Opravy v nájomnom byte na vlastné náklady
Ahojte, dávam anonymne, aby ma daná osoba nespoznala.
Chcem sa spýtať, ten kto sa vyzná. Sme v nájme už 5rokov, samozrejme, že sa byt sa opotreboval po tých 5r. Máme dve malé deti a niektoré veci z bytu sa poškodili ako napríklad- žáluzie na okne, kuchynská linka - dvierka nedržia dobre a po čase pár dvierok jednoducho spadlo, povolili sa pánty a teda muž to opravil ale majiteľka si stojí za názorom, že to je krivé a treba to dať opravit, po 5r. bývania v byte je jasne, že sa niektoré veci opotrebuju, nie? Ďalej tapety a steny sú niekde popísane, to samozrejme dáme vymaľovať. Ale najviac čo nás zaráža, tak majiteľ bytu si stojí za svojim názorom, že máme dať byt my do pôvodného stavu a všetko opraviť na vlastne náklady. Nehovoriac o tom, že sme dopredu dávali nejaké peniaze pri podpísaní zmluvy ( cca 2100€).
Môže od nás žiadať majiteľ bytu, aby sme my ako nájomníci dali opraviť všetko čo sa v byte poškodili?
Ďakujem za odpovede.
Tak to, čo si napísala, nie je bežné opotrebovanie ... depozit slúži na bežné opravy, počmárané steny, odpadnuté dvierka, zničené žalúzie, to teda, aspoň za mňa, bežné opotrebovanie nie je ... áno, môže to po vás žiadať.
V zmluve nemáte uvedené, že byt máte odovzdať v pôvodnom stave s prihliadnutím na bežné opotrebovanie?
Lebo vytrhané dvierka, poškodené žalúzie a pomaľované steny nie sú teda ani omylom bežné opotrebenie.
Byt máte odovzdať v pôvodnom stave, takže opravy od vás žiadať môže
Prípadne ak ich môže stiahnuť u depozitu
Súhlasím s vyššie uvedeným a záleží, ako to je uvedené v zmluve, ale je bežné vrátiť byt v pôvodnom stave, bez poškodení (uvedené je poškodenie, nie opotrebovanie).
To čo opisuješ, nie je žiadne opotrebenie ale poškodenie. A áno, môže od vás žiadať, aby ste to dali do poriadku na vlastné náklady. Ak nedáte, môze na to použiť depozit, ktorý ste jej dali
Pozri si zmluvu ale vacsinou ano. Mas vratit nehnutelnost v stave akom si ju prebrala s prihliadnutím na bezne opotrebovanie. Napr. ak by neboli pokreslene steny, nemusis malovat. Opotrebovanie sa nerovná poškodenie. Cize co je poskodene, to musite dat do pôvodného stavu. Ak vam padali dvierka na skrinkách mala si to hlasit prenajimatelke skor a ziadat aby to dala do poriadku. Cize za mna panty su bezne opotrebovanie, ale budes sa za to dohadovat?! Radsej to spravte ako si to da spravit sama a aj tak to strhne z kaucie. Ale poskodene zaluzie nie ani poskodene steny malovanim, nie su opotrebovanie. Mali by ste si spisat spolu, ze co date do poriadku a ked tieto veci budu v poriadku, tak je povinna vam vratit kauciu.
Tak keď to nespravis, nemusi vrátiť depozit, keďže slúži hlavne nato aby kryl pripadne zavady a poskodenia.
Pomaľované steny beriem, stane sa ale vážne odpadnuté dvierka na linke ti prídu ako bežné opotrebovanie? 🙈
Prepáč, ale 5 rokov nie je doba, aby odpadavali dvierka na kuchynskej linke, boli popísané tapety, či pokazené žalúzie.
Aj v svojom vlastnom byte by si tak pristupovala k poškodeniu vecí?
Pomaľované steny beriem, stane sa ale vážne odpadnuté dvierka na linke ti prídu ako bežné opotrebovanie? 🙈
@denkabemommy tak ak kuchynu pouziva moze sa stat. Mne sa tiez po 10 tich rokoch dennodenneho a to noekolkokrat denne otvarania dvierok zlomil pant
Pokazene žalúzie niesu opotrebovaním, tak isto pokazené dvierka, ani popísaná stena, treba dať byť do pôvodného stavu vymaľovať a opraviť čo ste poškodili!!! Bežná vec ani by ma nenapadlo sa takúto sprostosť pýtať, to by sa ti páčilo dať byt do prenájmu zhumpluju ti ho a potom môžeš dva mesiace zadarmo opravovať všetko, bežné veci čo si každý musí opraviť
@denkabemommy tak ak kuchynu pouziva moze sa stat. Mne sa tiez po 10 tich rokoch dennodenneho a to noekolkokrat denne otvarania dvierok zlomil pant
@slavomira236 tak ale 5 rokov a 10 rokov je rozdiel
Žiaľ to čo popisujes nie je bežné opotrebenie.
