icon

Odkiaľ ľudia berú peniaze na luxusný život?

11. feb 2024

Nechápem jednu vec, každý hovorí aká je chudoba ale odkiaľ potom tí ľudia majú také drahé autá a domy? Pozrite sa napr. do Bratislavy, každé druhé auto drahý Mercedes, veľké domy... Jasné že tam sú vyššie platy ale zas nie každý ma 5000€ mesačne. Odkiaľ majú títo ľudia na to peniaze?

Robím prácu ktorá ma veľmi baví a som spokojná ale po zaplatení všetkých mesačných výdavkov mi ostane tak 100-200€. Kde robím chybu?

stanka562
12. feb 2024

@lakebabe presne o tom to je, dá sa nájsť aj lacné ubytovanie 😁 len treba hľadať ☺️

chovancova27
12. feb 2024

napr. my máme krásny nový dom, teda už 10 ročný🙂 máme 2 autá, veľký pozemok. na oko sa máme super. ALE - pozemok sme zdedili, dom nám z veľkej časti postavil môj otec s manželovou pomocou, tým pádom máme nízku hypotéku iba 30 tis. jedno auto má manžel firemné, druhé je staršia octavia, ktorú sme kúpili z peňazí mojich rodičov, čo nám darovali. Bez mojich rodičov by sme bývali v bytíku s jedným starším autom, kedže nepodnikáme ale obaja štandardne pracujeme. takže možno sa Ti to zdá iba na oko... ale je veľa podnikateľov, ktorým sa fakt že darí... alebo šikovných ľudí, čo nemajú rodiny a tým pádom si užívajú plnými dúškami... ja čo zarobím ide všetko na deti, krúžky, oblečenia, školy... muž odkladá na dovolenku aby sme mali aspon raz za rok.

lakebabe
12. feb 2024

@stanka562 kamarátka s mužom sú sami bez deti a sú každý víkend inde na pobyte a tak tri krát ročne minimálne pri mori plus poznavacky po Európe. každý si myslí aké tisíce do toho dávajú a houby. Všetko sú to letenky mimo sezóny za drobné doslova hotely na last minúte cez booking a na Slovensku nechodia iba po restikach prestravuju sa lacno veľa cestujú vlakom majú to ako zážitok q je to lacnejšie akí nafta.
Dá sa cestovať za draho aj za lacno každého výber je podľa jeho možnosti.

tiezjedna
12. feb 2024

@autorka neviem no, ale ako VŠ vzdelaná, mladá, zdravá žena bez záväzkov, by si na tom určite mala byť lepšie, než tak, že ti zostane 100 - 200 € po zaplatení všetkých výdavkov. Zvlášť, keď teda píšeš, že makáš 10 hodín denne... To máš buď hrozivo nízky príjem alebo brutálny nájom (prípadne iné výdaje). Ja by som s tým určite spokojná nebola a bez ohľadu na vzdelanie by som hľadala možnosti ako zarobiť viac peňazí.

huginko
12. feb 2024

@obleckodogymu no zas nehovorte, že náklady sú v Blave vyššie, áno, ceny nehnuteľností určite. Avšak ceny v obchodoch porovnateľné ako v iných častiach Slovenska, na Liptove istotne. Máte tam teplo, kúriť nemusíte pomaly celý rok, hoci v iných častiach krajiny sa vykuruje značná časť roka. A platy sú vyššie tiež

lakebabe
12. feb 2024

@huginko ceny nehnuteľností sú o dosť drahšie, ale prenájmy sú už veľmi podobne iným krajským mestám ako Trnava Žilina ...

mimolimit
12. feb 2024

@huginko Kolko ta stoji rocna zakladna elektricenka pre dospeleho? Kolko platis mesacne za skolsky klub deti? Kolko mas mesacnu splatku hypoteky na nehnutelnost, v ktorej trvale byvas?
Moje naklady na vymenovane su: 199€ (kupovana v jednorazovej akcii, normalne vyjde 239€), 40€/1 dieta a 582€ (mam byt a rozlohou urcite mensi ako ty dom).

