icon

Neviem reagovať na ľudskú hlúposť

28. máj 2020

Som zena v zrelom veku, tesne pred štyridsiatkou. Som vyrovnaná, v živote zaradená, nemam komplexy, k ľuďom pristupujem slušne a s rešpektom. Problémom je, že ja nejako priťahujem konfliktne situácie a nikdy neviem, ako sa mam zachovať, ľudská hlúposť ma vzdy ochromí, ostanem uplne paralyzovaná a radšej ako mam zareagovať neadekvátne - ostanem ticho.
Dnes modelová situacia. Bola som si v mojom servise pre auto, robili mi STK. Ten servis je zároveň aj predajňa aút. Doviezol ma ocino a čakali sme vnútri spolu. V celom obrovskom showroome boli dokopy dvaja zamestnanci. Tak sme s ocinom obzreli nove autá a potom sme sa postavili k takému pultu a čakali na technika, ktory nas mal vybaviť. Asi tak tri metre od nas stala pani, ktorá na nas ukázala a že: tam je značka, ktorá ukazuje odstup - bezpečnú vzdialenosť. Ja som si myslela, že si robi žarty tak som len s úsmevom hodila rukou. A ona na mna vybehla, že nech láskavo nehadzem rukou, že ona ma uz 66 rokov a že či ju mienim nakaziť. Moj ocino jej povedal, že ved sme od nej v bezpečnej vzdialenosti a že mame obaja rúška, že o čo jej ide. Čosi si mrmlala popod nos, ale urobili sme jej radosť a postavili sa na značku. Ona sa potom otočila a začala do mna, že aka som tučná, že ako som sa vyžrala. Ja len na ňu nechápavo pozeram, že čo? Moj otec jej hovorí: pani, to čo si dovoľujete? A ona si stale šla len to svoje, že minule pozerala akési extrémne prípady či čo a stale, že aka som vyžrata, atď. Dobre, som este pribrata po pôrode, ale to je dôvod aby do mna takto hučala? Ved som jej nic nespravila. Moj ocino už na ňu úplne ziapal, že čo si to dovoľuje a že vo svojom veku by uz mohla mat rozum. Zakončil to tym, že jej povedal, že je stara krava a nech sa ide dat liečiť. Keby tam nebol moj ocino tak ja som ticho. Potom som sadla do auta a nemohla som sa ukľudniť, doteraz ma to trápi. Mna vzdy rodičia učili, že sa mam k druhým ludom správať slušne, hlavne k starším. A taketo situacie sa mi deju pravidelne. Minuly tyzden do mna ťukol chlapík, ktory vletel do kruhača a nielenže bol na vine, ale este mi aj povedal, že som p.ča. Poraďte, ako sa chovať v takychto vyhrotených momentoch? Lebo ja som vzdy paralyzovaná. Inak nemam problem so sebavedomím. Neviem.

hivanik
28. máj 2020

@kittykat22 ...zalozila temu aby sme jej poradili ako ma reagovat a niektore tu obvinuju ju...Klasika😕😕😕

aylinn
28. máj 2020

Pani sa potrebovala očividne vyventilovať, asi nema učet na MK takže to urobila v reále. 😂 keby ho mala tak zneprijemňuje životy tu. Nuž mudrejši ustúpi...😊 vyser sa nato nestresuj sa kvôli nejakej zamindrakovanej tete. Už ju s najvačšou pravdepodobnostou vzivote nestretnes takze ti moze byt jedno co si mysli či už o tvojej postave alebo o hocičom inom. Neber si tu negativitu na seba. Neoberaj ju o ňu 😊😂

ahoj0
Autor odpoveď zmazal
danielinaa
28. máj 2020

Nevsimaj si tu kittykat22. Neviem kolko si na mk ale ona utoci takto na kazdeho. Je to jedna z tych dolezitych ktore si zhadzovanim inych, potrebuju nieco dokazovat. Takych je tu viac a aj sa cudujem ze jej MK este nezablokoval profil.

danielinaa
28. máj 2020

Taketo sliepky ako ona len nicia povest modreho konika ktory je sam o sebe skvelou strankou, nebyt sliepok.

autor
28. máj 2020

@danielinaa dobre vediet. Ale ja neprispievam často. Dala som si sprchu a trosku to tak pomyselne zo mna vsetko zmylo. Áno, som tučná, ale kojím a tak zatial nechcem držať diétu. ☹️

hivanik
28. máj 2020

Si citliva a empaticka a preto ta to trapi. Keby si bola mrcha tak tu teraz nepises a vobec ta to netrapi.

hivanik
28. máj 2020
lanvinka
Odpoveď bola odstránená
polovnicka92
28. máj 2020
danielinaa
28. máj 2020

Podla vysky a vahy co si napisala tucna byt nemozes. 175/77 je v pohode postava. Brusko po porode je normalne, a urazat zenu po porode ze je tucna, je vrchol ubohosti.

