icon

Niektoré si všetko predstavujete ľahko

15. dec 2022

Reagujem na diskusie ohľadom rozvodu/odchodu ženy od chlapa.V každej takej diskusie radíte odísť z takého vzťahu/manželstva.Ze žena to dá aj sama s dieťaťom.No nie nedá to.Poznam veľa ľudí v okolí čo im neklape manželstvo.A ani jedna nechce odísť lebo vedia že to nedajú samé hlavne finančné.Lebo nechcú prežívať s deťmi,ale ostanú s chlapom aby mali lepší život.Dokonca jedna čo odišla od chlapa do podnájmu dlho jej to nevydržalo a ostala na ulici s dieťaťom.Musela sa vrátiť k chlapovi.Doba je zlá a veľmi ťažká.Vsetko sa zdražuje.Preco stále radíte odchod,keď možno aj vy viete že nie každá bude vedieť uživiť samu seba aj deti.?Keď je problém nájsť si prácu aby žena stíhala ráno aj poobede do škôlky a do skoly.Určite sú také prípady že niektorým sa to podarilo.No väčšina ľudí sa boji odísť,radšej ostane v nefunkčnom vzťahu ale je finančne zabezpečene.

lilope
15. dec 2022

@gladys_07 no, bohužiaľ, autorka sa svojím odhadom trafila. Skutočne priemerná mesačná čistá mzda žien na Slovensku nedosahuje ani 1000€. To nie je žiadna bujará štatistika ani jej bublina, ale realita.
https://www.podnikajte.sk/zamestnanci-a-hr/poro...

sante81
15. dec 2022

Predstav si, že ja som to dala 🦾 a nie som závislá od žiadneho muža. Ak si mysliš že je lepší život s idiotom len za to že zaplatí nájom, tak sa veľmi mýliš

vulka
15. dec 2022

Vieš prečo radíme odchod? Lebo často sa deje aj to, že žena ostane s mužom a on ju potom zabije(u nás toť nedávno).

h2
15. dec 2022

Ja si tak teraz prechádzam v mysli všetky moje známe, kamošky, kolegyne, bývalé spolužiačky, susedy, mamy synových spolužiakov, manželky mužových kamošov... Fakt úprimne neviem nájsť jednu jedinú, ktorá by bývala u muža, bez vlastníctva niečoho svojho, v jeho byte, či dome, kde ona nič nevlastní. Tak neviem, odkiaľ sa berie tento tak veľmi rozšírený názor, že žena po rozvode nebude mať kam ísť. Áno, ak impulzívne odíde od muža po hádke, zistení jeho nevery, alebo nejakej inej závažnej udalosti, tak možno odchádza zo spoločného bývania a nemá kam ísť, ale vždy má nárok na polovicu, ktorú jej on musí poskytnúť. Časom, pri vysporiadaní majetku. Áno, je pravda, že sa tu rozvod radí často. Ale to, čo tu tie ženy píšu, je väčšinou tak hrozné, že sa len ťažko dá poradiť niečo iné. ☹️

momoqui
15. dec 2022

@viestta presne tak. zazila som to (okrem toho bita, zatial). dala som sancu aj modu - ok, zatnem zuby - ale hned po 3 mesiacoch (ak nie menej) som si uvedomila, ze ja trpim a preco by som mala trpiet cely zivot. Deti su stastné a nie som si ista, ci by boli spokojne, keby ostaneme spolu. skor si myslim, ze nie, lebo by som trpela ja a to by malo vplyv aj na deti.

heln
15. dec 2022

vies, ja zase nechapem preco ked to niekomu v manzelstve neklape, preco neodide z bytu chlap, preco musi odist zena s detmi. a muz je predsa stale otcom dietata, to mu nevadi, ze dieta zostane na ulici?