oli18
12. feb 2024

@ahyt ak dvaja lekari nemaju to, co pises, ja ti toto neverim, prepac. Dokoca som mala danove od lekara zo statnej nemocnice, co nic ine okrem toho nemal a som zirala. Dnes vacsina okrem prace v nemocnici, maju aj vlastnu prax, ucia na skolach, aj chodia operovat do zahranicia. Odborni si uctuju za prvu navstevu, na sono, za bicykel, za echo, skratka za vsetko doplatky. O zubaroch ani nepisem. A o naturaliach a hotovosti za operacie tak isto. Hlavne starsi a primari. Minule tu bol otvoreny clanok z nejakeho dennika, ako funguju nemocnice. Bol to rozhovor s mladym lekarom, ktory sa opat vratil do zahranicia, lebo sa tu nemozu mladi lekari presadit. A hovoril aj o uplatkoch.

mimolimit
12. feb 2024

@huginko Sice starsi clanok, ale ma stale co povedat aj dnes:
https://index.sme.sk/c/20108597/bratislava-verz...
Kolegyna, z Popradu, si vybavi kadernicku (pekny melir) pri navsteve rodicov v PP za 30€. Ja som stastna ako blcha, ze som nasla kadernicku, ktora mi spravi pekny melir za 69€.
Neda sa to porovnavat len podla cien potravin. Je to fakt uz unavne, donekonecna to iste klise.

liv1
12. feb 2024

@lakebabe a kde je obed 😁, vylety, cesta

huginko
12. feb 2024

@mimolimit ale prosím vás, viem, mam aj rodinu v ba.. Vysvetľovať nemusíte

huginko
12. feb 2024

@mimolimit ale treba uviesť aj náklady na byt... Elektrika, plyn, teplo.... A možno aj mzdu, nielen vypichnut co sa hodi

liv1
12. feb 2024

@huginko ale kdeze. Pridi na rok do BA (ano viem asi nechces 😁) to by si videla. Platis vsade. U dr (nie vsetkych), ak chces normalny termin, za kadernika 3 krat tolko, u zubara ovela viac, sluzby, prerabky, opravy, vsetko. Vsetko je ovela drahsie. A viem to preto lebo mame chalupu mimo BA a to je iny svet ked pride clovek tam ci do ineho mensieho mesta. Dane su vyssie, parkovanie drahsie. Ved Blava patri medzi najdrahsie hlavme mesta Europy. Tak asi si to len tak nevycucali 😅. Nehnutelnosti su tak drahe, ze ani dvojnasobny plat by to nevyrovnal velakrat. Kurzy, doucovanie, servis aut, pozicovne, su drahsie. To ludia ktori to neziju proste nechapu. Darmo su potraviny za rovnaku cenu. No napriek tomu to tu milujem, je to moje rodne mesto a nevymenila by som ho za ziadne ine. Pocestovala som a tu som stastna. Takze to ze tu mame draho vieme, ale musime sa s tym nejako popasovat. Stale mame moznost volby.

oli18
12. feb 2024

@gabus88 prejdi po vychode a uvidis tie domy a auta. Uz si rovnaka, ako Fico, co povedal, ze na vychode nic nie je. Nie vsetci sme v BA. Kto je sikovny a ma vzdelanie, pracu si najde aj v Bundom. A primitivy su vsade. Mne sa tvoj nazor na Vychodniarov nepaci a mozem ta zan definovovat, ze si jednou z nich spolu s tymi, co ti lajkovali.

tiezjedna
12. feb 2024

@ahyt a koľko máš rokov? Akú špecializáciu? Pretože ja fakt nepoznám lekárov (zvlášť nie tých so špecializáciou), ktorý by sa nemal dobre. A že ich máme v našom okolí x už len z titulu profesionálneho života. Na SK, aj v CZ. Naša obvoďačka stále piští ako je všetko drahé, ale že majú tri autá (jedno vyložene pre radosť ako my😉), 4x ročne dovolenku, slušný barák (sme susedia) a dotujú dvoch synov s rodinami, to už taktne premlčia 😀 Ja im to prajem, sú to strašne fajn ľudia, ale ten nárek, to ma vždy dostane... A čo sa týka práva, tak to pardon. Sú právnici a advokáti. Sú takí, ktorí sa upichnú v korporáte alebo štátnej správe (väčšinou právnici) a tí, ktorí na sebe makajú a vybudujú si úplne inú klientelu (advokáti). Presne ako lekári. Aj tieto profesie majú na výber a zďaleka nemajú príjmy rovnaké. Ale ani potenciál.