Ďakujem za odpovede 😊
@slavomira236 za 9r používania sa mi to nestalo a to som tú kuchyňu šla zodrať ale teda zlomí sa pant, tak človek kúpi nový nastaví, aby to nebolo krivé, nie je čo riešiť, podľa ma tu bude za tým niečo iné, keď to majiteľom vadí… žalúzie ďalšia kapitola sama o sebe 🙈
Nič z toho co si popísala nie je opotrebované ale zničené od vás. Ja by som to svojim nájomníkom netolerovala.
Toto je velmi diskutabilna vec najma z dovodu, ze mnohi majitelia davaju do bytov ten najlacnejsi nabytok a vybavenie, ktore sa rychlo opotrebuvaju a je tazke jednoznacne odlisit opotrebenie a poskodenie. Napriklad tie dvierka - na lacnom nabytku moze kovanie z dvierok aj pri beznom pouzivani vyskakat skor ako z drahsieho nabytku. Ak sa vsak po dvierkach vesali deti, je to jednoznacne. A tie zaluzie - zavisi od toho, ci ich dieta strhlo alebo vyskakali gulky na ovladacich snurkach tym, za sa pouzivali. Sama vsak pises, ze su poskodene, teda si si vedoma toho, ze to nie je bezne opotrebenie, ale poskodenie sposobene vami.
Toto je velmi diskutabilna vec najma z dovodu, ze mnohi majitelia davaju do bytov ten najlacnejsi nabytok a vybavenie, ktore sa rychlo opotrebuvaju a je tazke jednoznacne odlisit opotrebenie a poskodenie. Napriklad tie dvierka - na lacnom nabytku moze kovanie z dvierok aj pri beznom pouzivani vyskakat skor ako z drahsieho nabytku. Ak sa vsak po dvierkach vesali deti, je to jednoznacne. A tie zaluzie - zavisi od toho, ci ich dieta strhlo alebo vyskakali gulky na ovladacich snurkach tym, za sa pouzivali. Sama vsak pises, ze su poskodene, teda si si vedoma toho, ze to nie je bezne opotrebenie, ale poskodenie sposobene vami.
@mandzula Presne tak, viem si predstavit ze majitel dal do toho bytu tie najlacnejsie kuchynske dvierka a tie najlacnejsie zaluzie a tie sa pokazia aj po roku. Tazko posudit pre nas.
Neexistuje aby vas nutila dat byt do povodneho stavu. To realne ani nie je mozne. To by po kazdom najomnikovi skoncila s nanovo zariadenym bytom.
Je uplne normalne ze majitel by mal byt premalovat na svoje vlastne naklady po tom ako najomnik odide ak bol 5 rokov a dlhsie. Tiez vymenit koberec ak treba. Ak by ste aj nemali deti ktore steny pokreslili, tie steny sa proste osuchaju, poskriabu, ludia si daju obrazky, policky. A koberec
Ta kuchynska linka a zaluzie boli nove ked ste sa nastahovali?
Prenajimam 12 rokov a malovala som to asi 3x
Byvame v byte 11 rokov .deti majú 6 a pol roka ani jedna čiarka pokreslena a ako sa dajú poškodiť žalúzie ? Do bytu sme prišli kde už žalúzie boli a sú doteraz .Čo deti lezú po oknách ? Mali sme zo začiatku lacnú linku kým si nedáme niečo lepšie .tej linke nebolo nič za 7 rokov .
Po tomto sa ani nečudujem že ľudia nechcenú prenajímať rodinám s deťmi .
Popisuješ poškodenie bytu, nie opotrebenie.
Tiež v našom byte bývame 5 rokov, bez detí. Steny sú ok, ozaj bez chyby a čo sa týka "bežného opotrebovania" tak sa nám napríklad zmyla modrá a červená bodka na batériách. Alebo sa mi podarilo odbiť kúsok mydelničky, uško z misky a jeden otvárací mechanizmus na konferenčnom stolíku. A ešte mám 2 bodky zboku na vstavanej skrini čo mi tam tiež čosi spadlo a kúsok sa odštiepil.
Možno ti to pomôže čo patrí medzi bežné opotrebenie a čo je už trošku viac
Neexistuje aby vas nutila dat byt do povodneho stavu. To realne ani nie je mozne. To by po kazdom najomnikovi skoncila s nanovo zariadenym bytom.
Je uplne normalne ze majitel by mal byt premalovat na svoje vlastne naklady po tom ako najomnik odide ak bol 5 rokov a dlhsie. Tiez vymenit koberec ak treba. Ak by ste aj nemali deti ktore steny pokreslili, tie steny sa proste osuchaju, poskriabu, ludia si daju obrazky, policky. A koberec
Ta kuchynska linka a zaluzie boli nove ked ste sa nastahovali?
Prenajimam 12 rokov a malovala som to asi 3x
@andreatytler byt sa má vždy vrátiť v takom stave, v akom sa preberal. V predošlom nájme sme bývali s dcérou 3 roky, žiadne škrabance či ošúchania na stenách neboli. Dala som si len 1 obraz (nakoľko som si bola vedomá toho, že som v podnájme), pri odchode som ho dala do poriadku prípravkom (neviem teraz ako sa to volá, ale slúži to na vyplnenie dier v stene). Mnohí ľudia sa v podnájme správaju dosť zle, na nič nedávajú pozor.
