icon

Oplatí sa klíma do auta?

10. jún 2023

Rozmýšľam nad tým,manžel hovorí že je to zbytočne že kopa peňazí to stojí.No keď je teplo všetci sa potíme v aute.Chodime vselikade na výlety autom.Oplati sa dať spraviť klímu do auta?Mám staršie auto ročník 2001 klímu má no ja som to ešte nikdy nepoužívala.Bude treba napustiť a ktovie či to celé ešte bude fungovať.Alebo vykašľať sa na to,možno tento rok nebude také horúce leto.?U nás sú dva týždne v kuse búrky a prší

matkahelka
11. jún 2023

viac ako chybajucu klimu by som riesila fakt, ze 20 rocne auto uz ani zdaleka nie je bezpecne. a obzvlast na vozenie deti. pozri si crash testy, len trebars dvere na 20 rocnych autach ako su vyplnene (nijako) a na novych autach- ak do teba zboku niekto narazi. hovorit o 20 rocnom aute ako o spolahlivom a bezpecnom je za mna komicke.

yoxinka
11. jún 2023

Nejde úplne o to ako jazdíš ty ale o to, ako jazdia ostatní, tých je viac ako teba a nevieš ich ovplyvniť. Do mňa nabúral človek, ktorý mi nedal prednosť, ja na hlavnej od na vedľajšej, ja tehotná a ďalšie dieťa v aute on na terénnom aute. Našťastie si to odniesli len plechy, lebo on sa práve rozbiehal, ja som šla reatívne pomaly. Jedna pani u nás také šťastie nemala, do nej to tiež narafal chlapík, ona v starej škodovečke, on SUV, všetko vo väčšej rýchlosti, chlapík ani škrabanec, tehotná pani na mieste mŕtva.

beronsche
11. jún 2023

"ide o to, ako niekto jazdi", no to povedz tym, co to do nich pocas ich bezchybnej jazdy napalil nejaky kreten v plnej rychlosti....
Ty mozes byt zodpovedna len za svoje reakcie, nijako neoplyvnis konanie toho, co sedi v aute oproti..
A bezpecne sa samozrejme citit mozes, nakolko to zodpovedna realite, to uz je o nieco inom..
Pozri crash testy svojho auta, aby si nebola prekvapena..
Ake mas vlastne auto?

yoxinka
11. jún 2023

@dadis
Prepáč, ale keď sa ma pýtaš, prečo by si sa mala v aute upotiť, v lete, keď je vonku teplota skoro 40 stupňov, tak ja neviem, myslím, že sa nemáme o čom baviť. Ty jazdíš bez klímy, OK, ja ostanem pri klíme a tiež OK.

autor
11. jún 2023

@beronsche Mám Renault Scénic

sissy27
11. jún 2023

Ty si naozaj uplne mimo. Bezpecnost v aute vobec nie je len o tom, ako jazdis ty, mozes byt ten najlepsi a najzodpovednejsi vodic na svete, ked do teba nabura niekto druhy alebo ked ti cestu skrizi 200kg jelen ci diviak.
Nie je hanba mat starsie auto a nie je hanba ani nemat klimu, ale to co tu ty predvadzas, to uz teda naozaj hranici s hlupostou…

zuzanockamt
11. jún 2023

Autorka
V tom s tebou súhlasím, že nezávisí len od auta pri kolízii, ale aj od vodiča. Dobrý vodič aj predvída a dokáže niektoré situácie zvrátiť a k nehode nedôjde. Manžel jazdí 30 rokov (motorka, auto, mesto, dlhé trate, zahraničie) - nehodu nemal. Raz na križovatke za ním mladík nedobrzdil a ťukol mu do nárazníka.

matkahelka
11. jún 2023

jedna vec je, ako jazdis ty, druha ako jazdia ti okolo teba. ja som mala 2 nehody - ani v jednom pripade som nebola vinnikom. v jednom pripade do mna naburalo auto, na ktorom pan nezatiahol rucnu pri parkovani a cez polovicu sidliska dole kopcom auto narazilo do dveri mojho auta, za ktorymi spala moja dcera. v druhom pripade si pan nevsimol, ze nie je na hlavnej ceste a nedal mi prednost.opat bocny naraz do dveri, za ktorymi bola moja dcera. v oboch pripadoch aj zachranari, aj policajti, aj neskor poistovak skonstatovali, ze mojej dcere sa nestalo nic vdaka tomu, v autom aute sedela. ja by som svoje deti nikdy, nikdy a nikdy neposadila do 20 rocneho auta. nie kvoli trapnej klime. pre mna a mojho muza je gro vozit deti v bezpecnych autosedackach (nie 30 eurovych tescovych) a v bezpecnom aute (nie 20 rocnom).