mimolimit
12. feb 2024

@huginko Napis mi, prosim, tvoje naklady. Ja som ti uviedla zopar svojich.

mimolimit
12. feb 2024

@huginko Nemam problem - elektrina na byt 36€, najommne 210€ pre 4 osoby. Stary 3+k byt (kolaudacia cca 1965) kupovany v 2018.
Ty si neuviedla nic, len si ides svoje ako pomaly v BA sveta zit.
Ja sa nikde nestazujem, pristahovala som sa sem s maminou - samozivitelkou, ktora si nevedela v Turci najst pracu, z ktorej by nas dokazala uzivit, pred 25 rokmi. Vadia mi vsak tieto nekonecne debaty ako tu je raj na zemi…

vevesh
12. feb 2024

@mimolimit no tak poprad je velmi blby priklad- pp ma asi ako jedine mesto na sk bratislavske ceny- a tych 30e🧐🧐🧐ja sa davam iba strihat za nejakych 30e a to som este nefarbila a nemelirovala. Detom platim 12e za umytie a podstrihavanie vlasov (v nemecnu zaplatim za to iate 3x tolko...). Ale ano, kezmarok ci liptovsky mikulas je o dooost lacnejsi, lenze komu sa chce viest 20-40km kvoli 20-30e, vsak tolko dam za benzin...vzdy hovorime uz od mojej puberty, ze v poprade mas na vsetko vysokohorsku prirazku za cestu a vyhlad😆🙃🙃🙃🙃

vevesh
12. feb 2024

@tiezjedna potencial je v kazdom odvetvi- a tu presne je to, co som skor opisala. Ten, kto sa uspokoji s istym miestom a platom (lepsie ako nic), nenasetri velmi, neposunie sa karierne moc a takisto platovo bude tahat oproti kolegom za o dost kratsi koniec. Ten, kto si zamaka ci pojde do rizika (lebo kazda zmena je riziko), neskor zne v podobe lepsej prace, kariery a platu....

lakebabe
12. feb 2024

@liv1
@liv1 však som napísala ze logicky si prirátaj cestu a stravu na obed nemusíš ísť za sto eur keď máš polpenziou a keď je nafta dráha môžeš ísť vlakom ja som len hovorila ze sa da urobiť víkend aj lacnejšie ako za tisíc eur.
Samozrejme môžem ísť do tatier kde so skipasom a stravou nechám bežné za víkend 800 eur a dobrým hotelom, ale uviedla som to ako možnosť pre niekoho kto ma to nemá a hľadá čosi lacnejšie. Praha tam je na dve noci s raňajkami za 99 eur vlak stoji na dve osoby do 50 eur spolu nemusíš jest na Václavaku, ale sa prestravuju lacno. Vždy sú možnosti.

marsmykkok
12. feb 2024

@karolinakr Ono tých kliník na plastickú chirurgiu je dosť, pacientov ale pomenej, kedže to nie je zubár, že ak nejdeš škrabeš stenu od bolesti alebo očný že ak nejdeš si slepá. Je to pre vyššiu vrstvu len a ak chceš obstáť v konkurencii, potrebuješ aj veľa dať do marketingu, plus mať najmodernejšie stroje, lebo potenciálna zákazníčka si pozrie aj 3-4 kliniky a môže sa rozhodnúť aj podľa toho, plus dostatok personálu, reprezentatívnu budovu v dobrej lokalite kde prenájom alebo kúpa nie je tiež lacná. Teda určite mi to taká ryža nepríde. Najväčšia ryža sú za mňa ambulancie, hlavné zubné, očné, gynekologické. Vieš tam pýtať poplatky za mnoho vecí naviac, plus napríklad bežne lekári pýtajú 10 eur poplatok len za vyšetrenie okrem úhrady poisťovne, to máš ak máš denne napríklad 30 pacientov hned 300 eur do vačku, napíšeš nejaký posudok na ID zase 25 eur do vačku a tak, dá sa pomimo zarobiť pár stoviek denne a ešte dostaneš aj preplatené úkony od poisťovní. A ľudia ak potrebujú vyšetrenie, tak tie eurá dajú, lekárov málo, iná možnosť nie je.