autor
15. dec 2022

@heln Tiež dobrá otázka.Nl väčšinou odchádza žena s deťmi

viestta
15. dec 2022

@heln pretoze ak by to bol spolocny byt, tak zena moze ziadat aby muz odisiel. Ci aj odide, to uz je o inom. Ale ak zena byva "u muza" tak nemoze ho z jeho vlastneho bytu vyhnat, ani v pripade, ze spolu s nim roky splacala hypoteku. A maloktory chlap je tak kompletny, ze aj keby bol byt spolocny tak sam dobrovolne odide a necha byt zene a detom. Druha vec je, a to sa vraciame na zaciatok, zena zvycajne nema taky prijem aby mohla muza z bytu vyplatit.

mandzula
15. dec 2022

Ja radim rozchod preto, lebo som ho sama zvladla, mrzi ma len to, ze som tak dlho otalala. A preco rozchod? Lebo v nefungujucom vztahu proste buducnost nie je, to je iste, rozchod je minimalne nadejou, ze najdeme to svoje stastie.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
sheila121
Odpoveď bola odstránená
stanulienkat
16. dec 2022

@heln ty by si odisla zo svojho bytu? Skor je na mieste otazka, preco sa zeny neriadia rozumom a dostanu sa do situacie, ze su zavisle (a velmi radi) na muzovi.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
sheila121
Odpoveď bola odstránená
kassandra25
16. dec 2022

Vies co, ked som ja bola vydatá, závidela som jednej rozvedenej a teraz, keď som ja rozvedená, si to max užívam. Mám kľud. Zarobiť sa snažím. A ver tomu, ze clovek v pokoji ovela viac toho zmôže nez vybrzdený človek, nejako trpejúci. To, co si napísala, je poriadna hlúposť.

malasandrika
16. dec 2022

Autorka ak by ženy mysleli trochu do budúcnosti, zaťali zuby v mladosti, pracovali, študovali, dnes by sa možno nemuseli spoliehať na život v “zlatej” klietke, na príspevky od štátu, výživné. Koľko žien sa dobrovoľne vzdá svojej slobody, s mužom má aj 2-3 deti, reťazí materské a rodičovské dovolenky a potom sú zrazu prekvapené, keď sa nevedia zamestnať a nabehnúť na normálny pracovný režim. Už to bolo spomenuté - splodím toľko detí, koľko viem uživiť. Ja som v zlých časoch robila aj sanitárku, časníčku len aby som mala aspoň ako takú finančnú slobodu a to som “panička” s vysokou školou 🤷🏼‍♀️

viestta
16. dec 2022

@elizabet173 to sa predsa v jej svete nestava. Taka by mala ostat aj keby sa mala o kuchynu delit s konkubinou, pretoze rodina musi ostat pokope, nech sa deje co sa deje. Obzvlast dolezite je aby bola od muza financne zabezpecena. Hrdost, sebaucta su veci, ktore ma zena po sobasi odhodit do priepasti.

kvetinka75
16. dec 2022

úplne ťa chápem a viem čo tým chceš povedať. Mám také kamarátky. AK by predali byt, 2 za tú cenu nekúpia. Na polku ceny by si museli zobrať úver a z platu cca 800 eur, platiť úver, bývanie, strava + všetko čo deti potrebujú. Do podnájmu tiež nemôžu. Len za 2 izbový pýtajú u nás 600 eur. A 200 eur na všetky ostatné výdavky s 1-2 deťmi by nedali. Tak im nezostáva nič iné len zostať s nimi. Niektoré sú rozvedené ale bývajú spolu. A to z toho dôvodu, že nemajú na to, aby si všetko platili. Rodina ďaleko, 2 deti na krku.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
katka700
16. dec 2022

Na MK sú ženy z celkového Slovenska, z rôznych spoločenských vrstiev, každá má svoj vlastný príbeh ktorý ovplyvňuje to čo v príspevku napíše. Pochybujem, že autorka hocijakej témy sa na 100 percent drží rád ktoré dostala. Tak čo ti vlastne vadí, že sú ľudia rôzny a majú rôzne názory? Že ti neporadili tak ako si chcela, nepotvrdili tvoje rozhodnutie?
A čo sa týka vzťahov s mužmi, sme dospelé ženy, dobre vieme že rovnoprávnosť je len na papieri, realita je iná, žena vždy vo vzťahu aj po jeho rozpade ťahá za kratší koniec.

katka700
16. dec 2022

Milujem ilúziu že vzdelanie = dobrý plat 🤣🤣🤣

dadis
16. dec 2022

@katka700 Urcita korelacia tam je..staci pozriet statistiky..