autor
11. jún 2023

@zuzanockamt Ja jazdím skoro 20 rokov no nemala som žiadnu nehodu.Ako sa hovorí dá sa jazdiť s rozumom a dá sa aj predvídať veľa veci
@matkahelka Vidim ako jazdia druhý no vo veľa prípadoch dá sa aj predvidat.Priklad cez veľkú križovatku pribrzdim ak by náhodou niekto priletel z vedľajšej a nedá mi prednosť alebo na semafore na oranžovej postojim.A nie rýchlo pridám aby som stihla aj taký ľudia sú a potom že sú nehody.A čo vidím väčšina nehôd sa stáva takým čo majú nové auta lebo sú frajeri že im sa nič nestane

hrabovo
11. jún 2023

Aj ste skúšali tu klímu pustiť? Nečítala som všetky komentáre

matkahelka
11. jún 2023

suhlasim, vo vela pripadoch. NIE VO VSETKYCH. a prave to, je neraz osudne. staci sa pozriet na tie mnohe medializovane nehody, ktore su zial beznou sucastou. ako skoncia ludia v starych feliciach a ako skoncia ludia v tych novych bezpecnych autach. ti v tych 20 rocnych casto nemaju ani minimalnu sancu. za vsetko hovoria crash testy, pozri si na youtube a nie presvedcenie "ja jazdim opatrne, ja predvidam." 20 rocne auta boli robene pred 20 rokmi, ked vsetky auta boli na rovnakej urovni. nie jazdit dnes na 20 rocnom aute a tvarit sa, ze je na bezpecnostnej urovni sucasnych aut. ved tie plechy pred 20 rokmi boli ako papiere. aj dieta na odrazadle do toho urobi preliaceninu.

dadis
11. jún 2023

@yoxinka Ved ty si zacala riesit moje potenie. Urcite by som kvoli klime do 20r auta 500 eur neinvestovala, najma ked su zvyknuti jazdit bez klimy. Ja v lete aj behavam (sice v lese), bicyklujem, nezda sa mi zvlast heroicky vykon jazdit bez klimy. Ved ti v aute prudi vzduch, nehybes sa. Ak mas ist po dialnici, kde su otvorene okna neprijemne, tak ano. Ano, klima je uzitocna, nove auto nech si kupi autorka s klimou(uz asi bez klimy nevyrabaju 🤷‍♀️), ale zase nerobila som z toho dramu.

zuzanockamt
11. jún 2023

@matkahelka To o akých autách píšeš?

dadis
11. jún 2023

@matkahelka Suhlasim, 20r auto uz nie je bezpecne, materialy maju svoju zivotnost, radsej ako klimu do toho auta by som riesila kupu novsieho auta. Aj ked buduci rok.

autor
11. jún 2023

@hrabovo Skúšala nefunguje to trochu slávy vzduch fúka potom prestane.

matullienka
11. jún 2023

Autorka máš ju prázdnu preto ti nefunguje naplnenie stojí tak 80 eur

dadis
11. jún 2023

@matullienka Ked nemas naplnenu klimu, tak fuka cely cas, len nechladi.

ma77
11. jún 2023

Neviem si predstavit auto bez klimy v dnešnej dobe a to dochadzam do prace 15km,auto mi stoji na parkovisku na slnku nie su tam stromy a ked sadnem o 14 po smene do auta je tam 100st to by som prišla domov mokra jak myš a neviem si predstavit ist na dovolenku s autom bez klimy a to každy rok chodime do BG to by sme tam prišli asi uvareny😀

sandrasstini
11. jún 2023

A aj tak nechapem otazke pises ze ho mas 8 rokov a vsetci sa potite v aute, to znamena ze uz osem rokov ste to prezili bez klimi ci?
Ak planujete kupit nove auto napr do roka a doteraz ste to zvladli aj brz klimatizacie za mna zbytocne vyhodene peniaze, ak ale ti povedia zd napr klima bude stat 500€ a auto nove mate v plane az o dva ci viac rokov isla by som do toho aj ked zas ako hovorim osem rokov ste to zvladli a teraz zrazu rozmyslate nad klimou? Divne
Ja by som to bez klimi nedala, v lete ked je 35 stupnov ved to je peklo, nehovoriac o tom ak ostanete stat v kolone co i len 15 min bez vetrika vonku sa uskvarite zaziva, to by som radsej isla mhdckou.