lakebabe
12. feb 2024

@marsmykkok to by si bola prekvapená na termín u dobrého plastického chirurga sú poradovniky čakáš aj pol roka a viac na operáciu. Esteticka medicína to isté keď sa objednávam na zákrok musím mať termín minimálne mesiac dopredu a to som vnútri dvadsať minút vždy sú plne čakárne. Keď je takýto lekár šikovný je vo vate

lakebabe
12. feb 2024

@vevesh vieš tie ceny kadernikov sú všade aj drahé aj lacne ku kadernicke dochádzam do ZA už roky a ceny ma vyššie ako keď som bývala v BA roky a chodila tam. Už sa tieto rozdiely zlievaju Keď je niekto šikovný vo svojom remesle vypyta si veľa ci je v Kežmarku alebo v Bratislave

anomylka
12. feb 2024

Poctivostou nezarobis. Naozaj bohati su len ti co nemaju chrbtovu kost a ti co podedili. Tiez by som vedela zarobit na hluposti inych, no svedomie mi to nedovoli. Takze ked chces mat vela, musis byt svina.

vevesh
12. feb 2024

@lakebabe to je pravda, ale vychytenych je par a robia na terminovniky a mozu si aj ovela viac zapytat. Ale v kazdom meste mas nejaky priemer. A ten priemer je niekde lacnejsi, niekde drahsi a zalezi od toho daneho mesta- cim mensie mesto, tym je ten cenovy priemer mensi, cim vychytenejsie mesto, tym sa stvera cena nahor - to je vsade, na slovensku, aj v nemecku, aj v inych krajinach.....

lakebabe
12. feb 2024

@vevesh to je jasne len narážam na pani co písala ze za melír platí v ba 60 eur ja platím v Za 130 kamarátsku cenu len za melír lebo je to fakt dobra kaderníčka. To isté aj s tými estetickými klinikami tam kde chodím doktorka ma kliniku v BA Nitre aj Žiline strieda všetky mestá a ceny ma rovnaké všade. Jasne ze kaderníčka na dedine ktorá robí na čierno niekde u seba v dome vypýta menej

huginko
12. feb 2024

@liv1 príď na Liptov, uvidíš ako lacno sa nám žije

mimolimit
12. feb 2024

@lakebabe Pisala som 69€ (kratky vlas) a nie je to ziadna “fakt dobra” kadernicka. Za taku by som musela vytiahnut z penazenky 180€ a vyssie.

marsmykkok
12. feb 2024

@vevesh
@lakebabe Určite nájde človek aj v BA kaderníčku čo ho ostrihá doma u neho alebo u seba doma na čierno za 10-15 eur rovnako aj ako v nejakej dedine na konci Slovenska... A rovnako v mestách väčších ako Martin, Zvolen, Prievidza, Levice nájdeš takú, ktorá má dobrú prácu, ale melír nejde pod 200 eur. Proste ak je väčšie mesto, nájdu sa zákazníci, čo za kvalitu si priplatia a nie sú také len v Bratislave. Ale samozrejme že v tých mini mestách ako napríklad Revúca, Detva, Tornaľa, Nová Baňa by sa kaderníčka s vysokými cenami neuživila, lebo počet obyvateľov menší a nenájde sa toľko ľudí, čo si priplatí.

lakebabe
12. feb 2024

@mimolimit o tom hovorím ze tieto cenove rozdiely sa v krajských mestách veľmi stieraju keď je niekto šikovný vypýta si hocikde. Nepociťujem veľké šetrenie za služby ktoré som platila keď som žila v BA . Okrem cien nehnuteľností.