

@dskjhfdlkdjhl no ale prečo by ta niekto cudzí mal urážať, hlavne ked si mu nic nrurobila?

ivangeline
28. máj 2020

Asi sa musíš začať učiť reagovať, keď sa ti to stáva pravidelne. Môžeš sa ozvať a povedať svoj názor! Minule mi vyhodilo citat, že Ak má vyhrať zlo, potrebuje už len jedno - aby slušní ľudia nerobili nič. (Burke)

kopytko03
28. máj 2020

Tej pani by som povedala asi že ja schudnúť ešte môžem, ale ona sprostá ostane navždy. A viac by som ju ignorovala.

dskjhfdlkdjhl
28. máj 2020

A co budes mat z toho, ked cely cirkus predlzis? Lebo ak budes reagovat, tak to bude vzdy trvat dlhsie, ako ked budes ignorovat.

autor
28. máj 2020

@ivangeline moj muž je napr asertívny a jemu sa toto nedeje. Je možné, že ti ludia cítia, že som nejaky slabší článok?

korunka1
28. máj 2020

Napriek tomu,že viem ,co vsetko ľudia dokážu...sa mi nechce veriť,že by teta dokazala takto na plnu hubu ,pred tebou,povedat to,čo opisuješ. 🤔

0silvia0
28. máj 2020

zvycajne nereagujem na anonymne diskusie, lebo polovica z nich sa javi vymyslena, ale urobim vynimku:
mas viac moznosti:
1. rob tak ako doteraz, strpis debila, nic nepovies a potom ta to mesiac zerie a v hlave to riesis
2. rob to tak ako tvoj otec, ze na hrubu dieru hruba zaplata
3. pokojne daj konfliktnemu cloveku najavo, ze ti nestoji ani za minimalnu reakciu, otoc sa s usmevom chrbtom a nereaguj

kittykat22
28. máj 2020

Trosku som nepochopila, ako zena ktora k inym pristupuje s respektom, potom ako ju pani poziada aby odstupila, reaguje super arogantnym gestom - hodim rukou a ignoruje jej ziadost. Myslim si, ze mas o svojom spravani skreslene predstavy - aspon podla tvojho prveho prispevku. Musis si uvedomit, ze ludia maju strach, a spravaju sa iracionalne. Samozrejme v tejto vyhrotenej situacii ked sa pani boji o zivot, ju nebudes prudit a bez slov odstupis. Aj ked mas pocit, ze si dostatocne daleko.

autor
28. máj 2020

@korunka1 no, tiez by som tomu neverila. Stalo sa to dnes o štvrtej a stale to predýchavam. Až mi bolo zle pri srdci z toľkej zloby 🙁

777januska777
28. máj 2020

Takže pozri, jedna veľká chyba bola tá, že si sa mala postaviť na značku aká tam bola a nemuselo sa to vôbec odohrať. Pani sa zachovala zle, ale vy ste s tým začali prví, keďže ste k nej boli na začiatku tiež drzi (Moj ocino jej povedal, že ved sme od nej v bezpečnej vzdialenosti a že mame obaja rúška, že o čo jej ide). Ak nechceš aby si sa dostávala do konfliktných situácii, tak ak ťa niekto na niečo upozorní, tak schovajte svoju hrdosť a posluchnite. Ja napríklad kedy ma na to pani upozornila, tak by som sa postavila na to miesto a ospravedlnila by som sa, že som si to nevšimla.

sante81
28. máj 2020

Mám 39 a vôbec sa necítim v zrelom veku 😉 a jediné čo ma vie vytocit v dnešnej dobe je ľudská hlúposť. Stretávam sa s ňou denne, v práci, u nás v paneláku, v obchode, žiaľ Bohu aj v rodine.. a čo ma rokmi život naučil? Nereagovať, nechať ju jednoducho odznieť. Je to moja zbytočna energia, ľuďom rozumnym vysvetliť nemusíš, a hlupákovi? Ten nepochopí.

autor
28. máj 2020

@kittykat22 stala som od nej dobre tri metre a s ruškou. Ked ukázala na tu značku, myslela som si, že si robi žarty. Určite to nebolo nic arogantné.

stela01
28. máj 2020

Neviem prečo by si pani mala robiť žarty???. Sú určite opatrenia a pravidla a ľudia by to mali rešpektovať .

autor
28. máj 2020

@777januska777 ta značka tam bola pre tých, ktorí stoja v rade k jednému stolu, my sme čakali k druhému, nie v rade za nou. A nakoniec ked odišla tak zamestnankyňa povedala, že veď to nie je značka na bezpečnú vzdialenosť ale len reklama na nejaku leasingovku či čo.

autor
28. máj 2020

@stela01 už v tomto období? Ludia po vonku uz chodia bez rúšok a v Kauflande bola hlava na hlave. A my sme bezpečnú vzdialenosť dodržali.