simca06022011
11. jún 2023

Ale ak tam klima je, treba sa opýtať v servise co s tým.. nás oprava klímy v 15r dodávke stala asi 50eur... čiže lepšie je zistiť si fakty(o akej sume sa hovorí, čo presne treba robiť, porovnať ceny na viac miestach) ako diskutovať na MK a rozhodnúť sa. Samozrejmosť je vyčistiť aj prieduchy potom a Kalinovo filter meniť. Nové auto je super vec, ale tiež na to treba mať...
A zase ak niečo v aute je, čo ma fungovať, nech to funguje 🙂 sú ľudia, ktorí neupravuju nič, pokým auto jazdí:D

simca06022011
11. jún 2023

A vetrík z okienka je fajn, kým nedostanete prvýkrát riadny prievan.. potom si to premyslite 🙂)

ckatka
11. jún 2023

Mali sme auto bez klímy....A v lete to bolo peklo. V slnečných dňoch sme plánovali cestu na skoré ráno alebo noc....A keď sme mali ísť niekam,cez deň, to bola katastrofa. Často sa stalo ze manžel.z toho tepla zaspaval...
Odkedy mame deti, ani nad iným nerozmýšľam. Klima musí byť. Keďže cestujeme často najmä na obedny spánok. Nervózne spotene decko na dlhšej ceste je peklo.
A teda veľmi záleží kde bývate a kam chodíte. Ak ste spod tatier a chodíte len cojaviem do Poľska....tak prežiješ aj bez nej možno...ale prijemne to určite nie je. A ísť po diaľnici s otvoreným oknom....no ďakujem pekne...

ruzovakrava
11. jún 2023

My sme mali jedno leto pokazenú klímu a povedala som že nikdy viac. Mali sme ročník 2008, nakoniec bolo treba meniť celý chladič a až potom naplniť klímu. Ale fungovali sme v lete konečne ako ľudia, riadne spotené mapy a otvorené okná s muchami v interiéri 🙈 ale inak do starého auta by som už peniaze nevrážala, radšej nové na leasing preboha. Kým našetríte na nové tak do toho starého natrepete ešte iné pálky. Tiež som sa bála ale konečne peniaze lejeme inde ako do opráv auta. A to si kopu vecí vedel mm opraviť sám.

hrabovo
11. jún 2023

Treba pozrieť aj zlavomat.sk, ja si dávam plniť vždy takto, vyjde to oveľa lacnejšie a poradia ak treba

zuzuliennka1
11. jún 2023

@matkahelka nezalezi od veku auta, skor aj od znacky. Je rozdiel mat havariu v Skodovke, Suzuki Swift a napr. vo Volve alebo Mercedes GL. 20r auta su z roku 2000, to urcite neboli nijake papierove materialy, ty to pises, akokeby si pisala o autach z r 1995

zuzanockamt
11. jún 2023

@zuzuliennka1 Presne tak 👍

sickynickyobsadene
11. jún 2023

No s deckom v aute ísť a otvorene okno🫣 Potom rieš keď ti bude choré..

vevesh
11. jún 2023

@matkahelka mala som kooopec 20rocnych mercedesov a teda po x-y nehodach fakt minimalne skody, co druha strana mali auta na totalku. Takze nie je auto ako auto. Napriklad 20rocny mercedes je este stale bezpecnejsie auto ako najnovsi fiat,smart ci dacia co sa plechov tyka....

duunlo
11. jún 2023

Ak si s autom spokojna a chcete si ho este nechat, tak nie je o com. Klimu v aute mas, len ju nemas funkcnu. Su firmy ktore ti ju vedia diagnostikovat a naplnit. Tento ukon cca 50€. Pri uniku naplne po doplneni dokonca naplnenie zdarma. Ak si z vychodu viem posunut kontakt. Najdrahsia suciastka na celej klime, ktora ti mohla odist je klimakompresor, ktory na tvoje auto stoji novy znackovy, nie smejd cca 200€. Keby je to unik napr. kvoli kondezatoru, tak cca 50€. Cize si myslim nic strasne. Ked je manzel sikovny a nechcete platit servis, vymeni si to aj sam.

zuzuliennka1
11. jún 2023

@vevesh tak 🙏🏼 aj 2rocna dacia mi pride nebezpecnejsie auto, ako 20rocne volvo napr.