A nie, majiteľka neskončí zakaždým s novým bytom. Však nik nehovorí, že tam majú kupovať nové veci. Ale ak nedokázali dať pozor na linku, žalúzie atď., tak prečo by na to mala doplácať majiteľka? Však presne na takéto prípady sa používa potom depozit-na odstránenie závad či poškodení, aj nájomcovia nedajú byt do poriadku (do stavu, ako keď sa tam nasťahovali +-).
@andreatytler byt sa má vždy vrátiť v takom stave, v akom sa preberal. V predošlom nájme sme bývali s dcérou 3 roky, žiadne škrabance či ošúchania na stenách neboli. Dala som si len 1 obraz (nakoľko som si bola vedomá toho, že som v podnájme), pri odchode som ho dala do poriadku prípravkom (neviem teraz ako sa to volá, ale slúži to na vyplnenie dier v stene). Mnohí ľudia sa v podnájme správaju dosť zle, na nič nedávajú pozor.
A nie, majiteľka neskončí zakaždým s novým bytom. Však nik nehovorí, že tam majú kupovať nové veci. Ale ak nedokázali dať pozor na linku, žalúzie atď., tak prečo by na to mala doplácať majiteľka? Však presne na takéto prípady sa používa potom depozit-na odstránenie závad či poškodení, aj nájomcovia nedajú byt do poriadku (do stavu, ako keď sa tam nasťahovali +-).
@huxy byt proste nemoze ostat v povodnom stave, ak sa v nom byvalo, to je proti logike. Ostala bezne opotrebovany pouzivam, tak sa to dava aj do zmluv a treba si na to dat pozor. Povodny stav sa chape tak, ze ak zvesis obraz, das ho naspat, donesies si tam svoje veci, nabytok, vypraces ich, zrolujes koberec, vratis ho naspat, premiestnis nabytok, das ho na povodne miesto...
Ak su pocmarane steny ci extremne doryta drazka, detmi potrhane zaluzie, to, samozrejme, povodny stav nie je, to je jasne poskodenie.
@huxy Ale ved to je je nerealne. Novo vymalovana stena, alebo nova kuchynska linka bude vyzerat uplne inac ako stena a linka co sa 10 rokov pouzivala. Bezne opotrebovanie sa musi brat do uvahy a najomnik za to nema platit.
3 roky su perne kratka doba. To sa nemusi malovat ak to dobre vyzera. Ale potom pride dalsi najomnik co ostane 3 roky a po tom by sa uz malovat malo.
@huxy Ale ved to je je nerealne. Novo vymalovana stena, alebo nova kuchynska linka bude vyzerat uplne inac ako stena a linka co sa 10 rokov pouzivala. Bezne opotrebovanie sa musi brat do uvahy a najomnik za to nema platit.
3 roky su perne kratka doba. To sa nemusi malovat ak to dobre vyzera. Ale potom pride dalsi najomnik co ostane 3 roky a po tom by sa uz malovat malo.
@andreatytler presne takto to vnimam aj ja. Sme v byte, kde pred nami malovane nebolo, bolo vidno, ze malovka je bezne opotrebovana, nijako poskodena, tak sme to neriesili, dali sme si vsak pozor, aby v zmluve nebolo, ze byt pri odchode mame automaticky malovat my, to by som odmietla. V najme si okrem holych stien platime aj za pouzivanie vsetkeho, co v byte bolo, od toho sa predsa odvija cena - ina je v holobyte, ktory si clovek zariaduje sam, ina v zariadenom a plne vybavenom.
@andreatytler a ty máš akože pocit, že dočarbané steny sú bežné opotrebenie? To musí u vás super vyzerať keď si bežne kreslite doma po stenách
@andreatytler a ty máš akože pocit, že dočarbané steny sú bežné opotrebenie? To musí u vás super vyzerať keď si bežne kreslite doma po stenách
@janai1 kde take nieco pise?
@janai1 Bezne si po stenach nekreslime, ale je to uplne bezne ze rodina s malym dietatom ma pokreslene steny. Mozes byt akokolvek starostliva a pozorna, tie deti si najdu sposob ako sa k tej stene dostat. Ja by som sa snazila pri odovzdavani to pokreslene vygumovat alebo umyt, ale to zanecha suchanec, takze ta stena sa musi, tak ci tak malovat. Urcite by som nechcela aby mi to najomca maloval. Bohvieaku farbu pouzije a este mi narobi viac problemov ako ked si to premalujem sama. Viem presne akou farbou a odtienom a tak je mozne ze premalujem len tu jednu stenu.

zalezi od zmluvy ...ale ano moze to ziadat .. pocmarane steny a vylamane dvierka niesu bezne opotrebovanie a ani znicene zaluzie...