katty2012
28. máj 2020

myslim, ze nemas jasno v tom, ze spravat sa k druhym ludom slusne neznamena nechat sa od druhych ludi ponizovat a urazat. to je o tom, ze si nevies urcit hranicu, ktoru uz nedovolis druhym ludom prekracovat. s takymito scenarmi sa budes stretavat dovtedy, kym sa to nenaucis. a ako sa to naucit? najskor v nejakej skupine, u psychologa, v nejakom type vycviku... druhi si k tebe zrejme dovoluju uz na zaklade toho, co vyzarujes. to vieme posudit vsetci, staci ked pozrieme na cloveka - k tomuto si mozeme dovolit, k tomuto nie. ked sa zmeni tvoje vnutorne nastavenie, zmeni sa tvoje vyzarovanie, a zmeni sa aj spravanie druhych k tebe.

marca12
28. máj 2020

@lanvinka ale vsak ja som nepisala,ze vyvolala konflikt. Konflikt vyvolala pani a autorka sa chytila na jej lep. Asi som to napisala nezrozumitelne,ale tym mojim monologom som chcela povedat,ze v podstate nereagujem na takych ludi rozumnymi argumentami,lebo hlupakovi nevysvetlis. Ja to riesim ospravedlnenim a usmevom a idem si dalej. Netreba si robit tazku hlavu z takych ludi. Zneprijemnia den,ale snad nie na viac ako minutu. Autorku to zasiahlo,lebo sa neciti prijemne,ze prijala. Keby bola ok s vahou,mozno mavne rukou.
Darmi mi budes nadavat,ze mam hlupe komentare. Ja vzdy vravim pre hlupaka,je kazdy hlupak.

katarina9593
28. máj 2020

@alchemilkazltozelena konečne to tu niekto napísal..a vôbec bolo to v čase vyhradenom pre dôchodcov počítam že keď ma pani 66uz zrejme v dôchodku je🤷...

bosorka2302
28. máj 2020

Mne sa osvedcilo ze typy co tvrdia ze pritahuju konfliktne situacie si mozu za to samy. Proste robia nieco co to spusta. Preto sa im zda ze su magnetom na konfliktne situacie. Stacilo odstupit a ospravedknit sa a uz by konflikt nebol.

laura_222
28. máj 2020

Mne sa toto presne deje cely zivot tiez, ze ludia si ku mne dovoluju. Mam 31 vyzeram o dost mladsie, mozno to je dovod. Ked som mala okolo 20tky reagovala som presne ako ty ostala som ticho a potom na to trapilo. Preto nesuhlasim s nazorom ze netreba sa hadat lebo len predlzis trvanie konfliktu... Od kedy mam malu nemam s ludmi vobec tolko trpezlivosti ako kedysi a vzdy poviem co si myslim ked zacne konflikt. Proste netreba sa hned zlaknut po tom ako niekto “zautoci” daj si sekundu-dve nadych vychych a odpovedz. Ja vzdy zacnem slusne ale ked nepomoze a dotycny zvysi hlas zvysim aj ja. A teda zatial to vzdy zabralo, osoba sa zakazdym stiahla. Nevidim dovod nechat cudzich ludi aby ta urazali. Ale opkujem vzdy sa snaz najprv slusne to vyriesit. a ked spravis chybu tak sa ospravedln. V konkretnom pripade si mohla pani povedat ze si si neuvedomila ze si blizko nej a odstupit. Keby mala aj potom drze reci resp. Zacala ta urazat potom je cas ju zastavit velmi razne.

laura_222
28. máj 2020

Ale to co ti povedala ze si sa “vyzrala” to bolo riadne cez ciaru, a chapem ze sa ta to dotklo. Aj keby si mala 100 kg nikto nema pravo nieco take povedat zene. Snaz sa si to nebrat moc k srdcu take zlomyslene tety by si na kazdom nieco nasli. Toto nebolo o tebe ale o jej primitivizme.

selest
28. máj 2020

Ty si nemala hadzat rukou. Mala si sa slusne odstupit. Pani nemala riesit tvoju vahu. To je cele.

monkasponka
28. máj 2020

Och... ludia su rozlični, všade .. vratane modreho konika... miesto normalnej reakcie vypichnu zienky jednu vec o ktorej točia a spravia ešte horšie. Neber si to tak.. nikdy. Viem aj mne sa občas take veci stavaju. Treba sa naučit len obrnit a nebrat si to k srdcu... ide totiz o to že ľudia ktori su zatrpknuti hladaju niekoho ma koho možu,,zautočit,, aby sa kus citili lepsie, keby si vyzerala ako sekera nasrata , nedovoli si to k tebe, ale to asi nechceme taku auru okolo seba 😁. Ak ked ziadnu obeť nenajdu, pridu sem a zbuzeruju kazdu prispievateľku 😏

