icon

Porazí ma zo susedovho psa

18. feb 2022

Ahojte. Máte prosím niekto skúsenosť? Bývame na dedine,v menších bytovkách,v každej sú 3byty. K ním prislúchajú pozemky. Sused vo vedľajšom vchode má psa na prízemí vonku, priviazaneho k reťazi, pes celé dni keď sused nieje doma zavýja a šteka,momentálne aj teraz o 23.40. Sused je čudák a ani sa nezdravime,nemáme žiadne vzťahy,ma ešte dcéru- pubertiacku. Jemu sa veľmi prihovárať nechcem,nakoľko je starší takze pochybujem že by sa vôbec chcel púšťať do debaty alebo urobiť nejaké opatrenia,a nechcem s nikým konflikty. Mám 2.5r syna a pes často zavýja aj cez deň,takze mi maly nechce zaspať,chvalabohu ja s mužom chodíme spávať neskoro,ale je to príšerne otravne. Človek chce mat v piatok večer kľud a nejaký ignorant si psa priviaže na reťaz a s prepacenim ma môžte bozat,nech ho tam poráža,však on je v robote. Mladá asi niekde vonku. Už predtým boli problémy,že mu pes z tej reťaze utekal takmer každý deň a nejak sa dostal cez plot,stále v skupine ktorú mame na fb bolo že behá po ulici a ľudia sa boja. Viem niečo spraviť,hlásiť anonymne na obec alebo niečo take? Vopred ďakujem za odpovede

dollyzv
18. feb 2022

Ešte ma napadlo,neviem aké veľké tam máte pozemky,ale keď ho máte rovno pod oknami nedalo by sa s majiteľom dohodnúť aby ho uviazal na opačnej strane pozemku? Že by vám nebrechal aspoň priamo pod oknom?

aaliyah2
18. feb 2022

@ckocka Jasne, ved slovenské súdnictvo je tým známe, že zákony hovoria jedno ale prax, žiaľ, druhé...

sasa1310
18. feb 2022

@aaliyah2 áno, ale na to neslúži občiansky zákonník ako dal pán právnik, ale už zákon 182/1993. A podanie na súd má tiež nejaké postupnosti, ktoré som vypísala vyššie. Nemôže ísť na súd len tak bez toho, aby dotyčného vôbec upozornila.

sasa1310
18. feb 2022

ešte ma napadlo sa zamerať na tie pozemky. Ako máte podelené tie pozemky na liste vlastníctva? Každý byt má nejakú časť alebo dvor resp. pozemok, kde viaže psa, je spoločný pozemok všetkých vlastníkov bytov alebo iba jeho.

aaliyah2
18. feb 2022

@sasa1310 Samozrejme, viem aká je postupnosť, súd beriem ako poslednú možnosť , pokiaľ by sused nebol ochotný celú situáciu riešiť ináč. Článok som brala len ako príklad, že sa da brániť aj touto formou, nakoľko niektoré baby tvrdili, že sused neporušuje žiadne právo a pod.

nika523
18. feb 2022

Akú má dlhù reťaz, má min. 2.5 metra? Má tam búdu, cistú vodu, krmia ho pravidelne? Pušťajú ho každý deň z teťaze?

nika523
18. feb 2022

Ak nie kontaktovať RVPS alebo linku priti krutosti. Prečo ho má vlastne priviazaného vonku? Prečo si ho nevezme do bytu? Je to veľký pes?

aliaray1
19. feb 2022

Volat policiu.
U nas to susedia riesia cez policiu ako rusenie nocneho kludu a myslim, ze im boli policajti dohovorit-mam z 2. ruky.

Pravne toto naozaj znie ako rusenie nocneho kludu a narusanie susedskych vztahov. Vy navyse zijete v jednej budove v bytovke a nie ako na dedine - dom vedla domu.

K tomu drzaniu na retazi je tam prechodne obdobie a ak je starsi co asi je, tak sa nanho nevstahuje zakaz retaze. Navyse ani voliera by nepomohla, ale cvicak s profesionalmi mozno. Je to o vychove psika a to ked sa zanedbalo od stenata, tazko sa napravi.

janagem
19. feb 2022

Ja len predpokladam, ze ked dieta reve v bytovke cele dni a noci, pripadne mate problemove dieta, ktore trieska, hadze sa a krici, to musia vsetci susedia ticho tolerovat, lebo sak dieta. Ale pes je problem.

aliaray1
19. feb 2022

@janagem tema je o psovi a nie o placucom dietati.

janagem
19. feb 2022

@aliaray1 tema je o susedovi co svojim spravanim- spravanim jeho domacnosti - rudi- podla op aj cez den aj v noci.

Tiez si myslim, ze by pes nemal byt na retazi a rusi, lebo je nestastny. Ale to neznamena, ze uzasne ratolesti nerobia rovnaky druh rusenia.

amarilka26
19. feb 2022

Na to je jednoduche riesenie, ale to tu pisat nebudem.

aliaray1
19. feb 2022

@janagem nie je vhodne pliest hrusky s jablkami a pausalizovat a to hlavne z dovodu, ze octk a urady toto riesia inak-volia iny pristup aj postup.

