Peniaze pre šibačov na Veľkú noc
Žienky koľko peňazí budete dávať deťom - šibačom na Veľkú noc? Ja som chcela dávať po 2 eurá ale ako som nad tým premýšľala, tak neviem či to nie je málo? Nemáme veľa peňazí a dávať po 5 eur mi príde v našej situácii veľa. Ako to máte vy?
Budem mozno za divnú, ale tento rok nemienim vyhodit na sibacov ani cent.... po minulé roky som nechala tak 50€ aby som spravila tak 5-6balickov pre chalanov (spoluziaci atd, nikto z rodiny,takych chlapcov nemame) ktori sa tu zastavili medzi dvermi, zhrabli sladké a dovi. Neznasala som to ako dieta a lezie mi to na nervy aj teraz. A nie, nedam ani to jedno vajco. Pojdeme prec z domu a kto stihne prist este predtym, tak neotvorím. Ak to niekomu vadí, tak pardon. Ale konecne to budu sviatky podla mojich predstav.
Krsniatkam po 20€ a ostatnym po 2€,ak su to chlapci z rodiny po 5€. Ale takych,ktorym dam 5€ su len dvaja to sa este da zvladnut. Ak by som bola v situacii,ze nemam peniaze,davala by som menej. Ved uz len cokoladka,vajicko stoji dost,takze 2€ k tomu uplne staci.
@sissy27 uplne,ale ze uplne suhlasim!!! Moja reč!!! A k nam veru uz ani nikto nechodí.
Ja mam starsieho brata a ked som bola dievca mlade,chodili k nam vsetci jeho kamarati,v kuse mi strcili hlavu do sprchy,alebo aj celú.nenavidela som to!
A este aj ožratí boli.z duse nenavidim ozranov.
Potom som sa vzoprela,jednoducho som nebola doma,a vsetci prestali chodit.
5,a 10€ + co si vyberu, kinderko cokoladu, zajaca. Mame dost deti v rodine takze vysluzka+ € ma stoja aj 200 €. Ale mma2 chlapcov tak sa nieco vrati😂😂. Cudzim neotvaram - to nie je halloween.
Ja viem ze dcerku pridu sibat len dvaja chlapcurikovia.tak som rozmenila po dve 5 eurovky dnes.a nejake kinderko 😊 pridu autom,byvaju dalej ,cenim si snahu a tak. Urcite keby chodilo 20 susedov a spoluziakov tak tolko nedam 🙈
K nam chodi len brat dcerinho snubenca,dostane cokoladu a 5€,a jeden zo synovcov,tiez to iste.Ak pridu dospeli synovci dvaja,tak ti si zarabaju uz,tiez dam po cokolade.Nebyvame pri ceste,ale ak by k nam nahodou zabludil niekto z najmladsej dcery spoluziakov,tak mam nachystane cokolady,ktore mame radi (ak ostanu,srotneme my) a po 1€.Hotovo.Kazdy podla svojich možností a podla svojho uvazenia nech da.Nie je to povinne
Iba krstnemu synovi dávam 10€ a pár čoko sladkostí 🙂 synčekovi čo má necelé 3r nedávam peniaze iba sladkosti a ostatní sú dospelí, tí dostanú po čoko vajci a občerstvenie.
Mam len chlapcov, tak v tomto usetrim 😁 ...nedavame ziadne peniaze, ani nasim, ani synovcom...coko balicek, vajicko, zajacik. Aj od inych staci ked dostanu nieco sladke...aj to bude stat este pol roka v spajzi ako ich poznam.
Neviem preco musia byt vo vsetkom peniaze, ja tuto "modu" tak neznasam. Ja som nezabudla na tie 2r zavreti doma, my sa tesime, ze mozme k niekomu zajst na navstevu, ze je na to volny den.
Autorka pozri sa ak nemas dobru financnu situaciu netrap sa s tym, ci mas dat alebo nie. Nedaj peniaze. Co si ty milionarka? Vsak pozri sa kde su ceny vela potravin je 2az3krat drahsie nez predrokom.
tuto uzasnu tradiciu navstev, sibania a oblievania sme nastastie uz davno zrusili. moja dcera ani nebude vediet, ze sa take nieco niekedy u nas praktizovalo. takze ani sladkosti, ani peniaze a ani navstevy rodiny.
- Cudzím neotvárame.
- Peniaze nedávame. Šibe iba manžel so synom - symbolicky dostane každý z nich 1 Kinder vajce a mašličku na korbáč
Riešim čosi podobné....z rodiny 2 tak asi dám iba po 5€ ako každý rok...a sused mi trápne ale 2€ si myslím že oki...aj známi a sú traja tak po 2€... Chcela som že po 5€ ale 15€ dosť...nemienim rozdať 60€ len tak....plus samozrejme Kinder zajac. Komu sa nepáči nech ďalší rok nechodí...