777januska777
16. dec 2022

Autorka ja úplne rozumiem co chceš povedať a áno to rozhodnutie odísť patrí isto k najťažším co ženy urobia a strach je niekedy oveľa silnejší. Úplne tým ženám rozumiem a chápem, že neodidu. Lenze chybu robia tie ženy v tom, ze sa sťažujú, jednoducho to sú situácie v ktorých žijú s ktorými sa bud zmieria alebo odídu, často medzi tým nič iné nie je. A hnevať sa na ženy co radia rozhod je dobre na co? To akože mame autorku polutovat a tváriť sa, že všetko je dobre? Jedine co ženy môžu v týchto diskusiách poradiť na vzťahové problémy je rozhovor a rozchod. Takže autorky co zakladajú tieto diskusie si najskôr musia uvedomiť, ze tak ako sa ony dostali do tejto situácie, tak sa len ony z nej môžu dostať a nik iný to za ne neurobí. Lutovat sa je v ich prípade to najhoršie riešenie.

katka700
16. dec 2022

@dadis Pozri si platové tabuľky pre štátnu správu - vedecký pracovníci, univerzitní učitelia - podľa meradiel MK sú to podľa platov brutálny nevzdelanci 🤣🤣🤣

dadis
16. dec 2022

@katka700 Suhlasim, ale taky clovek, ak je nuteny, najde aj lepsie platenu pracu

ropucha6
16. dec 2022

Skoro vzdy je moznost volby. Hadam tie zeny neocakavaju, ze rozvodom budu mat rovnaku zivotnu uroven. Ale to je otazka priorit, ja mam seba dost rada na to, aby som dlhodobo v nefunkcnom vztahu neostala. Druha vec je, ze si robim tolko deti a take rozhodnutia, aby som ich dokazala uzivit aj sama.

dadis
16. dec 2022

@katka700 A vzdelavanie nie nutne znamena VS. Su rozne kurzy, ktore ti pomozu zvysit/zmenit kvalifikaciu a pomozu dosiahnut vyssi prijem (napr. kurz kozmeticky, kadernicky, uctovnictvo, it tester, MS office, v marketingu napr hubspot..) Inak VS vzdelani skutocne zarabaju statisticky viac..aj ked vieme svoje o statistikach 😉...

kvetinka75
16. dec 2022

@elizabet173 muzove rozhodnutie ovplyvnit nedokazu. Ak odide tak odide. Ale vacsinou to muzom vyhovuje. Zenz sa stara o domocnost a oni si robia co uznaju za vhodne. Ver mi kazda jedna z tych zien by rada odisla do svojho ale nemaju za co si to byvanie zabezpecit

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
liljana
17. dec 2022

@elizabet173 Problem je, ze niektore zeny ignoruju zakladnu ekonomicku realitu, ze na zivot si kazdy musi zarobit sam. Myslia, ze su nieco extra, zivot je zadarmo a niekto ju bude vzdy zivit. Netreba sa vzdelavat, pracovat, odkladat na horsie casy. Jej sa staci vydat, rodit, sediet doma a starat o aspon styri deti, lebo sny o velkej rodine. A vsetko urcite dostane od ostatnych a od statu na zlatom podnose pripravene a zadarmo. Ze druhi su povinni pracovat na nu, ale jej staci varit a upratovat doma. Potom pride nieco take ako rozpad vztahu, nikto ju uz zivit nebude a zrazka s realitou byva casto fatalna ...