Napr. Dieta nevies vytrenovat ani mu rozkazat aby neplakalo, je to nezavisle od rodicov a ich vole a prechodne - ale aj na toto je riesenie. Narozdiel od toho psa vies a este su k tomu dostupne rozne ine metody a vychovne postupy, vycvikove prostriedky.

Ale ani si nevies predstavit ako ti rozumiem. Pls zaloz temu a k tomuto ti poradia a aj kludne ja. (Zial aj my sme jedni z tych, kde nam nad hlavami vystrajaju susedia, momentalne vlastnici co maju male babo. Babo nepocut a nevie ani chodit ani liezt, ale oni rozbijaju byt a ako vyhovorku pouzivaju male dieta-pouzivaju ho ako stit na svoje debilne chovanie. Predtym davali byt do prenajmu a boli sme trpezlivi, ale zbierali sme dokazy a toto riesime s nimi roky a je na to postup-zial my uz nemame inu moznost ako to podat na urady-pravnou cestou az nakoniec sud ak by nevydalo, lebo je to extrem a od skoreho rana do 1-3 nadranom a vkuse a den co den cele mesiace. Policiu sme nevolali len preto, lebo nechceme stigmatizovat starsie dieta, ktore by sa vystrasilo z policajnej uniformy).

jana_eyre_2
19. feb 2022

@janagem super, takže to obrátis na autorku a hľadáš chybu v nej.. ak si milovník psov a nevidíš chyby v jeho majiteľovi čo ho zanedbáva, ale riešiš aké problémové je dieťa autorky, asi bude niekde chyba..

marca12
19. feb 2022

Clovek,ktory to nezazil,nepochopi. Mame aj my takyto problem. Susedov pes ako sa zotmie brese vkuse az do rana. Ja som jeden cas bola tak na prasky z neho,ze som v noci isla kricat po psovi,nech je uz konecne ticho 🤣 proti nemu nezmozeme nic. Vo vasom pripade by som volala miestny utulok a nech si ho pridu zobrat

aliaray1
19. feb 2022

@marca12 dovod, ze pes brese na dvore lebo sa zotmie sam o sebe nezaklada ziadne kompetencie ci pravo utulku psa odnat.

Za mna tu ide o rusenie nocne kludu (priestupkovy zakon) a o narusanie obcianskeho spolunazivania, susedske vztahy (obciansky zakonnik).

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
janagem
19. feb 2022

@jana_eyre_2 Je asi dost problem citat s porozumenim tuto.

janagem
19. feb 2022

@aliaray1 to hadam zalezi od veku dieta, nie? Sorry ak mas 10 Rocne dieta, chape ovela viac ako ten pes.

aliaray1
19. feb 2022
aliaray1
19. feb 2022

Este raz opakujem, toto je na uplne inu diskusiu.

jana_eyre_2
19. feb 2022

@janagem och ja s tým problém nemám, to je teraz taký moderný argument 😒

marca12
19. feb 2022

@aliaray1 ka nepisem o mojom susedovi. Ja som pisala o jej pripade. Ak je pes na retazi,volat utulok. Tie baby v utulku su extremne haklive na psov na retazi. ked si uz za dolezitu,citaj aspon s porozumenim.

zuzahajdulka
19. feb 2022

Paragraf 127 obcianskeho zakonnika to ozrejmuje. Sused nesmie obrazovat ani hlukom, nie len po 22:00.

pribinak
19. feb 2022

Baby, ale je rozdiel ak pes šteka sem-tam a ak pes šteka neustále a bez prestávky

@janagem porovnávať dieťa a psa 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

sszuzu8
19. feb 2022

Proste rušenie nočného kľudu. Polícia. A keď sa to zopakuje znova polícia nech chodia ako na klavír kým neporiesia. Toto ja poznám a ako migrenicke mi nervy tečú zo psov všeobecne. 😠😠 Zbytočný hluk a zbytočná bolesť hlavy navyše pomimo tej ktorú už mám.

sszuzu8
19. feb 2022

@janagem ako vážne? 😄 Sorry ale keď už niekto chce psa nech sa mu venuje a nech ho cvičí. A nie ľudia si zadovážia zviera nie sú celé dni doma a susedia majú chytať infarkt keď zviera robí hluk. Deti sú deti tie sa učia dlhšie ako zvieratá a mnohé to robia z diagnózy - adhd a podobne. Resp skúšajú co sa môže a kde sú hranice.

0silvia0
19. feb 2022

@evamarek77 zaujimave, tu v okoli maju tiez vsetci psov, aj my samozrejme, ale v noci tu nikto nevystekava vkuse. Vsetci spia, aj psy. Co som si ja vsimla, pes steka hlavne ked niekto prechadza okolo brany a u nas vsetky psy vystekavaju na chuderu postarku a ta v noci nechodi. Zaujimave, ako ma kazdy ine skusenosti.

mihulam
19. feb 2022

Mozes to nahlasit utulku, oni to pridu skontrolovat a v pripade porusenia zakona a dokazov ze je pes tyrany, psa mozu odviezt. K tomu zavijaniu len tolko ze teraz bol spln a navyse prichadza jar tak sa psy besnia. Aj u mojich susedov prednedavnom zacal zavijat, citi ze sa feny haraju.

aliaray1
19. feb 2022

@marca12 pozri si legislativu, je tam prechodne obdobie a nie vsetky psy je zatial zakazane drzat na retazi, zavisi od veku narodenia psa...