autor
28. máj 2020

@selest a kam som sa mala este odstúpiť? Bola som od nej tri metre. 🙁

cervenaruza123
28. máj 2020

Na hlupakov zial velakrat neplati nic. Velakrat sa mi stava, ze tie spravne argumenty mi napadnu az po hadke a myslim, ze to tak maju mnohi, ale velakrat ked sa niekto ozve aj v tej chvili, dotycnemu to len prileje olej do ohna na dalsie urazlive argumenty a este vacsiu hadku. Zistila som, ze niekedy je najlepsie byt ticho, neignorovat, ale nic specialne nehovorit, len pritakavat alebo tak a to paradoxne take typy akoby ukludni najviac, lebo oni sa potrebuju pohadat alebo vidiet, ze ta znervoznili. Jedna znama dokaze taketo sitacie obratit na srandu, nechapem ako, ma to v sebe. Moj ocko je zase totalny expert v tomto a casto ludia pri nom stratia rec. Ked ho niekto zacne akoze urazat, tak s nim suhlasi, ale nie urazene, ani nervozne, ale vazne a kludne. "Ano, som hlupy, no co narobim a neda sa mi doverovat. Ja sa ti aj cudujem, ze sa so mnou bavis, ked som vsetkych vzdy len sklamal a zradil, taky som, ja to nezapieram. Ano, som tucny, ved to vidis, to neskryjem." Samozrejme tie veci vacsinou vobec nie su pravda, ale tym, ze to akoby prizna, tak dotycni stratia dovod urazat ho, lebo sa chceli bud pohadat alebo ponizit ho. Tiez ale ma ten cit na to, ako presne to podat, ze ti ludia stratia rec, ja to tak neviem. Ale mozno sa inspirujes.

selest
28. máj 2020

Na znacku ktoru ti ukazala. To by som urobila ja so slovami pardon a usmevom na tvari. To mi pride slusne. Kazdopadne akokolvek si by sa zachovala pani nemala vytahovat tvoju vahu. To nema nic spolocne s tym kde stojis ani s tym ako reagujesna jej poziadavku. Si klient taketo nieco si nemoze dovolit. To by som jej slusne povedala tiez.

autor
28. máj 2020

@selest Sorry, ale ja som sa na jej prikaz mala postaviť na značku? A co som fakt cvičená opica? Tam, kde som stala som čakala pri stole človeka, ktory ma mal obslúžiť a bola som od pani vzdialená tri metre(5 stoličiek bolo medzi nami). Pravidla hovoria, že social distance ma byt 2 metre. Ja si osobne myslim, že daná pani sa ani tak nebála nákazy ako ma skor potrebovala “cvičiť”.

selest
28. máj 2020

Tak asi maju ine pravidla a pani ta na ne upozornila. Preco cvicena opica? Nielen cvicene opice vedia dodrziavat pravidla a slusne reagovat aj niektori ludia to dokazu. Skus to niekedy a mozno budes prekvapena ako milo sa k tebe budu ludia spravat😉

autor
28. máj 2020

@selest ty si čítala diskusiu vyššie? Pani bola rovnako zákazníčka ako ja. “Znacka” na zemi bola reklama. Ja uz nevladzem vsetko tridsiaty krat vysvetľovať, fakt tu len hľadáte slovíčka, za ktore ma chcete chytiť a vlastne mi tym podsunut, že som sama na vine. Ale dobre. Aj tak ďakujem. Človek sa učí cely život. Ja som v tomto pripade nic neporušila - ani zákon, ani pravidla slušnosti. Ja som “len” bola atakovaná niekym, kto sa na mne v danej chvíli potreboval liečiť. A som blbá, že si to nechám. 😢

jana_eyre_2
28. máj 2020

Neviem či bol najlepší nápad napísať na modrého koníka aby si sa trocha ukludnila, skôr sa viac vytocis, pretože tu ženy dokážu rozobrať do podrobností aj nerozobratelne.. 😉 keď mne sa stane niečo čo ma skrie, riadne sa sama pre seba pár krát nadychnem, hodím imaginárne rukou a snažím sa zamýšľať nad niečím iným, potom zabudnem.. inak ja zase neviem reagovať na útok tichom, ale netreba to nikdy ani hrotit do extrému.. úplne stačí sa nabudúce pani upozorniť, že ak má nejaký problém nech ho rieši so svojím terapeutom , zapriat pekný deň a otočiť sa.. potom to predychas.. 😉

gabrielkaa
28. máj 2020

Na ľudskú hlúposť neexistuje liek a ľudia sú proti nej bezbranný.... pani evidentne vyhľadávala hádky ... platí len ignorovať. Ale je to tiež nedokážem ignorovať... ale hádať sa s hlupakom nemá zmysel, lebo nikdy nevyhras.... alebo klesnes na jeho úroveň

autor
28. máj 2020

@jana_eyre_2 vobec to nebol dobry napad, uz som to zistila 😕

selest
28. máj 2020

Necitam cele diskusie . Ale aj tak mi pride neslusne mavat rukou ked ma niekto o nieco poziada. Reagujem len na to ze pises ze pritahujes konfliktne situacie. A to presne takym spravanim ze mavnes rukou lebo vsak ja niesom cvicena opica a co mne ma co hovorit kde mam stat atd. Bud sa odstupim, mozno je pani rizikova a ma ozaj strach, alebo jej slusne poviem ze dodrziavam predpisanu vzdialenost a viac ju neriesim...je x moznosti ako to normalne slusne ukoncit. Slusne s usmevom to vacsinou funguje na kazdeho..

autor
28. máj 2020

@selest končím. Vsetko uz zaznelo. Dobru noc! 😕