A niektorí len prídu ani sa nezobuju zoberú peniaze a idú preč. 😏
Ja budem dávať ako každý rok stužku na korbáč, dospelým vypiť, jesť a nejaký alkohol ak nebudú samozrejme na aute + malovanu kraslícu a deťom balíček sladkosti+5e. Samozrejme ze svojmu dám viac. Ale prídu väčšinou deti od susedov alebo zo vzdialenej rodiny a moc sa teda nevídame tak mi to príde akurát. A keď tak rátam tak len deti pride okolo 15 tak sa to vždy nejako nahľadá..tiez si nemôžem dovoliť dávať viac ako je 5eur. Ak na to nemáš tak daj kľudne len nejaké čokoládové vajicko aj to je v dnešnej dobe dosť
Ja len pevne verím že dospelým sa ulieva alkohol najmä tým s vodicakom a autom. V pondelok nevychádzal z domu koli ozranom na cestách a keby ma niekto oblial alebo udrel tak mu to vratim poriadne po papuli.
A ja zas pevne verím, že toto čudesné pretvorenie pôvodných tradícií (ktoré s dnešnou podobou šibania a oblievania majú už len pramálo spoločné) postupne vymizne z našej kultúry 🤷♀️
Nehráme už túto hru na akože tradície. Nepotrebujem aby došli nejaké deti, ktoré nepoznám a aby povedali nejakú trápnu básničku a za dva minúty sú preč aj s mojimi peniazmi. Ani nepotrebujem smrdieť od lacných voňaviek. Ak by som už chcela zažiť tradíciu, zašla by som niekde na dedinu, kde to robí nejaký folklórny súbor ako predstavenie pre ľudí.
My už dlho chodievame preč, ale keď sme boli naposledy doma, tak dcérka akurát začala prvý rok chodiť do škôlky a teda našli aj nejaký spolužiaci co prišli sibat a ja si vždy na veľkú noc a vianoce kupujem v tescu perníky vianocne/veľkonočné, lebo nám strašne chutia a to ste mali vidieť ako pyšne chalani odchádzali keď dostali perníky v tváre ovečky a už ich ani stužka na korbáčiky nezaujímala... Inak som synovi kúpila kinder zajaca, samozrejme aj pre dcéry nech nie sú kriky koli zajacovi a sú vybeveny, potom sadáme do auta ide sa sibat... My sme urobili takú svoju tradíciu, ze chodíme sibat celá rodinka, lebo beriem to ako príležitosť vidieť všetkých ktorých máme radi a už sa všetci naučili, ze prídeme všetci, tak už fasujem coko vajíčko aj ja 😁
Mne pride nespravodlive, ze chalani maju zarobit a dievcata nech setria a peniaze davaju chalanom. Co z toho maju dievcata? A v niektorych rodinach sami chlapci, zarobia, aj ked mozno sa maju dobre. A kde su chudobne dievcata a vela v rodine, tak maju davat? Mam rada zvyky a decentu sibacku a oblievacku, ale nikdy som nechapala, preco by sa mali davat chalanom peniaze. Nemali by ich davat aj oni dievcatam, ze sa daju obliat? Sibat a oblievat maju ist z lasky k tradiciam a dotycnym dievcatam/zenam a nie pre peniaze. Za odmenu dievcata kedysi davali zdobene vajicka, nie cokoladove. Navstevou dievcata sa vzdavala aj ucta, ze si na nu nasli cas a nie ze bez pozdravu od dveri k dveram, pofrkat vonavkou, vziat peniaze a utekat dalej. Predpokladam, ze zvyk s peniazmi zaviedli babky, tie davaju peniaze vzdy, tak jasne ze daju aj svojim vnukom. A to mi pride este fajn, symbolicke cosi v ramci rodiny, babka mozno cosi viac, lebo sak babky su take. Ale uz sa z roho robi fakt prilis komercia.
ja by som davala po 2€ to je podla mna take rozumne☺️a kto sa nepotesi aj tomu nech si trhne😬😁
@solange7 S čokoládou ťa vysmejú :D Našťastie ja takéto riešiť nemusím 😀
Spoluziaci dcer a chlapci z dediny dostanu 2€ a sladkost,deti kamaratov 5€ a balicek sladkosti,deti z rodiny 10€ a balicek sladkosti 🙂 “Cudzim” detom nebudem davat viac ako 2€,lebo u nas vlani zvonili aj taky chlapci,ktori isli vyslovene po zarobku,lebo nase dcery ledva poznaju..
Ja som tieto sviatky vždy neznášala, vždy som sa triasla, keď mali prísť šibači. Prišlo mi to ako také poníženie tej ženy, neviem prečo, možno preháňam, ale tak som to vnímala.
50 až sto eur. Plus voucher na wellness pobyt do Permonu.
Minimálne na týždeň.
A naozaj ma zaujíma, prečo toľko žien považuje za absolútne neprípustné caonut dieťaťu po ruke/zadku....alebo keď muž dá žene facku, lebo si "zaslúži"...ale dať sa zbiť korbáčom je pre ne milé a ešte za to zaplatia.
Jaj vy mladé ...veď tradície treba dodržiavať nie?Je to raz do roka od koho sa naučia vaše deti keď nie od vás?

Veľkú noc oslavujeme ako najväčšie kresťanské sviatky, ale Veľkonočný pondelok - tradíciu šibania už nie - ani ja ani manžel sme to už od detstva nemali radi. Teraz to mnohí majú fakt len ako lov na peniaze. Peniaze by som nedávala. My Ideme vždy niekam na výlet na celý deň, ale keď sa vrátime, robíme deťom hľadanie vajíčok - a aby to mali zaujímavejšie a aj fér voči drobcom, každý ma svoju značku a len vajíčka označené svojou značkou si môžu pozbierať 😉 Čakajú na to celý deň.