hivanik
28. máj 2020

....Treba sa naucit byt asertivny ale nikdy sa neznizit na uroven hlupaka

kittykat22
28. máj 2020

Robi si zarty? 66 rocna pani si robi zarty, ze ta poziada aby si odstupila, pretoze ma pocit, ze niesi dost daleko v case coronavirusu, ked mame vsetci ruska? 😅 Myslim si, ze nerozumies ludom. A je to pravdepodobne preto, lebo si o sebe presvedcena, aka si perfektna - viz prve vety. Cista samochvala. Mozno by si sa mala zamysliet nas svojim spravanim. Pani sa spravala neadekvatne - o tom ziadna. Ale ty si spustac celeho konfliktu a mas na tom co sa stalo, levi podiel.

sunny8
28. máj 2020

Ked ma ľudia urážali niekedy som ich ignorovala aj pol roka. "Nevedela" som sa brániť. Zmenila som myslenie a odvtedy ma ľudia nemajú potrebu urážať ani vyhľadávať u mňa hádky

stela01
28. máj 2020

V akom obdobi ? Vonku sa dá bez rusok .... ste boli vonku ?
Píšeš že tá učili slušnému chovanie , hádzanie rukou je čo ?
Pani to pochopila asi ako provokáciu /

kiki68
28. máj 2020

No co dole rusko a oflusat ju 😂 ja by som sa s nou nemazala teda. My sme boli na stk, trosku som sa tam popromenadovala s xxxl tehu bruchom a bolo hotovo. Ani si nevsimli tuknute celne sklo. Netreba sa s ludmi paprat, ist po nich ked uz nedaju pokoj. Co som si ja na sk uzila so psom v kocari. Akonahle som prekrocila hranicu tak par takych to expertiek malo poznamky, ci mi drbe, ze mam psa v kocari. Ale tie som schladila hned, ze ci by sa im chcel o nosit dve hodiny postihnuteho psa na rukach, vo vazi 12kg. A boli sme vybaveni velmi rychlo.

777januska777
28. máj 2020

No veď, ale pre ňu to bola značka, teda myslela si že je. To podľa mňa nie je taký problém ustúpiť človeku. Videli ste, že je v strese a že sa bojí, tak ste k nej mali byť trošku empatickí a nie hneď "múdri". Teba trápi to čo ti povedala, ale ju napríklad trápi to, že ste jej urobili krivdu (podľa nej). Prepáč, ale podľa mňa sa nemáš právo vyhovárať. V medziľudských vzťahoch je dôležitá ústretovosť a niekedy aj pokora. Občas je dobré aj ustúpiť a hlavne vtedy ak vidíš, že to je pre toho druhého človeka dôležité, pre ňu to bolo dôležité.

krisbar
28. máj 2020

Precitat si 4 dohody a z nich najma jednu poriadne "neberte si nic osobne". Nechat to ani neprist k tebe, len take reci po sebe splachnut. Ak si pani mysli, ze si tucna, je to jej problem, nie tvoj. Proste nereagovat.

sonnenshein
28. máj 2020

Spravanie cloveka je odrazom jeho dostojnosti.
Cize Tvoje ticho svedci o Tvojej urovni, branenim ci dotahovanim sa s ludmi ako z Tvojich modelovych situacii by si sa len znizila na ich uroven.

autor
28. máj 2020

@777januska777 Ale ved som napisala, že som sa tam postavila, aj ked sa ma to vobec netýkalo. A ona stale šla a urážala.

777januska777
28. máj 2020

Postavila si sa až vtedy keď ste jej odvrkli a mali rukou. Vieš ju ste urazili tiež. A zato ste sa jej neospravedlnili.

autor
28. máj 2020

@777januska777 ale my sme jej neodvrkli, slusne sme jej povedali, že dodrzujeme vzdialenosť a mame rušky. A ocividne ta značka na zemi bola k nej bližšie ako miesto, na ktorom som stala povodne. Cize tymto si sypem popol na hlavu, ak som ju urazila a ospravedlňujem sa jej. 😕

hivanik
28. máj 2020

Mam pocit, ze niektore ju chytate za slovicka. Neboli sme tam, tak nesudme. Ta pani ak chcela byt dosledna tak nemala zacat na autorku zautocit na jej postavu. Nie vzdy su za objemnejsou postavou iba zle navyky, mozu byt za tym aj diagnozy. Nemala pravo si takymto sposob ulavit na autorke svoje komplexy

alchemilkazltozelena
28. máj 2020

Mala si sa jej opytat ci uz bola dnes v lidli na nakup najma medzi 9-11 😆 zakomplexovana osoba.. takych ako ona zboznujem.. bude sa tu vykladat o metroch a opatreniach a sama ich nedodrziava, urcite sla prave z obchodu 🤦‍♀️ nech sa zabarikaduje doma a nech tam caka na virus.. pani sa potrebovala ocividne odventilovat..
Sa cudujem ze nevytiahla meter 🤔